نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران
2 عضو هیات علمی دانشکده کشاورزی
3 عضو هیئت علمی پژوهشکده فناوری های نویسن زیستی دانشگاه زنجان
4 عضو هیئت علمی دانشگاه زنجان گروه باغبانی
5 گروه علوم باغبانی دانشگاه ابین المللی امام خمینی (ره) قزوین، قزوین
6 عضو هیئت علمی مرکز ملی تحقیقات شوری یزد
چکیده
آنتوسیانین ها از جمله ترکیبات مهم در کیفیت میوه توتفرنگی هستند که ژنهای مختلفی در تولید و انباشت این متابولیتها نقش دارند. هـدف از این پژوهش بررسی تاثیر محلـولپاشـی آهن، تعیین غلظت بهینه و مطالعه اثر آن بر الگوی بیان ژنهای دخیل در بیوسنتز آنتوسیانینهای میوه توتفرنگی رقم کاماروسا طی مراحل نموی بود. آزمایش بصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. بدین منظور، ابتدا در یک آزمایش مقدماتی بوتههای توتفرنگی با کلات آهن 14% در غلظتهای صفر، 200، 400، 600، 800، 1000، 1200، 1400، 1600، 1800 و 2000 میکرومول بر لیتر محلولپاشی شده و سپس میزان تجمع آنتوسیانینها و بیان ژنهای دخیل در بیوسنتز آنها در روزهای سوم، ششم، نهم و دوازدهم بعد از محلولپاشی ارزیابی گردیدند. طبق نتایج، میوههای محلولپاشی شده با آهن در غلظت 1400 میکرومول بر لیتر بیشترین میزان تجمع آنتوسیانین را نشان دادند. همچنین، کاربرد غلظت انتخابی آهن موجب تسریع رسیدگی میوهها نیز گردید که در نهایت غلظت 1400 میکرومول بر لیتر به عنوان غلظت بهینه در نظر گرفته شد. افزایش بیان ژنهای FaSUT1، FaMYB1، FaPAL، FaCHS و کاهش بیان ژن FaMYC1 در میوههای تیمار شده با کلات آهن 14% در غلظت 1400 میکرومول بر لیتر میتواند دلیلی بر افزایش تجمع آنتوسیانینها باشد. بنابراین، جهت تولید گلخانهای توتفرنگی و کشت آن در محیط بدون خاک، با توجه به نتایج این پژوهش، به منظور افزایش آنتوسیانینها میتوان غلظت 1400 میکرومول بر لیتر آهن با روش محلولپاشی را پیشنهاد نمود.
کلیدواژهها
موضوعات
عنوان مقاله [English]
Effect of foliar iron application on anthocyanin genes expression during of developmental stages in strawberry fruit
نویسندگان [English]
1 Department of Horticulture, Faculty of Agriculture, University of Zanjan, Zanjan, Iran
2 Scientific Member of Horticulture Dep.
3 Department of Agronomy Science in Research Institute of Modern Biological Techniques, University of Zanjan, Iran
4 Department of Horticultural Sciences, Faculty of Agriculture, University of Zanjan, Zanjan, Iran.
5 University of Imam khomeini
6 National salinity research center
چکیده [English]
Introduction: Anthocyanins are important compounds in strawberry fruit quality. There are different genes involved in the production and accumulation of these metabolites. The aim of this study was to investigate the effect of foliar application of iron, determine the optimal concentration and study its effect on the expression pattern of genes involved in the biosynthesis of anthocyanins of strawberry fruit of Camarossa cultivar during developmental stages.
Material and Methods: The experiment was factorial based on a randomized complete block design with three replications. So that, first in a preliminary experiment strawberry plants were sprayed with 14% iron chelate at concentrations of 0, 200, 400, 600, 800, 1000, 1200, 1400, 1600, 1800, and 2000 µmol/L. Then properties were evaluated after foliar application.
Results and Discussion: According to the results, fruits sprayed with iron at a concentration of 1400 μmol/L showed the highest level of total anthocyanin. Also, the application of selective concentrations of iron accelerated the ripening of fruits, which in the end, a concentration of 1400 μmol/L was considered as the optimal concentration. Increased expression of FaSUT1, FaMYB1, FaPAL, FaCHS genes and decreased expression of FaMYC1 gene in fruits treated with iron chelate 14% at a concentration of 1400 μmol/L can be a reason for increased accumulation of anthocyanins.
Conclusion: Therefore, in order to produce strawberry greenhouses and cultivate them in a soilless environment, according to the results of this study, in order to increase anthocyanins contents, a concentration of 1400 μmol/L of iron can be suggested by foliar application.
کلیدواژهها [English]
تاثیر محلولپاشی آهن بر الگوی بیان ژنهای تولید کننده آنتوسیانین
میوه توتفرنگی طی مراحل نموی
سعید رضائی1*، محمد اسماعیل امیری1، عباس بهاری2، فرهنگ رضوی1، مرتضی سلیمانی اقدم3 و حسین بیرامی4
1 ایران، زنجان، دانشگاه زنجان، دانشکده کشاورزی، گروه علوم باغبانی
2 ایران، زنجان، دانشگاه زنجان، پژوهشکده فناوریهای نوین زیستی
3 ایران، قزوین، دانشگاه بین المللی امام خمینی، دانشکده کشاورزی، گروه علوم باغبانی
4 ایران، یزد، مرکز ملی تحقیقات شوری یزد، سازمان تحقیقات، آموزش وترویج کشاورزی
تاریخ دریافت: 02/09/1399 تاریخ پذیرش: 10/05/1400
چکیده
آنتوسیانینها از جمله ترکیبات مهم در کیفیت میوه توتفرنگی هستند که ژنهای مختلفی در تولید و انباشت این متابولیتها نقش دارند. هـدف از این پژوهش محلـولپاشـی آهن، تعیین غلظت بهینه و مطالعه تأثیر آن بر الگوی بیان ژنهای دخیل در بیوسنتز آنتوسیانینها میوه توتفرنگی رقم کاماروسا طی مراحل نموی بود. آزمایش بصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. بدین منظور، ابتدا در یک آزمایش مقدماتی بوتههای توتفرنگی با کلات 14% آهن در غلظتهای صفر، 200، 400، 600، 800، 1000، 1200، 1400، 1600، 1800 و 2000 میکرومول بر لیتر محلولپاشی شده و سپس میزان تجمع آنتوسیانینها و بیان ژنهای دخیل در بیوسنتز آنها در روزهای سه، شش، نه و دوازده روز بعد از محلولپاشی ارزیابی گردیدند. طبق نتایج، میوههای محلولپاشی شده با آهن در غلظت 1400 میکرومول بر لیتر بیشترین میزان تجمع آنتوسیانین را نشان دادند. همچنین، کاربرد غلظت انتخابی آهن موجب تسریع رسیدگی میوهها نیز گردید که در نهایت غلظت 1400 میکرومول بر لیتر به عنوان غلظت بهینه در نظر گرفته شد. افزایش بیان ژنهای FaSUT1، FaMYB1، FaPAL، FaCHS، FaMYC1 بهمراه افزایش فعالیت آنزیم PAL و کاهش بیان ژن FaMYC1 در میوههای تیمار شده با کلات 14% آهن در غلظت 1400 میکرومول بر لیتر میتواند دلیلی بر افزایش تجمع آنتوسیانین باشد. بنابراین، جهت تولید گلخانهای توتفرنگی و کشت آن در محیط بدون خاک، طبق نتایج این پژوهش میتوان غلظت 1400 میکرومول بر لیتر آهن با روش محلولپاشی را پیشنهاد نمود.
