نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
دانشگاه ارومیه
چکیده
زعفران با نام عمومی (Saffron) و نام علمی (Crocus sativus L.) یکی از قدیمیترین گیاهان دارویی است که همواره مورد توجه بوده و عملکرد آن به عوامل مختلفی وابسته است. هدف از این مطالعه بررسی اثر تنش شوری بر گیاه زعفران و نقش محلولپاشی سیلیکون و نانو دیاکسید سیلیکون در کاهش اثر شوری بود. برای این منظور گیاهان زعفران با سطوح مختلف شوری (0، 75 و 150 میلیمولار کلرید سدیم) و سیلیکون و نانو دیاکسید سیلیکون (5/0 و 1 میلیمولار) در 4 تکرار به مدت 3 ماه تیمار شدند. بعد از برداشت متغییرهای رشدی و بیوشیمیایی مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که شوری موجب کاهش طول و وزن خشک اندام هوایی و زیرزمینی، میزان پتاسیم، نسبت K+/Na+ و RWC شد. علاوهبر این، شوری مرگ سلولی، میزان پرولین و گلایسین بتایین، محتوای یونهای سدیم و کلر را در گیاهان تحت تیمار افزایش داد. اعمال سیلیکون و نانو دیاکسید سیلیکون موجب بهبود فاکتورهای رشدی، میزان پتاسیم، نسبت K+/Na+ و RWC شد. نتایج همچنین نشان داد که اعمال سیلیکون و نانو سیلیکون موجب کاهش اسمولیتهای سازگار و یونهای سدیم و کلر شد. میتوان نتیجه گرفت که سیلیکون و نانو دیاکسید سیلیکون، بهویژه نانو ذره دیاکسید سیلیکون، توانایی کاهش سمیت حاصل از تنش شوری را در زعفران دارند و میتوانند در افزایش مقاومت گیاهان زعفران در برابر تنش شوری نقش مهمی داشته باشند.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
The effect of silicon and silicon dioxide nanoparticle on growth factors, osmolytes and ionic content of saffron (Crocus Sativus L.) under salinity stress
نویسندگان [English]
Biologg Department< Science faculty< Urmia university
چکیده [English]
Saffron with scientific name of Crocus sativus L. is one of the oldest medicinal herbs which has always been center of attention and its performance depends on different factors. The aim of this study was to examine the effect of salinity stress on saffron plants and the role of foliar application of silicon and silicon nanoparticles in alleviating the impact of salinity. Saffron plants were treated at the four- leaf stage of plants by different levels of salinity (0, 75 and 150 mM), silicon and silicon dioxide NPs (0.5 and 1 mM) with four replications along 3 month. Aftert harvest, growth and biochemical variables were determined. The results showed that salinity reduced length of shoots and roots, fresh and dry weight of the aerial and underground organs, K+ content, K+/Na+ ratio and RWC. Forthermore, salinity incrased the cell death, amout of proline, glycine betain and Na+ and Cl- content in the treated plant. Foliar application of silicon and silicon dioxide nanoparticles improved growth factors, RWC, K+ content and K+/Na+ ratio. The results also showed applying silicon and nanosilicon decreased compatible osmolytes and Na+ and Cl- content. It can be concluded that Si and SiO2 NPs, especially SiO2 NPs, had the ability to reduce the toxicity created under salinity stress in saffron and could play an important role in increasing the resistance of saffron plants to salinity stress.
کلیدواژهها [English]
تاثیر سیلیکون و نانودی اکسید سیلیکون بر فاکتورهای رشدی، مقدار اسمولیتها و محتوای یونی گیاه زعفران(Crocus Sativus L.) تحت تنش شوری
مریم عاصمه و لطیفه پوراکبر*
ایران، ارومیه، دانشگاه ارومیه، دانشکده علوم پایه، گروه زیست شناسی
تاریخ دریافت: 16/09/1398 تاریخ پذیرش: 7/07/1399
چکیده
هدف از این مطالعه بررسی اثر تنش شوری بر گیاه زعفران و نقش محلولپاشی سیلیکون و نانو دیاکسید سیلیکون در کاهش اثر شوری بود. در این راستا گیاهان زعفران به مدت 1 ماه در وضعیت گلخانهای و به روش هیدروپونیک کشت شدند و تیمار شوری در سه سطح (0، 75 و 150 میلیمولار کلرید سدیم) بعداز مرحله 4 برگی (گیاهان 1 ماهه) به مدت سه ماه به گیاهان زعفران اعمال شد. سیلیکون و نانو ذرات دیاکسید سیلیکون نیز در دو سطح 5/0 و 1 میلیمولار به صورت افشانه بر برگ گیاه زعفران اعمال گردید. بعد از سه ماه اعمال تیمارها گیاهان برداشت گردیده و فاکتورهای رشدی و بیوشیمایی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که شوری طول و وزن خشک اندام هوایی و زیرزمینی، مقدار پتاسیم (36/26 تا 84/45%)، نسبت K+/Na+ (67/4 تا 52/9 برابر) و RWC (75/5%) را کاهش داد. علاوهبر این، شوری مرگ سلولی (142 تا 167%)، مقدار پرولین (74/119 تا 47/131%) و گلایسین بتایین (18/54 تا 70/ 65%)، محتوای یونهای سدیم (53/6 تا 78/8 برابر) و کلر (93/1 تا 92/4 برابر) را در گیاهان تحت تیمار افزایش داد. اعمال سیلیکون و نانو دیاکسید سیلیکون موجب بهبود فاکتورهای رشدی، مقدار پتاسیم، نسبت K+/Na+ و RWC شد. نتایج همچنین نشان داد که اعمال سیلیکون و نانو سیلیکون موجب کاهش اسمولیتهای سازگار و یونهای سدیم و کلر شد. میتوان نتیجه گرفت که سیلیکون و نانو دیاکسید سیلیکون، بهویژه نانو ذره دیاکسید سیلیکون در غلظت 5/0 میلی مولار، توانایی کاهش سمیت حاصل از تنش شوری را در زعفران دارند و میتوانند در افزایش مقاومت گیاهان زعفران در برابر تنش شوری نقش مهمی داشته باشند.
واژه های کلیدی: اسمولیتهای سازگار، زعفران، شوری، محتوای یونی، نانوذرات سیلیکون.
* نویسنده مسئول، تلفن: 04431942100، پست الکترونیکی: l.pourakbar@urmia.ac.ir
مقدمه
شوری یکی از تنشهای غیرزنده است که عملکرد کشاورزی را تحت تاثیر قرار داده و حداقل به 20% از محصولات زراعی کشت شده در سراسر جهان آسیب میرساند (24). درک چگونگی واکنش گیاه به شوری میتواند نقش عمدهای در ثبات عملکرد گیاهان زراعی داشته باشد (13). میزان جذب آب در گیاهانی که تحت تنش شوری قرار میگیرند شدیداً کاهش مییابد که میتواند بر آب درون و برون سلولی اثر گذاشته و از گسترش سلول جلوگیری کند که نهایتاً این امر منجر به افت عملکرد روزنه میشود (20). لذا ضروری است که مکانیسمهای فیزیولوژیکی اثرات کمبود رطوبت و تنش اسمزی بر کاهش رشد گیاه مورد بررسی قرار گیرد (46). عمدهترین اثر تنش شوری بر گیاهان جلوگیری از رشد است که ممکن است بدلیل کاهش تقسیم سلولی، عدم تعادل یونی، کاهش جذب آب، اختلال در جذب عناصر، اثرات یونهای سمی بویژه سدیم، اختلال در جذب، احیاء و متابولیسم ازت و پروتئین، بسته شدن جزئی یا کلی روزنهها و کاهش کارایی فتوسنتز باشد (41).
از میان رویکردها، بهبود وضع تغذیهای گیاهان با استفاده از مکملهای خارجی برای جبران آسیبهای ناشی از تنشهای غیرزیستی در گیاهان مورد توجه قرار گرفته است. در این راستا بهبود رشد و عملکرد گیاه زعفران تحت شرایط تنش با اعمال اگزوژنی (برونزاد) مواد معدنی مانند پتاسیم (8) و نانو ذرات دیاکسید تیتانیوم (37) گزارش شده است. بهعلاوه برخی مواد مغذی معدنی سودمند نیز مورد بررسی قرار گرفته است که میتواند در کاهش اثرات نامطلوب تنش شوری و افزایش مقاومت گیاهان در مقابل تنش موثر واقع شود (51). سیلیسیم (Si) دومین عنصر فراوان در سطح کره زمین و یکی از عناصر غذایی مفید در رشد و سلامت گیاهان میباشد. با وجود اهمیت Si به عنوان ماده معدنی گیاهی، Si به عنوان یک عنصر ضروری برای گیاهان بهغیر از اعضا دم اسبیان (Equisitaceae) محسوب نمیشود و بنابراین در فرمولبندی هیچیک از محلولهای غذایی مورد استفاده قرار نمیگیرد (18). سیلیسیم نه تنها به عنوان یک مانع فیزیکی و مکانیکی در گیاهان عمل کرده و در دیواره سلولی ذخیره میشود بلکه بطور فعال در فعالیتهای متابولیکی و یا فیزیولوژیکی مخصوصاً در گیاهان تحت تنشهای محیطی دخالت میکند (32). بهعنوان اثر مفید سیلیسیم ثابت شده است که این عنصر میتواند عاملی برای افزایش تولید و کیفیت محصول و کاهش تبخیر و تعرق باشد (14). تاثیر سیلیسیم بر عملکرد گیاه ممکن است به دلیل رسوب آن در پهنک برگ، افزایش استحکام برگها و افزایش غلظت کلروفیل در واحد سطح برگ باشد که از این طریق توانایی گیاه برای استفاده موثرتر از نور را بالا میبرد (33). سیلیسیم تحمل به شوری در گیاه را بهوسیله بهبود تعادل آبی و کاهش سمیت یونی افزایش میدهد (30). احتمال داده میشود که سیلیسیم با ایجاد کمپلکسهای پیچیده با ترکیبات دیواره، در استحکام و اندازه منافذ دیواره و نیز رشد قطری و طولی یاختهها به ویژه، آوندهای چوبی گیاهان نقش اساسی داشته باشد. بنابر این تغذیه مناسب سیلیسیم مقدار تعرق را کاهش میدهد که این امر ممکن است کاهش جذب سدیم تحت تاثیر شوری را به دنبال داشته باشد. از طرف دیگر مطالعات نشان داده است که حفظ یکپارچگی ساختار دیواره سلولی ریشه توسط Si در گیاهان تحت تنش شوری منجر به القاء تارهای کشنده شده که جذب مواد مغذی از محیط هیدروپونیک را افزایش میدهد (47). سمیت یونی یک عامل مهم دیگر برای محدودیت رشدی گیاه تحت تنش شوری میباشد که Si میتواند از طریق کاهش غلظت یون سدیم و افزایش غلظت یون پتاسیم در برگها به میزان زیادی از ایجاد سمیت جلوگیری کند (14). در همین راستا مطالعات نشان داده است که اعمال Si در گیاه زعفران تحت تنش شوری 50 و 100 میلیمولار موجب افزایش طول کلاله به ترتیب به مقدار 29 تا 42 درصد میشود. همچنین نتایج این تحقیق نشان داده است که اعمال Si از طریق بهبود پارامترهای بیوشیمیایی و فیزیولوژیکی که شامل افزایش RWC، کاهش جذب ریشهای یون سدیم به عنوان یک یون سمی، کاهش انتقال یون سدیم به اندام هوایی و افزایش جذب یون پتاسیم میباشد، اثرات بد شوری را تا حدودی بهبود میبخشد (27).
