Document Type : Research Paper
Abstract
The application of medicinal plants for the treatment diseases in humans have a long history. It is estimated that more than 10% of the thousands of plant species known to have medicinal uses. Drought causes plants osmotic imbalance and inhibits plant growth and productivity. The aim of this study was to investigate the effect of drought on some biochemical and physiological trait of Lippia citriodora genus of verbeneceae family. Drought stress induced by polyethylene glycol (PEG) with different concentrations, 0%, 5%, 10%,20% and 25%. Result showed that FW (Fresh Wight) and RWC (Relative Water Contents) decreased significantly under drought stress in comparison to control. Root length not show significant changes under drought stress. At low levels of PEG Pigment content under drought stress increased significantly while reduced significantly in high level of PEG. Under drought stress, protein, proline, MDA (malondialdehyd) and hydrogen peroxide (H2O2) contents have been increased significantly. The antioxidant enzyme activity increased under drought stress when compared with control plants. Under drought stress Decreases in some parameter such as FW and RWC indicative sensitivity of this plant to stress on the other hand it responses to stress by increases in some compounds such as prolin, H2O2 and also increases in antioxidant enzyme activity.
Keywords
واکاوی اثر تنش خشکی بر برخی پارامترهای فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی گیاه بهلیمو H.B.K. Lippia citriodora
عبدل محمدی1، حسن ابراهیمزاده1*، جواد هادیان2 و مسعود میرمعصومی1
1 تهران، دانشگاه تهران، پردیس علوم، دانشکده زیستشناسی
2 تهران، دانشگاه شهید بهشتی، پژوهشکده گیاهان دارویی
تاریخ دریافت: 16/1/92 تاریخ پذیرش: 6/11/92
چکیده
استفاده از گیاهان دارویی برای درمان بیماریها در انسان بیشینه طولانی دارد. تخمین زده شده که بیش از 10% از گونه های گیاهی استفاده دارویی داشته باشند. گیاهان متأثر از فاکتور های محیطی مختلفی همانند خشکی میباشند. خشکی با برهم زدن توازون اسمزی گیاهان موجب کاهش رشد و عملکرد آنها میشود. همچنین باعث القاء گونه های واکنشگر اکسیژن میشود که به سلول های گیاهی آسیب میرساند. هدف از اجرای این طرح بررسی تأثیر تنش خشکی بر پارامترهای بیوشیمیایی و فیزیولوژیکی گونه بهلیموLippia citriodora از تیره Verbenaceae است. تنش خشکی با غلظت های مختلف PEG (پلی اتیلن گلیکول) 0%، 5%، 10%، 20% و 25% القاء شد. نتایج بدست آمده نشان داد که FW (وزن تر) و RWC (محتوای نسبی آب) با افزایش تنش خشکی کاهش معنی داری را نسبت به شاهد نشان دادند. طول ریشه تحت تنش خشکی تغییر معنی داری را ایجاد نمیکند. محتوای رنگیزه های گیاه تحت تنش خشکی در سطوح پایین PEG افزایش معنی داری را نشان میدهد، در حالیکه در سطوح بالای آن کاهش معنی داری ایجاد میکند. تحت تنش خشکی محتوای پروتئین، پرولین، MDA(مالون دی آلدهید) و آب اکسیژنه (H2O2) افزایش معنی داری را نسبت به شاهد ایجاد میکند. بهطوریکه فعالیت زیمایه های پاداکساینده با افزایش تنش خشکی افزایش مییابد. کاهش FW و RWC با تنش خشکی حساسیت گیاه را به تنش نشان میدهد، از طرفی گیاه با افزایش ترکیباتی مانند پرولین و H2O2 و همچنین افرایش فعالیت زیمایه های پاداکساینده به تنش خشکی پاسخ میدهد.
واژه های کلیدی: بهلیمو، پروتئین، پرولین، MDAو H2O2.