واژه های کلیدی: محلولپاشی، کاماروسا، بیان ژن، آنتوسیانین
* نویسنده مسئول، تلفن: 09149235174، پست الکترونیکی: Rezaei.s@znu.ac.ir
مقدمه
توتفرنگی یکی از میوههای بسیار محبوب در سرتاسر جهان میباشد که بدلیل غنی بودن از آنتوسیانینها و انواع ویتامینها در تغذیه و سلامت انسان نقش بسزایی دارد (20 و 50). ارزش اقتصادی و تغذیهای توتفرنگی بسیاری از محققان را به مطالعه فیزیولوژیکی و مولکولی آن، بویژه روند تغییرات ترکیبهای پلیفنولی و آنتوسیانینی علاقهمند کرده است. تولید و انباشت این ترکیبات در میوهها با کاربرد برخی از مواد معدنی نظیر آهن، نیتروژن، روی و فسفر افزایش مییابد (42). بنابراین، لازم است طی دوره رشـد گیاه طبق اصول علمی نسبت به توصیـه کودی اقدام
کرد تا عملکرد و کیفیت مطلوبی بدست آید.
آهن عنصر ضروری برای رشد و نمو گیاهان است که نقش مهمی در متابولیسم سلولی دارد. این عنصر در سنتز کلروفیل، زنجیره انتقال الکترون، فتوسنتز و تنظیم فعالیت آنزیمهای چرخه کالوین نقش دارد (34، 43 و 48). علایم کمبود آهن ابتدا در برگهای جوان دیده میشود. به همین خاطر، در گیاهان توتفرنگی که کمبود آهن دارند، کلروفیلها به مقدار لازم ساخته نمیشود که نهایتا منجر به کاهش کارایی فتوسنتز و افزایش رقابت بین رشد رویشی و زایشی میشود. بنابراین، از رشد و عملکرد گیاه کاسته میشود (3 و 34).
مطالعات مختلف نشان داده است که آهن در تولید و ذخیره متابولیتهای ثانویه از جمله فلاونوئیدها و آنتوسیانینها نقش دارد (30). پژوهشگران ثابت کردهاند که همبستگی مثبتی بین مصرف آهن و میزان تجمع ترکیبات فنولیکی گیاهان وجود دارد، بطوریکه با تغذیه برگی آهن، مقدار تولید این ترکیبها افزایش مییابد (7). در همین راستا گزارش شده است که میزان عملکرد و کیفیت میوههای گلابی از طریق محلولپاشی با آهن با غلظت 250 پیپیام افزایش مییابد (24). علاوه بر این، در تحقیقی که در مورد تاثیر کمبود آهن بر روی میوه هلو انجام شده است، مشخص گردیده است که کمبود آهن منجر به کاهش شدید محتوای فنولیکی و آنتوسیانینی میوهها میشود (6). علیرغم اینکه بیشتر پژوهشها بطور عمده از جنبه فیزیولوژیکی مورد بررسی قرار گرفته است، در رابطه با شناسایی و بررسی الگوی بیان ژنهای درگیر در مسیر تولید آنتوسیانینها مطالعات بسیار کمی صورت پذیرفته است. در مسیر تولید آنتوسیانینها و دیگر ترکیبات فنولی چندین ژن نقش موثر دارند که از این قبیل میتوان به ژنهای FaMYB، FaPAL، FaCHS، FaMYC1،FaTTG1، FaMADS9 و FaSHP اشاره کرد (14، 24، 31 و 36).
ژن FaMYC1 در تولیـد پرونوسیانیدینها نقش کلیدی دارد
که در مراحل اولیه رشد میوه توتفرنگی بمیزان زیادی بیان میشود ولی با شروع رنگگیری میوه و افزایش بیان ژنهای FaMYB1، FaCHS، FaSUT1 و FaPAL پروتوسیانیدینهای بیشتری به آنتوسیانین تبدیل میشوند. بر این اساس مقدار آمینواسیدها، آنتوسیانیدینها و ترکیبات رنگی در مراحل نزدیک به رسیدن توتفرنگی افزایش پیدا میکند (50). با وجود پژوهشهایی که درباره اثر آهن بر عملکردهای مختلف فیزیولوژیکی محصولات باغبانی انجام گرفته است اما تاکنون گزارش مستندی در مورد اثر این عنصر بر روند بیان ژنهای سنتز کننده متابولیتهای ثانویه میوه توتفرنگی وجود ندارد. بنابراین، هدف از این پژوهش بررسی تاثیر آهن بر الگوی بیان ژنهای مختلف در مسیر تولید آنتوسیانینها و فلاونوئیدها میوه توتفرنگی رقم کاماروسا طی مراحل مختلف نموی در گلخانه بود.
مواد و روشها
این تحقیق بصورت فاکتوریل در قالب طـرح بلـوکهـای کامل تصـادفی با سـه تکرار در یکـ گلخانـه هیدروپونیک شهرک گلخانهای شهر زنجان (بخش خصوصی) با مشخصات جغرافیایی 1602 متر ارتفاع از سطح دریا، طول جغرافیایی 48 درجه و 39 دقیقه، عرض جغرافیایی 36 درجه و 71 دقیقه با رطوبت نسبی 50-60 درصد و میانگین دمای شبانهروز 21 درجه سلیسیوس در سال 1397 بر روی میوههای توتفرنگی رقم کاماروسا در طول دوره رشد و نمو اجرا شد.
بطور کلی رشد و نمو میوه توتفرنگی شامل چهار مرحله مختلف رشدی (توت سبز، سفید، صورتی و قرمز) است (50) که محلولپاشی میوهها در مرحله اول رشد (توت سبز: تقریبا یک هفته بعد از تشکیل میوه) انجام شد. بمنظور تیمار میوهها از کلات آهن (Fe-EDTA) با نام تجارتی فتریلون (Fetrilon®) و درجه خلوص 14% استفاده گردید. ابتدا در یک آزمایش مقدماتی جهت تعیین غلظت بهینه، محلولپاشی تمام غلظتهای (صفر -200-400-600-800-1000-1200-1400-1600-1800 و 2000) میکرومول بر لیتر روی بوتههای توتفرنگی (در مرحله اول رشد میوهها) اعمال گردید. محلولپاشی فقط یک مرتبه و در هر گیاه تقریبا به میزان 40 میلیلیتر در ساعات عصر انجام شد. سپس غلظت 1400 برای تیمار کلات 14% آهن بر اساس نتایح گزارش شده توسط رضائی و همکاران (1398) جهت بررسی صفات مورد ارزیابی انتخاب گردید (3). در هر نوبت از نمونهبرداری، میوههای برداشت شده بعد از قرار دادن در فویل آلومینیومی در ازت مایع منجمد شده و به فریزر 80- درجه سلیسیوس آزمایشگاه پژوهشکده فناوریهای نوین زیستی دانشگاه زنجان منتقل شدند. در این آزمایش صفات اسید کل، محتوای آنتوسیانین کل، فعالیت آنزیم PAL و میزان بیان ژنهای FaMYB1، FaSUT1، FaCHS، FaMYC1، FaPAL مورد ارزیابی قرار گرفتند.