زمینهی نانو تکنولوژی یکی از فعالترین رشتههای تحقیقاتی در علوم مادی مدرن میباشد که روز به روز در حال گسترش و ورود به تمام زمینههای زندگی بشر و تاثیرگذاری در آن است (45). نانو ذرات بهدلیل اثرات خاص و ویژگیهای منحصربهفردشان، ورود گستردهای به دنیای کشاورزی و زیستشناسی داشتهاند (40). با اینحال، تحقیقات در مورد رفتار نانوفلزات مانند نانوسیلیکون در گیاهان و مکانیسیم تعامل و تاثیر آن در کاربرد کشاورزی هنوز در مراحل ابتدایی قرار دارند (16). یافتهها نشان میدهد که نانوذرات سیلیکون موجب افزایش رشد در گونههای مختلف گیاهی مثل ذرت (50) و برنج (16) میشود. نتایج تحقیقات نشان داده است که اعمال نانوذرات دیگر مثل دیاکسید تیتانیوم در گیاه زعفران تحت تنش اشعه فرابنفش B موجب بهبود فاکتورهای رشدی و افزایش خواص آنتیاکسیدانی کلاله زعفران میشود (37).
زعفران با نام عمومی Saffron و نام علمی Crocus sativus L. دارای 85 گونه است که بهعنوان گرانترین محصول کشاورزی و دارویی جهان، جایگاه ویژهای در بین محصولات صنعتی و صادراتی ایران دارد (28). زعفران یک گیاه ژئوفیت (زمینرست) است که گلدهی آن در فصل پاییز صورت میگیرد (35). مطالعات اخیر نشان داده است که این گیاه یک داروی پیشگیری کننده و درمانی مفید برای سرطانهای مختلف است (12). در رابطه با پاسخ گیاه زعفران به تنش شوری مطالعات کمی در دست است. مطالعه اثر متقابل تنش شوری با رژیم آبیاری بر عملکرد و رشد زعفران نشان داده است که گلدهی و عملکرد بنه بهترتیب بیشترین و کمترین حساسیت را به تنش شوری و کاهش آب آبیاری دارد و با افزایش شوری کاهش وزن خشک در گلها، بنه، ریشه و برگهای زعفران مشاهده میگردد (19). تحقیقات نشان است که اعمال شوری تا غلظت 200 میلیمولار بر گیاهان زعفران منجر به کاهش رشد، محتوای نسبی آب و افزایش محتوای پرولین و یون سدیم در قسمتهای مختلف زعفران میشود (44). نتایج تحقیقات در مراکش بر روی زعفران نشان داده است که شوری در غلظت 1 تا 5 میلیگرم بر لیتر موجب کاهش میزان رنگیزههای فتوسنتزی و عمکرد کوانتومی فتوسیستم II شده و تجمع پرولین و قندها را در پی دارد (38). همچنین مطالعه Dastranj and Sepaskhah (15) روی زعفران نشان داده است که اعمال شوری بر زعفران موجب کاهش نسبت رشد محصول و کاهش تراکم بوته و رشد زعفران میشود.
اخیراً کشت گیاه زعفران در سطح وسیع در بیشتر شهرهای آذربایجانغربی به ویژه ارومیه رو به افزایش است. با توجه به تغییرات اقلیم و کاهش بارندگی و همچنین خشک شدن تدریجی دریاچه ارومیه، شوری در خاکهای کشاورزی این منطقه رو به افزایش است و یافتن راه حلهایی برای بهبود بخشیدن رشد گیاهان تحت تنش شوری ضروری بهنظر میرسد. لذا از اهداف این مطالعه بررسی اثرات سیلیکون و نانو ذرات دیاکسید سیلیکون بر برخی فاکتورهای رشدی، فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی گیاه زعفران تحت تنش شوری بود.
مواد و روشها
ابتدا بنههای سالم و یک سالهی گیاه زعفران در فصل پاییز از مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی تهیه شدند. بنهها به گلدانهای پلاستیکی با قطر 20 و ارتفاع 30 سانتیمتر که حاوی پریلیت بودند در اواخر مهر ماه، انتقال داده شدند. بنهها در عمق 20 سانتیمتری قرار گرفتند و تا قبل از جوانهزنی، گیاه در شرایط تاریکی قرار داشت و به محض دیدن اولین جوانه، گیاهان در اتاقکهای کشت با شرایط نوری 10 ساعت روشنایی و 14 ساعت تاریکی با شدت نور µmol. m-2. s 150 و در دمای بیشینه 29 درجه سانتیگراد و کمینه 22 درجه سانتیگراد قرار گرفتند.
اعمال تیمار: گلدانها به 15 گروه (تیمار) تقسیم شدند. هر گروه حاوی 4 گلدان که در هر کدام 2 بنه گیاه زعفران به روش هیدروپونیک مبتنی بر بستر ثابت پریلیت کاشته شد. گروههای تیمار در جدول 1 آمده است.
لازم به ذکر است که از کلرید سدیم برای شوری و از سیلیکات سدیم برای تیمار سیلیکون استفاده شد. اعمال تیمار در مرحلهی 4 برگی آغاز شد. آبیاری گیاه به فاصله هر 3 روز یک بار انجام گردید به اینصورت که یک روز تنها آب مقطر و 3 روز بعد محلول هوگلند همراه با شوریهای ذکر شده به گیاه داده شد و سیلیکون (Si) و نانو دیاکسیدسیلیکون (SiO2 NPs) نیز روزانه روی برگهای گیاه زعفران اسپری گردید. اعمال تیمارها 3 ماه بهطول انجامید.
جدول 1- تیمارهای انجام گرفته روی گیاه زعفران
شوری |
Si |
SiO2 NPs |
NaCl 0 )شاهد) |
Si 0.5 mM |
SiO2 NPs o.5 mM |
Si 1mM |
SiO2 NPs 1mM |
|
NaCl 75 mM |
NaCl 75 mM+Si 0.5 mM |
NaCl 75 mM+SiO2 NPs 0.5 mM |
NaCl 75 mM+Si 1 mM |
NaCl 75 mM+SiO2 NPs 1 mM |
|
NaCl 150 mM |
NaCl 150 mM+Si 0.5 mM |
NaCl 150 mM+SiO2 NPs 0.5 mM |
NaCl 150 mM+Si 1 mM |
NaCl 150 mM+SiO2 NPs 1 mM |
بعد از پایان اعمال تیمار، برداشت گیاهان انجام شد. طول اندام هوایی و زیرزمینی، وزن تر و خشک اندام هوایی و زیرزمینی اندازهگیری شد. از کل نمونهها، از هر گلدان یک پایه بهعنوان نمونه تر و یک پایه بهعنوان نمونه خشک جداسازی شد. برای تهیه نمونههای خشک، نمونهها بعداز جداسازی اندام هوایی از ریشهها در آون 70 درجه بهمدت 72 ساعت قرار داده شدند. نمونههای تر نیز در دمای 80- درجه سانتیگراد نگهداری شدند.
تهیه نانوذره سیلیکون: نانوذرات دیاکسید سیلیکون (SiO2) از شرکت US Research Nanomaterials هوستون آمریکا خریداری گردید. اندازه نانوذرات خریداری شده 20-30 نانومتر با خلوص 98 درصد و دارای چگالی g/cm3 6/5 با رنگ سفید شیری و مورفولوژی بیشکل و غیر متبلور بود (شکل1). غلظت 5/0 و 1 میلیمولار از نانوذره دیاکسیدسیلیکون تهیه شد و برای بدست آمدن محلول همگن، محلولهای تهیه شده از نانوذرات به مدت 30 دقیقه اولترا سونیک (100 وات و 40 کیلو هرتز) شدند.
