بررسی اثر پاکلوبوترازول وجیبرالین بر عملکرد، محتوی اسانس و فعالیت آنتی اکسیدانی فلفل دلمه (Capsicum annuum)

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش‌آموخته کارشناسی ارشد زراعت، گروه کشاورزی، دانشگاه پیام نور مرکز زاهدان، ایران

2 استادیار گروه علوم پایه، دانشگاه پیام نور، ایران

3 استادیار گروه کشاورزی، دانشگاه پیام نور، ایران

4 دانشیار گروه کشاورزی، دانشگاه پیام نور، ایران

چکیده

امروزه از تنظیم کننده‌های رشد گیاهی بعنوان محرک‌های رشد در تولید گیاهان مختلف استفاده‌های متعددی بعمل می‌آید. بدین منظور آزمایش گلخانه‌ای بصورت طرح کاملاً تصادفی در چهار تکرار اجرا شد. تیمارهای آزمایشی متشکل از کاربرد تنظیم کننده-های رشد جیبرالین و پاکلوبوترازول در غالب هفت تیمار شامل عدم مصرف تنظیم کننده رشد، مصرف کامل جیبرالین (100 میلی-گرم در لیتر)، مصرف کامل جیبرالین + 50 درصد پاکلوبوترازول، مصرف کامل جیبرالین + مصرف کامل پاکلوبوترازول، مصرف 50 درصد جیبرالین + مصرف کامل پاکلوبوترازول، مصرف 50 درصد جیبرالین + 50 درصد پاکلوبوترازول، و مصرف کامل پاکلوبوترازول (150 میلی‌گرم در لیتر) انتخاب گردیدند. نتایج نشان داد که مصرف کامل پاکلوبوترازول همراه با مصرف کامل جیبرالین در مقایسه با تیمار شاهد (عدم کاربرد تنظیم کننده‌های رشد گیاهی) موجب بهبود عملکرد گیاه نظیر وزن تر و خشک بوته، تعداد و عملکرد میوه در هر بوته فلفل دلمه‌ای شد. اما کمترین فعالیت آنزیم‌های آنتی اکسیدانی سوپر اکسید دیسموتاز و اسکوربات پراکسیداز کاربرد نیز از کاربرد همین تیمار حاصل گردید. نتایج مقایسه جداگانه دو تنظیم کننده رشد استفاده شده در این آزمایش نیز حاکی از آن بود که در تمامی صفات مورد بررسی به جزء ارتفاع بوته کاربرد تنظیم کننده رشد گیاهی پاکلوبوترازول در مقایسه با جیبرالین تاثیرگذاری مطلوبتری را روی صفات فوق داشت. در این آزمایش کمترین میزان تمامی صفات مورد بررسی نیز بجزء وزن هر میوه در بوته از تیمار شاهد حاصل گردید. همچنین هیچ یک از تنظیم کنندهای رشد گیاهی اثر معنی داری بر محتوی اسانس میوه گیاه نداشتند.

کلیدواژه‌ها

موضوعات

عنوان مقاله [English]

Effect of paclobutrazol and gibberellin on yield, essence content and antioxidant activity of sweet pepper (Capsicum annuum)

نویسندگان [English]

  • Alieh Sartakzadeh 1
  • Mehdi Dadmehr 2
  • Abolfazl Tavassoli 3
  • issa piri 4

1 M.Sc. Graduate of Agronomy, Department of Agriculture, Payame Noor University, Zahedan center, Iran

2 Assistant Professor, Department of Biology, Payame Noor University, Iran

3 Assistant Professor, Department of Agriculture, Payame Noor University, Iran

4 Associate Professor, Department of Agriculture, Payame Noor University, Iran

چکیده [English]

Nowadays, plant growth regulators are widely used as growth stimulants in different plants production. For this purpose, an experiment was conducted as greenhouse and in a completely randomized design with four replications. Experimental treatments consisting of gibberellin and paclobutrazol growth regulators in seven treatments included off without the use of growth regulators, full use of gibberellin (100 mg.L-1), full use of gibberellin + use of 50% paclobutrazol, full use of gibberellin + full use of paclobutrazol, use of 50% gibberellin + full use of paclobutrazol, use of 50% gibberellin + use of 50% paclobutrazol and full use of paclobutrazol (150 mg.L-1). The results showed that full use of gibberellin + full use of paclobutrazol compared to control treatment (without the use of growth regulators) improves plant quantity traits such as plant fresh and dry weight, fruit yield and fruit number per plant. However, the lowest activity of the antioxidant enzymes of superoxide dismutase and ascorbate peroxidase was obtained from the application of the same treatment. The results of a separate comparison of the two growth regulators used in this experiment also indicated that in all studied traits except plant height the use of paclobutrazol plant growth regulator had a more favorable effect on the mentioned traits compared to gibberellin. In this experiment, the lowest amount of studied traits except fruit weight per plant was obtained from the control treatment. In addition, none of the plant growth regulators hadn’t any significant effect on the essence content of the plant.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Plant growth regulators
  • Yield
  • Sweet pepper
  • Essence content

مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده
انتشار آنلاین از تاریخ 30 مهر 1401
  • تاریخ دریافت: 15 مرداد 1400
  • تاریخ بازنگری: 17 آذر 1400
  • تاریخ پذیرش: 10 فروردین 1401