اندازهگیری صفات: اندازهگیری اسید کل مطابق با روشهای استاندارد AOAC تعیین و بصورت درصد بیان گردید (8). سنجش فعالیت آنزیم PAL با استفاده از روش Zucker (1968) انجام شد (53). بدین صورت که ابتدا دو گرم از بافت میوه با ده میلیلیتر بافر بورات سدیم با 8/8=pH کوبیده شد. سپس محلول تهیه شده در دور 12000 به مدت ده دقیقه سانتریفیوژ شد. 500 میکرولیتر از عصاره سانتریفیوژ شده، دو سی سی بافر بورات سدیم با 500 میکرولیتر محلول فنیل آلانین 20 میلیمولار داخل لوله آزمایش ریخته و به مدت یک ساعت در حمام آب گرم 37 درجه سلیسیوس قرار داده شد. فعالیت آنزیم با اندازهگیری میزان جذب محلول در طول موج 290 نانومتر تعیین و بر حسب واحد بر میلیگرم پروتئین عصاره آنزیم (U mg-1 protein) گزارش شد. برای اندازهگیری آنتوسیانین کل آب میوه توتفرنگی از روش اختلاف جذب در pH های مختلف استفاده شد (21). جذب نمونهها تهیه شده توسط بافر 1=pH و 5/4=pH توسط دستگاه اسپکتروفتومتر در طول موجهای 510 و 700 نانومتر قرائت و بر حسب میلیگرم سیانیدین 3-گلوکوزید در 100 گرم وزن تر میوه بیان شد.
طراحی پرایمرها با استفاده از اطلاعات موجود در دیتابیس NCBI برای ژنهای توتفرنگی با نرم افزار Allele ID و با بکارگیری استراتژی exon junction انجام شد. بمنظور انتخاب برخی از ژنهای گیاه توتفرنگی دخیل در سنتز آنتوسیانین و رسیدگی میوه، جستجو در بانکهای اطلاعاتی و مقالات انجام گرفت و سپس پرایمرها برای ژنهای مورد نظر طراحی و از شرکت ماکروژن کره جنوبی تهیه گردید (جدول 1).
جدول 1- نام ژنها و توالی آغازگرهای استفاده شده در این مطالعه F: forward) - R: Reverse)
Tm© GC% طول پرایمر توالی پرایمر نام پرایمر Length/bp Genes name Sequences |
FaSUT1 5- TGTTTGTGTTTGGGTTTTGG-3 20 F 40 54.3 FaSUT1 5-AGTGAGATCAGCAAGGAG-3 18 R 50 53.9
FaActin 5-GGTGTGATGGTTGGGATG-3 18 F 55.6 56.1 FaActin 5-GTAGAAGGTGTGATGCCAAA-3 20 R 55.6 56.1
FaMYB1 5-GGAAGGACAGATAACGAA-3 18 F 44.4 51.6 FaMYB1 5-TTTGGACGAAGAGTAGTG-3 18 R 44.4 51.6
FaPAL 5-GGAGTATTTGGCAAGGGA-3 18 F 50 53.9 FaPAL 5-GGAGTAATGTTGTGGTTGAG-3 18 R 50 53.9
FaMYC1 5-GTGTCCTTTCTTCCCTTT-3 18 F 44.4 51.6 FaMYC1 5-TCCTCCTTTCTTCCAACTC-3 19 R 47.4 55.2
FaCHS 5-CTCACATTTCACCTCCTC-3 18 F 50 53.9 FaCHS 5-TCGTGGCTTCTAACTTCT-3 18 R 44.4 51.6 |
استخراج RNA با استفاده از کیت RiboEXTM(Total RNA isolation) شرکت Geneall کره جنوبی انجام شد. تعیین کمیت و کیفیتRNA استخراجی با استفاده از نانودرآپ و الکتروفورز ژل افقی یک درصد، صورت پذیرفت. سپس سنجش کمیت RNA توسط دستگاه Spectrophotometer (مدل NANODROP 2000 ساخت شرکت Thermo SCIENTIFIC) انجام گرفت. این دستگاه میزان RNA را برحسب نانوگرم بر میکرولیتر نشان میدهد. برای سنجش کیفیت RNA از الکتروفورز ژل آگارز یک درصد در بافر TAE و برای تولید cDNA از کیت (Hyper script cDNA synthesis) ساخت شرکت Geneall استفاده شد و برای ساخت cDNA طبق دستورالعمل، با بکارگیری حداقل یک میکروگرم RNA انجام شد جدول (2).
جدول2- مواد مورد نیاز جهت انجام رونویسی معکوس
ماده حجم Material Volume |
Total RNA 5µl Oligo 1µl 5µl DEPC-treated water 10µ RT Master |
واکنش qPCR یا Rael-time PCR در دستگاه 6000Rotor Gene شرکت QIA ساخت کشور امریکا با استفاده از کیت5x eragreen master mix شرکت Salicbiodyne کشور استونی انجام شد. فهرست مواد بکار رفته در واکنش و مقادیر آنها در جدول (3) و (4) آورده شده است. تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از نرم افزار SPSSver 22 و مقایسه میانگینها به روش آزمون چند دامنهای دانکن در سطح احتمال پنج درصد و ترسیم نمودارها به کمک نرم افزار Excel انجام شد.
جدول 3- غلظت و مقادیر حجمی مواد بکار رفته در واکنش Rael-time PCR
اجزای واکنش حجم Material Volume |
5x Eva Green qPCR Mix 4 µl Forward Primer 1 µl Reverse Primer 1 µl Template cDNA 3µl Water, nuclease-free 11 µl |
جدول 4- برنامهی دمایی- زمانی استفاده شده برای Rael-time PCR
مرحله تعداد چرخهها دما(©) زمان Stage temperature Number of cycles time |
Initial Denaturation 1 95 Celsius 15 min Denaturation 45-40 95 Celsius 20 s |
Annealing 52-60 Celsius 20s |
Extention 55 Celsius 20 s Melt 1 99 |
نتایج
نقش آهن در رنگگیری و رسیدگی میوه توتفرنگی: نتایج حاصل از بررسی دورههای مختلف نمونهبرداری نشان دهنده آن بود که محلولپاشی غلظت 1400 میکرومول بر لیتر آهن موجب تسریع رنگگیری و رسیدگی میوه توتفرنگی گردید (شکل 1).
