Document Type : Research Paper
Authors
1 Department of horticulture
2 Departmeny of horticulture
3 Department of Horticulture
Abstract
Gerbera, one of the important cut flowers, is sensitive to early wilting and neck bending which reduce its postharvest vase life. Towards improving the quality and the vase life of “Stanza” and “Pink Elegance” cut flowers, this study was conducted using putrescine by using a factorial experiment in basic of completely randomized design with 4 replications. The treatments were included postharvest spraying with 4 mM of putrescine, pulse treatment with 8 mM putrescine, permanent solution (vase life solution) with 2 mM putrescine and control. The results showed that Stanza cultivar had a higher vase life index and better quality than Pink Elegance cultivar in postharvest. All putrescine treatments increased vase life in both cultivars; however, the highest vase life was related to permanent treatments, pulse treatment, spraying treatment respectively. In most cases, all treatments maintain the postharvest quality of Gerbera cut flowers for four and eight days. in both cultivars permanent treatment has more relative fresh weight, VSU, marketability, TSS, CAT, PAL, and less of EC and MDA. In contrast, control has the lowest quality although in some cases, such as TSS, EC, CAT and PAL, there was no significant difference with postharvest spraying treatment. The best result was obtained once permanent treatment of putrescine and pulse treatment were used.
Keywords
Main Subjects
تأثیر کاربرد پس از برداشت پوترسین بر عمر ماندگاری ارقام گل بریده ژربرا (Stanza و Pink Elegance)
میثم محمدی1، میترا اعلائی1* و مهدی صیدی2
1 ایران، زنجان، دانشگاه زنجان، گروه علوم باغبانی
2 ایران، ایلام، دانشگاه ایلام، گروه علوم باغبانی
تاریخ دریافت: 16/05/97 تاریخ پذیرش: 14/02/98
چکیده
ژربرا یکی از گلهای شاخه بریده مهم است که به دلیل پژمردگی سریع و خمیدگی گردن عمر ماندگاری آن پس از برداشت پایین است. بهمنظور بهبود کیفیت و ماندگاری ارقام Stanza”" و Pink Elegance”" گل شاخه بریده ژربرا توسط کاربرد پوترسین، پس از برداشت، این آزمایش بهصورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار اجرا گردید. تیمارهای آزمایش شامل محلولپاشی در غلظت چهار میلیمولار، تیمار موقت (پالس) هشت میلیمولار، تیمار دائم (گلجایی) دو میلیمولار و شاهد بودند. صفات مورد بررسی شامل عمر گلجایی، وزنتر نسبی، جذب محلول، مواد جامد محلول(TSS)، نشت یونی(EC)، مالون دی آلدئید(MDA)، آنزیم کاتالاز(CAT) و آنزیم فنیل آلانین آمونیالیاز(PAL) بودند. نتایج نشان داد که رقم Stanza دارای عمر گلجایی و کیفیت بهتری نسبت به رقم Pink Elegance پس از برداشت بود. دراین آزمایش تمام تیمارهای پوترسین باعث افزایش عمر گلجایی در هردو رقم شدند، بطوریکه بیشترین عمر گلجایی به ترتیب مربوط به تیمار دائم، تیمار موقت و تیمار محلولپاشی بود. در بیشتر موارد، تمام تیمارهای پوترسین باعث حفظ کیفیت پس از برداشت گلهای ژربرا طی چهار و هشت روز ماندگاری شدند. تیمار دائم پوترسین در هردو رقم دارای وزنتر نسبی، جذب محلول گلجایی، بازارپسندی، TSS، CAT و PAL بیشتر، EC و MDA کمتری بود. در مقابل کمترین کیفیت نیز مربوط به شاهد بود هرچند که در برخی موارد مانند TSS، EC، CAT و PAL با تیمار محلولپاشی فاقد اختلاف معنیدار بود. بهطورکلی بهترین نتیجه مربوط به تیمار دائم پوترسین (11 روز عمر گلجایی برای رقم Stanza و 10 روز عمر گلجایی برای رقم Pink Elegance) و در مرتبه بعدی تیمار موقت بود. بنابراین باتوجه به نتایج مثبت این آزمایش، استفاده از تیمارهای فوق جهت بهبود عمر ماندگاری و کیفیت پس از برداشت ارقام Stanza و Pink Elegance گل شاخه بریده ژربرا پیشنهاد میگردد.
واژههای کلیدی: پوترسین، تیمار موقت، تیمار دائم، محلولپاشی پس از برداشت، عمر گلجایی.
* نویسنده مسئول، تلفن: 33054529-024، پست الکترونیکی: Maelaei@znu.ac.ir
مقدمه
ژربرا بانام علمیL. Gerbera Jamesonii، از تیره Asteraceae و بومی منطقه ترانسوال آفریقای جنوبی است که ازنظر اقتصادی در بین گلهای شاخه بریده پس از رز، داوودی، لاله و لیلیوم رتبۀ پنجم را به خود اختصاص داده است (20). پنجمین گل شاخه بریده جهان ازنظر تولید و فروش، زیبایی و تنوع رنگ زیاد، عملکرد زیاد و فاصله کوتاه بین دورههای برداشت از مهمترین دلایل توجه به این گل شاخه بریده میباشد (7). ژربرا باوجود اینکه در بین مصرفکنندگان گلهای شاخه بریده از محبوبیت بالایی برخوردار میباشد ولی دارای عمر پس از برداشت (عمر گلجایی) کوتاه میباشد (12). مهمترین عارضههایی که باعث کاهش کیفیت و عمر گلجایی دراین گل میشوند شامل پژمردگی گلبرگ و خمیدگی گردن پس از برداشت میباشند. هرچند که میزان خمیدگی گردن یک صفت وابسته به رقم میباشد ولی در زمانی که در ساقه میزان تعرق بیشتر از جذب آب باشد، کمبود آب روی داده و پژمردگی گلبرگها و خمیدگی گردن توسعه مییابد (10). باتوجه به افزایش تقاضای مصرفکنندگان به گلهای شاخه بریده، ضرورت پژوهشها در خصوص افزایش عمر گلجایی و حفظ کیفیت، کاهش خسارتهای فیزیولوژیکی و درنتیجه کاهش تلفات پس از برداشت این گلها امری ضروری است. بنابراین تیمار گلها در قبل و از پس برداشت برای جلوگیری از توسعه ضایعات و حفظ کیفیت گلهای بریدنی یک روش متداول برای افزایش عمر ماندگاری آنها میباشد (7و 11).
مهمترین فرایند مؤثر در کاهش کیفیت و عمر گلجایی گلهای بریدنی پیری زودرس پس از برداشت میباشد. یکی از علائم مهم فیزیولوژیکی پیری گلها پس از برداشت پراکسیده شدن لیپیدهای غشاء و تخریب آنها تحت تأثیر رادیکالهای آزاد اکسیژن میباشد که در نتیجه این فرایند میزان مالون دی آلدئید(MDA) افزایش مییابد (26). پلیآمینها هیدروکربنهایی پلیکاتیونی با وزن مولکولی پایین میباشند که دارای زنجیر کربنی خطی با دو گروه آمینی انتهایی هستند که مهمترین آنها عبارتند از پوترسین (دارای دو گروه آمین)، اسپرمیدین (دارای سه گروه آمین) و اسپرمین(دارای چهار گروه آمین) که در گیاهان ویژگی ضد پیری دارند (32). مطالعات نشان میدهد که اس- آدنوزیل متیونین (SAM)که منبع اصلی تولید اتیلن میباشد، بهعنوان پیشساز بیوسنتز پلیآمینها نیز به کار میرود، بنابراین بیوسنتز اتیلن و پلیآمینها در تقابل با یکدیگر میباشد و کاهش تولید اتیلن داخلی به دلیل تولید پلیآمینها میتواند پیری گلها را به تأخیر بیاندازد (22). چنین استنباط میشود که شروع پیری میتواند به دلیل کاهش فعالیت آنزیم آرژنین دکربوکسیلاز و در نتیجه کاهش میزان تولید پلیآمینها باشد (8).