* نویسنده مسئول، تلفن: 02161113637، پست الکترونیکی: ebizadeh@ut.ac.ir
مقدمه
گونه بهلیمو با نام علمیLippia citriodora H.B.K. از تیره شاهپسند (Verbenaceae) (1و2)، درختچه ای است به ارتفاع 5/1 تا 2 متر دارای ساقه دراز، زاویه دار و منشعب، با برگ های ساده، خشن، کامل، فراهم و مجتمع به تعداد 3-4 عدد به رنگ سبز روشن. گلها کوچک و دارای جامی است که از خارج سفید و از داخل آبی مایل به بنفش است. مجموعه گل های آن ظاهر هرمی شکل در حول یک محور بلند به وجود میآورد. کاسه گل لوله ای شکل، منتهی به 4 دندانه باریک و جام گل آن مرکب از 4 لوب پهن میباشد. (8). این گیاه بومی امریکای جنوبی است و در کشورهایی مثل پرو، آرژانتین و شیلی گزارش شده است (2). تنش آبی یکی از تنش های متداول میباشد که رشد و تولید مثل گیا هان را تحت تأثیر قرار میدهد و باعث تغییرات متابولیسمی و اکسایشی در آنها میشود (9). پروتئین هایی که در گیاهان تحت شرایط تنشی جمع میشوند، ممکن است هنگامی که تنش بیش از حد باشد، شکلی از نیتروژن را فراهم کنند که مجددا قابل استفاده باشد و یا ممکن است نقشی را در تنظیم اسمزی بر عهده داشته باشند. در پاسخ به تنش ممکن است پروتئین ها به صورت جدید ساخته شوند یا این که به طور نهادی در غلظت های پایین وجود داشته و هنگامی که گیاهان در معرض تنش قرار می گیرند، غلظت آنها افزایش مییابد (10). تعدادی از مشتقات مختلف اکسیژن به عنوان ROS یا AOS تعریف می شوند. H2O2 پایدارترین ROS می باشد. که واکنش پذیری نسبتا ضعیفی با بیشتر مولکول های آلی داشته و به آسانی از خلال غشاهای سلولی منتشر می شود و به محل هایی با فاصله از محل های تولید اولیه میرسد (11). هنگامی که گیاهان در وضعیت تنش قرار می گیرند، کاهش محتوای کلروفیل باعث کاهش فعالیت فتوسنتزی میشود (12). کاهش محتوای کلروفیل نتیجه توام کاهش سنتز مولکول های کلروفیل و افزایش تخریب آن می باشد (13). میزان حساسیت گیاه و آسیب وارد شده به غشاء با اندازه گیری محتوای مالون دی آلدهید (MDA) که حاصل قرار گرفتن اسید های چرب غیر اشباع در معرض تنش است، مشخص میگردد. افزایش تنش با ایجاد تغییر در اسیدهای چرب غیراشباع بر ساختار و ویژگی های غشاء سلولی اثر گذاشته، و باعث افزایش ایجاد رادیکال های آزاد و پراکسیداسیون لیپیدها و تروایی غشاء سلولی و در نتیجه تراوش اسمولیت ها در گیاهان حساس میشود (14). هدف این طرح بررسی میزان مقاومت بهلیمو ( Lippia citriodora ) به تنش خشکی و همچنین واکاوی تغییرات برخی پارامترهای بیوشیمایی-فیزیولوژیکی در این گیاه تحت تنش خشکی میباشد.
مواد و روشها
تهیه نمونه: قلمه های بهلیمو از شرکت گیاهان دارویی خرمان واقع در 26 کیلومتری شهرستان کوهدشت جمع آوری شد و بعد به گلخانه دانشکده علوم انتقال یافت و در گلدانهایی با قطر 18 سانتیمتر و ارتفاع 28 سانتی متر کاشته شدند. نمونه ها برای رشد و حاصل شدن مقدار زیتوده (Biomass) کافی جهت شروع تنش به مدت دو ماه با محلول غذایی هوگلند آبیاری گردیدند.
تیمار تنش با PEG (6000): تنش خشکی با محلول PEG (6000) با غلظت های %0، %5، %10، %20 و %25 اعمال شد. تیمارها به مقدار 100 میلی لیتر از محلول هوگلند حاوی (PEG) به هر گلدان انجام شد. مدت تنش یک ماه بود و بعد از برداشت، وزن تر ریشه و برگ اندازه گیری شد و به میزان نیم گرم از بافت تر برگ در 4 میلی لیتر بافر (Tris-HCl) با pH=6.8 سائیده و همگن حاصل در 13000 دور در دقیقه سانتریفیوژ (UV-160, Shimadzu, Tokyo, Japan) شد و روشناور را جدا کرده، سپس به منظور انجام آنالیزها در فریزر 70- نگهداری شد.