شکل 1- تاثیر غلظت 1400 میکرومول بر لیتر آهن در تسریع رسیدن میوه توتفرنگی طی مراحل نموی
اسید کل: بر پایه نتایج تجزیه واریانس دادهها اثر آهن، زمان و اثر برهمکنش بین آنها بر میزان اسید کل توتفرنگی در سطح احتمال یک درصد (01/0 > p) معنیدار بود. طبق مقایسه میانگین دادهها، از نظر میزان اسید کل اختلاف معنیداری در میوههای محلولپاشی شده با آهن نسبت به یکدیگر در تمام نوبتهای بررسی (سه، شش، نه و 12 روز بعد از محلولپاشی) مشاهده شد. همچنین، در نمونههای تیمار شده با آهن در مقایسه با شاهد، میزان اسید کل در روزهای نهم و دوازدهم بررسی، تفاوت معنیداری داشتند ولی در روزهای سوم و ششم آزمایش تفاوتی مشاهده نشد. بیشترین و کمترین میزان اسید کل بترتیب مربوط به نمونههای شاهد در روز ششم و نمونههای آهن در روز دوازدهم بررسی بود. نمونههای شاهد از نظر میزان اسید کل اختلاف معنیداری نسبت به یکدیگر طی مراحل مختلف نموی نشان دادند (شکل 2).
شکل 2- تاثیر غلظت1400 میکرومول بر لیتر آهن بر اسید کل میوه توتفرنگی طی مراحل نموی
حروف متفاوت نشان دهنده اختلاف معنیدار بین میانگینها در سطح احتمال پنج درصد آزمون دانکن میباشد
نقش ژن FaSUT1 در تولید ساکارز و رسیدگی میوه: مقایسه میانگین دادهها نشان داد، در میوههای محلولپاشی شده با آهن نسبت به یکدیگر فقط روزهای سوم و ششم با روزهای نهم و دوازدهم بررسی تفاوت معنیداری از لحاظ میزان بیان ژن FaSUT1وجود داشت ولی بین روزهای سوم و ششم و بین روزهای نهم و دوازدهم نمونهبرداری اختلاف معنیداری مشاهده نشد. هرچند که در نمونههای آهن، روز دوازدهم بررسی نسبت به روز نهم افزایش جزیی مشاهده گردید. میزان بیان ژن FaSUT1 در میوههای تیمار شده با آهن در مقایسه با شاهد در روزهای نهم و دوازدهم آزمایش اختلاف معنیداری داشتند ولی در روزهای سوم و ششم بررسی اختلاف معنیداری یافت نشد. همچنین در نمونههای شاهد در همه نوبتهای نمونهبردارری به غیر از روز سوم با روز ششم بررسی نسبت به یکدیگر از نظر میزان بیان ژن FaSUT1 تفاوت معنیداری وجود داشت (شکل 3).
شکل 3- تاثیر غلظت1400 میکرومول بر لیتر آهن بر الگوی بیان ژن FaSUT1در میوه توتفرنگی طی مراحل نموی
حروف متفاوت نشان دهنده اختلاف معنیدار بین میانگینها در سطح احتمال پنج درصد آزمون دانکن میباشد
ژن FaPAL و آنزیم فنیلآلانینآمونیالیاز: یافتههای حاصل از تجزیه واریانس دادهها نشان داد که اثر آهن، زمان و اثر برهمکنش بین آنها بر میزان فعالیت آنزیم فنیلآلانینآمونیالیاز در سطح احتمال یک درصد (01/0 > p) معنیدار شد. بر پایه نتایج مقایسه میانگینها، در میوههای تیمار شده با آهن نسبت به یکدیگر بین دو زمان بررسی در روزهای سوم و ششم اختلاف معنیداری از نظر میزان فعالیت آنزیم PAL مشاهده نشد ولی در روزهای نهم و دوازدهم آزمایش، میزان فعالیت آنزیم PALنمونههای تیمار نسبت به یکدیگر و در مقایسه با نمونههای روزهای سوم و ششم محلولپاشی شده با آهن بطور معنیداری افزایش یافت. همچنین، میوههای تیمار شده با آهن در روزهای سوم و ششم بررسی تفاوت معنیداری از نظر میزان فعالیت آنزیم PAL نسبت به شاهد نداشتند اما در روزهای نهم و دوازدهم آزمایش در مقایسه با شاهد، میزان فعالیت PAL در نمونههای آهن بطور معنیداری افزایش نشان داد. هر چند که در نمونههای شاهد نسبت به یکدیگر از نظر میزان فعالیت PAL بین دو زمان بررسی در روزهای سوم و ششم تفاوت معنیداری یافت نشد ولی بین روزهای نهم و دوازدهم در مقایسه با یکدیگر و دیگر زمانهای بررسی در نمونههای شاهد اختلاف معنیدار بود (شکل الف- 4).
بر اساس تجزیه واریانس دادهها اثر آهن بر میزان بیان ژن FaPAL در سطح احتمال پنج درصد (05/0 > p) و اثر زمان و برهمکنش بین آهن و زمان در سطح احتمال یک درصد (01/0 > p) معنیدار بود. طبق نتایج مقایسه میانگینها، در میوههای تیمار شده با آهن نسبت به یکدیگر بین تمام زمانهای نمونهبرداری تفاوت معنیداری از نظر میزان بیان ژن FaPAL مشاهده شد. همچنین، میوههای محلولپاشی شده با آهن در مقایسه با نمونههای شاهد از نظر میزان بیان ژن FaPAL در همه زمانها بجز زمان اول (روز سوم) بررسی اختلاف معنیداری داشتند. در نمونههای شاهد نیز نسبت به یکدیگر بجز روز ششم با روز نهم بررسی، در بقیه زمانها اختلاف معنیداری یافت شد. بیشترین میزان بیان ژن FaPAL مربوط به نمونه تیمار شده با آهن در نوبت چهارم و کمترین آن مربوط به نمونه شاهد در نوبت اول آزمایش بود بطوریکه با تاثیرگذاری آهن میزان بیان ژن FaPAL در میوههای محلولپاشی شده طی نمو میوهها بویژه در مرحله سوم نسبت به شاهد افزایش بیشتری نشان داد (شکل ب- 4).
شکل 4- تاثیر غلظت1400 میکرومول بر لیتر آهن (الف) بر میزان فعالیت آنزیم فنیل آلانین آمونیالیاز و (ب) بیان ژن FaPAL میوه توتفرنگی طی مراحل نموی. حروف متفاوت نشان دهنده اختلاف معنیدار بین میانگینها در سطح احتمال پنج درصد آزمون دانکن میباشد.