کاربرد پوترسین در پس از برداشت باعث کاهش نشت یونی و محتوای مالون دی آلدیئید در گلهای شاخه بریده لیسیانتوس شده و عمر ماندگاری گلها را طی دوره نگهداری افزایش داد (1). کاربرد پوترسین میتواند نفوذپذیری غشاء را از طریق افزایش فعالیت سیستم آنتیاکسیدانی حفظ کند و در نتیجه فرایند پیری را در گلهای شاخه بریده به تأخیر بیاندازد (16) که در تأیید آن میتوان به گلهای بریدنی لیسیانتوس تیمار شده با پوترسین اشاره کرد که فعالیت آنزیم لیپوکسیژناز در آنها کاهش و فعالیت آنزیمهای کاتالاز و آسکوربات پراکسیداز بهعنوان آنزیمهای آنتیاکسیدانی افزایش یافت (1).
در گزارشی دیگر کاربرد پس از برداشت پلیآمینها با غلظتهای 10 و 20 پیپیام در محلول نگهداری گل ژربرا مورد مطالعه قرارگرفت و نتیجه گرفته شد که پلی آمینهای پوترسین، اسپرمیدین و اسپرمین با حفظ وزنتر، محتوای پروتئین، فنل و همچنین کاهش نشتیونی عمر گلجایی را در گل ژربرا رقم “Alcatraz”نسبت به شاهد افزایش داد (19). مطالعات نشان میدهد که میزان اسپرمیدین و پوترسین در طی مراحل پیری گلهای گیاه نخود کاهش مییابد ولی سطوح درونزای اسپرمین و پلیآمین الحاقی N4 - هگزانول اسپرمیدین (Hexanoyl-spd) افزایش مییابد. این شواهد نشان میدهد که پلیآمینهای مختلف نقشهای بیولوژیکی متفاوتی را در گیاه ایفا میکنند (23).
از آنجا که پوترسین بهعنوان یکی از پلیآمینهای مهم برای افزایش کیفیت و عمر گلجایی گلهای شاخه بریده بکار میرود، ولی کاربرد بهینه و روش استفاده صحیح از آن، پس از برداشت بهطور دقیق مورد مطالعه قرارنگرفته است. بنابراین در آن تحقیق اثر پس از برداشت پوترسین به شکلهای محلولپاشی پس از برداشت، تیمار موقت (پالس) و تیمار دائم (گلجایی) بر خصوصیات کیفی و عمر گلجایی ارقام Stanza”" و Pink Elegance”" گل بریدنی ژربرا مورد بررسی قرارگرفت.
مواد و روشها
این پژوهش بهصورت آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی با 4 تکرار و هر تکرار حاوی سهشاخه گل در دانشکده کشاورزی دانشگاه زنجان و دانشگاه ایلام در بهار سال 1397 طراحی و اجرا گردید. تیمارهای آزمایش شامل شاهد (بدون هیچگونه تیمار)، محلولپاشی پس از برداشت با غلظت چهار میلیمولار، تیمار موقت (پالس) با غلظت هشت میلیمولار و تیمار دائم (گلجایی) حاوی دو میلیمولار پوترسین بودند که برای دو رقم Stanza”" و Pink Elegance”" گل بریدنی ژربرا اعمال گردیدند.
گلهای ژربرا رقمهای Stanza”"(دارای رنگ قرمز) و Pink Elegance”"(دارای رنگ صورتی) از یک گلخانه هیدروپونیک تجاری در شهرستان پاکدشت در مرحله بلوغ تجاری برداشت و بلافاصله در داخل ظروف حاوی آب مقطر به آزمایشگاه گروه باغبانی دانشگاه ایلام منتقل گردید. در آزمایشگاه شاخه گلها با ارتفاع 40 سانتیمتر بهصورت مورب برش داده شدند و پس از تیمار در بطریهای شیشهای حاوی 200 میلیلیتر محلولگلجایی قرار گرفتند. محلول گلجایی در همهی تیمارها و همچنین شاهد حاوی 5/1 درصد ساکارز و 150 پیپیام 8-هیدروکسی کوئینولین سیترات بهعنوان میکروبکش بود. برای تیمار محلولپاشی از غلظت 4 میلیمولار پوترسین استفاده شد که توسط آبپاش دستی روی گلهای بریده شده اسپری شد و بعد از دو ساعت به ظروف گلجایی مربوط به خود منتقل گردیدند. برای تیمار موقت (پالس) بخشی از گلها در محلول هشت میلی مولار پوترسین برای مدت دو ساعت قرارگرفت و سپس به ظروف گلجایی منتقل گردید. برای تیمار دائمی و شاهد نیز محلول گلجایی به ترتیب حاوی دو و صفر میلیمولار پوترسین بود. محلولهای نگهداری تا پایان آزمایش بهصورت محلول نگهداری دائم و بدون تعویض تحت دمای 1±21 درجه سانتیگراد، رطوبت نسبی 65 تا70 درصد و 14 ساعت روشنایی با شدت 20 میکرومول بر مترمربع در ثانیه نگهداری شدند. در این آزمایش در زمانهای صفر، چهار و هشت روز صفات مختلف گل مورد بررسی قرارگرفت (شکل1).
شکل 1- C، T1، T2 و T3 به ترتیب از چپ به راست شاهد، تیمار محلولپاشی، تیمار موقت و تیمار دائم پس از 8 روز ماندگاری پس از برداشت را نشان میدهند.
وزنتر نسبی شاخه گل: وزنتر نسبی شاخه گلها توسط ترازوی دیجیتالی با دقت 01/0 گرم در ابتدای آزمایش و پیش از قرارگیری در محلولها و پس از آن در طی دوره آزمایش اندازهگیری شد .وزنتر نسبی شاخه گل با استفاده از رابطه یک برحسب درصد محاسبه گردید که در آن RFW وزنتر نسبی برحسب درصد، Wt وزن شاخه گل برحسب گرم در روزهای بررسی، همچنین Wt=0وزن همان شاخه گل در روز صفر میباشد (18).
RFW=(Wt/Wt=0) × 100 (رابطه 1)
جذب محلول گلجایی(Vase Solution Uptake): میانگین جذب محلول گلجایی در طی آزمایش با روش هی و همکاران (12) و با استفاده از رابطه دو محاسبه گردید که در آن VSU جذب محلول گلجایی برحسب میلیلیتر بر گرم وزنتر، St وزن محلول در روزهای بررسی برحسب گرم، St1 وزن محلول در روز قبل برحسب گرم میباشد (18).