اندازه گیری محتوای پروتئین: به منظور سنجش غلظت پروتئین موجود در عصاره همگن استخراج شده، از هر محلول روشناور سه تکرار تهیه شد، بدین صورت که در هر لوله مقدار 1/0 میلی لیتر از عصاره را ریخته و به آن 5 میلی لیتر محلول برادفورد اضافه شد. سپس لوله ها به مدت 10 ثانیه ورتکس شد و پس از گذشت 20 تا 25 دقیقه جذب درnm 595 خوانده شد. مقدار پروتئین هر نمونه با استفاده از منحنی استاندارد بر حسب میلی گرم بر گرم وزن تر محاسبه گردید.
اندازه گیری میزان پراکسیداسیون لیپیدی: پراکسیداسیون لیپیدی با اندازه گیری محتوای MDA تعیین میشود (16). مقدار 2/0 گرم از بافت تر برگ را در 5 میلی لیتر از تری کلرو استیک اسید(TCA) 1/0 درصد وزنی- حجمی سائیده شد و بعد در 10000 دور در دقیقه به مدت 20 دقیقه سانتریفیوژ شد. به 1 میلی لیتر از روشناور، 4 میلی لیتر از تیوباربیوتیک اسید (TBA) %5 حاوی (TCA) 20% اضافه کرده، مخلوط واکنش زائد در 95 درجه سانتیگراد به مدت 30 دقیقه حرارت داده شد. بعد از سانتریفیوژ در 10000 دور در دقیقه به مدت 15 دقیقه، جذب روشناور در 532 و 600 نانومتر توسط دستگاه اسپکتروفتومتر (UV-160, Shimadzu, Tokyo, Japan) در مد Photometric خوانده شد. برای محاسبه غلظت MDA از ضریب خاموشی معادل 155 mM-1 Cm-1 استفاده شد و در نهایت مقدار مالون دی آلدهید که محصول پراکسیداسیون لیپیدها است براساس میکرومول در گرم وزن تر محاسبه گردید.
اندازه گیری محتوای پرولین: به منظور اندازه گیری محتوای پرولین، نیم گرم از بافت برگ را در 10 میلی لیتر از سولفوسالیسیلیک اسید %3 (w/v) سائیده و بعد همگن صاف گردید. به محلول بدست آمده 2 میلی لیتر اسید نین هیدرین و 2 میلی لیتر استیک اسید گلاسیال افزوده و به مدت یک ساعت در دمای 100 درجه سانتی گراد جوشانده شد. آنگاه به مخلوط واکنش 4 میلی لیتر تولوئن افزوده و جذب در طول موج 520 نانومتر گزارش شد. محتوای پرولین بر حسب میکرومول بر گرم نمونه تر محاسبه میشود (17).
اندازه گیری محتوای هیدروژن پراکسید (H2O2): 2/0 گرم از بافت تر برگ درون حمام یخ در 5 میلی لیتر TCA 1/0% (W/V) سائیده و با دور 12000 در دقیقه سانتریفیوژ شد، سپس نیم میلی لیتر از روشناور را جدا کرده و به آن نیم میلی لیتر بافر پتاسیم فسفات 10 میلی مولار با pH=7 و یک میلی لیتر پتاسیم یدید یک مولار اضافه شد.
استانداردهای هیدروژن پراکسید: مقدار 134/1 گرم از پودر هیدروژن پراکسید را در محیط نیمه تاریک اتاق سرد به یک بالن حجمی اضافه نموده، آن را در 60 میلیلیتر آب مقطر (TCA %1/0) حل کرده و حجم نهایی به 100 میلیلیتر رسانده شد (100 میلیمولار). برای تهیه محلولهای استاندارد صفر، 2، 4، 6، 8، 10، 20، 40، 50، 60، 80 و 100 میلیمولار به ترتیب مقادیر صفر، 1، 2، 3، 4، 5، 10، 20، 25، 30، 40 و 50 میلیلیتر از شاهد را به بالنهای حجمی در محیط سرد و نیمه تاریک اضافه نموده و حجم نهایی با آب مقطر (TCA %1/0) به 50 میلی لیتر رسانیده شد. محتوای پراکسید هیدروژن با منحنی استاندارد اندازه گیری و بر حسب میکرومول بر گرم نمونه تر گزارش شد (18).
اندازه گیری محتوای رنگیزه: به منظور اندازه گیری انواع کلروفیل (a، bو کل) و همچنین کاروتنوئید، 2/0 گرم بافت تر برگ را در استون 90 درصد سائیده و بعد با استفاده از کاغذ صافی واتمن شماره یک محلول به دست آمده صاف شد و میزان جذب با استفاده از اسپکتروفوتومتر (UV- 160, Shimadzu, Tokyo, Japan) گزارش گردید (19).
