Document Type : Research Paper
Authors
Lorestan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center
Abstract
Zofai (Thymbra spicata L.) is a shrub plant belonging to the Lamiaceae family, with the local name Jaatenah, which has not been reported to grow in Lorestan province. This species is distributed in the range mountains of Darab Rika and Zaruni of Kouhdasht city. Zofai has long been used as a spice in traditional medicine to treat respiratory and gastrointestinal problems. This plant species has strong antimicrobial and antifungal properties due to its strong active ingredients. The samples were collected from the natural habitat and after identification and approval, they were dried at room temperature to provide essential oil. The water distillation method was used to extract the essential oil and ,and the chemical compounds of essential oil were characterized using Gas chromatography–mass spectrometry (GC-MS). According to the results of Zofai essential oil analysis, 25 compounds were identified that made up 97.04% of the total volume of essential oil. The major compounds identified in the essential oil of Zofai include Carvacrol (65.88%), γ-terpinene (9.71%), P-cymene (7.82%), Caryophyllene (2.51%), Myrcene (2.09%) , α-terpinene (2.04%). Phenolic compounds act as antimicrobials, antifungals, antioxidants and reduce inflammation. The presence of high Carvacrol in the essential oil of T. spicata, as a phenolic compound, confirms the traditional uses of the T. spicata medicinal species and this medicinal plant can be considered as a source of carvacrol production.
Keywords
Main Subjects
شناسایی ترکیبات تشکیلدهنده اسانس گیاه دارویی زوفایی (Thymbra spicata L.)
در استان لرستان
محمد مهرنیا* و زهرا حسینی
ایران، خرم آباد، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان لرستان.
تاریخ دریافت: 15/04/1399 تاریخ پذیرش: 14/07/1400
چکیده
گونه زوفایی (Thymbra spicata L.)، گیاهی بوتهای متعلق به خانواده Lamiaceae، با نام محلی جاتنه است که تا کنون رویش آن در استان لرستان گزارش نشده است. این گونه در محدوده کوههای تنگ داراب ریکا و ضرونی شهرستان کوهدشت پراکنش دارد. زوفایی از دیرباز بهعنوان ادویه و در طب سنتی برای درمان ناراحتیهای دستگاه تنفس و گوارش مصرف داشته است. این گونه گیاهی بواسطه وجود مواد مؤثره قوی، دارای خاصیت ضد میکروبی و ضد قارچی است. نمونهها از رویشگاه طبیعی جمعآوری و پس از شناسایی و تایید، جهت تهیه اسانس در دمای محیط خشک شدند. از روش تقطیر با آب برای استخراج اسانس و برای تجزیه ترکیبات شیمیایی، از گاز کروماتوگرافی متصل به طیفسنج جرمی (GC/MS)، استفاده شد. بر اساس نتایج تجزیه اسانس زوفایی، 25 ترکیب شناسایی شد که 04/97 درصد حجم کل اسانس را تشکیل میدادند. عمدهترین ترکیبات شناسایی شده در اسانس زوفایی شامل کارواکرول (88/65 درصد)، گاما-ترپینن (71/9 درصد)، پارا-سیمن (82/7 درصد)، کاریوفیلن (51/2 درصد)، میرسن (09/2 درصد)، آلفا-ترپینن (04/2 درصد) بود. ترکیبات فنولی به عنوان ضد میکروب، ضد قارچ، آنتی اکسیدان و در کاهش التهابات نقش دارند. وجود کارواکرول بالا در اسانس T. spicata، بهعنوان یک ترکیب فنولی، کاربردهای سنتی گونه دارویی جاتنه را تأیید میکند و این گونه دارویی میتواند بهعنوان منبع تولید کارواکرول مطرح شود.
واژه های کلیدی: لرستان، کارواکرول، گاما ترپینن، جاتنه، گیاه دارویی.