شکل 1- A تصویر میکروسکوپ الکترونی و B گراف نانوذرات دیاکسید سیلیکون
اندازهگیری مرگ سلولی: مرگ سلولی به عنوان معیاری برای نشان دادن آسیب وارد شده به غشاء سلولی در گیاهان تیمار شده، با استفاده از جذب معرف آبی اوانس اندازهگیری گردید (9). بعد از اعمال تیمار، سه قطعه ی 1 سانتی متری از نوک ریشهها در داخل معرف آبی اوانس 025/0 درصد در آب به مدت 30 دقیقه قرار داده شدند و بعد به مدت 15 دقیقه با آب شستشو داده شدند و سپس در 1 میلی لیتر محلول متانول 50 درصد له گردیدند که این عمل موجب آزاد شدن معرف به تله افتاده گردید. عصاره حاصل به مدت 15 دقیقه در داخل بن ماری Cº 50 قرار گرفته و سپس به مدت 15 دقیقه توسط دستگاه سانتریفوژ Hermleمدل Z320 ساخت آلمان با نیروی g14000 سانتریفوژ گردید. جذب توسط دستگاه اسپکتروفتومتر Dynamica مدل Halo DB-20 ساخت انگلیس در طول موج 600 نانومتر اندازهگیری شد و در نهایت مقدار مرگ سلولی بر حسب درصد نسبت به شاهد با استفاده از فرمول زیر تعیین گردید:
100× (مقدار جذب گیاهان شاهد /مقدار جذب در هر یک از تیمارها) = درصد مرگ سلولی
اندازهگیری محتوای نسبی آب: برای اندازهگیری محتوای نسبی آب (RWC) از هر تیمار، 2/0 گرم از یک برگ توسعه یافته جدا شد. سپس قطعات به پتری دیشهای دربدار حاوی آب مقطر منتقل شد و به مدت 16 ساعت در دمای Cº 4 و در تاریکی قرار داده شدند. پس از خارج کردن مقاطع از آب مقطر جهت حذف رطوبت اضافه، آنها را در بین دو لایه کاغذ صافی خشک کرده و سپس وزن آماس آنها اندازهگیری شد. پس از تعیین وزن در حالت آماس کامل، مقاطع برگی را به آون ºC70 منتقل کرده و پس از گذشت 48 ساعت وزن خشک آنها تعیین گردید. در نهایت RWC با استفاده از رابطهی زیر محاسبه شد (53).
RWC = (FW-DW)*100/ (TW-DW)
FW: وزن تر
DW: وزن خشک
TW: وزن آماس
اندازهگیری مقدار پرولین: مقدار پرولین آزاد به روشBates و همکاران (10) اندازهگیری شد. برای سنجش مقدار پرولین، 4 0/0 گرم از بافت خشک ریشه و برگ نمونهها به همراه 15 میلیلیتر اسید سولفوسالیسیلیک 3 درصد در هاون سائیده شد و به مدت 72 ساعت در دمایºC4 قرار داده شد تا اسید آمینه پرولین آزاد شود. بعد از 72 ساعت نمونهها در دور g3000 به مدت 20 دقیقه سانتریفوژ شدند. سپس به 2 میلیلیتر محلول رویی، 2 میلیلیتر اسیداستیک گلاسیال و 2 میلیلیتر معرف نینهیدرین (شامل 20 میلیلیتر اسید فسفریک 6 مولار، 30 میلیلیتر استیک اسید گلاسیال و 25/1 گرم نینهیدرین) اضافه شده و نمونهها به مدت یک ساعت در حمام آب گرم Cº100 قرار داده شدند و بلافاصله بعد از حمام آب گرم بوسیله یخ سرد شدند روی هر یک از نمونهها 4 میلیلیتر تولوئن اضافه شد و خوب بههم زده شد بعد از تشکیل دو فاز، جذب فاز رویی برای هر نمونه در طول موج 520 نانومتر توسط دستگاه اسپکتروفتومتر خوانده شد. مقدار پرولین با استفاده از منحنی استاندارد رسم شده پرولین با غلظتهای معلوم (0، 5، 10، 15، 20، 25، 30 و 35 g/lµ) و معادله خط 002/ 0- X 018/0=Y بر حسب میکروگرم بر گرم وزن خشک محاسبه گردید.
اندازهگیری مقدار قندهای محلول: برای اندازهگیری قندهای محلول از روش Dubious و همکاران (17) با اندکی تغییرات استفاده شد. بدین منظور، 10 میلیلیتر از اتانول 80 درصد روی 05/0 گرم از ماده خشک برگ و ریشه اضافه شد. درب لولهها بسته و به منظور آزاد شدن قندهای محلول، به مدت یک هفته در یخچال در دمای 4 درجه نگهداری شدند. بعد از گذشت یک هفته ابتدا نمونهها سانتریفیوژ شده و از محلولرویی برگ و ریشه بترتیب 5/0 و 1 میلیلیتر برداشته و روی آنها 1 میلیلیتر فنل 5% اضافه شد و پس از هم زدن بهوسیله دستگاه ورتکس، 5 میلیلیتر اسید سولفوریک غلیظ به هر لوله اضافه شد. محلول تیره رنگ بدست آمده بهمدت نیمساعت در دمای آزمایشگاه سرد شد سپس شدت رنگ حاصل، با استفاده از دستگاه اسپکتروفتومتر در طول موج 485 نانومتر اندازهگیری گردید. مقدار قند محلول با استفاده از منحنی استاندارد گلوگز با غلظتهای معلوم (0، 50، 100، 150، 200 و 250 mg/l) و معاددله خط 051/ 0- X 008/0=Y بر حسب میلیگرم بر گرم وزن خشک محاسبه گردید.
اندازهگیری مقدار گلایسین بتائین: مقدار گلایسین بتائین به روش Grieve و Grattan (22) اندازهگیری شد. 1/0 گرم از ماده خشک برگها در لولههای محتوی 2 میلیلیتر آب مقطر به مدت 24 ساعت روی شیکر قرار گرفت. سپس به مدت 20 دقیقه در g 4000 سانتریفیوژ شد. 200 میکرولیتر از اسید سولفوریک 2 نرمال روی 200 میکرولیتر از عصارهرویی ریخته شد. یک ساعت در آب یخ گذاشته شد و پس از گذشت زمان تعیین شده مقدار 200 میکرولیتر از ترکیب KI-I2 به آنها اضافه گردید و پس از همزدن با دستگاه ورتکس، در دمای ºC 4 قرار داده شدند. بعد از گذشت 16 ساعت، نمونهها به مدت 30 دقیقه با g 4000 سانتریفوژ شدند. سپس محلول رویی دور ریخته شد و 6 میلیلیتر دیکلرو اتان روی رسوبات ته لوله ریخته و با ورتکس همزده شد. بعد از 2 ساعت و چند بار هم زدن توسط ورتکس، مقدار جذب در طول موج 520 نانومتر خوانده شد. مقدار گلایسین بتائین با استفاده از منحنی استاندارد بتائین با غلظتهای معلوم (0، 50، 100، 150، 200 و 250 µg/l) و معادله خط 009/0 - X 0044/0=Y بر حسب میکروگرم بر گرم وزن خشک محاسبه گردید.
تهیه عصاره برای اندازهگیری عناصر سدیم، پتاسیم و کلر: برای این منظور، 100 میلیگرم از ماده خشک پودر شده ریشه و برگ به طور جداگانه از کلیه تیمارها توزین گردید و در لولههای آزمایش ریخته شد. سپس به هر یک از لولهها 10 میلیلیتر آب مقطر اضافه شد. این لولهها به مدت 1 ساعت در بنماری جوشان حرارت داده شدند. پس از خنک شدن در هوای اتاق، به مدت 20 دقیقه در g5000 سانتریفوژ شدند، محلولرویی به لوله آزمایش جدید منتقل و دوباره با آب مقطر به حجم 10 میلیلیتر رسانیده شد. در نهایت این محلول به عنوان عصارهی خام برای اندازهگیری مقدار عناصر مورد استفاده قرار گرفت (4). مقدار سدیم و پتاسیم با استفاده از دستگاه Flame photometer شرکت فاطر الکترونیک ساخت ایران اندازهگیری شد و سپس مقدار این عناصر با استفاده از منحنی استاندارد سدیم با غلظتهای معلوم کلرید سدیم (0، 20، 40، 60، 80 و 100 mg/l) و معادله خط 42/4 + X 974/1=Y و پتاسیم با غلظتهای معلوم کلرید پتاسیم (0، 20، 40، 60، 80 و 100 mg/l) و معادله خط 012/3 + X 015/2=Y بر حسب میلیگرم بر گرم وزن خشک محاسبه گردید. مقدار کلر با استفاده از دستگاه Chloride Analyzer (مدل Corning 926) اندازهگیری شد و مقدار کلر برحسب میلیگرم بر گرم وزن خشک محاسبه گردید.
برای کاهش خطا نمونهبرداری و آزمایشها به صورت 4 تکرار انجام شد. آنالیز دادههای آماری بر اساس مدل طرح پایه کاملاً تصادفی با استفاده از نرم افزارSPSS20 با تجزیهی واریانس دو سویه (GLM)و برای گروهبندی از آزمون توکی در سطح احتمال آماری p<0.05 انجام گرفت. نمودارها نیز با استفاده از نرم افزارEXCEL سری 2010 رسم شدند.
نتایج
طول اندام هوایی و زیرزمینی: بررسی نتایج طول اندام هوایی گیاه زعفران نشان داد که بیشترین طول اندام هوایی در تیمار SiO2 NPs 0.5 mM و کمترین آن در تیمار NaCl 150 mM+Si 1mM مشاهده شد. بررسی دادهها نشان داد که شوری 75 و 150 میلیمولار طول اندام هوایی را بترتیب 44/14 و 66/5% نسبت به شاهد کاهش داد (جدول 2). طول اندام هوایی زعفران تحت تیمار سیلیکون 5/0 و 1 میلیمولار و نانوذره دیاکسید سیلیکون 5/0 میلیمولار بترتیب 29/26، 30/16 و 52/27% نسبت به شاهد افزایش یافت.