اندازه گیری محتوای نسبی آب (RWC): RWC با استفاده از معادله زیر محاسبه شد: RWC (%) = [(FW−DW) / (TW−DW)] ×100 در این معادله FW وزن تر، DW وزن خشک و TW وزن اشباع میباشد. TW با قرار گرفتن نمونه ها در آب و تاریکی به مدت 24 ساعت بدست میآید، سپس این نمونه ها در آون در دمای 60 درجه سانتی گراد به مدت 48 ساعت قرار گرفت و DW اندازه گیری گردید (20).
فعالیت زیمایه SOD: فعالیت این زیمایه با قابلیت آن در بازدارندگی واکنش احیایی فتوشیمیایی نیتروبلو تترازولیوم NBT)) تعیین گردید. محلول واکنش بر اساس سنجش فعالیت زیمایه در محیط محتوای بافر فسفات mM 50 با 5/7pH=، متیونین mM 13، mM Na-EDTA 1/0، نیتروبلو تترازولیوم(NBT) μM 75، ریبوفلاوین μM 75 و مقدار 100 میکرولیتر از عصاره می باشد. این روش بر اساس تبدیل NBT به فورمازان در حضور نور و تشکیل رنگ می باشد. در صورتی که زیمایه سوپراکسید دیسموتاز در محیط وجود داشته باشد، از انجام واکنش مذکور ممانعت کرده و تشکیل و ظهور رنگ را کاهش می دهد. پس از 16 دقیقه جذب آنها توسط دستگاه اسپکتروفتومتر و طول موج 560 نانومتر خوانده شد (43).
فعالیت زیمایه پراکسیداز: براساس روش Abeles در یک مخلوط واکنش حاوی 4/0 میلی لیتر H2O2 3 درصد، 2/0 میلی لیتر بنزیدین 20 میلی مولار، 4 میلی لیتر بافر استات pH= 4.8)) و 50 میکرولیتر عصاره زیمایه اندازه گیری شده است. تغییرات جذب بوسیله دستگاه اسپکتروفوتومترShimadzu مد kineticو طول موج 530 نانومتر خوانده شد. فعالیت پراکسیداز بر حسب واحد زیمایه ای در میلی گرم پروتئین محاسبه گردید (44).
پلی فنل اکسیداز (PPO): به این منظور مخلوطی از بافر پتاسیم فسفات 2/0 مولار با 8/6= pH 5/2 میلی لیتر و مقدار 2/0 میلی لیتر پیروگالل 02/0 مولار را با 20 میکرولیتر عصاره زیمایهای به یک لوله آزمایش که در دمای 40 درجه سانتیگراد قرار داشت افزوده و بلافاصله تغییرات جذب به وسیله دستگاه اسپکتروفتومتر Shimadzu و مدل160UV- در مد کینتیک و طول موج 430 نانومتر رسم گردید. در نهایت میزان فعالیت زیمایه بر حسب واحد زیمایهای در میلی گرم پروتئین (Unit mg-1 protein) محاسبه گردید (49).
فعالیت آسکوربات پراکسیداز: به روش Nakano و Asada اندازهگیری شد. در ابتدا 850 میکرولیتر از آسکوربات پراکسیداز 5/0 میلی مولار (محلول در بافر پتاسیم فسفات 100 میلی مولار) بههمراه 150 میکرولیتر پر اکسید هیدروژن 2 میلی مولار (محلول در آب مقطر دو بار تقطیر) به یک کووت کوارتز 1 میلی لیتری اضافه شده و به عنوان شاهد در طول موج 290 نانومتر بکار رفت. سپس 20 میکرولیتر از عصاره زیمایه استخراج شده از برگ هر تکرار به مخلوط واکنش فوق اضافه شد و فعالیت آسکوربات پراکسیداز در مدت زمان 180 ثانیه و بر حسب Abs/min ترسیم شد (50). آزمایش های این پروژه براساس طرح فاکتوریل در قالب بلوک های کاملا تصادفی با 10 تکرار انجام شد. داده های حاصل از بررسیها بوسیله نرم افزار آماری SPSS (نسخه 20) مورد تحلیل قرار گرفت. مقایسه میانگین داده ها در سطح خطای 5% (5%>P) با آزمون دانکن (DMRT) انجام شد.