* نویسنده مسئول، تلفن: 06633304080، پست الکترونیکی: Mehrnia@rifr-ac.ir
مقدمه
ادویهها به دلیل خاصیت دارویی، نگهدارندگی و آنتی اکسیدانی بسیار مشهور بودهاند، اما در حال حاضر با هدف اصلی تقویت طعم غذاها به جای افزایش ماندگاری مورد استفاده قرار میگیرند (28). استفاده از ادویهها و مشتقات آنها، بهعنوان جایگزینی برای نگهدارندههای مواد غذایی به نام «سیستم ضد میکروبی طبیعی» بیان شده است (12). با وجود استفاده از گیاهان، ادویهها و اسانسهای روغنی با اثرات ضد میکروبی در مقایسه با افزودنیهای مصنوعی، به سه دلیل عمده (دادههای محدود درباره اثرات آنها در مواد غذایی، عطر و بوی قوی و هزینه بالا) هنوز خیلی کم مورد استفاده قرار میگیرند (25). اسانس و عصاره گیاهان دارویی و معطر میتواند حاوی طیف گستردهای از مولکولهای از بین برنده رادیکالهای آزاد مانند ترکیبات فنولی، ترکیبات نیتروژندار، ویتامینها، ترپنوئیدها و متابولیتهای دیگر باشند که غنی از فعالیت آنتیاکسیدانی هستند (22). ترکیبات فنولی مولکولهایی هستند که میتوانند به عنوان آنتی اکسیدان برای جلوگیری از بیماریهای قلبی، کاهش التهابات، کاهش بروز سرطانها و دیابت عمل کنند و میزان جهشزایی را در سلولهای انسانی کاهش دهند و حفاظت حاصل از مصرف محصولات گیاهی مانند میوه، سبزیجات و حبوبات بیشتر با وجود ترکیبات فنولی حاصل میشود (17). خانواده Lamiaceae، حاوی مقادیر زیادی ترکیبات آنتیاکسیدانی و فنولی است (29).
در استان لرستان، حدود 2000 گونه گیاهی وجود دارد که حدود 400 گونه دارویی شناسایی گردیده است (9). جنس L. Thymbra، در ایران تنها دارای یک گونه بوتهای به نام زوفایی (Thymbra spicata L.)، با نام محلی جاتنه و نام انگلیسیBlack thyme ، است که علاوه بر ایران در مناطق شرقی مدیترانهای، آناتولی، سوریه، فلسطین و عراق هم میروید (7). گونه زوفایی در فهرست گونههای در حال انقراض و در معرض خطر ایران قرار دارد (16). پراکنش این گونه در ایران از استانهای کردستان، کرمانشاه و ایلام گزارش شده است (2) و برای اولین بار است که این گونه از لرستان جمعآوری گردیده است. جاتنه در لرستان در محدوده کوههای تنگ داراب ریکا و ضرونی شهرستان کوهدشت، در ارتفاع 1100 متر رویش دارد.
ویژگیهای گیاهشناسی: زوفایی گیاهی چوبی، بوتهای، به ارتفاع 10 تا 50 سانتیمتر؛ ساقه افراشته یا خیزان، ساده یا دارای انشعاب، پوشیده از کرکهای سفید چند سلولی بلند و کرکهای کوتاه ساده یا زگیل مانند؛ برگها، ساقهای خطی-نیزهای، به طول 15 تا 24 و عرض 2 تا 3 میلیمتر، در محور برگها با یک مجموعه از برگهای جوان به صورت همپوش با نوک منتهی به خار، در سطح پوشیده از تعداد زیادی غده ترشحی بدون پایک، در حاشیه در قسمت قاعده مژهدار؛ برگهای ناحیه گلآذین شبیه به برگهای ساقهای ولی کوچکتر، نوک تیز و در حاشیه مژهدار، بنفش رنگ، برگهها شبیه به برگهای ناحیه گلآذین ولی کوچکتر از آنها، در حاشیه مژهدار و پوشیده از تعداد زیادی غده ترشحی بدون پایک (شکلهای 1 و 2).
شکل 1- رویشگاه جاتنه (زوفایی)
شکل 2- الف- بوته جاتنه در رویشگاه.
شکل 2- ب- بوته جاتنه در رویشگاه.