VSU= St1- St (رابطه 2)
مواد جامد محلول و عمر گلجایی: مقدار مواد جامد محلول ساقه در ناحیه گردن گل با استفاده از دستگاه رفراکتومتر دستی(مدل ATC-1e) در دمای اتاق و برحسب درجه بریکس اندازهگیری شد (15). برای ارزیابی عمر گلجایی، پژمردگی گلبرگ به میزان بیشتر از 60 درصد و خمیدگی گردن بیشتر از 90 درجه (بوسیله نقاله) پایان عمر گلجایی گل تلقی شد.
نشت یونی: برای این منظور قطعاتی باضخامت یکسان (وزن یک گرم) از دو قسمت گلبرگها و انتهای شاخه (قسمت داخل آب) در روزهای صفر، 4 و 8 توسط پانچ دستی برداشته و پس از شستشو با آب مقطر در داخل لولههای آزمایش حاوی 10 میلیلیتر آب مقطر قرار گرفتند. پس از 4 ساعت قرارگرفتن روی دستگاه شیکر (با سرعت150دور در دقیقه)، هدایت الکتریکی اولیه (EC1) محلول توسط دستگاه هدایت الکتریکیسنج (مدلMW301) قرائت گردید. نمونهها به مدت 25 دقیقه در داخل حمام آب گرم با دمای 95 درجه سانتیگراد قرارگرفته و پس از سرد شدن، هدایت الکتریکی ثانویه EC2)) نمونهها اندازهگیری و با استفاده از رابطه سه، درصد نشت یونی محاسبه گردید (13و 25).
EL% = (EC1 / EC2)×100(رابطه 3)
مالون دی آلدئید: میزان پراکسیده شدن لیپیدها از غلظت مالون دی آلدئید (MDA) بهعنوان محصول واکنش پراکسیده شدن اسیدهای چرب استفاده گردید. برای این منظور 2/0 گرم گلبرگ با نیتروژن مایع کاملاً آسیاب شد و به آنیک میلیلیتر تری کلرواستیک اسید (TCA) 1/0 درصد اضافه گردید. عصاره حاصل به مدت 20 دقیقه در 10000 دور و دمای چهار درجه سلسیوس سانتریفیوژ شد. سپس 500 میکرولیتر محلول رویی به 500 میکرولیتر تریکلرواستیک اسید 20 درصد که حاوی 5/0 درصد تیوباربیتوریک اسید بود، اضافه گردید. مخلوط حاصل به مدت نیم ساعت در حمام آب گرم 95 درجه سلسیوس قرارداده شد و بلافاصله در یخ سرد گردید. محلول صورتی مالوندیآلدئید-تیوباربیتوریک اسید (MDA-TBA) تولید شده در طولموج 532 نانومتر توسط دستگاه اسپکتروفتومتر (مدل S-3100) اندازهگیری شد و جذب سایر رنگدهندههای غیراختصاصی در 600 نانومتر تعیین و از این مقدار کم گردید (28).
سنجش آنزیمهای کاتالاز(CAT) و فنیل آلانین آمونیالیاز(PAL): عصاره آنزیمی از نمونههای نگهداری شده در فریزر 80- و در داخل یخ تهیه گردید. برای این منظور ابتدا 5/0 گرم از بافت گلبرگ در 50 میلیلیتر بافر پتاسیم فسفات 50 میلیمولار با پیاچ 5/7 که دارای پلیوینیلپیرولیدین(PVP) بود بخوبی ساییده شد. سپس عصارهها به مدت 15 دقیقه در 10000 دور و دمای چهار درجه سانتیگراد سانتریفیوژ شدند و از محلول شفاف رویی برای سنجش آنزیمها استفاده شد (9). سنجش فعالیت آنزیمی کاتالاز براساس اندازهگیری تجزیه H₂O₂ و کاهش جذب در طولموج 240 نانومتر صورت گرفت. مخلوط واکنش (سه میلیلیتر) شامل بافر پتاسیم فسفات 50 میلیمولار، آباکسیژنه 15 میلیمولار و 100 میکرولیتر عصاره آنزیمی بود. با افزودن پراکسید هیدروژن به مخلوط واکنش، واکنش شروع و کاهش در جذب پراکسید هیدروژن در مدت 30 ثانیه در مدت 240 نانومتر توسط دستگاه اسپکتروفتومتر (مدل S-3100) قرائت گردید. برای محاسبه واحد آنزیمی از ضریب خاموشی معادل (39.4 mM-1cm-1) استفاده شد (7).
برای سنجش آنزیم PAL (فنیل آلانین آمونیالیاز) یک میلیلیتر بافر استخراج (بافر پتاسیم فسفات50 میلیمولار) که دارای PVP یک درصد و EDTA یک میلیمولار بود، 5/0میلیلیتر فنیل آلانین 10 میلیمولار، 4/0 میلیلیتر آب دو بار تقطیر و 1/0 میلیلیتر عصاره آنزیمی مخلوط و به مدت یک ساعت در داخل انکوباتور با دمای 37 درجه سلسیوس نگهداری شد. واکنش با اضافه کردن 5/0 میلیلیتر اسیدکلریدریک شش مولار متوقف شد و جذب نمونهها در طولموج 260 نانومتر اندازهگیری شد. برای محاسبه اسیدسینامیک تولید شده از منحنی استاندارد اسیدسینامیک استفاده شد. هر میلیمول اسیدسینامیک تولید شده در یک ساعت معادل یک واحد آنزیمی در نظر گرفته شد (6).
تجزیه آماری: دادههای آزمایش پس از جمعآوری توسط نرمافزار آماری SAS(نسخه 2/9) تجزیهشده و برای مقایسه اختلاف بین میانگینها از آزمون چند دامنهای دانکن در سطح آماری پنج درصد استفاده شد.
نتایج
نتایج تجزیه واریانس آزمایش نشان داد که اثر تیمار بر تمام
صفات در سطح احتمال یک درصد آزمون دانکن معنیدار شد. همچنین تمام صفات مورد بررسی بین دو رقم Stanza و Pink Elegance در سطح احتمال یک درصد معنیدار شد. اثر متقابل تیمار و رقم تنها برای وزنتر نسبی در سطح احتمال 5 درصد معنیدار شد و اثر متقابل تیمار و زمان بررسی تنها برای عمر گلجایی و مواد جامد محلول معنیدار نشد. اثرات متقابل تیمار، رقم و زمان بررسی نیز برای اکثر صفات مورد مطالعه معنیدار نگردید و تنها برای وزنتر نسبی و آنزیم PAL در سطح احتمال یک درصد معنیدار شد (جدول 1).