محلول پاشی سیلیکون و نانوذره دیاکسید سیلیکون در غلظت 5/0 میلیمولار به گیاهان تحت تیمار شوری 75 میلیمولار موجب افزایش طول اندام هوایی شد در صورتیکه در غلظت 150 میلیمولار شوری موجب کاهش طول اندام هوایی نسبت به تیمار شوری در همان غلظت گردید (جدول 2).
بررسی طول اندام زیرزمینی در گیاهان زعفران تحت تیمار نشان داد که بیشترین طول اندام زیرزمینی در تیمار SiO2 NPs 0.5 mM و کمترین آن در تیمار NaCl 150 mM مشاهده گردید. اعمال شوری 75 و 150 میلیمولار موجب کاهش طول اندام زیرزمینی بترتیب بهمقدار 74/3 و 92/10% گردید. اعمال سیلیکون 5/0 و 1 میلیمولار در گیاه زعفران طول ریشه را بترتیب به مقدار 68/12 و 56/7% و نانودیاکسید سیلیکون 5/0 و 1 میلیمولار طول ریشه را بهترتیب 93/20 و 86/8% نسبت به شاهد افزایش داد.
محلول پاشی سیلیکون و نانودیاکسید سیلیکون در هر دو غلظت در گیاهان تحت شوری طول ریشه را در مقایسه با گیاهان فقط تحت تیمار شوری افزایش داد که بیشترین افزایش در تیمار NaCl 150+ SiO2 NPs 1 mM به مقدار 63/13% نسبت به گیاهان تحت شوری 150 میلی مولار مشاهده شد (جدول 2).
وزن خشک اندام هوایی: بررسی وزن خشک اندام هوایی گیاه زعفران نشان داد که بیشترین وزن خشک اندام هوایی در تیمار Si 0.5 mM و کمترین آن در تیمار NaCl 150 mM مشاهده شد. اعمال شوری 75 و 150 میلیمولار وزن خشک اندام هوایی را بترتیب 68/20 و 88/29% کاهش داد. اعمال سیلیکون 5/0 و 1 میلیمولار بترتیب وزن خشک اندام هوایی را 59/4 و 2/29% و نانو ذره دیاکسید سیلیکون 5/0 و 1 میلیمولار بترتیب 44/3 و 14/1% را نسبت به شاهد افزایش داد (جدول 2).
محلول پاشی سیلیکون و نانوذره دیاکسیدسیلیکون 5/0 و 1 میلیمولار در گیاهان تحت شوری وزن خشک اندام هوایی را نسبت به گیاهان تحت تیمار فقط شوری افزایش داد که بیشترین افزایش در تیمار NaCl 75 mM+ SiO2 NPs 0.5 mM بهمقدار 86/27% نسبت به گیاهان تحت شوری 75 میلیمولار مشاهده شد (جدول 2).
جدول 2- تغییرات فاکتورهای رشدی اندام هوایی و زیرزمینی در گیاهان زعفران تحت تیمار شوری کلرید سدیم (0، 75 و 150 میلیمولار) و محلولپاشی سیلیکون و نانو ذره دیاکسید سیلیکون (5/0 و 1 میلی مولار).
تیمار (میلیمولار) |
طول اندام هوایی (سانتیمتر) |
طول اندام زیرزمینی (سانتیمتر) |
وزن اندام هوایی (گرم) |
وزن اندام زیرزمینی (گرم) |
شاهد |
b 22/1±33/32 |
de 64/0±09/13 |
a 021/0±87/0 |
b 041/0±80/1 |
NaCl 75 |
d 96/0±66/27 |
e 34/0±60/12 |
d 015/0±69/0 |
e 057/0±52/1 |
NaCl 150 |
c 75/0± 50/30 |
g 40/0±60/11 |
e 023/0±61/0 |
d 029/0±61/1 |
Si 0.5 |
a 46/1±83/40 |
b 21/0±75/14 |
a 018/0±91/0 |
ab 025/0±84/1 |
Si 1 |
d 72/0±60/37 |
c 31/0±08/14 |
a 031/0±89/0 |
a 021/0±97/1 |
SiO2 NPs 0.5 |
a 71/1±23/41 |
a 46/0±83/15 |
a 018/0±90/0 |
a 039/0±91/1 |
SiO2 NPs 1 |
b 94/0±00/33 |
bc 24/0±25/14 |
a 013/0±88/0 |
ab 043/0±87/1 |
NaCl 75+Si 0.5 |
cd11/1±55/22 |
cd 37/0±74/13 |
b 015/0±73/0 |
bc 043/0±71/1 |
NaCl 150+Si 0.5 |
d 85/0±97/27 |
f 19/0±16/12 |
d 019/0±66/0 |
cd 031/0±65/1 |
NaCl 75+Si 1 |
cd 08/1±85/29 |
cd 26/0±51/13 |
bc 032/0±74/0 |
d 017/0±61/1 |
NaCl 150+Si 1 |
e 96/0±25/24 |
ef 37/0±30/12 |
d 011/0±66/0 |
c 025/0±70/1 |
NaCl 75+ SiO2 NPs 0.5 |
cd 34/1±25/29 |
c 35/0± 95/13 |
c 014/0±78/0 |
c 036/0±78/1 |
NaCl 150+ SiO2 NPs 0.5 |
d 65/0±16/27 |
e 29/0±70/12 |
d 025/0±68/0 |
bc 024/0±77/1 |
NaCl 75+ SiO2 NPs 1 |
b 87/0±66/33 |
cd 48/0±66/13 |
bc 022/0±75/0 |
bc 027/0±74/1 |
NaCl 150+ SiO2 NPs 1 |
cd 31/1±91/29 |
d 23/0±25/13 |
d 031/0±69/0 |
b 032/0±81/1 |
اعداد میانگین 4 تکرار ± انحراف معیار بوده وحروف متفاوت نشان دهنده اختلاف معنیدار در سطح 5% طبق آزمون توکی میباشد.
وزن خشک اندام زیرزمینی: بررسی وزن خشک اندام زیرزمینی (کلیه اندامهای زیر خاک شامل بنهها و ریشهها) گیاه زعفران تحت تیمارهای اعمال شده نشان داد که بیشترین وزن خشک اندام زیرزمینی در تیمار Si 1mM و کمترین آن در تیمار NaCl 75 mM مشاهده شد. بررسی نتایج نشان داد که اعمال شوری 75 و 150 میلیمولار وزن خشک اندام زیرزمینی را بترتیب 55/15 و 55/10% نسبت به شاهد کاهش داد. اعمال سیلیکون 5/0 و 1 میلیمولار وزن خشک اندام زیرزمینی را بترتیب 22/2 و 44/9% و نانو ذره دیاکسیدسیلیکون 5/0 و 1 میلیمولار نیز وزن خشک اندام زیرزمینی را بترتیب 18/6 و 8/3% نسبت به شاهد افزایش داد.
محلولپاشی سیلیکون و نانو ذره دیاکسید سیلیکون در هر دو غلظت به گیاهان تحت تیمار شوری وزن خشک اندام زیرزمینی را نسبت به همان غلظت شوری افزایش داد که بیشترین افزایش در تیمار NaCl 75 mM+ SiO2NPs 0.5 mM بهمقدار 10/17% نسبت به شور 75 میلیمولار مشاهده شد (جدول 2).
مرگ سلولی و محتوای نسبی آب: طبق شکل A2 بیشترین و کمترین مقدار مرگ سلولی بترتیب در گیاهان زعفران تحت تیمار شوری 150 میلیمولار و سیلیکون 1 میلی مولار بدست آمد. شوری در غلظت 75 و 150 میلیمولار مقدار مرگ سلولی را بترتیب 142 و 167 درصد، در مقایسه با شاهد افزایش داد. محلولپاشی سیلیکون و نانوذره دیاکسید سیلیکون در تمام تیمارها بهجز تیمار نانو دیاکسید سیلیکون 1 میلیمولار مقدار مرگ سلولی را نسبت به شاهد کاهش داد که بیشترین کاهش در تیمار سیلیکون 1 میلیمولار مشاهده شد (شکل A2).
مقدار مرگ سلولی در تیمارهای توام محلولپاشی سیلیکون و نانو ذره دیاکسید سیلیکون در هر دو غلظت با شوری در مقایسه با گیاهان تحت تیمار شوری در همان غلظت کاهش یافت که بیشترین کاهش در محلولپاشی سیلیکون 5/0 میلیمولار بههمراه شوری 75 و 150 میلیمولار مشاهده شد (شکل A2).
طبق شکل B2 بیشترین و کمترین محتوای آب نسبی بترتیب در تیمارهای NaCl 75 mM + Si NPs 0.5 mM و NaCl 150 mM بود. شوری در غلظت 150 میلیمولار RWC را به مقدار 75/5% نسبت به شاهد کاهش داد. اعمال سیلیکون و نانو دیاکسید سیلیکون در هر دو غلظت مقدار RWC را نسبت به گیاهان شاهد افزایش داد که بیشترین افزایش در تیمارنانودیاکسید سیلیکون 5/0 میلیمولار مشاهده گردید. محلولپاشی سیلیکون و نانودیاکسیدسیلیکون در هر دو غلظت به گیاهان تحت تیمار شوری موجب افزایش مقدار RWC نسبت به گیاهان تحت تیمار شوری در همان غلظت گردید که بیشترین افزایش در گیاهان تحت تیمارNaCl 75 mM+ SiO2 NPs 0.5 mM مشاهده شد (شکل B2).
اسمولیتهای سازگار
قندهای محلول: طبق نتایج بدست آمده بیشترین مقدار قندهای محلول اندام هوایی در تیمار SiO2NPs 0.5mM NaCl 150 mM+ کمترین آن در تیمار NaCl 150mM+ Si 0.5 mMمشاهده گردید. مقدار قندهای محلول در غلظت 75 میلیمولار کاهش (90/15%) یافت. مقدار قندهای محلول در تیمار سیلیکون و نانوذره دیاکسید سیلیکون 5/0 و 1 میلیمولار بترتیب 55/2، 62/10، 56/4 و 51/5% نسبت به شاهد افزایش یافت (جدول 3).