گلها بنفش-آبی متمایل به قرمز، با جامی به طول 12 تا 15 میلیمتر، هر 5 تا 11 گل در کنار یکدیگر و با آرایش فراهم؛ کاسه گل به طول 5 تا 6 و یا بهندرت تا 8 میلیمتر، دندانههای بالائی به طول 5/0 تا 1 میلیمتر؛ دندانههای پائینی به طول 2 میلیمتر، چرمی و ضخیم، در سطح داخلی در محل گلوی کاسه با دستهای از کرکهای سفید؛ جام گل به طول 10 تا 14 میلیمتر، قرمز، پوشیده از کرکهای ترشحی بدون پایک؛ لوله جام گل از کاسه بیرون آمده، لبه بالایی به طول 3 تا 5 میلیمتر؛ لبه پائینی به طول 5/1 تا 2 میلیمتر فندقه دیده نشد و اکثر گلهای رسیده فاقد فندقه تکامل یافته میباشند (2). گونه زوفایی، یک گیاه مهم اقتصادی است که بیشتر در مناطق خشک، نیمه خشک گرم و کوهستانی رویش دارد. این گیاه بوتهای از زیستگاههای طبیعی به شدت جمعآوری میشود و مورد تهدید قرار میگیرد. این گونه دارای سطح پراکنش بسیار گستردهای است که تقریباً در تمام کشورهای منطقه مدیترانه شرقی وجود دارد (19).
گونه زوفایی از گونههای دارویی و معطر لرستان است که بواسطه وجود ترکیبات مؤثره قوی، دارای خواص دارویی ارزشمندی است. اصلیترین ماده مؤثره این گیاه کارواکرول است. کارواکرول به همراه گاما ترپینن و پارا سیمن، بیش از 70 درصد ماده مؤثره گیاه زوفایی را تشکیل میدهند (28). زوفایی در سیستم دارویی سنتی ترکها، یونانیها، مصریان و رومیها برای معالجه آسم و برونشیت و همچنین در صنایع غذایی از عطر و طعم استفاده میشود. علاوه بر این، گیاه خشک شده که در آب جوش نرم شده، بهعنوان دارویی برای درمان زخمها استفاده میشود و اخیراً برگهای زوفایی بهعنوان درمانی برای مقابله با کلسترول بالای خون، محبوبیت زیادی یافته است (11). اسانس این گیاه کاربردهای صنعتی گستردهای دارد و بهعنوان طعمدهنده غذاها، عطرسازی و مواد ضد عفونیکننده، مورد استفاده قرار میگیرد (21).
از پژوهشهای انجام شده بر روی گونه دارویی زوفایی میتوان به مطالعه ملک ملکی و همکاران (8)، در ایلام اشاره نمود که با هدف تولید زراعی و رسیدن به عملکرد مناسب، اسانس و ویژگیهای فیزیولوژیک برگ در دو اکوتیپ گیاه دارویی زوفایی با اعمال تنش رطوبتی در شرایط گلخانهای صورت گرفت. نتایج آزمایش نشان داد که سطوح مختلف تیمارهای تنش رطوبتی بر صفات مورد بررسی (عملکرد خشک برگ و بوته، درصد و عملکرد اسانس، شاخص سطح برگ، ارتفاع بوته و رنگیزههای فتوسنتزی)، تأثیر معنیداری داشت. سطح آبیاری نرمال و تنش ملایم گیاه زوفایی عملکرد خشک برگ، بوته و اسانس قابلقبولی را تولید نمود (8). نادری و همکاران (10)، برخی خصوصیات رویشگاهی گونه در حال انقراض زوفایی را در سه منطقه استان ایلام مورد بررسی قرار دادند. گونه زوفایی در دامنههای سنگی یا به صورت نامنظم با بیرونزدگیهایی با درز و شکافهای زیاد دیده میشود. شکافها با ایجاد رطوبت، خاک و لاشبرگهایی که در خود محصور نمودهاند؛ محیط مناسبی برای جوانهزنی بذر و استقرار زوفایی را فراهم میکند. وجود شکافهای زیاد میتواند وابستگی این گونه را نسبت به رطوبت نشان دهد و رطوبت میتواند عامل محدود کننده پراکنش این گونه نیز محسوب شود (10). در پژوهش اسدی و همکاران (1)، اثر دریافت عصاره الکلی گونه دارویی زوفایی بر میزان لیپیدهای سرم در موشهای هایپر لیپیدمیک بررسی شده و بر اساس یافتهها، تجویز عصاره الکلی گیاه زوفایی سطح لیپیدهای سرم را بهطور مطلوب کاهش داده و میتواند بهعنوان روش درمانی مؤثری در درمان هیپرلیپیدمی مطرح باشد (1). در ترکیه بر روی عصاره متانولی گونههای زوفایی (T. spicata L.)