جدول1- تجزیه واریانس اثر تیمارهای آزمایش بر صفات مختلف ارقام ژربرا در پس از برداشت
میانگین مربعات |
|
|
|||||||
فعالیت آنزیم PAL |
فعالیت آنزیم CAT |
مالون دی آلدئید |
نشت یونی گلبرگ |
مواد جامد محلول |
عمر گلجایی |
جذب نسبی محلول گلجایی |
وزنتر نسبی |
درجه آزادی |
منبع تغییرات |
**3/1 |
**523/0 |
**7/74 |
**1/54 |
**33/0 |
**5/22 |
**3/9 |
**3/49 |
3 |
تیمار |
**3/21 |
**4/1 |
**4/153 |
**7/144 |
**21/0 |
**3/14 |
**2/32 |
**9/365 |
1 |
رقم |
**2/529 |
**7/107 |
**0/6988 |
**1/20739 |
**73/5 |
ns0/0 |
**1/4756 |
**2/5613 |
2 |
زمان |
ns09/0 |
ns005/0 |
ns82/0 |
ns84/0 |
ns007/0 |
**7/0 |
ns3/0 |
*6/2 |
3 |
تیمار × رقم |
**37/0 |
**14/0 |
**1/24 |
**1/14 |
ns098/0 |
ns0/0 |
**1/6 |
**4/13 |
6 |
تیمار × زمان |
ns5/1 |
**3/0 |
**4/50 |
**1/29 |
ns002/0 |
ns0/0 |
**3/43 |
**9/117 |
2 |
رقم × زمان |
**06/0 |
ns006/0 |
ns5/5 |
ns51/0 |
ns004/0 |
ns0/0 |
**4/0 |
ns1/1 |
6 |
تیمار × رقم× زمان |
11/0 |
02/0 |
35/3 |
03/2 |
04/0 |
1/0 |
1/0 |
9/0 |
72 |
خطای آزمایش |
14/4 |
25/5 |
78/6 |
66/3 |
35/4 |
81/3 |
45/3 |
03/2 |
- |
ضریب تغییرات |
ns، * و ** به ترتیب عدم معنیداری و معنیداری در سطح احتمال پنج و یک درصد آزمون دانکن را نشان میدهند
عمر گلجایی: نتایج مقایسه میانگین نشان داد که رقم Stanza دارای عمر گلجایی بیشتری نسبت رقم Pink Elegance بود ولی در هردو رقم همهی تیمارها باعث افزایش عمر گلجایی شدند، بطوریکه تیمار دائم و شاهد به ترتیب دارای بیشترین و کمترین عمر گلجایی برای هردو رقم Stanza و Pink Elegance بودند. در مرتبهی بعدی ابتدا تیمار موقت و سپس محلولپاشی با پوترسین از عمر گلجایی بیشتری نسبت به شاهد برخوردار بودند (شکل 2). احتمالاً دسترسی دائم به پوترسین در تیمار دائم و همچنین مقدار زیاد آن در تیمار موقت نسبت به محلولپاشی با پوترسین، عاملی مؤثر در ایجاد اختلاف بین تیمارها باشد.
شکل2- اثر تیمارهای پوترسین بر عمر گلجایی(روز) ارقام Stanza”" و Pink Elegance”" گل ژربرا
وزنتر نسبی: نتایج نشان داد که رقم Stanza با 69/96 درصد، از وزنتر نسبی بیشتری نسبت به رقم Pink Elegance (79/92 درصد) برخوردار بود و با افزایش زمان ماندگاری وزنتر نسبی در هردو رقم ابتدا پس از چهار روز افزایش و طی هشت روز نسبت به روز صفر کاهش یافت، هرچند که این تغییر در رقم Pink Elegance بیشتر از رقم Stanza بود. تمام تیمارها مشابه هم در هر دو رقم باعث حفظ وزنتر نسبی نسبت به شاهد شدند. بطوری که پس از هشت روز ماندگاری بیشترین وزنتر نسبی در هردو رقم به ترتیب مربوط به تیمار دائم، تیمار موقت و سپس محلولپاشی بود که همگی دارای اختلاف معنیداری با شاهد بودند (جدول 2).
جدول2- اثر تیمارهای پوترسین بر وزنتر نسبی(%) ارقام Stanza”" و Pink Elegance”" گل ژربرا
مقایسه میانگین† |
رقم |
زمان بررسی |
شاهد |
محلولپاشی |
تیمار موقت |
تیمار دائم |
“Stanza” |
ᵃ36/96 |
|
ᵈ33/95 |
ᶜ35/96 |
ᵇ18/97 |
ᵃ91/97 |
صفر |
|
ᵇ00/100 |
ᵃ00/100 |
ᵃ00/100 |
ᵃ00/100 |
ᵃ00/100 |
4 روز |
|
ᵃ57/105 |
ᵇ25/105 |
ᵃᵇ20/106 |
ᵃ20/107 |
ᵃ65/107 |
8 روز |
|
ᶜ51/83 |
ᵈ75/80 |
ᶜ87/82 |
ᵇ35/84 |
ᵃ10/86 |
“Pink Elegance” |
ᵇ79/92 |
|
ᵈ77/90 |
ᶜ11/92 |
ᵇ38/93 |
ᵃ90/94 |
صفر |
|
ᵇ00/100 |
ᵃ00/100 |
ᵃ00/100 |
ᵃ00/100 |
ᵃ00/100 |
4 روز |
|
ᵃ53/102 |
ᶜ72/99 |
ᵇᶜ52/101 |
ᵃᵇ30/103 |
ᵃ60/105 |
8 روز |
|
ᶜ84/75 |
ᵈ60/72 |
ᶜ82/74 |
ᵇ84/76 |
ᵃ10/79 |
†: میانگینهای دارای حداقل یک حرف مشترک ازنظر آماری در سطح احتمال پنج درصد آزمون دانکن فاقد اختلاف معنیدار میباشند
جذب محلول گلجایی: جدول مقایسه میانگین نشان میدهد میزان جذب محلول گلجایی در رقم Stanza بیشتر از رقم Pink Elegance بود. احتمالاً قطر بیشتر گل و ساقه (خصوصیت رقم) و همچنین کند بودن فرایند پیری در این رقم باعث افزایش جذب محلول گلجایی نسبت به رقم Pink Elegance شده است. با افزایش ماندگاری گلها، میزان جذب محلول گلجایی برای هردو رقم کاهش یافت ولی تمامی تیمارها مقدار جذب بیشتری نسب به شاهد داشتند. در بین تیمارها در هردو رقم بیشترین مقدار جذب مربوط به تیمار دائم، سپس تیمار موقت و در آخر تیمار محلولپاشی پوترسین بود. هرچند پس از هشت روز ماندگاری در هر دو رقم بین تیمارهای موقت و محلولپاشی اختلاف معنیداری مشاهده نگردید (جدول 3).