نتایج
وزن تر (FW): نتایج حاصل از بررسی اثر تنش خشکی بر وزن تر گیاه در شکل (1-a) مشاهده میشود، بهطوریکه تحت تنش خشکی وزن تر گیاه کاهش معنی داری را نسبت به شاهد نشان داد.
محتوای نسبی آب (RWC): نتایج اثر تنش خشکی بر محتوای نسبی آب نشان میدهد با افزایش سطوح PEG و به موازات آن افزایش تنش خشکی کاهش معنی داری در RWC ایجاد شد (شکل1-b).
طول ریشه: با افزایش سطوح PEG و به موازات آن افزایش تنش خشکی تغییر معنی داری در طول ریشه ایجاد نشد (شکل1-C).
شکل1- تأثیر تنش خشکی بر FW، RWC و طول ریشه
محتوای رنگیزه: در شکل 2 تأثیر تنش خشکی بر محتوای رنگیزه های گیاه نشان داده شده است. محتوای کلروفیلa ، کلروفیلb ، کلروفیل کل و کاروتنوئید در سطوح پایین PEG افزایش معنی داری را نسبت به شاهد نشان میدهند. این در حالیست که در سطح 25 درصد PEG کاهش معنی داری در این رنگیزه ها نسبت به شاهد ایجاد شد.
محتوای پروتئین: تأثیر تنش خشکی بر محتوای پروتئین گیاه در شکل (3-a) آمده است. همانطور که مشاهده میشود محتوای پروتئین با افزایش سطوح PEG و درنتیجه آن افزایش شدت خشکی افزایش معنی داری را نشان میدهد.
محتوای پرولین: محتوای پرولین آزاد به عنوان یک اسمولیت سازگار تحت تنش خشکی در گیاه مورد آزمایش افزایش معنی داری را نشان میدهد. همانطور که در شکل (3-b) مشاهده میشود این میزان در سطح 25 درصد PEG بیشترین مقدار را دارد. پرولین در تمام سطوح خشکی افزایش معنی داری را نسبت به شاهد نشان میدهد.
محتوای MDA: تغییر محتوای MDA به عنوان شاخص پراکسیداسیون لیپیدی تحت تنش خشکی در شکل (3-c) نشان داده شده است. همانطور که در شکل مشاهده میشود این محتوا با افزایش شدت تنش به موازات افزایش غلظت PEG اعمال شده نسبت به شاهد در تمام سطوح خشکی افزایش معنی داری را نشان میدهد. بیشترین پراکسیداسیون لیپیدی در سطح 5 درصد PEG مشاهده میشود.
شکل 2- تأثیر تنش خشکی بر محتوای رنگیزههای گیاه بهلیمو
محتوای پراکسید هیدروژن (H2O2): تأثیر تنش خشکی بر محتوای H2O2 در شکل (3-d) نشان داده شده است. همانطور که مشاهده میشود این محتوا با افزایش غلظت PEG و در نتیجه آن افزایش تنش خشکی در تمام سطوح نسبت به شاهد افزایش معنی داری را نشان میدهد.
زیمایه های پاداکساینده: تغییرات فعالیت زیمایه SOD تحت تنش خشکی در شکل (4-a) نشان داده شده است. همانطور که مشاهده میشود با افزایش تنش خشکی میزان فعالیت این زیمایه نسبت به نمونه کنترل افزایش پیدا کرده است. بیشترین میزان فعالیت این زیمایه در تیمار 20 درصد PEG مشاهده میشود. بین میزان فعالیت این زیمایه در تیمار 5، 10 و 25 درصد تفاوت معنی داری مشاهده نمی شود. میزان فعالیت با تنش روند افزایش نشان میدهد، این روند از تیمار 20 به بعد روند نزولی پیدا میکند. فعالیت زیمایه POX تحت تنش خشکی مطابق شکل (4-c) تغییر پیدا میکند.