مقدار قندهای محلول اندام هوایی در تیمارهای توام شوری و سیلیکون و نانو ذره دیاکسید سیلیکون بهغیر از تیمار NaCl 150 mM+Si 1 mM و NaCl 150mM+ SiO2 NPs 1 mM نسبت به شوری در همان غلظت افزایش نشان داد (جدول 3).
B A
شکل 1- تغییرات مرگ سلولی (A) و محتوای نسبی آب (RWC) (B) در گیاهان زعفران تحت تیمار شوری کلرید سدیم (0، 75 و 150 میلیمولار) و محلولپاشی سیلیکون و نانو ذره دیاکسید سیلیکون(5/0 و 1 میلیمولار). اعداد میانگین 4 تکرار ± انحراف معیار بوده وحروف متفاوت نشاندهنده اختلاف معنیدار در سطح 5% طبق آزمون توکی میباشد.
طبق جدول 3 بیشترین مقدار قندهای محلول ریشه در تیمار NaCl 75 mM+ Si 0.5mm و کمترین آن در تیمار SiO2 NPs 0.5 mM بدست آمد. شوری 75 و 150 میلیمولار مقدار این فاکتور را بترتیب 07/22 و 78/20% نسبت به گیاهان شاهد کاهش داد. در بین تیمارهای محلولپاشی سیلیکون و نانوذره دیاکسید سیلیکون فقط تیمار SiO2 NPs 1 mM موجب افزایش قندهای محلول ریشه به مقدار31/5% نسبت به شاهد شد و بقیه غلظتهای سیلیکون و نانو دیاکسید سیلیکون مقدار قندهای محلول را نسبت به شاهد کاهش دادند که بیشترین کاهش در این تیمارها در تیمارSiO2 NPs 0.5 mM به مقدار 48/27% نسبت به شاهد مشاهده گردید. مقدار قندهای محلول ریشه در تیمارهای توأم سیلیکون و نانو ذره دیاکسید سیلیکون در هر دو غلظت با شوری 75 و 150میلیمولار نسبت به شوری در همان غلظتها افزایش یافت که بیشترین افزایش در تیمار NaCl 75 mM+ Si 0.5 mM به مقدار 29/46% نسبت به گیاهان زعفران تحت شوری 75 میلیمولار مشاهده گردید (جدول 3).
پرولین: بررسی نتایج مقدار پرولین اندام هوایی نشان داد که بیشترین مقدار آن در تیمار شوری 150 میلیمولار و کمترین آن در تیمار NaCl 75 mM+Si 0.5 mM مشاهده شد. اعمال شوری 75 و 150 میلیمولار مقدار پرولین اندام هوایی را بترتیب 74/119 و 47/131 درصد افزایش داد. مقدار پرولین اندام هوایی در تیمار سیلیکون 5/0 و 1 میلیمولار و نانوذره دیاکسیدسیلیکون 1 میلیمولار بترتیب بهمقدار 89/4، 95/7 و 25/62% در مقایسه با شاهد افزایش یافت (جدول 3).
بررسی اثر توأم شوری با سیلیکون و نانوذره دیاکسید سیلیکون بر مقدار پرولین اندام هوایی نشان داد که همه غلظتهای در تیمارهای توام منجر به کاهش مقدار آن در مقایسه با تیمارهای شوری در آن غلظت شد (جدول 3).
بیشترین مقدار پرولین اندام ریشه در تیمار شوری 150 میلیمولار و کمترین آن در تیمار SiO2 NPs 0.5 mM مشاهده شد. مقدار پرولین ریشه تحت شوری 75 و 150 میلیمولار بترتیب بهمقدار 24/16 و 50/88% افزایش یافت. سیلیکون 5/0 و 1 میلیمولار مقدار پرولین ریشه را بترتیب 09/2 و 92/5% افزایش داد این درحالی است که اعمال نانو ذره دیاکسیدسیلیکون 5/0 مقدار این فاکتور را 59/15 نسبت به شاهد کاهش داد (جدول 3).
در تمام تیمارهای توام شوری با سیلیکون و نانودی اکسید سیلیکون مقدار پرولین ریشه در مقایسه با تیمار شوری در همان غلظت کاهش یافت.
جدول 3- تغییرات اسمولیتهای سازگار (قندهای محلول، پرولین و بتائین گلایسین) در اندام هوایی و زیرزمینی گیاهان زعفران تحت تیمار شوری کلرید سدیم (0، 75 و 150 میلیمولار) و محلولپاشی سیلیکون و نانو ذره دیاکسید سیلیکون (5/0 و 1 میلیمولار).
تیمار (mM) |
قندهای محلول اندام هوایی(mg g-1 DW) |
قندهای محلول اندام زیرزمینی(mg g-1 DW) |
پرولین اندام هوایی (µg g-1 DW) |
پرولین اندام زیر زمینی (µg g-1 DW) |
گلایسین بتائین اندام هوایی (µg g-1 DW) |
گلایسین بتائین اندام زیر زمینی(µg g-1 DW) |
شاهد |
c 072/0±05/5 |
bc 015/0±87/3 |
f 21/0±08/4 |
e 71/0±75/7 |
e 32/0±99/10 |
h 61/0±02/11 |
NaCl 75 |
e 083/0±25/4 |
e 021/0±03/3 |
b 34/0±97/8 |
de 35/0±01/9 |
b 45/0±94/16 |
b 49/0±41/19 |
NaCl 150 |
c 058/0±09/5 |
e 019/0±08/3 |
a 15/0±45/9 |
a 26/0±61/14 |
a 29/0±21/18 |
a 521/0±98/23 |
Si 0.5 |
b 034/0±18/5 |
bc 018/0±71/3 |
ef 15/0±02/4 |
e 45/0±98/7 |
d 37/0±15/12 |
e 46/0±99/14 |
Si 1 |
ab 05/0±59/5 |
bc 040/0±82/3 |
e 030/0±51/4 |
e 28/0±21/8 |
de 41/0±92/11 |
gh 49/0±65/12 |
SiO2 NPs 0.5 |
b 052/0±28/5 |
f 012/0±82/2 |
f 23/0±92/3 |
f 57/0±54/6 |
f 57/0±89/9 |
h 52/0±67/11 |
SiO2 NPs 1 |
b 067/0±33/5 |
b 035/0±10/4 |
d 33/0±62/6 |
e 29/0±72/7 |
d 54/0± 21/12 |
f 46/0±21/13 |
NaCl 75+Si 0.5 |
c 063/0±85/4 |
a 029/0±44/4 |
d 24/0±29/6 |
e 34/0±87/7 |
d 50/0±72/12 |
de 57/0±43/15 |
NaCl 150+Si 0.5 |
f 045/0±51/3 |
c 012/0±50/3 |
e 19/0±47/4 |
e 31/0±18/8 |
b 48/0±74/16 |
ab 35/0±89/22 |
NaCl 75+Si 1 |
c 057/0±85/4 |
de 015/0±24/3 |
f29/0±85/3 |
e 32/0±95/7 |
c 32/0±87/14 |
c71/0±46/17 |
NaCl 150+Si 1 |
c 064/0±98/4 |
d 024/0±27/3 |
cd 27/0±04/7 |
d 24/0± 68/9 |
f 24/0±29/9 |
h 52/0±67/11 |
NaCl 75+ SiO2 NPs 0.5 |
b 038/0±14/5 |
cd 031/0±38/3 |
c 36/0±35/7 |
ef 41/0±22/7 |
de 53/0±56/11 |
e 41/0±31/14 |
NaCl 150+ SiO2 NPs 0.5 |
a 027/0±95/5 |
e 043/0±07/3 |
d 31/0±35/6 |
c 48/0±27/11 |
d36/0±24/12 |
c 72/0±74/17 |
NaCl 75+ SiO2 NPs 1 |
b 041/0±25/5 |
cd 017/0±34/3 |
cd 28/0±05/7 |
ef 36/0±22/7 |
d 48/0±74/12 |
d 32/0±21/16 |
NaCl 150+ SiO2 NPs 1 |
d 072/0±77/4 |
c 027/0±41/3 |
d18/0±03/6 |
b 21/0±31/13 |
d 58/0±31/12 |
c 63/0±01/18 |
اعداد میانگین 4 تکرار ± انحراف معیار بوده وحروف متفاوت نشاندهنده اختلاف معنیدار در سطح 5% طبق آزمون توکی میباشد.
گلایسین بتائین: بیشترین مقدار گلایسین بتائین اندام هوایی زعفران در تیمار شوری 150 میلیمولار و کمترین مقدار آن در تیمار NaCl 150 mm+ Si 1 mM مشاهده شد. شوری 75 و 150 میلیمولار مقدار گلایسین بتائین را بترتیب 18/54 و 70/.65% افزایش داد. مقدار این فاکتور با اعمال سیلیکون 5/0 و 1 میلیمولار و نانودیاکسیدسیلیکون 1 میلیمولار بترتیب 56/10، 44/8، و 13/11% افزایش یافت (جدول 3). اعمال شو.ری در هر دو غلظت با سیلیکون و نانودیاکسیدسیلیکون مقدار گلایسین بتائین را در مقایسه با تیمارهای شوری در همان غلظت کاهش داد (جدول 3).
بیشترین مقدار گلایسین بتائین ریشه زعفران در تیمار شوری 150 میلی مولار و کمترین مقدار آن در گیاهان شاهد مشاهده شد. شوری 75 و 150 میلیمولار مقدار گلایسین بتائین را بترتیب 11/76 و 60/.117%نسبت به شاهد افزایش داد. مقدار این فاکتور با اعمال سیلیکون 5/0 و 1 میلیمولار بترتیب 64/29، 79/14% و نانودیاکسیدسیلیکون 5/0 و 1 میلیمولار بترتیب 90/5 و 87/19% افزایش یافت (جدول 3).
