بیوتکنولوژی
رضا حقی؛ آرش فاضلی؛ اسدالله احمدی خواه؛ وحید شریعتی
مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 12 بهمن 1398
چکیده
بعنوان یک موتانت طبیعی، برخی از ارقام برنج دارای رنگ دانه قهوهای و/یا رنگ ساقه و برگ بنفش میباشند. رنگ قهوهای برونبر به دلیل تجمع رنگیزه پروآنتوسیانیدین و رنگ بنفش ساقه و برگ بواسطهی تجمع آنتوسیانین ایجاد میشود. این رنگیزهها که متعلق به دسته فلاونوئیدها بوده از طریق مسیر فنیل پروپانوئید ساخته میشوند و ژنهای ساختاری و تنظیمی زیادی ...
بیشتر
بعنوان یک موتانت طبیعی، برخی از ارقام برنج دارای رنگ دانه قهوهای و/یا رنگ ساقه و برگ بنفش میباشند. رنگ قهوهای برونبر به دلیل تجمع رنگیزه پروآنتوسیانیدین و رنگ بنفش ساقه و برگ بواسطهی تجمع آنتوسیانین ایجاد میشود. این رنگیزهها که متعلق به دسته فلاونوئیدها بوده از طریق مسیر فنیل پروپانوئید ساخته میشوند و ژنهای ساختاری و تنظیمی زیادی در بیوسنتز آنها نقش دارند. در این پژوهش، جایگاههای کروموزومی دخیل در ایجاد رنگ قهوهای پریکارپ دانه و رنگ بنفش ساقه و برگ گیاه برنج با روش نقشهیابی ارتباطی با استفاده از 44000 نشانگر SNP در 282 رقم شناسایی شد. براساس اطلاعات پایگاه داده ژنهای آنوتیت شده برنج وهمچنین نتایج نقشهیابی ارتباطی، 30 جایگاه کروموزومی شامل ژنهای کدکنندهی آنزیمهای چالکون سنتتاز، چالکون ایزومراز، لوکوآنتوسیانیدین ردوکتاز، bHLH، MYB، WDR ، و B-box بعنوان ژنهای احتمالی دخیل در ایجاد رنگ قهوهای برونبر دانه برنج شناسایی شدند. با استفاده از همین روش، 39 جایگاه کروموزومی شامل: ژنهای کدکنندهی آنزیمهای bHLH ، MYB ، WDR، B-box، F3H، چالکون ایزومراز و گلیکوزیل ترانسفراز برای تجمع رنگیزه ارغوانی در ساقه و 23 جایگاه کروموزومی شامل: ژنهای کدکنندهی آنزیمهای bHLH، Myb، WD40، B-box و گلیکوزیل ترانسفراز برای تجمع رنگیزه ارغوانی در برگهای برنج معرفی شدند.همچنین با توجه به اینکه ژنهای ساختاری و تنظیمی بسیاری در مسیر بیوسنتز این رنگیزهها نقش دارند، به نظر میرسد که در هر کدام از ارقام موجود یک یا تعدادی از این ژنهای معرفی شده میتوانند ژن کلیدی در تجمع این رنگیزهها در آن رقم باشند.
فیزیولوژی
پویا آروین
دوره 32، شماره 2 ، تابستان 1398، ، صفحه 464-473
چکیده
در این مطالعه تأثیرات محلولپاشی کود کامل NPK بر روی برخی پارامترهای فیزیولوژیکی و مرفولوژیکی و اسانس گیاه دارویی مرزه بهصورت طرح بلوک کاملاً تصادفی با چهار تیمار و در سه تکرار مورد بررسی قرار گرفت. تیمارها شامل تیمار شاهد (بدون مصرف کود)، تیمارهای محلولپاشی با کود کامل NPK با نسبتهای 20-20-20، 10-50-10 و 36-12-12 بود. بیشترین تعداد برگ، شاخه ...