جدول 3- اثر تیمارهای پوترسین برجذب محلول گلجاییml/g FW)) ارقام Stanza”" و Pink Elegance”" گل ژربرا
مقایسه میانگین† |
رقم |
زمان بررسی |
شاهد |
محلولپاشی |
تیمار موقت |
تیمار دائم |
“Stanza” |
ᵃ40/6 |
|
ᶜ87/5 |
ᵇ33/6 |
ᵇ50/6 |
ᵃ90/6 |
صفر |
|
ᶜ00/0 |
ᵃ00/0 |
ᵃ00/0 |
ᵃ00/0 |
ᵃ00/0 |
4 روز |
|
ᵃ62/7 |
ᵇ17/7 |
ᵃ60/7 |
ᵃ80/7 |
ᵃ92/7 |
8 روز |
|
ᵇ18/5 |
ᶜ57/4 |
ᵇ06/5 |
ᵇ21/5 |
ᵃ89/5 |
“Pink Elegance” |
ᵇ50/5 |
|
ᶜ41/5 |
ᵇ75/5 |
ᵇ85/5 |
ᵃ23/6 |
صفر |
|
ᶜ00/0 |
ᵃ00/0 |
ᵃ00/0 |
ᵃ00/0 |
ᵃ00/0 |
4 روز |
|
ᵃ91/6 |
ᵃ75/6 |
ᵃ90/6 |
ᵃ85/6 |
ᵃ15/7 |
8 روز |
|
ᵇ71/4 |
ᶜ07/4 |
ᵇ60/4 |
ᵇ86/4 |
ᵃ32/5 |
†: میانگینهای دارای حداقل یک حرف مشترک ازنظر آماری در سطح احتمال پنج درصد آزمون دانکن فاقد اختلاف معنیدار میباشند
مواد جامد محلول(TSS): بررسی جدول مقایسه میانگین نشان میدهد که مقدار مواد جامد محلول در رقم Stanza بیشتر از Pink Elegance بود و در هردو رقم با افزایش زمان ماندگاری مواد جامد محلول کاهش یافت. نتایج پس از هشت روز ماندگاری نشان میدهد که بیشترین و کمترین مقدار مواد جامد محلول بهصورت معنیدار در هردو رقم به ترتیب مربوط به تیمار دائم و شاهد بود. در رقم Pink Elegance در روز هشتم بین تیمار موقت، تیمار محلولپاشی و شاهد اختلاف معنیداری مشاهده نگردید، ولی در رقم Stanza این تیمار محلولپاشی بود که نهتنها با شاهد بلکه با تیمار موقت نیز فاقد اختلاف معنیدار بود (جدول 4).
جدول 4- اثر تیمارهای پوترسین بر TSS(% Brix) ارقام Stanza”" و Pink Elegance”" گل ژربرا
مقایسه میانگین† |
رقم |
زمان بررسی |
شاهد |
محلولپاشی |
تیمار موقت |
تیمار دائم |
“Stanza” |
ᵃ89/4 |
|
ᶜ75/4 |
ᵇᶜ83/4 |
ᵇ92/4 |
ᵃ07/5 |
صفر |
|
ᵃ22/5 |
ᵃ22/5 |
ᵃ22/5 |
ᵃ22/5 |
ᵃ22/5 |
4 روز |
|
ᵇ04/5 |
ᶜ90/4 |
ᵇᶜ95/4 |
ᵇ07/5 |
ᵃ25/5 |
8 روز |
|
ᶜ42/4 |
ᶜ15/4 |
ᵇᶜ32/4 |
ᵇ47/4 |
ᵃ75/4 |
“Pink Elegance” |
ᵇ80/4 |
|
ᵃ70/4 |
ᵃ75/4 |
ᵃ82/4 |
ᵃ93/4 |
صفر |
|
ᵃ12/5 |
ᵃ12/5 |
ᵃ12/5 |
ᵃ12/5 |
ᵃ12/5 |
4 روز |
|
ᵃ96/4 |
ᵇ82/4 |
ᵃᵇ92/4 |
ᵃᵇ02/5 |
ᵃ10/5 |
8 روز |
|
ᵇ31/4 |
ᵇ15/4 |
ᵃᵇ22/4 |
ᵃᵇ32/4 |
ᵃ57/4 |
†: میانگینهای دارای حداقل یک حرف مشترک ازنظر آماری در سطح احتمال پنج درصد آزمون دانکن فاقد اختلاف معنیدار میباشند
نشت یونی (EC): جهت بررسی میزان خسارت سلولهای طی فرایند ماندگاری گلها پس از برداشت در اثر زوال و پیری، در این تحقیق میزان نشت یونی سلولها در زمانهای مختلف مورد بررسی قرارگرفت. نتایج نشان داد که رقم Pink Elegance دارای نشت یونی بیشتری (22/40 درصد) نسبت به رقم Stanza (77/37 درصد) بود. این عامل میتواند یکی از دلایل عمر گلجایی کمتر این رقم نسبت به رقم Stanza دراین آزمایش باشد. همچنین با افزایش زمان ماندگاری به دلیل شروع فرایند زوال و پیری، همراستا با آن نشت یونی نیز افزایش یافته. دراین تحقیق تیمارهای آزمایشی باعث کاهش نشت یونی در گلهای بریدنی ژربرا شدند. در رقم Stanza پس از هشت روز ماندگاری تنها تیمار دائم دارای اختلاف معنیداری با شاهد بود ولی در رقم Pink Elegance تمامی تیمارها بهطور معنیدار باعث کاهش نشت یونی نسبت به شاهد شدند. در این رقم تیمارهای دائم و موقت فاقد اختلاف معنیداری با همدیگر بودند و نسبت به تیمار محلولپاشی نیز کارایی بیشتری در کاهش نشت یونی نشان دادند (جدول 5).
جدول 5- اثر تیمارهای پوترسین بر EC گلبرگ (%) ارقام Stanza”" و Pink Elegance”" گل ژربرا
مقایسه میانگین† |
رقم |
زمان بررسی |
شاهد |
محلولپاشی |
تیمار موقت |
تیمار دائم |
“Stanza” |
ᵇ77/37 |
|
ᵃ22/39 |
ᵃᵇ45/38 |
ᵇᶜ31/37 |
ᶜ08/36 |
صفر |
|
ᶜ84/19 |
ᵃ84/19 |
ᵃ84/19 |
ᵃ84/19 |
ᵃ84/19 |
4 روز |
|
ᵇ68/27 |
ᵃ85/29 |
ᵃᵇ44/28 |
ᵃᵇ97/26 |
ᵇ47/25 |
8 روز |
|
ᵃ78/65 |
ᵃ97/67 |
ᵃ08/67 |
ᵃᵇ13/65 |
ᵇ94/62 |
“Pink Elegance” |
ᵃ22/40 |
|
ᵃ20/42 |
ᵇ64/40 |
ᵇ79/39 |
ᶜ26/38 |
صفر |
|
ᶜ35/20 |
ᵃ35/20 |
ᵃ35/20 |
ᵃ35/20 |
ᵃ35/20 |
4 روز |
|
ᵇ21/30 |
ᵃ90/32 |
ᵇ46/30 |
ᵇ11/30 |
ᵃ37/27 |
8 روز |
|
ᵃ11/70 |
ᵃ34/73 |
ᵇ11/71 |
ᶜ92/68 |
ᶜ06/67 |
†: میانگینهای دارای حداقل یک حرف مشترک ازنظر آماری در سطح احتمال پنج درصد آزمون دانکن فاقد اختلاف معنیدار میباشند
محتوای مالون دی آلدئید (MDA): دراین تحقیق بهمنظور بررسی میزان پراکسیداسیون لیپیدهای غشا و میزان خسارت به غشاهای سلولی، مقدار مالون دیآلدئید در بافت گلبرگ بررسی شد. نتایج نشان داد که میزان مالون دی آلدئید مشابه نشت یونی در رقم Pink Elegance بیشتر از رقم Stanzaبود. همچنین با افزایش زمان ماندگاری به دلیل شروع فرایند پیری و افزایش تنش به سلولها مقدار آن افزایش یافت ولی تمامی تیمارها بهصورت مشابه در هر دو رقم تولید مالون دی آلدئید را پس از هشت روز ماندگاری گلها در محلول گلجایی کاهش دادند. تیمار دائم در هر دو رقم دارای کمترین مقدار مالون دی آلدئید بود، درحالیکه در مرتبه دوم تیمارهای محلولپاشی و تیمار موقت بدون اختلاف معنیدار، دارای میزان مالون دی آلدئید کمتری نسبت به شاهد بودند (جدول 6).