شکل 3- تأثیر تنش خشکی بر محتوای پروتئین، پرولین، MDA و H2O2
همانطور که مشاهده میشود با افزایش تنش خشکی فعالیت این زیمایه نسبت به شاهد در تمام سطوح خشکی افزایش پیدا کرده، بهطوریکه بیشترین میزان فعالیت مربوط به سطح 5 درصد PEG میباشد. میزان فعالیت در 10 و 20 درصد خشکی با هم برابر بوده و این میزان در سطح 25 مجدد افزایش پیدا کرده است. همانطور که در شکل (4-b) مشاهده میشود فعالیت زیمایه PPO با افزایش تنش خشکی در غلظت 20 % PEG افزایش معنی دار و در غلظت 25 % کاهش معنی داری را نسبت به شاهد نشان میدهند، در سایر غلظتهای PEG تغییر معنی داری را نسبت به شاهد نشان نمیدهند. نتایج حاصل از بررسی اثر تنش خشکی بر فعالیت زیمایه APX در شکل (4-d) آمده است. همانطور که مشاهده میشود تحت تنش خشکی به موازات افزایش تنش میزان فعالیت این زیمایه افزایش پیدا کرده است.
بحث
وزن تر(FW): کیفیت و کمیت رشد گیاه وابسته به تقسیم سلول است. بزرگ شدن و تمایز توسط تنش کمبود آب متأثر میشود (21). این ممکن است دلیلی برای رشد کاهش یافته گیاهان تحت تنش کمبود آب باشد. کاهش FW تحت شرایط خشکی ممکن است به دلیل سرکوب تقسیم سلول و رشد آن در نتیجه فشار تورژسانس پایین باشد. محققان بیان داشته اند که شوری و خشکی بالا باعث محدود شدن ترکیباتی مانند سیتوکینین ها و افزایش ترکیباتی مثل آبسیزیک اسید میشود که بر تقسیم سلولی مؤثر میباشند (3).
در پژوهش حاضر وزن تر گیاه در تمام سطوح خشکی نسبت به شاهد کاهش معنی داری نشان میدهد، این نتیجه با گزارش بدست آمده مبنی بر این که FW در گندم تحت تنش خشکی کاهش مییابد، مطابقت دارد (19). نتایج مشابه در Abelmoschus esculentum گزارش شده است (23).
شکل4- تغییر فعالیت زیمایههای پاداکساینده تحت تنش خشکی
طول ریشه: زمانی که گیاه در معرض خشکی قرار میگیرد، حتی قبل از هر گونه کاهش در تورژسانس، انعطاف پذیری دیواره سلول های در حال رشد برگ ها و ساقه ها عموما کم شده و توسعه سلول و در نتیجه رشد اندام ها کم میشود. بنابراین به نظر میرسد دیواره سلولی ریشه به تنش خشکی کمتر حساس بوده، بهطوریکه ممکن است وقتی که رشد اندام های هوایی متوقف شده باشد، رشد ریشه ادامه پیدا کند (24 و 25). در پژوهش حاضر طول ریشه با تنش خشکی کاهش معنی داری را نسبت به شاهد نشان نداده است، برخلاف این نتایج بدست آمده اعلام شده که وزن ریشه Phaseolus vulgaris و P. acutifolius تحت تنش کمبود آب کاهش یافت (26).
محتوای نسبی آب (RWC): در پژوهش اخیر با افزایش تنش خشکی محتوای نسبی آب به صورت معنی داری نسبت به شاهد کاهش پیدا کرده است. اثر خشکی روی توسعه دیواره یاختهای بیشتر است، زیرا لازمه طویل شدن یاختهها انعطاف پذیری دیواره یاختهای تحت فشار تورژسانس میباشد و هر گونه کاهش در فشار تورژسانس که در نتیجه عدم تعادل در محتوای آب گیاه به وجود آید میتواند منجر به کاهش رشد در شرایط تنش خشکی شود (27)، همچنین در تأیید نتایج ما گزارش شده که RWC تحت تنش خشکی کاهش (Festuca arundinacea ) می یابد (28).
محتوای رنگیزه: کاهش میزان کلروفیل گونه های حساس به تنش میتواند نتیجه تخریب ساختار ظریف کلروپلاست، تغییر نسبت چربی – پروتئین رنگیزه ها و یا افزایش فعالیت کلروفیلاز باشد (29). همچنین کاش محتوای رنگیزه در اثر تنش خشکی در Guizotia abyssinica نیز گزارش شده (42) که در گیاه گندم رقم مقاوم به خشکی در مقایسه با رقم حساس به دلیل حفظ مقادیر بالایی از کلروفیل و کاروتنوئیدها، قدرت نورآمایی بهتری را در شرایط خشکی داراست که این تغییرات نوعی سازگاری در دستگاه نورآمایی میباشد (30). در تجربه حاضر محتوای رنگیزه ها، بیشترین محتوای رنگیزه ها در سطوح 5 یا 10 درصد خشکی میباشد.