بیشتر
در این مطالعه تأثیرات محلولپاشی کود کامل NPK بر روی برخی پارامترهای فیزیولوژیکی و مرفولوژیکی و اسانس گیاه دارویی مرزه بهصورت طرح بلوک کاملاً تصادفی با چهار تیمار و در سه تکرار مورد بررسی قرار گرفت. تیمارها شامل تیمار شاهد (بدون مصرف کود)، تیمارهای محلولپاشی با کود کامل NPK با نسبتهای 20-20-20، 10-50-10 و 36-12-12 بود. بیشترین تعداد برگ، شاخه جانبی، ارتفاع و وزنتر و خشکریشه و ساقه در تیمار کود با نسبت 36-12-12 بدست آمد. اینگونه به نظر میرسد که نقش پررنگ تر پتاسیم نسبت به فسفر و نیتروژن با ترکیب کودی (36-12-12) توانست باعث افزایش معنیدار در این صفات گردد. بیشترین میزان کلروفیل a با mg g-1 F. W 161/0 و بیشترین مقدار کاروتنوئید با mg g-1 F. W 571/0 در ترکیب تیماری کود کامل 20-20-20 حاصل شد. تیمار شاهد با مقدار mg g-1 F.W 682/37 بیشترین میزان آنتوسیانین را به خود اختصاص داد. کم بودن میزان آنتوسیانین در تیمارهای محلولپاشی با کود کامل نسبت به نمونه عدم کاربرد کود، شاید به خاطر نقش کود در ایجاد شرایط بهینه برای گیاهان باشد. محتوای اسانس کل نیز در تیمارهای مختلف تغییراتی را از خود نشان داد، به این ترتیب که میزان تولید اسانس در گیاهان تحت تیمار کود با نسبت (36-12-12) در مقایسه با نمونه شاهد و سایر گروه های تیماری بیشتر بود. نتایج تجزیه رگرسیون گامبهگام نشان داد که صفات کلروفیل a، تعداد برگ و ارتفاع بیشترین تأثیر را روی وزن خشک ساقه داشتند و توانستند 85% وزن خشک ساقه را توجیه کنند.
کشاورزی
مرتضی سلیمانی اقدم؛ روح انگیز نادری؛ محمدعلی عسکری سرچشمه؛ مصباح بابالار
دوره 32، شماره 1 ، بهار 1398، ، صفحه 86-96
چکیده
به دلیل حساسیت گلهای شاخه بریده آنتوریوم به سرمازدگی، دمای بهینه نگهداری آنها 5/12 تا 20 درجه سانتیگراد میباشد. در این پژوهش، تاثیر تیمار گاما آمینوبوتیریک اسید (GABA) در غلظتهای صفر (شاهد)، 1، 5، 10، 15 و 20 میلی مولار به صورت اسپری قبل از برداشت و غوطهوری انتهای ساقه پس از برداشت (15 دقیقه در دمای 20 درجه سانتیگراد) بر سرمازدگی پس از ...
بیشتر
به دلیل حساسیت گلهای شاخه بریده آنتوریوم به سرمازدگی، دمای بهینه نگهداری آنها 5/12 تا 20 درجه سانتیگراد میباشد. در این پژوهش، تاثیر تیمار گاما آمینوبوتیریک اسید (GABA) در غلظتهای صفر (شاهد)، 1، 5، 10، 15 و 20 میلی مولار به صورت اسپری قبل از برداشت و غوطهوری انتهای ساقه پس از برداشت (15 دقیقه در دمای 20 درجه سانتیگراد) بر سرمازدگی پس از برداشت گل شاخه بریده آنتوریوم رقم سیریون نگهداری شده در دمای 4 درجه سانتیگراد به مدت 21 روز مورد ارزیابی قرار گرفت. سرمازدگی در گل شاخه بریده آنتوریوم با قهوهای شدن اسپات به همراه افزایش نشت یونی و تجمع مالون دی آلدئید (MDA) همراه بود. تیمار GABA در غلظتهای 1 و 5 میلی مولار، به ترتیب قبل و پس از برداشت، موجب کاهش قهوهای شدن اسپات گردید و افزایش نشت یونی و تجمع MDA را به تاخیر انداخت. تیمار GABA کاهش محتوای نسبی آب (RWC) در اسپات گل های شاخه بریده آنتوریوم در طول 21 روز نگهداری در دمای 4 درجه سانتی گراد را به تاخیر انداخت. علاوه بر این، در طول 21 روز نگهداری در دمای 4 درجه سانتی گراد، تیمار GABA کاهش آنتوسیانین را کندتر نموده و گلهای شاخه بریده آنتوریوم تیمارشده با GABA دارای سطوح بالای آنتوسیانین بودند. تیمار GABA موجب افزایش تجمع گلایسین بتائین (GB) در گلهای شاخه بریده آنتوریوم در دمای 4 درجه سانتیگراد گردید.