اعمال شوری در هر دو غلظت با سیلیکون و نانودیاکسیدسیلیکون مقدار بتائین گلایسین ریشه زعفران را در مقایسه با تیمارهای شوری در همان غلظت کاهش داد (جدول 3).
عناصر سدیم، پتاسیم و نسبت پتاسیم به سدیم
مقدار سدیم: بیشترین مقدار سدیم اندام هوایی در تیمار NaCl 150 mM و کمترین آن در تیمار SiO2 NPs 0.5 mM مشاهده شد. اعمال شوری 75 و 150 میلیمولار مقدار سدیم اندام هوایی گیاه زعفران را بترتیب 53/6 و 78/8 برابر نسبت به شاهد افزایش داد. مقدار سدیم اندام هوایی در تیمارهای سیلیکون و نانودیاکسید سیلیکون 5/0 و 1 میلیمولار بترتیب 60/9، 41/15، 32/27 و 69/6% نسبت به شاهد کاهش یافت (جدول 4).
محلولپاشی سیلیکون و نانوسیلیکون در هر دو غلظت در گیاهان تحت تیمار شوری مقدار سدیم اندام هوایی را نسبت به گیاهان فقط تحت تیمار شوری کاهش داد. بیشترین کاهش در تیمار NaCl 150 mM+ SiO2 NPs 1 mM بهمقدار 91/37% نسبت به شوری 150 میلیمولار مشاهده شد (جدول 4).
طبق جدول 4 بیشترین مقدار سدیم ریشه در تیمار شوری 150 میلیمولار و کمترین آن در تیمار شاهد مشاهده شد. مقدار سدیم ریشه در تیمار شوری 75 و 150میلیمولار بترتیب 046/3 و 59/4 برابر نسبت به شاهد افزایش یافت. اعمال سیلیکون و نانو دیاکسید سیلیکون 5/0 و 1 میلیمولار مقدار سدیم ریشه را بترتیب 37/14، 42/17، 89/25 و 63/27% نسبت به شاهد افزایش داد. مقدار سدیم ریشه در تمام تیمارهای توأم شوری با سیلیکون و نانو دیاکسیدسیلیکون نسبت به تیمار شوری در همان غلظت کاهش نشان داد که بیشترین کاهش در تیمار NaCl 75 mM+ Si 1 mM بهمقدار 76/46% نسبت به شوری 75 میلیمولار مشاهده شد.
مقدار پتاسیم: طبق جدول 4 بیشترین مقدار پتاسیم اندام هوایی زعفران در تیمار Si 1 mM و کمترین آن در تیمار شوری 150 میلیمولار مشاهده شد. اعمال شوری 75 و 150 میلیمولار مقدار پتاسیم اندام هوایی را بترتیب 36/26 و 84/45% نسبت به شاهد کاهش داد. اعمال سیلیکون 5/0 و 1 میلیمولار و نانودیاکسید سیلیکون 5/0 و 1 میلیمولار مقدار پتاسیم اندام هوایی را بترتیب 95/2، 09/14 و 96/12 و 67/8% نسبت به شاهد افزایش داد. در تمامی تیمارهای توأم شوری با سیلیکون و نانودیاکسید سیلیکون مقدار پتاسیم اندام هوایی در مقایسه با تیمار شوری در همان غلظت افزایش یافت که بیشترین افزایش در تیمارNaCl 150 mM+ SiO2 NPs 0.5 mM به مقدار 63% نسبت به شوری 150 میلیمولار مشاهده شد.
طبق جدول 4 بیشترین مقدار پتاسیم ریشه در تیمار NACl 150 mM و کمترین آن در Si 1 mM NaCl 75 mM + مشاهده شد. شوری 75 و 150 میلیمولار مقدار پتاسیم ریشه را بترتیب 9/13 و 40/21% نسبت به شاهد افزایش داد. اعمال سیلیکون 5/0 و 1 میلیمولار مقدار پتاسیم ریشه را نسبت به شاهد بترتیب 17/7 و 5/4% کاهش و تیمارهای نانو دیاکسید سیلیکون 5/0 و 1 میلیمولار بهترتیب مقدار آن را 09/15 و 95/19% نسبت به شاهد کاهش داد. اعمال توأم شوری با سیلیکون و نانودیاکسیدسیلیکون در تمامی غلظتها مقدار پتاسیم ریشه را نسبت به تیمار شوری در همان غلظت کاهش داد که بیشترین کاهش در تیمارNaCl 150+SiO2 NPs 0.5mM بهمقدار 95/44% نسبت به گیاهان تحت تیمار NaCl 150 mM مشاهده گردید.
مقدار کلر: بیشترین مقدار یون کلر اندام هوایی در تیمار شوری 150 میلیمولار و کمترین آن در تیمار نانوذره دیاکسید سیلیکون 5/0 میلیمولار مشاهده شد. اعمال شوری 75 و 150 میلیمولار مقدار یون کلر اندام هوایی را بترتیب 93/1 و 92/4 برابر نسبت به شاهد افزایش داد. محلولپاشی سیلیکون و نانودیاکسید سیلیکون در هر دو غلظت موجب کاهش انباشت کلر اندام هوایی زعفران نسبت به گیاهان شاهد شد که بیشترین کاهش در تیمار نانو ذره سیلیکون 5/0 میلیمولار به مقدار 51% مشاهده گردید. اعمال توأم شوری 75 و 150 میلیمولار با سیلیکون و نانودیاکسید سیلیکون در هر دو غلظت مقدار یون کلر اندام هوایی را در مقایسه با همان غلظت شوری کاهش داد که بیشترین کاهش در تیمار NaCl 75+ Sio2 NPs 0.5 mM بترتیب بهمقدار 36/35 % نسبت به گیاهان تحت شوری 75 میلیمولار مشاهده شد (جدول 4).
بیشترین مقدار یون کلر اندام زیرزمینی در تیمار شوری 150 میلیمولار و کمترین آن در تیمار سیلیکون 5/0 میلیمولار مشاهده شد. اعمال شوری 75 و 150 میلیمولار مقدار یون کلر اندام هوایی را بترتیب 35/3 و 35/7 برابر نسبت به شاهد افزایش داد. محلولپاشی سیلیکون و نانودیاکسید سیلیکون در غلظت 5/0 میلیمولار موجب کاهش انباشت کلر در اندام زیرزمینی زعفران بترتیب بهمقدار 20 و 35/14% نسبت به گیاهان شاهد شد در صورتیکه محلولپاشی سیلیکون و نانودیاکسید سیلیکون در غلظت 1 میلیمولار موجب افزایش انباشت کلر در اندام زیرزمینی زعفران بهترتیب بهمقدار 09/19 و 54/34% نسبت به گیاهان شاهد شد. اعمال توأم شوری 75 و 150 میلیمولار با محلولپاشی سیلیکون و نانودیاکسیدسیلیکون در هر دو غلظت مقدار انباشت یون کلر اندام زیرزمینی را در مقایسه با گیاهان تحت تیمار همان غلظت شوری کاهش داد که بیشترین کاهش در تیمار محلولپاشی NaCl 150 mM+ Si 1 mM بهمقدار 26/29% نسبت به شوری 150 میلیمولار مشاهده شد (جدول 4).
جدول 4- تغییرات انباشت یونهای سدیم، پتاسیم و کلر در اندام هوایی و زیرزمینی گیاهان زعفران تحت تیمار شوری کلرید سدیم (0، 75 و 150 میلیمولار) و محلولپاشی سیلیکون و نانو ذره دیاکسیدسیلیکون (5/0 و 1 میلیمولار).
تیمار (mM) |
محتوای Na+ اندام هوایی ( mg g-1 DW) |
محتوای Na+ اندام زیرزمینی ( mg g-1 DW) |
محتوای K+ اندام هوایی (mg g-1 DW) |
محتوای K+ اندام زیرزمینی ( mg g-1 DW) |
محتوای Cl- اندام هوایی ( mg g-1 DW) |
محتوای Cl- اندام زیرزمینی (mg g-1 DW) |
شاهد |
f 54/0±34/7 |
h 65/0±50/10 |
b 43/0±48/18 |
c 91/0±92/22 |
g 10/0±89/6 |
g 71/0±79/5 |
NaCl 75 |
b 87/0± 25/16 |
b 21/1±50/42 |
d 37/0±61/13 |
b 75/0±11/26 |
d 15/0±21/20 |
d 01/1±16/25 |
NaCl 150 |
a 91/0±02/24 |
a 33/2±80/58 |
e 56/0±01/10 |
a 61/0±69/28 |
a 29/0±84/40 |
a 13/2±37/48 |
Si 0.5 |
g 32/0± 31/6 |
gh 91/0±01/12 |
b 60/0±03/19 |
cd 52/0±28/21 |
i 14/0±68/3 |
gh 95/0±63/4 |
Si 1 |
g 45/0±29/6 |
gh 23/1±33/12 |
a 36/0±09/21 |
cd 94/0±88/21 |
h 21/0±79/5 |
fg 83/0±89/6 |
SiO2 NPs 0.5 |
g 37/0±25/6 |
g 56/1±22/13 |
a 51/0±88/20 |
d 46/0±46/19 |
i 17/0±36/3 |
gh 92/0±96/4 |
SiO2 NPs 1 |
g 33/0±32/6 |
g 89/0±40/13 |
ab 57/0±08/20 |
de 51/0±34/18 |
gh 26/0±11/6 |
f 10/1±79/7 |
NaCl 75+Si 0.5 |
e 42/0±01/12 |
e 87/0±20/25 |
c 29/0±10/16 |
d 97/0±12/20 |
f 23/0±26/13 |
e 78/1±00/20 |
NaCl 150+Si 0.5 |
b 33/0±92/16 |
bc 98/0±47/38 |
d 64/0±11/14 |
d 76/0±80/19 |
c27/0±58/27 |
b 46/1±95/39 |
NaCl 75+Si 1 |
d 54/0±42/13 |
f 01/1±63/22 |
bc 40/0±08/17 |
f 61/0±25/15 |
e 14/0±11/15 |
e 81/1±01/19 |
NaCl 150+Si 1 |
c 39/0±72/16 |
d 92/0±25/33 |
cd 32/0±21/15 |
f 86/0±85/15 |
bc 21/0±73/28 |
c 33/1±21/34 |
NaCl 75+ SiO2 NPs 0.5 |
e 51/0±68/16 |
f 93/0±51/23 |
bc 38/0±21/17 |
f 54/0±49/15 |
f 26/0±06/13 |
de 15/1±01/22 |
NaCl 150+ SiO2 NPs 0.5 |
b 29/0±09/15 |
c 99/0±03/36 |
c 46/0±32/16 |
f 73/0±79/15 |
c23/0±74/27 |
b 17/1±74/40 |
NaCl 75+ SiO2 NPs 1 |
cd 28/0±53/14 |
f 08/1±03/23 |
c 49/0±44/16 |
ef 89/0±32/16 |
ef 19/0±11/14 |
e 37/1±16/20 |
NaCl 150+ SiO2 NPs 1 |
c 42/0±82/15 |
c 15/1±34/37 |
d 36/0±01/14 |
f 80/0±18/17 |
b 13/0±84/29 |
bc 14/1±16/37 |
اعداد میانگین 4 تکرار ± انحراف معیار بوده وحروف متفاوت نشاندهنده اختلاف معنیدار در سطح 5% طبق آزمون توکی میباشد.