محتوای پروتئین: در طی تنش خشکی بیان برخی ژن ها افزایش مییابد که آنها را میتوان به ژن های وابسته به متابولیسم اولیه، تنظیم اسمزی، تغییر ساختمان، تجزیه پروتئین، رفع سمیت و پروتئین های LEA تقسیم بندی نمود (31). مطالعه حاضر نشان داد در گیاه به لیمو با افزایش تنش خشکی محتوای پروتئین زیاد شد. در رقم حساس به تنش گندم نیز افزایش محتوای پروتئین کل با اعمال تنش مشاهده شده است (32).
محتوای پرولین: مقاومت به تنش خشکی به توانایی گیاه برای ادامه حیات خود در شرایطی که پتانسیل آب بافتهای گیاهی کاهش یابد، اطلاق می شود. سازوکارهای مقاومت به خشکی اغلب از راه حفظ تورم یاختهای (با تجمع نمکهای محلول داخل یاختهای) و یا با تحمل خشکی (به وسیله مقاومت پروتوپلاسمی) صورت میگیرد. ازجمله مهمترین موادی که تجمع آنها در یاختههای گیاهی تحت تنش خشکی افزایش مییابد میتوان به آمینو اسید آزاد پرولین اشاره کرد که تحت شرایط تنش، مقدار آن افزایش یافته و در حفظ پتانسیل اسمزی نقش دارد (36). در مطالعه حاضر مشخص شده که با افزایش تنش خشکی محتوای پرولین گیاه افزایش مییابد. این نتیجه با مطالعات انجام شده بر روی گونه های Trigonella (34)، کلزا (4) و گلابی آسیایی (5) مطابقت دارد. در بررسی های انجام شده بر روی گون مشاهده شده که تیمار مانیتول و PEG باعث افزایش محتوای پرولین آزاد دانه رست های دو گونه گون گردید (6).
محتوای MDA: این مطلب شناخته شده است که پراکسیداسیون لیپید های غشایی که نتیجه اثرات رادیکال های آزاد هستند، نشاندهنده آسیب تنش در سطح سلولی میباشد. بنابراین سطح MDA حاصل از پراکسیداسیون لیپیدهای غشایی، اغلب به عنوان یک شاخص برای آسیب اکسیداتیو به کار می رود (35). در مطالعه حاضر مشخص شده که با افزایش درصد PEG و در نتیجه تنش خشکی محتوای MDA نسبت به شاهد افزایش پیدا میکند. این گزارش با نتایج بدست آمده مبنی بر اینکه افزایش تنش خشکی موجب افزایش MDA در Citrus aurantifolia (36) و Zea maize (7) میشود، مطابقت دارد. افزایش MDA نشاندهنده این است که تحت تنش خشکی ساختار غشاء آسیب دیده و لیپید های آن آزاد شده، از طرفی با وجود ترکیبات ROS که تحت تنش زیاد میشود این لیپیدها پراکسیده شده و MDA تولید میشود. وجود سیستم پاداکساینده توانمند باعث تقلیل ترکیبات ROS شده و به نوعی میتواند باعث کاهش پراکسیداسیونی لیپیدی شود.
محتوای H2O2: H2O2 به عنوان یک عامل تنظیمی نقش مهمی در فعال سازی ژن های رمزگذاری کننده زیمایه ها و پروتئین هایی بازی میکند که در دفاع از تنش اکسیداتیو عمومی درگیر هستند (37).
افزایش میزان هیدروژن پراکسید تحت تنش های مختلف افزایش مییابد، همچنان که مشاهده شده سطح هیدروژن پراکسید در توت با افزایش شوری ( 38)، در خیار با تنش سرما (39) و در لوبیا با تیمار باران اسیدی افزایش پیدا کرده است (40). در پژوهش حاضر تحت تنش خشکی محتوای H2O2 افزایش پیدا میکند که این تغییر قبلا در Citrus aurantifolia و دو گونه از Salicornia نیز گزارش شده است (36 و 41).