فیزیولوژی
ابوالفضل رنجبر
دوره 30، شماره 4 ، زمستان 1396، ، صفحه 853-861
چکیده
تخلیه ازون استراتسفری، مقادیر اشعه ماوراء بنفش را در سطح زمین افزایش میدهد. افزایش سطوح اشعه ماوراء بنفش-ب (UV-B ، 280 تا 315 نانومتر) میتواند تولید محصول را با تحت تاثیر قرار دادن رنگدانهها، فتوسیستم2 و تنظیم کنندههای رشد، کاهش دهد. کادمیوم یک عنصر سنگین بالقوه سمی است که با دخالت در فرایندهای بیوشیمیایی و فیزیولوژیکی گیاه تولید ...
بیشتر
تخلیه ازون استراتسفری، مقادیر اشعه ماوراء بنفش را در سطح زمین افزایش میدهد. افزایش سطوح اشعه ماوراء بنفش-ب (UV-B ، 280 تا 315 نانومتر) میتواند تولید محصول را با تحت تاثیر قرار دادن رنگدانهها، فتوسیستم2 و تنظیم کنندههای رشد، کاهش دهد. کادمیوم یک عنصر سنگین بالقوه سمی است که با دخالت در فرایندهای بیوشیمیایی و فیزیولوژیکی گیاه تولید آن را مختل می کند. تبادل گازی و محتوی رنگدانهها در گیاهان کاهو (Lactuca sativa L.)، قرارگرفته در معرض اشعه UV-B و کادمیوم (Cd) (40 میکرو مول Cd2+ در قالب Cd3O12S3+8 H2O) بطور مجزا به صورت ترکیب تحت شرایط گلخانه مورد بررسی قرار گرفت. در مقایسه با شاهد، شدت فتوسنتز، هدایت روزنهای، شدت تنفس، رنگدانههای فتوسنتزکننده (کلروفیلهای a و b) با قرار گرفتن در معرض کادمیوم، اشعه ماوراء بنقش بطور معنیدار کاهش یافت. تراکم آنتوسیانین با کادمیوم یا اشعه ماوراءبنقش و بصورت ترکیب افزایش یافت. نتایج بدست آمده از آزمایش حاضر، بیانگر آن بود که تیمارهای استفاده شده در این آزمایش بطور مستقم و غیر مستقیم صفات بیوشیمیایی و فیزیولوژیکی بویژه سازوکار فتوسنتز و اجزاء ساختاری دستگاه فتوسنتز کننده را در گیاه کاهو تحت تاثیر قرار می دهند.
نوشین صدقیه؛ رشید جامعی
دوره 28، شماره 2 ، تابستان 1394، ، صفحه 354-363
چکیده
آنتوسیانین ھا زیر گروھی از فلاونوئید ھا می باشند که در ایجاد رنگ ھای قرمز، بنفش و آبی در بسیاریاز گلھا، میوه ھا و سبزیجات نقش دارند. پایداری رنگ آنتو سیانین ھا بھ وسیلھ کوپیگمانتاسیون افزایش می یابد.کوپیگمانت ھا مواد بی رنگی ھستند کھ می توانند مجموعھ ھای رنگی با آنتوسیانین ھا تشکیل دھند. تغییراترنگ در میوه ھا، سبزیجات و گل ھا ممکن است ...