نسبت پتاسیم به سدیم: طبق شکل A3 بیشترین نسبت پتاسیم به سدیم اندام هوایی در تیمار نانودیاکسیدسیلیکون 1 میلیمولار و کمترین آن در تیمار شوری 150 میلیمولار مشاهده شد. شوری 75 و 150 میلیمولار این نسبت را بترتیب 67/4 و 52/9 برابر نسبت به شاهد کاهش داد. اعمال سیلیکون و نانودیاکسید سیلیکون 5/0 و 1 میلیمولار بترتیب این نسبت را 29/2، 92/1، 79/2 و 48/2 برابر نسبت به شاهد افزایش داد. اعمال توأم شوری با سیلیکون و نانودیاکسیدسیلیکون در تمام غلظتها این نسبت را در مقایسه با تیمار شوری در همان غلظت افزایش داد.
بررسی نتایج نشان داد که بیشترین نسبت پتاسیم به سدیم ریشه در گیاهان زعفران شاهد و کمترین آن در گیاهان تحت تیمار NaCl 150 mM+ SiO2 NPs 0.5 mM بود. شوری 75 و 150 میلیمولار این نسبت را بترتیب بهمقدار 83/71 و 66/77 نسبت به شاهد کاهش داد. اعمال سیلیکون و نانودیاکسیدسیلیکون در هر دو غلظت این نسبت را در ریشه در مقایسه با شاهد کاهش داد که بیشترین کاهش در تیمار نانو ذره سیلیکون 1 میلیمولار بهمقدار 24/37% مشاهده شد محلولپاشی سیلیکون و نانو ذرات دیاکسید سیلیکون در هر دو غلظت در گیاهان تحت تیمار شوری 75 میلیمولار این نسبت را در ریشه در مقایسه با گیاهان زعفران تحت تیمار 75 میلی مولار افزایش داد که بیشترین افزایش در گیاهان تحت تیمار NaCl 75 mM + Si 0.5 mM به مقدار 96/29% مشاهده گردید در صورتیکه محلولپاشی سیلیکون در غلظت 1 میلیمولار و نانوذره دیاکسیدسیلیکون در هر دو غلظت این نسبت را در ریشه در مقایسه با گیاهان تحت تیمار شوری 150 میلیمولار کاهش داد که بیشترین کاهش در تیمار NaCl 150 mM + SiO2 NPs 1 mM بهمقدار 54/5% مشاهده شد (شکل B 3).
B A
شکل 3- تغییرات نسبت پتاسیم به سدیم اندام هوایی (A) و زیرزمینی (B) در گیاهان زعفران تحت تیمار شوری کلرید سدیم (0، 75 و 150 میلیمولار) و محلولپاشی سیلیکون و نانو ذره دیاکسید سیلیکون (5/0 و 1 میلیمولار). اعداد میانگین 4 تکرار ± انحراف معیار بوده وحروف متفاوت نشاندهنده اختلاف معنیدار در سطح 5% طبق آزمون توکی میباشد.
بحث
نتایج بررسی مرگ سلولی در این مطالعه نشاندهنده اثر منفی شوری بر افزایش این فاکتور در گیاه زعفران بود. مرگ سلولی برنامهریزیشده یا اپوپتوزیس بعنوان یک فرآیند مهم دخیل در رشد و نمو گیاهان در نظر گرفته میشود که ممکن است توسط تنشهای زیستی و غیرزیستی از جمله تنش شوری القاء شود. تجمع سدیم و تغییر نسبت K+/Na+ در سیتوپلاسم تحت تنش شوری میتواند روی فرآیندهای بیوانرژتیک تاثیر گذاشته و جایگزینی سدیم به جای پتاسیم نیز منجربه غیر فعال شدن آنزیمها شده و کاهش رشد و یا حتی مرگ سلول یا گیاه را در پی داشته باشد(25 و 55). نتایج نشان داد که اعمال سیلیکون و نانودی اکسید سیلیکون در گیاه زعفران تحت تنش شوری درصد مرگ سلولی را کاهش داد. تحقیقات نشان داده است که اعمال سیلیکون در گیاهان تحت تنش شوری Cicer arietinum L. منجر به افزایش جذب و انتقال +K و کاهش جذب و انتقال +Na از ریشه به اندامهای هوایی از طریق تحریک H+-ATPase غشا پلاسمایی شده و موجب افزایش نسبت K+/Na+ میگردد (21) که با نتایج این تحقیق همسویی نشان میدهد.
نتایج نشان داد که با افزایش شوری فاکتورهای رشدی تحت تأثیر قرار گرفته و طول و وزن خشک اندام هوایی و زیرزمینی در زعفران کاهش یافت. کاهش فاکتورهای رشدی گیاه زعفران در اثر شوری تا غلظت ds m-1 4/12 توسط Avarseji و همکاران (8)، تا غلظت 100 میلیمولار توسط Jamila و همکاران (27) و تحت شوری 1 تا 5 گرم در لیتر توسط Mzrabri و همکاران (35) نیز گزاش گردیده است. مطالعات نشان داده است که کلرید سدیم با اثر بر رشد و تقسیم یاختهای منجر به کاهش رشد میشود. شوری از طریق افزایش فشار اسمزی محلول خاک باعث کاهش جذب آب توسط گیاه (آماس سلولها) و در نهایت کاهش تقسیم، تطویل و تمایز سلولی میشود (20). طبق نتایج حاصله محلولپاشی سیلیکون و نانودیاکسید سیلیکون هم به تنهایی و هم همراه با شوری اثر مثبت بر فاکتورهای رشدی داشت. اثر مثبت سیلیکون بر گیاه زعفران تحت تنش شوری قبلاً توسط Jamila و همکاران (27) گزارش شده است. آنها نشان دادهاند که اعمال سیلیکون در غلظت 1 میلیمولار منجر به افزایش طول، و وزن کلاله و همچنین بهبود فاکتورهای فیزیولوژیکی و ریخت شناسی در گیاه زعفران تحت تنش شوری 50 و 100 میلیمولار میگردد. سیلیکون با رسوب و انباشت در کوتیکول برگ موجب کاهش تلفات آب از طریق تعرق میگردد (33). از طرف دیگر Ma و همکاران (34) گزارش کردهاند که اعمال سیلیکون میتواند منجر به استحکام آوندهای گزیلم که ساختارهای مسئول انتقال آب به گیاه میباشند، گردد. بنابراین آوندهای گزیلم میتواند در گیاه موجب بردباری در برابر تنشهای محیطی به واسطه افزایش جذب آب توسط گیاه گردد (50) که آن هم افزایش RWC را در پی خواهد داشت که نتایج این تحقیق هم تایید کننده این امر بوده و با اعمال سیلیکون و نانودیاکسیدسیلیکون درصدRWC در برگهای زعفران تحت تیمار شوری افزایش نشان داد. افزایش RWC با اعمال سیلیکون در غلظت 150 میلیگرم بر لیتر در گیاه بامیه تحت تنش شوری dS m-1 6 نیز قبلاً گزارش شده است (3) که با نتایج ما همسویی نشان میدهد. به نظر میرسد که با افزایش تنش شوری بهعلت منفیتر شدن پتانسیل اسمزی و کاهش آب در دسترس گیاه دچار تنش خشکی فیزیولوژیک شده و در این شرایط کاهش RWC یکی از بارزترین واکنشهای قابل مشاهده در گیاهان تحت تنش شوری است (42).