جدول 6- اثر تیمارهای پوترسین میزان MDA(nm/ g FW) ارقام Stanza”" و Pink Elegance”" گل ژربرا
مقایسه میانگین† |
رقم |
زمان بررسی |
شاهد |
محلولپاشی |
تیمار موقت |
تیمار دائم |
“Stanza” |
ᵇ70/25 |
|
ᵃ86/27 |
ᵃᵇ05/26 |
ᵇᶜ99/24 |
ᶜ89/23 |
صفر |
|
ᶜ88/10 |
ᵃ88/10 |
ᵃ88/10 |
ᵃ88/10 |
ᵃ88/10 |
4 روز |
|
ᵇ59/28 |
ᵃ14/30 |
ᵃ36/28 |
ᵃ00/28 |
ᵃ88/27 |
8 روز |
|
ᵃ61/37 |
ᵃ57/42 |
ᵇ89/38 |
ᵇ09/36 |
ᶜ90/32 |
“Pink Elegance” |
ᵃ22/28 |
|
ᵃ28/30 |
ᵇ01/29 |
ᶜ63/27 |
ᵈ97/25 |
صفر |
|
ᶜ20/11 |
ᵃ20/11 |
ᵃ20/11 |
ᵃ20/11 |
ᵃ20/11 |
4 روز |
|
ᵇ60/30 |
ᵃ41/33 |
ᵃ26/32 |
ᵇ49/29 |
ᵇ23/27 |
8 روز |
|
ᵃ87/42 |
ᵃ24/46 |
ᵇ57/43 |
ᵇ20/42 |
ᶜ48/39 |
†: میانگینهای دارای حداقل یک حرف مشترک ازنظر آماری در سطح احتمال پنج درصد آزمون دانکن فاقد اختلاف معنیدار میباشند
آنزیم کاتالاز (CAT): کاتالاز یکی از آنزیمهای آنتیاکسیدانی میباشد که با خاصیت جاروب کنندگی رادیکالهای آزاد باعث کاهش خسارت و تنش درون سلولی میشود (3و 17). بررسی مقدار این آنزیم در طی این تحقیق نشان میدهد که مقدار این آنزیم در رقم Stanza بیشتر از رقم Pink Elegance میباشد که مقدار آن در طی ماندگاری گلها از زمان برداشت (صفر) تا هشت روز ماندگاری دارای سیر نزولی است. همانگونه که انتظار میرود تیمارهای پوترسین دارای مقدار کاتالاز بیشتری نسبت به شاهد بودند. پس از هشت روز ماندگاری در هردو رقم تیمار دائم و شاهد به ترتیب دارای بیشترین و کمترین میزان کاتالاز بودند، هرچند که بین تیمار محلولپاشی و شاهد اختلاف معنیداری مشاهده نگردید. این درحالیکه بود که تیمار موقت پس از تیمار دائم دارای سطح بالاتری از کاتالاز نسبت به تیمار محلولپاشی و شاهد بود (جدول 7).
جدول 7- اثر تیمارهای پوترسین بر آنزیم CAT U.g⁻¹FW)) ارقام Stanza”" و Pink Elegance”" گل ژربرا
مقایسه میانگین† |
رقم |
زمان بررسی |
شاهد |
محلولپاشی |
تیمار موقت |
تیمار دائم |
“Stanza” |
ᵃ92/5 |
|
ᶜ78/5 |
ᵇᶜ86/5 |
ᵇ92/5 |
ᵃ14/6 |
صفر |
|
ᵃ23/7 |
ᵃ23/7 |
ᵃ23/7 |
ᵃ23/7 |
ᵃ23/7 |
4 روز |
|
ᵇ59/6 |
ᵇ43/6 |
ᵇ51/6 |
ᵇ56/6 |
ᵃ87/6 |
8 روز |
|
ᶜ94/3 |
ᶜ67/3 |
ᵇᶜ84/3 |
ᵇ96/3 |
ᵃ31/4 |
“Pink Elegance” |
ᵇ68/5 |
|
ᶜ53/5 |
ᵇᶜ61/5 |
ᵇ72/5 |
ᵃ86/5 |
صفر |
|
ᵃ08/7 |
ᵃ08/7 |
ᵃ08/7 |
ᵃ08/7 |
ᵃ08/7 |
4 روز |
|
ᵇ48/6 |
ᵇ26/6 |
ᵃᵇ39/6 |
ᵃᵇ58/6 |
ᵃ69/6 |
8 روز |
|
ᶜ48/3 |
ᶜ26/3 |
ᵇᶜ36/3 |
ᵇ49/3 |
ᵃ81/3 |
†: میانگینهای دارای حداقل یک حرف مشترک ازنظر آماری در سطح احتمال پنج درصد آزمون دانکن فاقد اختلاف معنیدار میباشند
آنزیم فنیل آلانین آمونیالیاز(PAL): نتایج نشان میدهد که مقدار این آنزیم در رقم Pink Elegance بیشتر از رقم Stanza بود. اگرچه نتایج نشان میدهد که عمر گلجایی و بازارپسندی در رقم Stanza بیشتر بوده است ولی در طی این تحقیق بخوبی مشاهده گردید که رقم Pink Elegance دارای خمیدگی گردن کمتری نسبت به رقم Stanza بود. با افزایش زمان ماندگاری گلها مقدار این آنزیم سیر نزولی داشت ولی در هردو رقم تیمار دائم پوترسین بخوبی باعث حفظ این آنزیم در طول ماندگاری شد. در رقم Stanza پس از هشت روز ماندگاری تیمارهای محلولپاشی و موقت پوترسین اگرچه دارای میزان آنزیم PAL بیشتری نسبت به شاهد بودند ولی اختلاف آنها با شاهد معنیدار نشد. در رقم Pink Elegance نیز در پایان دوره بررسی تیمارهای دائم و موقت به ترتیب دارای بیشترین محتوای آنزیم PAL بودند و تیمار محلولپاشی با شاهد نیز فاقد اختلاف معنیدار بود (جدول 8).
بحث
ژربـرا ازجمله گلهای با ساقـه علفی است کـه در پس از
برداشت نیز تا حدودی رشد میکند و عمر گلجایی آن تحت تأثیر تیمارهای پس از برداشت قرار میگیرد. مشابه نتایج این تحقیق افزایش عمر گلجایی گل ژربرا رقم Alcatraz تحت کاربرد پلیآمینها توسط پلاگانی و سینگ (21) گزارش شده است. آنها افزایش ظرفیت آنتیاکسیدانی و کاهش خسارت به دیوارههای سلولی را عاملی مؤثر برافزایش عمر گلجایی دانستند. پلیآمینها میتوانند پیری را بهوسیله جلوگیری از تولید اتیلن به تأخیر اندازند، همچنین افزایش پلیآمینها با جلوگیری از پراکسیداسیون چربی، میتواند یکی دیگر از مکانیسمهای مسئول اثر ضدپیری پلیآمینها باشد (31). پلیآمینها به علت خاصیت ضد اکسیداسیونی که دارند میتوانند رادیکالهای آزاد اکسیژن را کاهش داده و از طرف دیگر با کاهش فعالیت آنزیم لیپوکسیژناز، تخریب لیپیدهای غشا را کاهش داده و تراوایی غشا حفظ میشود و در نتیجه عمر گلجایی و کیفیت گلها مشابه پژوهش حاضر افزایش مییابد (19).