آنتوسیانین کل و ژنهای FaMYC1، FaMYB1، FaCHS: طبق یافتههای حاصل از تجزیه واریانس دادهها مشخص گردید اثر آهن، زمان و برهمکنش بین آنها بر میزان آنتوسیانین کل در سطح احتمال یک درصد (01/0 > p) معنیدار شد. مقایسه میانگین دادهها نشان داد، میزان آنتوسیانین کل تمامی نمونههای محلولپاشی شده با آهن در همه نوبتهای بررسی (روزهای سوم، ششم، نهم و دوازدهم) در مقایسه با یکدیگر اختلاف معنیداری داشتند بطوریکه میزان آن در روز دوازدهم بررسی بطور معنیداری بیشتر از روز نهم، در روز نهم بطور معنیداری بیشتر از روز ششم و در نهایت روز ششم بطور معنیداری بیشتر از روز سوم بررسی بود. جالب توجه بود که میزان آنتوسیانین کل آهن و شاهد در روزهای نهم و دوازدهم آزمایش نسبت به روزهای سوم و ششم بررسی افزایش قابل ملاحظهای داشت. طبق نتایج، میزان آنتوسیانین کل در میوههای تیمار شده با آهن در مقایسه با شاهد، فقط در روزهای نهم و دوازدهم بررسی تفاوت معنیداری داشت ولی در روزهای سوم و ششم نمونهبرداری اختلاف معنیداری مشاهده نگردید. در نمونههای شاهد نیز از نظر میزان آنتوسیانین کل به غیر از روز سوم با روز ششم دوم در بقیه نوبتهای نمونهبرداری نسبت به یکدیگر اختلاف معنیداری داشتند (شکل الف- 5).
نتایج تجزیه واریانس دادهها نشان داد که اثر آهن و زمان آزمایش در سطح احتمال یک درصد (01/0 > p) و اثر برهمکنش بین آهن و زمان نمونهبرداری در سطح احتمال پنج درصد (05/0 > p) بر میزان بیان ژن FaMYC1 میوه توتفرنگی معنیدار بود. طبق مقایسه میانگین دادهها، میزان بیان ژن FaMYC1 در طول زمان آزمایش در هر دو نمونههای آهن و شاهد کاهش یافت بطوریکه بیشترین و کمترین میزان بیان ژن FaMYC1 بترتیب در نوبتهای اول و چهارم (روزهای سوم و دوازدهم) بررسی مشاهده گردید. بر این اساس در میوههای محلولپاشی شده با آهن و شاهد در همه نوبتهای نمونهبرداری (روزهای سوم، ششم، نهم و دوازدهم) در مقایسه با یکدیگر از نظر میزان بیان ژن FaMYC1 تفاوت معنیداری داشتند. در نمونههای تیمار شده با آهن نسبت به نمونههای شاهد بجز نوبت اول (روز سوم) بررسی در بقیه نوبتها اختلاف معنیداری وجود داشت (شکل ب- 5).
شکل 5- تاثیر غلظت1400 میکرومول بر لیتر آهن بر (الف) آنتوسیانین کل و بیان ژنهای FaMYC1 (ب)، FaMYB1 (ج) و FaCHS (د) میوه توتفرنگی طی مراحل نموی. حروف متفاوت نشان دهنده اختلاف معنیدار بین میانگینها در سطح احتمال پنج درصد آزمون دانکن میباشد.
طبق تجزیه واریانس دادهها، اثر آهن و زمان نمونهبرداری بر میزان بیان ژن FaMYB1 در سطح احتمال یک درصد (01/0 > p) و اثر برهمکنش بین آنها در سطح احتمال پنج درصد (05/0 > p) معنیدار بود. مقایسه میانگین دادهها نشان داد که میزان بیان ژن FaMYB1 در طول دوره رشد و نمو میوه توتفرنگی همواره افزایش یافت. در میوههای تیمار شده با آهن نسبت به یکدیگر بجز نوبت سوم با چهارم (روزهای نهم و دوازدهم بررسی) در بقیه زمانهای آزمایش اختلاف معنیداری از نظر میزان بیان ژن FaMYB1 وجود داشت. همچنین، در نمونههای محلولپاشی شده با آهن در مقایسه با شاهد در همه نوبتهای نمونهبرداری بجز مرحله چهارم (روز دوازدهم) بررسی تفاوت معنیداری یافت شد. در نمونههای شاهد نیز از نظر میزان بیان ژن FaMYB1 نسبت به یکدیگر فقط اختلاف بین روزهای سوم و ششم بررسی با روزهای نهم و دوازدهم معنیداری شد (شکل ج- 5).
بر پایه نتایج تجزیه واریانس، اثر آهن بر میزان بیان ژن FaCHS در سطح احتمال پنج درصد (05/0 > p) و اثر زمان و برهمکنش بین آهن و زمان نمونهبرداری در سطح احتمال یک درصد (01/0 > p) در طول دوره رسیدن میوه توتفرنگی معنیدار شد. طبق یافتههای حاصل از مقایسه میانگین دادهها مشخص گردید در نمونههای تیمار شده با آهن در همه نوبتهای بررسی (روزهای سوم، ششم، نهم و دوازدهم) نسبت به یکدیگر و در مقایسه با نمونههای شاهد بجز نوبت اول (روز سوم) در بقیه نوبتهای بررسی از نظر میزان بیان ژن FaCHS اختلاف معنیداری وجود داشت. در نمونههای شاهد نیز در مقایسه با یکدیگر به غیر از نوبت اول با نوبت دوم نمونهبرداری، در بقیه روزهای بررسی تفاوت معنیداری از نظر میزان بیان ژن FaCHS مشاهده شد (شکل د- 5).
بحث و نتیجهگیری
نقش آهن در رنگگیـری و رسیـدگی میوه توتفرنگی:
آهن برای تولید پروتئینهایی که پیش نیاز ساخت کلروفیل هستند، مورد نیاز بوده و کمبود آن باعث کاهش کلروفیل در گیاه میشود که این امر موجب کاهش فتوسنتز، مواد ساکارزی و رشد گیاه میشود (1 و 34). طبق مطالعات، کاربرد آهن باعث افزایش رنگیزههای فتوسنتزی و بدنبال آن افزایش کربوهیدرات کل و تحریک انتقال کربوهیدراتها از برگهای گیاه به میوهها میشود که به این ترتیب به بهبود رشد و نمو میوه کمک میکند (5). افزون بر این، محققان همبستگی مثبتی بین غلظت آهن و عملکرد گیاهان را کشف کردند؛ بدین صورت که در اثر مصرف آهن، مقدار کلروفیلها، فتوسنتز و رشد رویشی گیاه بیشتر شده و باعث افزایش سطح کربنگیری و در نتیجه بیشتر شدن میزان ماده خشک تولیدی گیاه میشود (1 و 7). در نتیجه تسریع رسیدگی میوهها با محلولپاشی آهن را میتوان بدلیل افزایش فتوسنتز و تغذیه بهتر میوهها بعنوان مهمترین مخازن جذب کربوهیدراتها دانست.