زیمایههای پاداکساینده: آنیونهای سوپراکسید به وسیله تنش شوری در سلول تولید میشود، زیرا مهمترین تأثیر تنش شوری اختلال در وضعیت آب سلولی است که در نتیجه آن رشد کاهش مییابد، همچنین افزایش تنفس در این شرایط سبب تولید این یونهای مخرب در میتوکندری سلول میشود. در چنین شرایطی فعالیت سوپراکسید دیسموتاز به عنوان یک زیمایه از بین برنده یون سوپر اکسید، مشابه نتایج بدست آمده افزایش مییابد (45). فعالیت زیمایه SOD تحت تنش خشکی مطابق شکل (4-a) افزایش پیدا میکند، همچنین مشاهده شده این روند در Mentha pulegium افزایش تنش خشکی در برگ و ریشه قبلا نیز گزارش شده است (46). در دانه رست های برنج همچنین گزارش شده که تنش کمبود آب فعالیت تمام زیمایه های جاروب کننده اکسیژن فعال را افزایش میدهد (47). با توجه به نقش پراکسیداز در سیستم پاداکسایشی گیاه، افزایش فعالیت آن در تنش قابل پیش بینی است. اما کاهش فعالیت این زیمایه در برخی غلظت ها می تواند به دلیل تجمع بیش از حد رادیکال های آزاد اکسیژن و رادیکال های هیدروکسیل بوده که باعث جلوگیری از فعالیت این زیمایه می شود (48). در دانه رست های برنج تحت تنش کمبود آب، افزایش فعالیت پراکسیداز که همراه با افزایش فعالیت کاتالاز است، نشان دهنده انتشار هیدروژن پراکسید از کلروپلاست ها میباشد (47). پلی فنل اکسیدازها ازجمله اکسیداز های شناخته شده ای هستند که نقش فیزیولوژیکی آنها در گیاهان هنوز به خوبی شناخته نشده است و این زیمایه ها در زیست دیواره سلولی، مقابله با بیماری ها و شرایط تنشی فعال هستند. نتایج پژوهش حاضر در گیاه به لیمو نشان میدهد که با افزایش تنش خشکی در نمونه هایی که تحت تنش خشکی بوده اند تا حد خاصی از خشکی فعالیت این زیمایه نسبت به شاهد افزایش پیدا میکند و از این حد به بعد کاهش نشان میدهد، که با نتایج بدست آمده در گیاه Mentha pulegium مطابقت دارد (46). آسکوربات پراکسیداز همانند پراکسیداز در حذف پراکسید هیدروژن دخیل میباشد. این زیمایه سلول های گیاهی را در مقابل آسیب های اکسایشی و اکسیداسیون نوری حفاظت مینماید. آسکوربات پراکسیداز این عمل را با واسطه آسکوربات و از طریق جاروب کردن هیدروژن پراکسید در سیتوپلاسم و کلروپلاست انجام میدهد. این نقش آسکوربات پراکسیداز با نقش کاتالاز و پراکسیداز مشابه است (51).
گزارشهای قبلی نشان میدهد که در دانه رست های برنج فعالیت آسکوربات پراکسیداز در پاسخ به هیدروژن پراکسید ناشی از تنش کمبود آب افزایش مییابد (47). Zlatevو همکاران دریافتند که تحت تنش خشکی در لوبیا که پراکسیداسیون لیپیدی کمتری داشته، فعالیت آسکوربات پراکسیدازی بالاتری نسبت به سایر ارقام نشان داده است (52). زیرا این زیمایه در روبشگری هیدروژن پراکسید دخیل است و از اینرو در از بین بردن تنش اکسایشی مؤثر است (53). در این پژوهش مشاهده شده که فعالیت این زیمایه با تنش خشکی افزایش پیدا کرده که با مشاهدات قبلی مطابقت دارد (36).
نتیجهگیری: کاهش در پارامترهایی مانند وزن تر (FW) و محتوای نسبی آب (RWC) نشاندهنده حساسیت این گیاه به تنش خشکی میباشد. گیاه مورد نظر با افزایش محتوای پروتئین و پرولین به نوعی به تنش پاسخ میدهد. افزایش محتوای MDA حساسیت گیاه را نسبت به تنش نشان میدهد، همچنین افزایش محتوای H2O2 نشان دهنده افزایش گونه های فعال اکسیژن (ROS) در گیاه و حساسیت آن به خشکی میباشد. گیاه بهلیمو نسبت به خشکی حساسیت نشان میدهد، از طرفی افزایش برخی پارامترها مثلا پرولین نشان دهنده این است که گیاه سعی در تحمل تنش دارد. در سطوح پایین PEG همانطور که از روند تغییر برخی پارامترها ازجمله رنگیزه ها پیداست گیاه متحمل تر است، این تحمل تا سطوح حداکثر 20 درصد PEG مشاهده میشود، از این سطح به بعد گیاه حساسیت بیشتری نشان می دهد.