جدول 8- اثر تیمار پوترسین بر آنزیم PAL µg Ci. µg⁻¹Pr.)) ارقام Stanza”" و Pink Elegance”" گل ژربرا
مقایسه میانگین† |
رقم |
زمان بررسی |
شاهد |
محلولپاشی |
تیمار موقت |
تیمار دائم |
“Stanza” |
ᵇ31/13 |
|
ᶜ15/13 |
ᵇᶜ20/13 |
ᵇ35/13 |
ᵃ55/13 |
صفر |
|
ᵃ54/17 |
ᵃ54/17 |
ᵃ54/17 |
ᵃ54/17 |
ᵃ54/17 |
4 روز |
|
ᵇ21/13 |
ᶜ95/12 |
ᶜ01/13 |
ᵇ30/13 |
ᵃ57/13 |
8 روز |
|
ᶜ19/9 |
ᵇ96/8 |
ᵇ06/9 |
ᵇ20/9 |
ᵃ54/9 |
“Pink Elegance” |
ᵃ26/14 |
|
ᵇ96/3 |
ᵇ13/14 |
ᵇ27/14 |
ᵃ66/14 |
صفر |
|
ᵃ46/18 |
ᵃ46/18 |
ᵃ46/18 |
ᵃ46/18 |
ᵃ46/18 |
4 روز |
|
ᵇ73/13 |
ᵃ37/13 |
ᵃ61/13 |
ᵃ79/13 |
ᵃ15/14 |
8 روز |
|
ᶜ58/10 |
ᶜ05/10 |
ᵇᶜ32/10 |
ᵇ58/10 |
ᵃ38/11 |
†: میانگینهای دارای حداقل یک حرف مشترک ازنظر آماری در سطح احتمال پنج درصد آزمون دانکن فاقد اختلاف معنیدار میباشند
کاهش وزنتر گلهای بریدنی یکی از مراحل آغاز پیری در گلها میباشد و درواقع هرچه گلها به مرحله پیری نزدیکتر میشوند توانایی جذب آب در آنها کمتر شده و سپس با نامتعادل شدن جذب آب و تعرق بیشتر، تورژسانس یاختهای از بین میرود و گلها دچار پژمردگی میشوند (24). بهطور کلی تغییرات وزنتر نسبی در طول آزمایش روندی کاهشی است که افزایش آن در روز چهارم نگهداری گلها در محلول گلجایی میتواند به دلیل رشد ساقه و دیسک گل باشد. ژربرا یکی از گلهایی است که ساقه علفی و گلآذین آن در پس از برداشت نیز قادر به رشد است (21). دراین تحقیق تیمارهای پوترسین با افزایش ظرفیت آنتیاکسیدانی و تأخیر در پیری گلها شرایط را برای ادامه رشد گل تا روز چهارم فراهم کردند و پس از آن وزنتر نسبی را در تیمارها نسبت به شاهد حفظ کردند. دانایی و همکاران (4) گزارش کردند که تیمار اسیدسالیسیلیک و بنزیل آدنین باعث افزایش وزنتر نسبی گل ژربرا و سپس حفظ آن نسبت به شاهد در طول هفت روز نگهداری میشود که با نتایج این تحقیق مطابقت دارد. کوشش صبا و نظری (18) بیان کردند که وزنتر نسبی در گلهای ژربرا از روز چهارم پس از برداشت شروع به کاهش میکند که این میتواند به دلیل افزایش تبخیر و تعرق و کاهش جذب محلول گلجایی در پس از برداشت باشد.
نتایج مربوط به جذب محلول گلجایی، عمر گلجایی و وزنتر نسبی دارای همبستگی مثبتی میباشند، بطوریکه تیمارهایی که از عمر گلجایی و وزنتر نسبی بیشتری برخوردار بودند، دارای میزان جذب محلول بیشتری نیز بودند. احتمالاً کند شدن فرایند پیری و پژمردگی و افزایش عمر گلجایی گلها توسط تیمار پوترسین عاملی در افزایش میزان جذب محلول در تیمارها نسبت به شاهد میباشد. مشابه نتایج حاضر کاربرد پلیآمینهای پوترسین و اسپرمیدین جذب آب در گلهای بریدنی گلایول (27) و میخک (15) را افزایش داد، آنها تأخیر در پیری، استحکام ساقهها و مقاومت به ژئوتروپیسم را عواملی مؤثر بر کاهش انسداد آوندی و افزایش جذب محلول گلجایی بیان کردند. کامیاب (15) حفظ کیفیت گلهای بریدنی میخک رقم رد کورسا را توسط کاربرد اسپرمیدین و پوترسین طی ماندگاری پس از برداشت گزارش کرد. افزایش جذب محلول گلجایی، کاهش تنفس، تأخیر در پیری و همچنین کنترل تولید اتیلن توسط تیمارهای پوترسین میتواند عواملی مؤثر در کاهش پژمردگی و بالاتر بودن کیفیت تیمارها نسبت به شاهد باشد (16). گزارش شده که کاربرد پوترسین باعث کاهش میزان تولید اتیلن،ACC و کاهش فعالیت آنزیمهای ACO و ACS در گلبرگ میخک میگردد و به دنبال آن ماندگاری و بازارپسندی گل شاخه بریده میخک حفظ میشود (23). دراین تحقیق احتمالاً جذب بیشتر در تیمارهای موقت و دائم به دلیل دسترسی و سطح تماس بیشتر با پوترسین نسبت به تیمار محلولپاشی، میتواند عاملی در ایجاد اختلاف بین تیمارها ازنظر کیفیت گلها باشد.
کاهش مواد جامد محلول در فرایند پس از برداشت میتواند به دلیل افزایش تنفس و تجزیه ترکیبات داخل سلولها باشد. در طی فرایند تنفس و چرخه کربس ماکرومولکولها شکسته و ترکیباتی چون قندها، چربیها و اسیدها جهت تهیه انرژی مورد نیاز سلول مصرف میشوند (18). این عمل میتواند باعث ایجاد سیر نزولی مواد جامد محلول در فرایند ماندگاری گلها باشد. دراین آزمایش کاهش تنفس توسط تیمارهای پوترسین باعث تأخیر در روند نزولی مواد جامد محلول شد، بطوریکه تیمارهای پوترسین از مواد جامد محلول بیشتری نسبت به شاهد برخوردار بودند. گزارش شده که پلیآمین باعث کاهش فعالیت آنزیمهای هیدرولیتیک میشوند که در نتیجه آن تجزیه و اتلاف مواد در فرایند تنفس کاهش مییابد (5). بطور کلی اعتقاد براین است که بافتهایی که توانایی افزایش قندهای محلول را در اندام خود دارند، توانایی مقابله با شرایط نامساعد محیط ازجمله تنش پس از برداشت را هم دارند. قندهای محلول در پایداری غشا نقش دارند و سبب کاهش میزان پژمردگی گل میشوند (11). در طی این آزمایش مشابه نتایج کامیاب (15) برای میخک، گلهای ژربرا که ماندگاری بیشتری داشتند دارای محتوای قند محلول بیشتری نیز بودند. پوترسین با کاهش تولید اتیلن سبب کاهش تنفس و در نتیجه مصرف پروتئین و قندهای محلول میگردد.