اسید کل: شاخص مهمی در تعیین رسیدگی میوه میباشد که میزان آن با رسیدن میوه کاهش مییابد. در اکثر میوهها مطابق با نتایج بدست آمده از این تحقیق، مقدار اسیدهای آلی در مراحل اولیه رشد افزایش و سپس همزمان با رسیدن محصول بتدریج کاهش مییابد. کاهش میزان اسید کل در طول دوره رسیدن محصول بمیزان TSS، سرعت تنفس و تجزیه شدن اسیدها ارتباط دارد (4). در توتفرنگی اسید سیتریک، اسید غالب در مرحله قبل از رسیدن میوه بشمار میرود که همزمان با رسیدن میوه مقدار این اسید سریعاً کاهش یافته و در زمان برداشت بحداقل مقدار خود میرسد (13). طبق نتایج این پژوهش، کاربرد آهن باعث تسریع رسیدگی میوه توتفرنگی گردید و از آنجاییکه میزان اسید کل میوه همگام با رسیدن میوه کاهش مییابد بنابراین، بنظر میرسد دلیل اصلی کاهش اسید کل بویژه در میوههای محلولپاشی شده، تجزیه شدن زودتر آن باشد.
نقش ژن FaSUT1 در تولید ساکارز و رسیدگی میوه: میوه توتفرنگی حاوی قندهایی مانند گلوکز، فروکتوز و ساکارز است که مقادیر این قندها به عواملی نظیر رقم، شرایط اقلیمی و تغذیه گیاه بستگی دارد (4). ساکارز رایجترین شکل کربوهیدراتها در بین مواد فتوسنتزی است که از محل تولید (برگ) بسمت مصرف (میوه) از طریق بافت آبکش منتقل میشود. قبلا تصور عموم بر این بود که هورمونها از جمله آبسزیک اسید عامل اصلی رسیدن میوه هستند. اما امروزه کشف شده است که علیرغم نقش ساکارز در کیفیت میوه، این متابولیت میتواند بعنوان پیامرسان در تنظیم رسیدن میوه و برخی از فرآیندها نقش داشته باشد (13 و 35). بعنوان مثال، ساکاروز میتواند بعنوان مولکول پیامرسان در میزان جذب عناصر ایفای نقش کند )12). علاوه بر این، گزارش شده است که ساکارز بیان برخی از ژنها را کنترل میکند (Teng et al., 2005). در تولید ساکارز پروتئینهای مختلفی دخالت دارند که ژن FaSUT1 بطور مستقیم نقش تولید آن را در میوه توتفرنگی بر عهده دارد (26). پژوهشگران نشان دادند که با بیشتر شدن بیان ژن FaSUT1 علاوه بر افزایش میزان ساکارز، موجب تسریع رسیدن میوه توتفرنگی هم شده بود (26).
مطابق با این گزارش، در مطالعه حاضر آهن علاوه بر افزایش چشمگیر بیان این ژن FaSUT1 در مرحله صورتی رنگ میوه، باعث تسریع رسیدن میوهها هم گردید. دلیل افزایش مواد ساکارزی در گیاهان در اثر محلولپاشی آهن را میتوان به افزایش میزان سبزینه برگ نسبت داد (28). همچنین، تاثیر آهن در افزایش مقدار ساکارز بدلیل نقش این عنصر در افزایش فتوسنتز است و از آنجاییکه یکی از تولیدات مهم در فتوسنتز، قند میباشد (15) در نتیجه افزایش فتوسنتز باعث افزایش ساکارز، تغذیه بهتر میوهها و در نهایت تسریع رسیدگی میوه توتفرنگی میشود. این مطالعه نشان داد که ساکارز نقش مهمی در تنظیم بلوغ و رسیدن میوه توتفرنگی ایفا میکند.
الگوی بیان ژن FaPAL و تاثیر آن بر فعالیت آنزیم فنیلآلانینآمونیالیاز: همانطور که در شکل (1) مشاهده میشود رشد و نمو میوه توتفرنگی رقم "کاماروسا" را میتوان به مراحل توت سبز، سفید، صورتی و قرمز تقسیم کرد. این مراحل نشاندهنده تغییرات در ساختار سبزینهها، تفاوت در مراحل نموی، سطح ترکیبهای فنولیکی و فعالیت آنزیم PAL است (50). آنزیم PAL بعنوان آنزیم کلیدی در متابولیسم فنیل پروپانوئید، تبدیل فنیلآلانین به ترانس سینامیک اسید را کاتالیز مینماید که اولین مرحله در ساخت فنیل پروپانوئیدها بوده و منجر به تولید متابولیتهای ثانویه مانند فنلها، لیگنینها، آنتوسیانینها و فلاونوئیدها میگردد (9).
طبق بررسی پژوهشگران، میزان فعالیت آنزیم PAL به دلیل کم بودن سوبسترای اولیه مورد نیاز و تراکم بالای سبزینهها در مرحله سبز و سفید رنگی میوه توتفرنگی بسیار پایین است ولی همزمان با پیشرفت رشد، تجزیه شدن سبزینهها و قرمز شدن میوه افزایش مییابد (11). در حقیقت بدلیل فعالیت پایین آنزیم PAL است که میزان فلاونوئیدها و فنولها در مراحل اولیه رشد میوه کم میباشد. فلاونوئیدها و فنولها مسئول برخی از ویژگیهای حسی مرتبط با کیفیت میوهها نظیر طعم، رنگ و بو هستند (44) که بدنبال بیشتر شدن فعالیت آنزیم PAL میزان تولید این متابولیتها نیز افزایش مییابد. در همین راستا ارتباط مستقیم و مثبت آنزیم TPALدر تولید و انباشت فلاونوئیدها در پرتقالخونی (38)، توتفرنگی (38) و بلوبری (52) تایید شده است.
علاوه بر این، محققان بیان کردهاند که محلولپاشی گیاهان توتفرنگی با غلظت 10 میکرومولار آهن در طول فصل رشد موجب فعالیت بیشتر آنزیم PALگردید (40). در انگور نیز تغذیه برگی با غلظتهای 22/0 و 33/0 گرم در لیتر آهن منجر به افزایش فعالیت آنزیم PALو بیشتر شدن میزان تجمع فلاونوئیدها نسبت به نمونههای شاهد شد (43). که یافتههای این پژوهش نیز مطابق با آن نتایج بود. از آنجایی که آهن جزو ساختاری برخی از اجزای آنزیمها و زنجیرة انتقال الکترون در میتوکندری و کلروپلاست است، کمبود آن باعث اختلال در حالت عادی انتقال الکترون، عملکرد آنزیمها، فتوسنتز و در نهایت کاهش رشد میشود (10 و 34). در نتیجه مصرف آهن با افزایش میزان فتوسنتز و بهبود رشد گیاه سبب فراهم ساختن مواد اولیه آنزیم PAL و آنزیمهای مرتبط با ساخت ترکیبهای فلاونوئیدی میوه میگردد.