، برگ بو (Laurus nobilis L.) و مریم گلی (Salvia officinalis L.)، تحقیقی با هدف نشان دادن اثر ضد میکروبی بر یازده گونه مخمر که از نمونههای بالینی جدا شده بودند انجام شد که با توجه به نتایج، عصاره متانولی T. spicata در مقابل میکروارگانیسمهای آزمایش شده مؤثرترین گونه بود و مهار رشد مخمرهای آزمایش شده به غلظت عصارههای مورد استفاده بستگی داشت (28). با وجود مواد مؤثره قوی و خواص دارویی جاتنه، در لرستان پژوهشی برای شناسایی ترکیبات تشکیلدهنده اسانس آن انجام نشده و تحقیق حاضر بر روی اسانس گونه Thymbra spicata L. در لرستان صورت گرفته است.
مواد و روشها
جمعآوری نمونه گیاهی: نمونههای زوفایی از رویشگاههای طبیعی در مردادماه سال 1395، از منطقه ریکا و ضرونی جمعآوری شدند. پس از شناسایی نمونههای گیاهی در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی لرستان و تهیه نمونه هرباریومی (با کد 10485)، اندامهای هوایی گونه زوفایی، جهت تهیه اسانس، در سایه خشک شدند.
استخراج اسانس: اندامهای هوایی گیاه زوفایی در مرحله آغاز گلدهی و اوایل صبح برداشت شدند. نمونههای تازه به مدت 7 تا 10 روز در محل خنک، خشک، سایه دار و با تهویه مطبوع و مناسب خشک شدند. از نمونههای خشک و خرد شده، برای تهیه اسانس و عصاره گیاهی استفاده شد. اسانسگیری به روش تقطیر با آب (Water distillation) و با دستگاه کلونجر انجام شد. 100 گرم از پودر گیاه خشک، در دستگاه کلونجر قرار داده شد و پس از گذشت چهار ساعت اسانس آن جدا شد. بهمنظور رطوبتزدایی از سولفات سدیم استفاده شد. اسانس آبگیری شده در ظرف تیره و در بسته جمعآوری و در دمای 4 درجه سانتیگراد نگهداری شد. تفکیک و شناسایی ترکیبات با گازکروماتوگرافی متصل به طیف سنج جرمی (GC/MS)، در آزمایشگاه مرکزی دانشگاه لرستان انجام شد. آنالیزهای GC/MS با استفاده از دستگاه 5973 Hwlett-pakard، مجهز به ستون HP-5MS (mm 25/0 × m 30 و ضخامت mµ25/0) انجام گرفت. دمای ستون به مدت 3 دقیقه در دمای 60 درجه سانتیگراد نگهداری و تا 220 درجه سانتیگراد با سرعت 5 درجه سانتیگراد در دقیقه افزایش یافت و برای 5 دقیقه در دمای 220 درجه سانتیگراد نگهداری شد. نتایج تجزیه در جدول 1 گنجانده شده است.
نتایج
از اسانس تهیه شده گونه (Thymbra spicata L.)، به روش تقطیر با آب، طیف GC/MS گرفته شد. بر اساس نتایج این مطالعه، 25 ترکیب شیمیایی در اسانس گونه دارویی جاتنه شناسایی شد. نتایج حاصل از تجزیه و شناسایی ترکیبات شیمیایی موجود در اسانس گیاه در ادامه ارائه شده است (جدول1). عمدهترین ترکیبات تشکیلدهنده اسانس گیاه زوفایی، شامل کارواکرول % 88/65، گاماترپینن % 71/9، پارا سیمن % 82/7، کاریوفیلن % 51/2، میرسن % 09/2، آلفا-ترپینن % 04/2 بود. این ترکیبات %09/97 کل اسانس استخراج شده را شامل میشدند.
