مقایسه تغییرات فیزیولوژیک، روابط آبی و بیان ژن آکواپورین در اثر تنش‌های شوری، خشکی، غرقابی و دمایی در فلفل دلمه‌ای(Capsicum annuum L. var. Ps301)

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی سابق کارشناسی ارشد گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان

2 دانشیار گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان

3 دانشکده منابع طبیعی، پژوهشکده زیست فناوری و مهندسی زیستی، دانشگاه صنعتی اصفهان،

چکیده

تنش به مفهوم تغییر شرایط بهینه رشدی گیاه است که موجب کاهش رشد و نمو می‌گردد.گیاهان در معرض تنش های محیطی مختلفی قرار می‌گیرند. تنش های محیطی یکی از مهمترین عوامل کاهش دهنده عملکرد محصولات کشاورزی است بنابراین تنش‌های خشکی، غرقابی، شوری و گرما بعنوان مهمترین تنش های غیر زستی مورد بررسی قرار گرفت. بنابراین در این مطالعه تغییرات فیزیولوژیکی، آبی و بیان ژن آکواپورین تحت تنش‌های خشکی، غرقابی، شوری و گرما بر گیاه فلفل دلمه‌ای رقم (301Ps) مورد بررسی قرار گرفت. تنش‌های اعمال شده شامل تنش خشکی (5- بار) به‌وسـیله پلـی‌اتـیلن گلایکـول 6000، تنش غرقابی بدون هوادهی و شوری (300 میلی‌مولار) به وسیله نمک NaClو تنش گرما ( 38 درجه سانتی‌گراد) بوده است. نتایج نشان داد بیشترین میزان محتوای نسبی آب در تنش غرقابی، منفی‌ترین پتانسیل آب درتنش شوری و بیشترین سطح بیان ژن آکواپورین در تنش خشکی بدست آمد. همچنین در اثر تنش‌های اعمال شده بیشترین سطح رنگریزه کاروتنوئید درتنش خشکی حاصل شد. همچنین تنش شوری موجب افزایش میزان اسیدآبسیزیک در گیاه فلفل دلمه‌ای گردید. نتایج نشان داد که در تنش خشکی و غرقابی میزان بیان ژن آکواپورین روند افزایشی داشته است که از طریق عبور آب بیشتر از این کانال‌های آبی به درون سلول موجب حفظ آب سلول شد و در تنش شوری و گرما با افزایش هورمون اسیدآبسیزیک و اتصال به گیرنده‌های سلول‌های محافظ روزنه از تعرق و کاهش آب سلول جلوگیری کند.

کلیدواژه‌ها

موضوعات

عنوان مقاله [English]

Comparison of Physiological Changes, Aquatic Relationships and Acuoporin Gene Expressions under salinity, Drought, Flooding and heat Stresses in sweet Pepper (Capsicum annuum L. var. Ps301)

نویسندگان [English]

  • Zeinab Masoumi 1
  • Maryam Haghighi 2
  • Seyed Amir Hossein Jalali 3

1 Former MSc student, Department of Horticulture, College of Agriculture, Isfahan University of Technology

2 Associate Professor, Department of Horticulture, College of Agriculture, Isfahan University of Technology

3 Department of Natural Resources, Research Institute for Biotechnology & Bioengineering, Isfahan University of Technology

چکیده [English]

Stress means changing the optimal growing conditions of the plant, which reduces growth and development. Plants are exposed to various environmental stresses. Environmental stress is one of the most important factors in reducing the yield of agricultural products, so drought, flooding, salinity and heat stress were considered as the most important abiotic stresses. Therefore, in this study, physiological, water changes and expression of aquapurine gene under drought, flood, salinity, and heat stress on the bell pepper (301Ps) were investigated. Stresses included drought stress (5-bar) by polyethylene, glycol- 6000 flooding stress by aeration and salinity stress (300 mmol) by NaCl salt and heat stress (38 C). The results showed that the highest relative water content was obtained in flood stress, the highest negative water potential was in salinity stress, and the highest expression level of aquapurine gene was in drought stress. Also, due to the applied stresses, the highest pigmented carotenoid surface was obtained in drought stress. Salinity stress also increased the amount of acetic acid in bell peppers. The results showed that in drought and flooding stress, the expression of aquapurine gene had an increasing trend. Receptor cell receptor receptors prevent cell transpiration and dehydration.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Water potential
  • Sweet pepper
  • Relative water content
  • Aquaporin gene

مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده
انتشار آنلاین از تاریخ 11 اردیبهشت 1402
  • تاریخ دریافت: 17 خرداد 1399
  • تاریخ بازنگری: 29 فروردین 1400
  • تاریخ پذیرش: 08 آذر 1400