بیشتر
آنتوسیانین ھا زیر گروھی از فلاونوئید ھا می باشند که در ایجاد رنگ ھای قرمز، بنفش و آبی در بسیاریاز گلھا، میوه ھا و سبزیجات نقش دارند. پایداری رنگ آنتو سیانین ھا بھ وسیلھ کوپیگمانتاسیون افزایش می یابد.کوپیگمانت ھا مواد بی رنگی ھستند کھ می توانند مجموعھ ھای رنگی با آنتوسیانین ھا تشکیل دھند. تغییراترنگ در میوه ھا، سبزیجات و گل ھا ممکن است از واکنش بین آنتوسیانین ھا و ترکیبات آلی مختلف موجود درگیاھان عالی ایجاد شود. در این مطالعھ کوپیگمانتاسیون آنتوسیانین پیاز قرمز آذرشھر با ۴ کوپیگمانت تانیک۴٨٠ و ٩۶٠ میلی گرم در ،٢۴٠ ، اسید، بنزوئیک اسید، کومارک اسید و کافئیک اسید در ۵ غلظت صفر، ١٢٠لیتر مورد بررسی قرار گرفت، ھمچنین اثر کوپیگمانتاسیون بر غلظت کوپیگمانت و اثر قند روی کوپیگمانتاسیون آزمایش شد.کوپیگمانتاسیون آنتوسیانین منجر بھ افزایش اثر ھایپرکرومیک و بت کرومیک شیفت می شود. در این مطالعھ٠) و بنزوئیک اسید دارای پایین ترین اثر ھایپرکرومیک / تانیک اسید دارای بیشترین اثر ھایپر کرومیک ( ٠٩٣(% ٠) بود. کوپیگمانت ھا بیشترین اثر را در بالاترین غلظت داشتند، ھمچنین غلظت پایین ساکارز( 10%)پایداری کمپلکس آنتوسیانین – کوپیگمانت را افزایش داد. در این مطالعھ، تانیک اسید در بین سایر کوپیگمانتھا، کوپیگمانت غالب بود.
کبری یوسفی؛ علی ریاحی مدوار؛ امین باقی زاده
دوره 28، شماره 1 ، بهار 1394، ، صفحه 210-223
چکیده
در این مطالعه اثر غلظت¬های مختلف الیسیتور نقره (بعد از 4 ساعت از اعمال تیمار) و الیسیتور مس (بعد از 16 ساعت از اعمال تیمار) بر بیان ژن فلاون سینتاز1 (FNS I) و سیستم آنتی¬اکسیدان گیاهچه¬های 21 روزه زیره سبز مورد بررسی قرار گرفت. بررسی نیمه کمی بیان ژن فلاون سینتاز1 بیانگر افزایش معنی¬دار آن در حضور غلظت¬های 25 و 50 میکرومولار نقره نسبت ...
بیشتر
در این مطالعه اثر غلظت¬های مختلف الیسیتور نقره (بعد از 4 ساعت از اعمال تیمار) و الیسیتور مس (بعد از 16 ساعت از اعمال تیمار) بر بیان ژن فلاون سینتاز1 (FNS I) و سیستم آنتی¬اکسیدان گیاهچه¬های 21 روزه زیره سبز مورد بررسی قرار گرفت. بررسی نیمه کمی بیان ژن فلاون سینتاز1 بیانگر افزایش معنی¬دار آن در حضور غلظت¬های 25 و 50 میکرومولار نقره نسبت به نمونه شاهد می¬باشد که با افزایش غلظت تا 100 میکرومولار بیان آن کاهش می¬یابد. از طرف دیگر با افزایش غلظت این الیسیتور در محیط، محتوی فلاونوئید کل و آنتوسیانین و فعالیت برخی از آنزیم¬های آنتی¬اکسیدان و همچنین محتوی پروتئین کل نسبت به گروه شاهد به طور معنی¬داری افزایش یافت. در گیاهچه¬های تیمار شده با الیسیتور مس، بیان این ژن در غلظت¬های 4 و 8 میکرومولار بطور معنی¬داری در مقایسه با نمونه شاهد افزایش و در غلظت 16 میکرومولار بیان آن کاملاً مهار شد. در این شرایط محتوی فلاونوئید کل و آنتوسیانین نیز روند مشابهی را نشان دادند بطوریکه محتوی آن¬ها در تیمار 16 میکرومولار نسبت به نمونه شاهد کاهش یافت. در مقابل، فعالیت آنزیم¬های آنتی¬اکسیدان بویژه کاتالاز و سوپراکسید دیسموتاز با افزایش غلظت این الیسیتور در محیط بطور قابل توجهی نسبت به شاهد افزایش یافته بود، در¬حالیکه محتوی پروتئین کل بطور معنی¬داری نسبت به گروه شاهد کاهش یافت. از مجموع نتایج چنین اسنتباط می¬شود که افزایش بیان ژن FNS I و محتوی فلاونوئید کل و آنتوسیانین، نتیجه اعمال تنش اکسیداتیو حاصل از جذب این عناصر و فعال شدن سیستم آنتی¬اکسیدان گیاه می¬باشد.