بحث و نتیجه گیری
طبق نتایج بدست آمده از تجزیه و تحلیل اسانس زوفایی در این مطالعه، 25 ترکیب شیمیایی شناسایی شد که ترکیبات عمده اسانس گونه دارویی جاتنه با ترکیبات اصلی پژوهشهای انجام گرفته بر روی این گونه در نقاط مختلف جهان، شباهت دارد. نتایج ما، بررسیهای قبلی را که اجزای اصلی اسانس زوفایی، کارواکرول، گاماترپینن و پاراسیمن هستند را تأیید میکند. این نتایج مشابه نتایج گزارش شده در مطالعات قبلی بود (18؛ 27؛ 23 و 21) . در تمام این مطالعات، کارواکرول و گاما ترپینن دو ترکیب عمده اسانس زوفایی شناخته شدند.
در تجزیه اسانس زوفایی که در ترکیه توسط Kilic (18)، با هدف بررسی فعالیت ضد میکروبی و ضد قارچی این گونه انجام شد، 29 ترکیب شناسایی شد که حدود 8/97 درصد روغن را تشکیل میدادند. ترکیبات دارای بیشترین درصد، کارواکرول (9/34)، گاما ترپینن (6/25) و پارا سیمن (1/9)، گزارش شد و طبق نتایج بدست آمده، اسانس گیاه T. spicata و کارواکرول، فعالیت ضد میکروبی قوی نشان دادند (18).
جدول 1- ترکیبات شناسایی شده اسانس گونه دارویی جاتنه (Thymbra spicata L.)
درصد |
RI (شاخص بازدارندگی) |
نام ترکیب |
ردیف |
01/0 |
800 |
Hexanal |
1 |
05/0 |
854 |
2-Hexenal |
2 |
02/0 |
867 |
Hexanol |
3 |
11/1 |
931 |
α-Thujene |
4 |
69/0 |
939 |
α-pinene |
5 |
12/0 |
953 |
Camphene |
6 |
36/0 |
978 |
1-Octen-3-ol |
7 |
09/2 |
999 |
Myrcene |
8 |
13/0 |
993 |
3-Octanol |
9 |
32/0 |
1005 |
α-phellandrene |
10 |
04/2 |
1018 |
α-terpinene |
11 |
82/7 |
1022 |
P-cymene |
12 |
31/0 |
1031 |
β-phellandrene |
13 |
05/0 |
1050 |
Ocimene |
14 |
71/9 |
1062 |
γ-terpinene |
15 |
17/0 |
1088 |
Terpinolene |
16 |
19/0 |
1098 |
Linalool |
17 |
03/0 |
1102 |
Nonanal |
18 |
28/1 |
1174 |
Terpinen-4-ol |
19 |
14/0 |
1189 |
α-terpineol |
20 |
3/0 |
1290 |
Thymol |
21 |
88/65 |
1298 |
Carvacrol |
22 |
51/2 |
1418 |
(E)-Caryophyllene |
23 |
31/0 |
1576 |
Spathulenol |
24 |
45/1 |
1581 |
Caryophyllene oxide |
25 |
در مطالعه دیگری، Unver و همکاران (28)، اصلیترین ماده مؤثره عصاره زوفایی را کارواکرول عنوان کردند که با گاما ترپینن و پارا سیمن، بیشتر از 70 درصد ماده مؤثره گیاه زوفایی را تشکیل میدهند و پیشنهاد کردند که عصاره متانولی T. spicata میتواند ابزاری مفید برای کنترل رشد مخمرها باشد (28). در پژوهشی با نتایج مشابه، Unluو همکاران (27)، عمده ترکیبات اسانس T. spicata را کارواکرول (39/60)، گاما ترپینن (95/12)، پارا سیمن (61/9)، عنوان کردند. در مطالعات Sarac و همکاران (24) و Markovic و همکاران (21)، کارواکرول به تنهایی بیش از 70 درصد ترکیب اسانس را تشکیل میداد. در مطالعه Inan و همکاران (15) در ترکیه، بیش از 45 ترکیب در اسانس T. spicata شناسایی شد که هشت ترکیب اول، بیش از 90 درصد کل روغن را شامل میشوند و بیشترین میزان کارواکرول (53/64 درصد)، پس از گلدهی و کمترین آن (53/53 درصد) در مرحله قبل از گلدهی بود (15).