نقش محلولهای آلی در کاهش تنش شوری بخوبی شناخته شده است. این محلولهای سازگار پتانسیل اسمزی در سیتوپلاسم را کاهش داده و باعث حفظ هموستازی آب در بین قسمتهای مختلف سلول میگردد. همبستگی مثبتی بین این حلالها با تحمل به تنش شوری گزارش شده است. از بین تمام محلولها آلی قندهای محلول و پرولین بارزترین محلولهای آلی با فعالیت اسموتیکی هستند (54). بررسی نتایج قندهای محلول نشان داد که با افزایش شوری مقدار قندهای محلول افزایش معنیداری نمییابد بلکه در شوری 75 میلیمولار نیز کاهش در مقادیر این فاکتور بیوشیمیایی مشاهده میگردد. نتایج مشابه این یافته توسط Qados Abdul (5) در گیاهان تحت تنش شوری 100 و 200 میلیمولار Vicia faba L. نیز گزارش شده است. آنها گزارش کرده اند که شوری 200 میلی مولار در گیاه Vicia faba L. منجر به کاهش قندهای محلول به میزان 36% می گردد که در مقایسه با نتایج این تحقیق (22%) کاهش میزان قندهای محلول تحت تنش شوری بیشتر بود. از طرف دیگر اعمال سیلیکون و نانوسیلیکون 2 میلیمولار در گیاه Vicia faba L. تحت شوری 100 میلیمولار قندهای محلول را 86% نسبت به گیاهان تحت تنش شوری افزایش میدهد در حالیکه نتایج این تحقیق نشان داد که اعمال سیلیکون 5/0 میلیمولار در زعفران تحت شوری 75 میلیمولار میزان قندهای محلول را 46% افزایش داد. کاهش قندهای محلول تحت تنش شوری میتواند بعلت کاهش فعالیت فتوسنتزی در اثر شوری و یا افزایش مصرف قند در مسیرهای متابولیکی دیگر باشد. اعمال سیلیکون و نانو دیاکسیدسیلیکون در گیاهان تحت تنش شوری زعفران منجر به افزایش قندهای محلول گردید که نشاندهنده کاهش اثرات منفی شوری توسط این مواد است. نتایج این تحقیق با نتایجAl-Huqail و همکاران(6) در گیاه آکاسیا و شمس و همکاران (2) در گیاه آرابیدوپسیس تالیانا همسویی نشان میدهد. آنها نشان دادهاند که اعمال سیلیکون موجب افزایش قتدهای محلول در گیاهان ذکر شده تحت تنش شوری میگردد.
بررسی پرولین و گلایسین بتائین در اندام هوایی و زیرزمینی زعفران تحت تنش شوری افزایش نشان داد در صورتیکه اعمال سیلیکون و نانودیاکسیدسیلیکون مقدار این اسمولیتها را در گیاهان تحت تنش شوری زعفران کاهش داد. این نتایج با نتایج Almutairi (7) در گیاه گوجه فرنگی و رستمی و همکاران (1) در گیاه گندم تحت تنش شوری همسویی نشان میدهد. افزایش اسمولیتهای سازگار در پاسخ به تنشهای محیطی مثل تنش شوری و آب در سلولهای گیاهی جهت متعادل کردن فشار اسمزی سیتوزول با واکوئل و محیط بیرونی که منجر به تنظیم اسموتیکی و محافظت از سلول میشود نشان داده شده است (43). در این راستا، تجمع پرولین میتواند یک پاسخ محافظتی باشد زیرا نقش تنظیم اسمزی پرولین مانع تنش کمبود آب تحت تنش شوری بالا میگردد و همچنین به دلیل توانایی آن در جاروب کردن رادیکالهای فعال در شرایط تنش شوری موجب پایداری پروتئینها میگردد (11). بهعلاوه انباشت پرولین، بهعنوان یک ترکیب ذخیره نیتروژن، از ساختارهای سلولی محافظت میکند (43). طبق نتایج حاصله محلولپاشی سیلیکون و نانودیاکسیدسیلیکون در گیاهان تحت تنش شوری زعفران موجب کاهش مقدار پرولین نسبت به گیاهان زعفران تحت شوری شد. نتایج ما نشان داد که محلولپاشی سیلیکون و نانو دیاکسید سیلیکون اثر مؤثری بر کاهش اثرات نامطلوب تنش شوری در گیاه زعفران داشت پس میتوان نتیجه گرفت که افزودن سیلیکون و نانودیاکسیدسیلیکون اثرات نامطلوب تنش شوری را در زعفران تعدیل میکند و بهعلت این تعدیل، اسمولیتهای سازگار نیز در گیاه زعفران تحت تنش شوری کاهش مییابد. اثر سیلیکون در غلظت 5/2 میلیمولار در کاهش مقدار پرولین در گیاهان سویا تحت تنش کلرید سدیم در غلظت 80 میلیمولار قبلاً نیز گزارش شده است (31).
گلایسین بتائین نیز طی تنش شوری بالا با تنظیم تعادل اسمزی بین گیاه و محیط، حفاظت در برابر تنش اسمزی را فراهم میکند (22). گلایسین بتائین با بحران تنش در گیاه ظاهر و بهعنوان یک محلول تنظیم اسمزی مؤثر در گیاهان محسوب میشود و با رشد گیاهان در محیطهای خشک و شور همبستگی بالایی دارد (23). Khan و همکاران (30) گزارش کردهاند که با افزایش غلظت شوری غلظت گلایسین بتائین در Atriplex griffithii نیز افزایش مییابد که با نتایج این تحقیق همسویی دارد. با توجه به این نقش محافظتی گلایسین بتائین و رابطه مستقیمی که بین مصرف سیلیکون و غلظت این ترکیب در گیاهان مشاهده شد، میتوان تاثیر سیلیکون بر افزایش تحمل گیاه به تنش شوری را نشان داد.
ننتایج نشان داد که با افزایش شوری انباشت سدیم و کلر در اندام هوایی و زیرزمینی افزایش و انباشت پتاسیم کاهش مییابد. در شرایط تنش شوری سطوح بالای سدیم، یا نسبت بالای سدیم به پتاسیم میتواند باعث تخریب واکنشهای مختلف آنزیمی در سیتوپلاسم گردد (48). از طرف دیگر، کلر یکی از آنیونهای غالب در خاکهای شور میباشد و حضور آن به مقدار فراوان نهتنها بطور مستقیم موجب سمیت گیاه میگردد، بلکه باعث بر هم خوردن تعادل میان عناصر غذایی موجود در محلول خاک و گیاه میشود (39). مقاومت در برابر تنش شوری در کاهش جذب و انتقال هر دو یون سدیم و کلر به منظور جلوگیری از مسمومیت نقش عمدهای در رشد گیاه دارد (52). مقادیر بالای یون سدیم در خاک باعث اختلال در جذب پتاسیم شده و زمانیکه در سیتوپلاسم تجمع پیدا میکند از فعالیت بسیاری از آنزیمها بازداری میکند (26). طبق نتایج حاصله از این مطالعه محلول پاشی سیلیکون و نانودیاکسیدسیلیکون در گیاه زعفران تحت تنش شوری انباشت یون سدیم و کلر را کاهش و انباشت پتاسیم و متعاقباً نسبت پتاسیم به سدیم بهعنوان شاخص بردباری را در هر دو اندام مورد بررسی افزایش داد. افزایش محتوای پتاسیم و کاهش سدیم و کلر بهویژه در اندام هوایی میتواند بهعنوان یک مکانیسم احتمالی در افزایش به تنش شوری بهوسیله اعمال سیلیکون و نانودیاکسیدسیلیکون در گیاه زعفران باشد. نتایج حاصل از این مطالعه با تحقیقات انجام گرفته توسطTantawy و همکاران (51) همخوانی نشان میدهد. آنها نشان دادهاند که اعمال نانوذرات سیلیکون در غلظت 25% (1 یا 2 cm3/l) و سیلیکون در غلظت 25% (4 یا 5 cm3/l) در گیاه فلفل شیرین تحت تنش شوری dS/m 47/5 انباشت یونهای سمی سدیم در اندام هوایی را کاهش و محتوای پتاسیم را افزایش میدهد. در گیاه فلفل شیرین نانوذرات سیلیکون نسبت به سیلیکون در بهبود اثرات سوء شوری موثرتر بود. مطالعات دیگر نیز تاثیر مثبت سیلیکون در کاهش یون سدیم و افزایش پتاسیم در گیاهان تحت تنش شوری را نشان داده است (21).
نتیجهگیری کلی
نتایج این مطالعه نشان داد که اعمال شوری در گیاه زعفران فاکتورهای رشدی را کاهش و مرگ سلولی و اسمولیتهای سازگار در این گیاه را افزایش داد. نتایج حاضر نشان داد که محلولپاشی سیلیکون و نانودیاکسیدسیلیکون در گیاهان زعفران تحت تنش شوری با بهبود فاکتورهای رشدی، فیزیولوژیکی و همچنین نسبت K+/Na+ توانسته در کاهش اثرات منفی شوری در این گیاه موثر واقع شود. در مقایسه بین سیلیکون بهحالت استاندارد و نانو سیلیکون، نانوسیلیکون به ویژه در غلظت 5/0 میلیمولار در اکثر فاکتورهای مورد بررسی در کاهش اثرات مضر شوری موثرتر از سیلیکون عمل کرده و میتواند به عنوان افزایش دهنده عملکرد زعفران در شرایط تحت تنش شوری مورد استفاده قرار گیرد اما بههر حال برای فهم مکانیسم اثر سیلیکون و نانودیاکسیدسیلیکون در گیاهان نیاز به مطالعات بیشتر است. لذا برای توصیه استفاده از مکملهای سیلیکونی برای بهبود اثرات نامطلوب شوری در این گیاه نیاز بررسیهای بیشتر بالاخص در کشتهای مزرعهای میباشد.
1-رستمی، ق.، مقدم، ح.، قاسمیپیریلوقی، ع. و تهرانیفر، ع. 1399. اثرات سولفات و نانو ذرات آهن و روی بر زیست توده، مقدار و ترکیبات روغنهای اسانسی نعناع فلفلی (Mentha piperita L.) تحت تنش شوری. نشریه پژوهشهای گیاهی. 33 (3): 505-515.
2-شمس، ه.، عبدلزاده، ا.، صادقیپور، ح. ر. و مهربان جوینی، پ. 1398. اثرات تغذیهای سیلیکون بر کاهش تنش اکسیداتیو ناشی از شوری در گیاه آرابیدوپسیستالیانا (Arabidopsis thaliana). نشریه پژوهشهای گیاهی. 32 (1): 133-143.