نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسنده
گروه اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی، واحد آستارا، دانشگاه آزاد اسلامی، آستارا، ایران
چکیده
تنش شوری یکی از مهمترین تنشهای محیطی است که بسیاری از فرآیندهای رشدی، تغذیهای، فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی گیاهان را تحتتأثیر قرار میدهد. بهمنظور بررسی اثر سطوح مختلف شوری بر روی صفات مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی در ارقام مختلف ذرت، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی طراحی شد. فاکتور اول سه سطح شوری شامل صفر، 50 و 100 میلیمولار کلریدسدیم و فاکتور دوم تعداد هفت رقم ذرت شامل Sc302 ,Zp684 ,Sc700 ,Bc662 ,Simon ,Sc704و Sc301بودند. نتایج حاصل نشان داد که با افزایش سطح شوری، ارتفاع بوته، محتوای نسبی آب برگ(LRWC) و محتوای کلروفیل بهطور معنیداری کاهش و محتوای پرولین، سدیم و فعالیت آنزیم کاتالاز افزایش معنیداری یافت. اثر برهمکنش رقم در شوری برای غلظت سدیم، ارتفاع بوته، محتوای نسبی آب برگ، پرولین و فعالیت آنزیم آسکوربات پراکسیداز معنیدار بود. بیشترین آنزیم سوپراکسید دیسموتاز در شوری 100 میلیمولار و در Sc301 و Zp684 بهترتیب با 22/5 و 62/3 واحد بر دقیقه گرم وزنتر برگ بهدست آمد. همبستگی مثبت و معنی-داری بین محتوای نسبی آب برگ با محتوای کلروفیل a و کلروفیل b، نسبت دو کلروفیل، محتوای سدیم برگ و فعالیت آنزیمهای کاتالاز، اسکوربات پراکسیداز و محتوای پرولین بهدست آمد. نتایج نشان داد که ارقام مقاوم از طریق افزایش مواد اسمولیتی و فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدان، تنش شوری القاء شده را تحمل نمودند و از میان آنها رقم Zp684 مقاوم و رقم Simon حساس به شوری شناسایی شد.
کلیدواژهها
موضوعات
عنوان مقاله [English]
Evaluation of Physiological Response and Defense Mechanism of Maize Antioxidant Enzymes to Salinity Stress
نویسنده [English]
Department of Plant Breeding and Biotechnology, Astara Branch, Islamic Azad University, Astara, I.R. of Iran
چکیده [English]
Salinity stress is one of the most important abiotic stresses that effects on many agronomic, nutritional, physiological, and biochemical processes of crops. In order to investigate the effect of different levels of salinity on morphological and physiological traits in different varieties of maize, a factorial experiment was designed in the base on randomized complete block. The first factor was three salinities levels zero, 50 and 100 mM sodium chloride and the second factor was seven maize cultivars Sc302, Zp684, Sc700, Bc662, Simon, Sc704 and Sc301. The results indicated that with increasing NaCl levels, plant height, LRWC and chlorophyll pigment decreased significantly and proline, sodium and catalase increased significantly. interaction cultivar in salinity was significant for sodium concentration, plant height, LRWC, proline and ascorbate peroxidase enzyme activity. The highest activity of superoxide dismutase enzyme was obtained at 100 mM salinity in Sc301 and Zp684 with 5.22 and 3.62 units/min gram of leaf wet weight, respectively. A positive and significant correlation was obtained between the LRWC with chlorophyll a, chlorophyll b, the ratio of two chlorophylls, leaf sodium and catalase enzymes, ascorbate peroxidase and proline. resistant Cultivars to salinity stress tolerated induced salinity stress by increasing osmolality and antioxidant enzyme activity, and among them, Zp684 resistant cultivar and Simon sensitive to salinity were identified.
کلیدواژهها [English]