تأثیرات ناشی از شوری بر ویژگی های فیزیولوژیکی و بیوشمیایی گیاه کینوا (Chenopodium quinoa L.) بومی حاشیه دریاچه ارومیه

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشگاه ارومیه

2 گروه زیست شناسی دانشکده علوم، دانشگاه ارومیه، ارومیه

چکیده

جهت مدیریت آب و زمین‌های شور، کشت گیاهان متحمل به شوری مانند کینوا گزینه‌ی بسیار مناسبی است که علاوه بر قابلیت رشد در محیط‌های مختلف، دارای خواص دارویی و تغذیه‌ای بسیار ارزشمند نیز می‌باشد. به منظور بررسی تأثیر سطوح مختلف شوری روی گیاه کینوا، آزمایشی بصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار و سطوح شوری 0، 100، 200، 300 و 400 میلی‌مولار از نمک NaCl در آزمایشگاه و اتاق کشت دانشکده علوم، دانشگاه ارومیه، انجام شد. با افزایش تنش شوری، محتوای یون‌های سدیم و کلر افزایش نشان دادند و بیشترین میزان آنها (به ترتیب 04/8 و 18/31 mg . g -1 DW) در غلظت 400 میلی-مولار مشاهده شد. همچنین بیشترین میزان پتاسیم (59/15 mg . g -1 DW) در نمونه‌های شاهد مشاهده شد و با افزایش میزان تنش محتوای آن کاهش یافت. میزان قند محلول، پروتئین کل، مالون‌دی‌آلدهید و فعالیت آنزیم پراکسیداز (به ترتیب µg.g -1 FW6/49، mg.g -1 FW 07/23، nmol.g -1 FW 4/29، µmol.min -1. g FW 1/19) با افزایش سطوح تنش شوری افزایش معنی‌داری نشان دادند. همچنین بیشترین میزان فنول، فعالیت آنزیم کاتالاز و محتوای پراکسیدهیدروژن (به ترتیب mg GAE.g -1 DW 7/68، nmol.min-1 . g -1 FW 9/722 و µg.g -1 FW 19/2) نیز در غلظت‌های 200 و 300 میلی‌مولار نمک مشاهده گردید. بطور کلی گیاه کینوا می‌تواند انتخاب مناسبی برای کشت در زمین‌های شور و کم بازده باشد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات

عنوان مقاله [English]

Salt-induced effects on physiological and biochemical characteristics of quinoa (Chenopodium quinoa L.) growing in Salt Lake Urmia coasts

نویسندگان [English]

  • Rose Eghbalian 1
  • Latifeh Pourakbar 2

2 Biology Department, Science Faculty, Urmia University, Urmia, Iran

چکیده [English]

In order to manage water and saline lands, cultivation of salinity-tolerant cultivars such as quinoa is a very suitable option. Quinoa is able to grow in different environments and also has valuable medicinal and nutritional properties. To investigating the effect of different salinity levels on quinoa plant a factorial experiment in the form of a completely randomized design with four replications and salinity levels of 0, 100, 200, 300 and 400 mM of NaCl was conducted in the greenhouse of biology department at Urmia university, Urmia, Iran. With the increase of salinity stress, the content of sodium and chloride increased and their maximum amount (8.04 and 31.18 mg. g -1 DW, respectively) was observed at the concentration of 400 mmol NaCl. Also, the highest amount of potassium (15.59 mg. g -1 DW) was observed in the control samples and its content decreased with the increase in saline stress. The amount of soluble sugar, total protein, malondialdehyde and peroxidase enzyme activity (49.6 µg.g -1 FW, 23.07 mg.g -1 FW, 29.4 nmol.g -1 FW, 19.1 µmol. min -1. g FW, respectively) showed a significant increase with the increase of salinity stress levels. Also, the highest amount of phenol, catalase enzyme activity and hydrogen peroxide content (respectively 68.7 mg GAE.g -1 DW, 722.9 nmol.min-1. g -1 FW and 2.19 µg.g -1 FW) It was observed in concentrations of 200 and 300 mM salt. In general, the quinoa plant can be a good choice for salty and low-yielding lands.

کلیدواژه‌ها [English]

  • catalase enzyme
  • hydrogen peroxide
  • malondialdehyde
  • quinoa
  • salt stress

مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده
انتشار آنلاین از تاریخ 12 مهر 1402
  • تاریخ دریافت: 19 مرداد 1402
  • تاریخ بازنگری: 24 شهریور 1402
  • تاریخ پذیرش: 03 مهر 1402