دوره 26، شماره 2 ، تابستان 1392، ، صفحه 184-195
چکیده
تولید کالوس و میزان آنتوسیانین در رز گالیکا (.Rosa gallica L) از جداکشتهای رویشی ( دمبرگ، برگ و ساقه) و گلی شامل بساک، مادگی و گلبرگ تحت اثر عوامل فیزیکی (نور و تاریکی) و شیمیایی (تنظیمکنندههای رشد شامل 2, 4-D، BAP و GA3) در زمانهای مختلف بررسی شد. جداکشتها روی محیط کشت موراشیگ و اسکوگ (MS) تغییر یافته واجد ویتامینها و تنظیم کنندههای ...
بیشتر
تولید کالوس و میزان آنتوسیانین در رز گالیکا (.Rosa gallica L) از جداکشتهای رویشی ( دمبرگ، برگ و ساقه) و گلی شامل بساک، مادگی و گلبرگ تحت اثر عوامل فیزیکی (نور و تاریکی) و شیمیایی (تنظیمکنندههای رشد شامل 2, 4-D، BAP و GA3) در زمانهای مختلف بررسی شد. جداکشتها روی محیط کشت موراشیگ و اسکوگ (MS) تغییر یافته واجد ویتامینها و تنظیم کنندههای رشد لازم کشت شدند و تحت تیمار تاریکی و نیز دوره نوری 16/8 ساعت با شدتهای نوری1000 و 2000 لوکس قرار گرفتند. جداکشتها هر دو هفته یک بار روی محیط کشت تازه واکشت شدند. نتایج نشان داد که غلظت 3-2 میلیگرم در لیتر 2,4-D و 1 میلیگرم در لیتر BAP برای تحریک تولید کالوس در جداکشتهای مختلف بهینه بودند. GA3 سبب کاهش کالوسزایی شد. پس از 4 روز تولید کالوس در جداکشت ساقه و پس از 8 روز، القای کالوس در سایر جداکشتها شروع شد و در طی هفتههای بعد کالوسها بسیار بزرگ و حجیم شدند. اثر تیمارهای نوری (1000 و 2000 لوکس) و تاریکی، اثر معنیداری برکالوسزایی نشان ندادند اما نور با شدت 2000 لوکس تا حدودی سبب بازدارندگی کالوسزایی در جداکشتهای رویشی و بساک شد. کالوسهای ایجاد شده در این گونه در نور، قرمز رنگ و محتوی آنتوسیانین بودند که بالاترین میزان در جداکشتهای برگی با شدت نوری 2000 لوکس مشاهده شد. کالوسهای رشد یافته در تاریکی سفید تا کرم رنگ، نرم و شکننده و محتوی میزان بسیار اندکی آنتوسیانین بودند.
دوره 26، شماره 2 ، تابستان 1392، ، صفحه 168-175
چکیده
در این مطالعه اثر غلظتهای مختلف ساکارز بر پایداری آنتوسیانین استخراج شده از میوه آلبالو در pH های پایین (2و3) تحت شرایط دمای بالا(90درجه سانتی گراد) و در طول زمان بررسی شد. شاخص تخریب آنتوسیانین (DI)، بر اساس تغییرات جذب در 520 نانومتر مورد سنجش قرار گرفت. بر اساس نتایج حاصل، نمونههای حاوی ساکارز بیشترین میزان تخریب آنتوسیانین را در 90درجه ...
بیشتر
در این مطالعه اثر غلظتهای مختلف ساکارز بر پایداری آنتوسیانین استخراج شده از میوه آلبالو در pH های پایین (2و3) تحت شرایط دمای بالا(90درجه سانتی گراد) و در طول زمان بررسی شد. شاخص تخریب آنتوسیانین (DI)، بر اساس تغییرات جذب در 520 نانومتر مورد سنجش قرار گرفت. بر اساس نتایج حاصل، نمونههای حاوی ساکارز بیشترین میزان تخریب آنتوسیانین را در 90درجه سانتی گراد نشان دادند که حاکی از وقوع فرآیند قهوهای شدن در طول این دوره بود. اندازهگیری فورفورال که نشان دهنده تخریب آنتوسیانین میباشد پس از 20 ساعت اعمال حرارت در نمونههای حاوی آنتوسیانین + ساکارز بیشتر از نمونههایی بود که تنها دارای آنتوسیانین و ساکارز بودند. نتایج نشان داد که فرآیند قهوهای شدن که نشان دهنده تخریب آنتوسیانین و قند میباشد به عواملی مانند pH و غلظت ساکارز بستگی دارد.