افزون بر این، آنزیم PAL نه تنها در تولید آنتوسیانینها و فلاونوئیدها نقش کلیدی دارد بلکه در سیستم پیامرسانی و فعال نمودن ژنهای دفاعی و عوامل رونویسی نیز پروتئین مهمی بشمار میرود (50). گزارشات حاکی از آن است که افزایش بیان ژن FaPAL مبنای فعالیت آنزیم PAL میباشد. به همین دلیل بیان پایین ژن FaPAL منجر به کاهش فعالیت آنزیم PAL و تولید فلاونوئیدها میگردد. بطور مثال، در گیاهان تراریخت شده توتون که بیان ژن PAL در آنها با دستورزی کم شده بود، میزان فلاونوئید و لیگنین کمتری در مقایسه با گیاهان شاهد داشتند (45). همچنین، نقش مثبت ژن FaPAL در تحریک و تولید متابولیتهای ثانویه نظیر فلاونوئیدها و آنتوسیانینها در میوه توتفرنگی مورد بررسی و تایید قرار گرفته است، به نحوی که با کاهش میزان بیان ژن FaPAL تولید فلاونوئیدها و آنتوسیانینها نیز کاهش یافت (26).
در پژوهشهای دیگری که طی دوره رسیدن میوه توتفرنگی انجام گرفت نتایج نشان داد با تغییر رنگ میوه و نزدیک شدن به مرحله رسیدگی، میزان فعالیت آنزیم PAL و بیان ژن FaPAL به طور معنیداری افزایش یافت (18 و 51) که یافتههای این تحقیق همسو با آن نتایج بود. در نتیجه میتوان این گونه بیان کرد که آنزیم PAL در پدیدار شدن رنگ قرمز میوه هم نقش دارد. در اثبات این موضوع، محققان گزارش کردند که متوقف کردن فعالیت آنزیم PAL با یک ترکیب بازدارنده (L-α-aminooxy-ß phenylpropionic acid) طی مراحل نموی، موجب شد رنگ قرمز میوه توتفرنگی پدیدار نشود (11). اما نکته حایز اهمیت این است که تنها تعداد بسیار محدودی از گزارشات در مورد تاثیر آهن بر بیان ژن TPALوجود دارد. با این وجود محلولپاشی 23 میکرومولار آهن در انگور بیان ژن VvPALرا در میوهها موقع برداشت افزایش داد (10). آنچه که در این پژوهش قابل توجه است، مشابه بودن الگوی بیان ژن FaPAL و فعالیت آنزیم PAL میباشد بطوریکه افزایش بیان ژن FaPAL، افزایش فعالیت آنزیم PALرا در پی داشت. در نتیجه میتوان چنین اظهار نمود که آهن با تسریع و افزایش سوخت و ساز واکنشهای مربوط به رشد و فعالیت آنزیمهای رشدی و آنتیاکسیدانی گیاهان، باعث افزایش بیان ژن FaPAL و فعالیت آنزیم فنیلآلانینآمونیالیاز طی مراحل نموی میوه توتفرنگی شده است.
آنتوسیانین کل و میزان بیان ژنهای درگیر در مسیر بیوسنتز آن: شواهد روز افزونی مبنی بر تاثیرات مثبت فلاونوئیدها در سلامتی انسان وجود دارد که آنتوسیانینها یکی از مهمترین مشتقات این ترکیبها هستند. آنتوسیانینها ترکیبهایی با فعالیت آنتیاکسیدانی بالا هستند که کیفیت تغذیهای محصولات را افزایش میدهند (2 و 30). به مانند فعالیت آنزیم PAL، میزان آنتوسیانینها نیز در ابتدای رشد و نمو میوه توتفرنگی خیلی کم است ولی همزمان با شروع رنگگیری و افزایش فعالیت آنزیم PAL، تجمع آنها افزایش پیدا میکند (11 و 26). طبق شکل (6) تولید و انباشت آنتوسیانینها در میوهها و سبزیها بطور مستقیم توسط آنزیم فنیلآلانینآمونیالیاز صورت میپذیرد. بیوسنتز آنتوسیانینها از طریق مسیر فلاونوئید است که با پیش ماده فنیلآلانین شروع میشود. آنتوسیانین تولید شده از مسیر فنیل پروپانوئید/ فلاونوئید مسئول رنگگیری میوه است که ژنهای مختلفی در این مسیرها نقش دارند و هر ژن وظیفه خاصی بر عهده دارد (36 و 42 .(
پژوهشگران دریافتند تا زمانی که فعالیت آنزیم PAL شروع نشده است هیچ آنتوسیانینی در سیب (29) و انگور (27) ساخت و تجمع نمییابد. در واقع تولید آنتوسیانینها وابسته به فعالیت آنزیم PAL میباشد که میزان فعالیت این آنزیم در مراحل اولیه رشد میوه خیلی کم است ولی با رشد و نمو میوه رفته رفته بیشتر میشود (42). افزون بر این، کاربرد برخی از مواد معدنی مثل آهن موجب بهبود تولید و انباشت آنتوسیانینها در میوههای قرمز رنگ میگردد. بعنوان نمونه، طی آزمایشی که در مورد تاثیر کمبود آهن بر روی توتفرنگی و پرتقال انجام گرفت، گزارش گردید که کمبود آهن باعث کاهش میزان آنتوسیانین میشود (41). در مقابل محلولپاشی بوتههای انگور با غلظتهای 22/0 و 33/0 گرم در لیتر کلات آهن (Fe-EDDHA) (43) و توتفرنگی با غلظت 10 میکرومولار کلات آهن (Fe-EDTA) (40) در طول فصل رشد منجر به افزایش معنیداری آنتوسیانین کل میوههای تیمار شده نسبت به شاهد شد. در تحقیق دیگری بیان شده است که تغذیه گیاهان توتفرنگی با آهن میزان آنتوسیانین کل بالایی را بهمراه داشت (Nestby et al.,2005). همچنین،Caramanico و همکاران (2017) با بررسی اثر محلولپاشی غلظتهای (صفر، 23، 46، 92 و 184) میکرومولار کلات آهن در انگور به این نتیجه رسیدند که غلظت 46 بیشترین تاثیر را در افزایش محتوای آنتوسیانین کل میوهها در زمان برداشت داشت که با نتایج حاصل از این پژوهش مطابقت دارد. از آنجایی که اثر آهن از طریق تأثیر و تنظیم فشـار اسمزی باعث انتقال بهتر عناصر به نقاط مختلف و رشد بهتر و سریعتر گیاه میشـود و سطح فعالیت آنزیم فنیلآلانینآمونیالیاز را بیشتر میکند در نتیجه ساخت و محتوای آنتوسیانینها افزایش مییابد (34).
با توجه به تأثیر مثبت آنتوسیانینها بر سلامت انسان و نیز بازار پسندی این نوع میوهها، بررسی مکانیزمهای مولکولی آن امروزه بسیار حائز اهمیت است. گیاهان دارای طیف وسیعی از ژنهای FaMYB1، FaCHS (chalcone synthase) و FaMYC1 میباشند که نقشهای بسیار متنوعی در عملکرد گیاهان دارند. چندین مطالعه از نقشهای این عوامل رونویسی صورت گرفته است که مهمترین این عملها شامل کنترل متابولیتهای ثانویه بویژه فلاونوئیدها و آنتوسیانین (Grotewold et al., 1994)، تنظیم اندامزایی سلول (39) و دخالت در مسیرهای انتقال پیام (49) میباشد. مشخص شده است که ژنهای FaMYB1، FaCHS و FaMYC1 از ژنهای کلیدی در تولید آنتوسیانینها بشمار میروند (2، 16 و 19). مطالعات روز افزون سبب شناسایی این ژنها در مسیر ساخت آنتوسیانین گیاهانی مانند برنج (2) سیب (17 و 33)، انگور (51)، هلو، زردالو، بادام، آلو، گلابی (31) و توتفرنگی شده است (26 و 50).
