نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 گروه زیست شناسی داشکده علوم پایه دانشگاه لرستان خرم آباد ایران
2 دانشگاه لرستان
3 دانشکده علوم پایه، دانشگاه بوعلی همدان
4 هیئت علمی دانشگاه بوعلی سینا
چکیده
به منظور بررسی اثرات شوری بر فاکتورهای رشد و محتوای پرولین و اکسین دو رقم تجارتی گندم دیم نان (میهن و حیدری) در مرحله گیاهچه ، صفات درصد جوانه زنی، طول و وزن تر و خشک قسمت هوایی و ریشه، سطح برگ و محتوای اکسین و پرولین در غیاب و حضور باکتری اندوفیت باسیلوس سوبتیلیس (Bacillus subtilis POE26) اندازه گیری شدند. دانههای گندم با باکتری تلقیح شدند، سپس جوانه ها در شرایط آزمایشگاهی کنترلشده در گلدان کاشته و با محلول غذایی هوگلند حاوی 6 سطح مختلف کلرید سدیم (NaCl) آبیاری شدند. اثر رقم به تنهایی و باکتری در غلظتهای پایین نمک، بر روی درصد جوانه زنی معنی دار نبود ولی در غلظتهای بالا وجود باکتری باعث افزایش درصد جوانه زنی گردید. شوری به تنهایی باعث افزایش طول ریشه و شوری و باکتری در کنار هم باعث کاهش طول ریشه گردید. ایفای نقش باکتری در تغییر طول ریشه بدون دخالت پرولین بود. در نهایت مشخص شد که تیمار باکتری، بر مراحل رشدی گیاه تحت تنش شوری تاثیرگذار است و افزایش سطح برگ در هر دو رقم مورد مطالعه می تواند به دلیل تولید اکسین توسط باکتری باسیلوس سوبتیلیس باشد. درنهایت بر مبنای صفات مورد بررسی، رقم حیدری مقاومتر از رقم میهن بود.
کلیدواژهها
موضوعات
عنوان مقاله [English]
The effect of endophytic bacteria (Bacillus subtilis POE26) on growth factors and proline and auxin contents of two cultivars of wheat (Triticum aestivum L.) under salinity stress
نویسندگان [English]
1 biology department, Sciences faculty, lorestan university, khorramabd Iran
2 lorestan university
3 faculty of sciences Buali universiry
4 Buali university
چکیده [English]
In order to investigate the effect of salinity stress on the growth factors, proline and auxin contents of two cultivars of rainfed wheat (Triticum aestivum L.), the wheat seeds were pretreated with Bacillus subtilis POE26, then the seedlings were planted in pots in controlled laboratory conditions and were irrigated with Hoagland nutrient solution containing 6 different Sodium chloride (NaCl)levels. The plants were harvested at the 4 leaves stage and growth factors and proline and auxin contents were assessed. The results showed a significant difference in the growth of aerial parts between pretreated and non-pretreated plants in different salinity levels. The bacteria increased the germination of seeds only at the high NaCl concentration. Pretreatment of wheat seeds with bacteria increased the auxin content of the plants. The role of bacteria in changing root length was without the involvement of proline. In conclusion, pretreatment of wheat seeds with auxin producing bacteria altered the growth factors, and especially increased the leaf area under salinity stress.
کلیدواژهها [English]