گونههای فعال اکسیژن در شرایط تنش به بافت افزایش و تمایل زیادی برای حمله به غشاءهای سلولی از خود نشان میدهند. کاهش در پایداری غشاء و افزایش مالون دیآلدئید و نشت یونی بهاحتمال زیاد در اثر افزایش فعالیت گونههای اکسیژن فعال و کاهش در ظرفیت آنتیاکسیدانی در طول دوره ماندگاری است. افزایش آنزیمهای ضد اکسیدانی به حفظ ساختار سلول در برابر خسارت اکسیداتیو در اثر گونههای اکسیژن فعال کمک میکند و ساختار غشاء را که محل اصلی اثر گونههای اکسیژن فعال میباشد حفظ میکند (14). تحقیقات نشان میدهد که کاربرد پوترسین باعث افزایش ماندگاری گلهای شاخه بریده لیسیانتوس میگردد که این امر با کاهش نشت یونی و محتوای مالون دی آلدئید همراه است. در گلهای لیسیانتوس تیمار شده، فعالیت آنزیم لیپوکسیژناز کاهش و فعالیت آنزیمهای کاتالاز و آسکوربات پراکسیداز افزایش یافت. کاربرد پوترسین میتواند نفوذپذیری غشاء را از طریق افزایش فعالیت سیستم آنتیاکسیدانی حفظ کند و در نتیجه فرایند پیری و نشت یونی را به تأخیر بیاندازد (1). در این تحقیق نیز مشابه نتایج عطایی و همکاران (1) در تیمارهای پوترسین افزایش آنزیم کاتالاز و کاهش نشت یونی با همدیگر دارای همبستگی منفی بودند که این نشان میدهد که تیمار پوترسین با افزایش ظرفیت آنتیاکسیدانی باعث کاهش نشت یونی و تأخیر در فرایند پیری گلهای ژربرا میشود. مشاهده نتایج مربوط به نشت یونی و همچنین عمر گلجایی بخوبی نتایج مربوط به مالون دی آلدئید را تأیید میکند. نتایج نشان میدهد که تیمارهایی که دارای عمر گلجایی بیشتری بودند دارای مقدار نشت یونی و مالون دی آلدئید کمتری نیز بودند (شکل 2). تیمار پوترسین با رقابت با پیشسازهای اتیلن و همچنین افزایش ظرفیت آنتیاکسیدانی باعث کاهش خسارت به غشاهای سلول و پراکسیده شدن لیپیدها میشود (16). این فرایند باعث کاهش مقدار مالون دی آلدئید در تیمارهای پوترسین نسبت به شاهد در این تحقیق شد.
در شرایط تنش در بافتهای زنده بطور طبیعی ترکیبات آنتیاکسیدانی ازجمله آنزیمهای آنتیاکسیدانی افزایش مییابد. این ترکیبات با حذف رادیکالهای آزاد موجب جلوگیری از خسارت به بافتهای گیاهی میشوند (14). درنتیجهی قطع ارتباط گلهای بریده با گیاه مادری و افزایش تنش در طول دوره ماندگاری (به دلیل آغاز فرایند پیری و زوال)، مقدار رادیکالهای آزاد افزایش و به دنبال آن میزان مواد ذخیرهای و پیشمادههای آنتیاکسیدانی نیز کاهش مییابد (3)، درنتیجهی این تغییرات محتوای آنزیمهای آنتیاکسیدانی ازجمله کاتالاز در ضمن حذف رادیکالهای آزاد و کاهش خسارت تنش، مقدار آنها در طی زمان ماندگاری گلها کاهش مییابد. کاهش تنش اکسیداتیو و تأخیر در فرایند پیری توسط تیمارهای پوترسین از مهمترین دلایل سطح بالای آنزیم کاتالاز در این تیمارها نسبت به شاهد میباشد. مشابه نتایج حاضر، حفظ آنزیمهای کاتالاز، سوپراکسیددیسموتاز و افزایش عمر گلجایی گل بریدنی ژربرا به دلیل تأخیر در روند پیری آنها توسط تیمارهای اسیدسالیسیلیک و بنزیل آدنین گزارش شده است (4).
شکل 2- رابطه بین کاهش MDA، ECو افزایش عمر گلجایی گل ژربرا (St و PE به ترتیب ارقام Stanza و Pink Elegance میباشند)
آنزیم PAL یکی از آنزیمهای گیاهی است که اگرچه اثر آنتیاکسیدانی آن شناخته نشده است ولی در اکثر تنشهای زیستی مقدار آن افزایش مییابد که این افزایش با ایجاد مقاومت به تنشهای اکسیداتیو همبستگی مثبت دارد. این آنزیم یکی از مهمترین آنزیمها در مسیر ساخت ترکیبات فنلی ازجمله لیگنین است (2). ترکیبات فنلی به دلیل طبیعت واکنشپذیر خود، میتوانند با رادیکالهای آزاد واکنش داده و از اینرو خسارتهای ناشی از آنها را در سلولهای گیاهی کاهش دهند (29). لیگنین نیز یکی از ترکیبات مهم در ایجاد استحکام سلولی و کاهش خمیدگی گردن در گل ژربرا معرفی گردیده است (20و 30). از اینرو نتایج این تحقیق بخوبی نشان میدهد که تیمارهایی که عمر گلجایی بیشتری داشتن، علاوه بر اینکه میزان نشت یونی و مالون دی آلدئید در آنها کمتر بود، دارای بازارپسندی بیشتری (خمیدگی گردن و پژمردگی کمتر) بودند و مقدار آنزیم PAL نیز در آنها در سطح بالاتری قرار داشت. بنابراین استنباط میشود که یکی از مواردی که باعث افزایش ظرفیت آنتیاکسیدانی سلولها توسط تیمار با پلیآمینها میشود، میتواند ناشی از افزایش در میزان فنلها به دلیل افزایش در فعالیت آنزیم PAL باشد. مشابه نتایج این آزمایش دانایی و همکاران (4) برای گل ژربرا مشاهده کردند که گلهایی که دارای عمر گلجایی بیشتری بودند، محتوای آنزیمها آنتیاکسیدانی و همچنین آنزیم PAL در آنها بیشتر بود و مقدار MDA و EC نیز در آنها در سطح پایینتری نسبت به شاهد قرار داشت.
نتیجهگیری
نتایج نشان داد در بیشتر موارد تیمار دائم و در مرتبه دوم تیمار موقت پوترسین باعث حفظ کیفیت، تأخیر در پیری و افزایش عمر گلجایی در هردو رقم Stanza و Pink Elegance گل بریدنی ژربرا در پس از برداشت میشوند. همچنین دراین تحقیق مشاهده شده که عمرگلجایی و فاکتورهای کیفی هر دو رقم در پس از برداشت تحت کاربرد تیمارهای پوترسین متفاوت است، بطوریکه رقم Stanza عمر گلجایی و کیفیت بهتری نسبت به رقم Pink Elegance داشت که این احتمالاً مربوط به ویژگی وابسته به رقم باشد. بطور کلی با توجه به نتایج این تحقیق روش کاربرد پوترسین در پس از برداشت باعث ایجاد نتایج متفاوتی میشود. بنابراین بهعنوان یک برنامه کاربردی توصیه میشود که جهت افزایش عمر ماندگاری گلهای ژربرا از تیمار دائم پوترسین استفاده شود.