MYB یکی از بزرگترین و کلیدیترین خانواده عوامل رونویسی در گیاهان است که مطابق انتظار ژن FaMYB1 به طور اختصاصی در تولید آنتوسیانین برنج (2) توتفرنگی (50) و انگور (10) نقش دارد. این ژن با افزایش بیان ژنهای FaCHS و FaPAL موجب تولید این متابولیت ثانویه در توتفرنگی میشود (26 و 50). در ذرت نیز ژنMYB بعنوان فعال کننده بیوسنتز فلاونوئیدها عمل میکند (22).
ژنMYB تنها ژن تولید کننده آنتوسیانینها نیست، FaMYC1 یکی دیگر از ژنهای دخیل در مسیر ساخت آنتوسیانینها میباشد. این ژن در تولید پرونوسیانیدینها نقش کلیدی دارد که به نوعی پیش ماده آنتوسیانینها بشمار میروند. ژن FaMYC1 در ابتدای رشد و نمو میوه توتفرنگی بمیزان زیادی بیان میشود اما با شروع رنگگیری و افزایش میزان ساکارز میوه از تولیدش کاسته میشود (26). در این تحقیق مصرف آهن باعث کاهش بیشتر بیان این ژن طی نمو میوه گردید، در مقابل با افزایش بیان ژنهای مورد مطالعه (FaMYB1، FaCHS و FaPAL)، تولید آنتوسیانینها را سرعت بخشید. علاوه بر این، محققان با بررسی اثر محلولپاشی غلظتهای 184 میکرومولار کلات آهن در انگور به این نتیجه رسیدند که غلظت 184 میکرومولار بیشترین تاثیر را در افزایش بیان ژن VvCHS در میوهها در زمان برداشت داشت (43). ژن CHS (چالکون سنتتاز) باعث تبدیل ترکیب چالکون به فلاوانون و لوکوسیانیدین میشود. آنچه که نتایج مطالعه حاضر نشان میدهد این است که با نزدیک شدن به مرحله رسیدگی میوه، میزان بیشتری از پرونوسیانیدینها به آنتوسیانینها تبدیل میشود. به همین علت تجمع آنتوسیانینها و ترکیبهای موثر در رنگ میوه در مراحل نزدیک به رسیدن توتفرنگی افزایش مییابد (50). در سالهای اخیر نقش و عملکرد ژنهای تنظیم کننده تولید آنتوسیانینها در برخی گیاهان به صورت اختصاصی مورد بررسی قرار گرفته است. بطور مثال، در گوجهفرنگی و توتفرنگی خاموش کردن ژنهای SiCHS و (chalcone isomerase) SiCHIبطور قابل توجهی موجب متوقف شدن ساخت آنتوسیانینها شد (25). در کل میتوان چنین بیان نمود که کاربرد برگی آهن با افزایش الگوی بیان ژنهای دخیل در بیوسنتز آنتوسیانینها، ساخت و انباشت این ترکیب ارزشمند را بهبود بخشید ولی هنوز ژنهای زیادی در مسیر تولید آنتوسیانین بررسی نشده است، لذا تحقیقات آزمایشگاهی بیشتری در این زمینه مورد نیاز است.
بطور خلاصه (شکل 7) بررسی ژنهای مورد مطالعه نشان می دهد که: (1) بیان ژن FaMYC1 که مسئول تولید پروآنتوسیانینها است در مرحله اول رشد میوه زیاد است (یعنی در مرحله سبز میوه). (2) با رنگگیری میوه میزان بیان ژنهای FaSUT1، FaMYB1، FaCHS و FaPAL افزایش یافت که سبب تولید بیشتر ساکارز، آنتوسیانین و دیگر ترکیبات فلاونوئیدی گردید (یعنی در مرحله انتقال از سفید به صورتی). (3) و در نهایت واکنشهای متقابل این ژنها منجر به تسریع رسیدن میوه منجر شد.
شکل 7- تاثیر ژنهای مختلف طی مراحل نموی میوه توتفرنگی
نتیجه گیری کلی: اعمال آهن و تاثیر آن بر خصوصیات و فعالیت ژنهای رشد و نموی میوه توتفرنگی به غلظت و روش کاربرد آن بستگی دارد. طبق نتایج تحقیق، محلولپاشی کلات آهن با غلظت 1400 میکرومول بر لیتر موجب تسریع رسیدگی میوه گردید. علاوه بر این، بر اسیدیته کل، آنتوسیانین کل، فعالیت آنزیم فنیلآلانینآمونیالیاز و بیان ژنهای FaSUT1، FaMYC1، FaMYB1، FaCHS و FaPAL تاثیر معنیدار ولی بر pH عصاره میوهها تاثیر معنیداری نداشت. مصرف آهن باعث افزایش 6/19 درصدی آنتوسیانین کل، 2/28 درصدی فعالیت آنزیم PAL و کاهش 7/9 درصدی اسیدیته کل در مقایسه با شاهد شد. بنابراین، با انتخاب غلظت بهینه آهن، میتوان علاوه بـر تسریع رسیدگی میوه و امکان عرضه زودتر محصول به بازار، بهبـود ارزش تغذیـهای میوه توتفرنگی را نیز بهمراه داشت.
1- اصل محمدی، ز.، محمدخانی، ن.، و ثروتی، م. 1399. اثر محلولپاشی آهن و روی بر برخی صفات بیوشیمیایی گیاه آویشن باغی (.Thymus vulgaris L) تحت کمبود نیتروژن. مجله پژوهشهای گیاهی. انتشار بصورت آنلاین از 25 خرداد 1399.
2- حقی، ر.، فاضلی، آ.، احمدی خواه، ا.، و شریعتی، و. 1400. شناسایی ژنهای دخیل در تجمع رنگیزههای آنتوسیانین و پروآنتوسیانیدین در بافتهای مختلف 282 رقم برنج با استفاده از نقشهیابی ارتباطی در مقیاس ژنوم. مجله پژوهشهای گیاهی، 34 (2): 384-369.
3- رضائی، س.، امیری، م. ا.، بهاری، ع.، رضوی، ف.، و سلیمانی اقدم، م.، 1398. تاثیر کلات آهن بر فعالیت آنزیم فنیلآلانینآمونیالیاز و خواص آنتیاکسیدانی میوه توتفرنگی رقم کاماروسا طی مراحل نموی، تغذیه گیاهان باغی، دوره 2، شماره 2، صص 16-32.
4- طباطبائی، س. ج.، 1393. اصول تغذیه معدنی گیاهان. تبریز: انتشارات دانشگاه تبریز.