سایر ترکیبات شناسایی شده در این مطالعه و مقادیر آنها با یافتههای سایر مطالعات، تفاوت جزیی دارد که باتوجه به متفاوت بودن زیستگاه و شرایط اقلیمی رویشگاهها، امری طبیعی است. محصول گیاه، محتوای اسانس و ترکیب کمّی گیاهان، تحت تأثیر شرایط اکولوژیکی، اقلیمی و زمان برداشت، قرار میگیرد (14). تأثیر عوامل محیطی بر بازده اسانس، در مطالعات مختلف تأیید شده است (6؛ 3 و 4). نوع و مقدار ترکیبات اسانس معمولاً بسته به تغییرات فصلی و بلوغ گیاه، منشأ جغرافیایی، تنوع ژنتیکی، مراحل رشد و نمو و قسمت مورد استفاده گیاه برای استخراج، شرایط خشک کردن و ذخیرهسازی بعد از برداشت، قابل تغییر است (19).
نتایج پژوهشهای مربوط به آنالیز اسانس زوفایی و درصد آنها در پژوهشهای مختلف و مطالعه حاضر با هم مقایسه شده است (جدول 2).
در پژوهشی که در آن به مقایسه ترکیبات شیمیایی و فعالیت ضد میکروبی اسانسگونههای گیاهیL. Satureja thymbra و Thymbra spicata L. پرداخته شده، ماده اصلی اسانس T. spicata، کارواکرول (5/74 درصد) و گاما ترپینن و پارا سیمن، به ترتیب 12/8 و 62/5 درصد از اسانس بود و اسانس T. spicata و ماده مؤثره کارواکرول، بالاترین فعالیت ضد میکروبی را نشان داده است.
جدول2- مقایسه عمدهترین ترکیبات شناسایی شده و درصد آنها در مطالعات آنالیز اسانس گونه (Thymbra spicata L.)
ترکیه (Gedikoglu et al., 2019) |
ایران، ایلام (Saidi et al, 2012) |
ترکیه (Inan et al., 2011) |
یونان (Markovic et al., 2011) |
ترکیه (Sarac et al., 2009)
|
ترکیه (Unlu et al., 2009)
|
ترکیه (Kilic, 2006)
|
تحقیق حاضر |
نام ترکیب
رفرنس |
2/68 |
36/60 |
53/64 |
5/74 |
74/75 |
39/60 |
9/34 |
88/65 |
Carvacrol |
25/13 |
09/15 |
45/19 |
2/11 |
28/9 |
95/12 |
6/25 |
71/9 |
gamma Terpinene |
37/5 |
15/2 |
34/10 |
62/5 |
17/7 |
61/9 |
1/9 |
82/7 |
ortho Cymene/ para Cymene |
اگرچه این مطالعه بهطور عمده ترکیب کارواکرول را مشخص کرده و بهنظر میرسد در فعالیت ضد قارچی اسانس به میزان قابلتوجهی کمک میکند، اما این احتمال وجود دارد که سایر اجزاء با مقادیر جزیی نیز در فعالیت ضد میکروبی زوفایی نقش داشته باشند (21). Toncer و همکاران (27)، به بررسی تغییر مقدار و ترکیب اسانس جمعیتهای زوفایی پرداختند و به این نتیجه رسیدند که مقدار اسانس زوفایی برداشت شده در زمانهای مختلف روز، متغیر است و در تجزیه اسانس، 20 ترکیب شناسایی شد که بیشترین میزان کارواکرول (87/70 درصد)، در برداشت صبح بود (27). تحقیقات نشان داده که بسیاری از عوامل مرتبط با پارامترهای استخراج اسانس، مانند دما، زمان، روش استخراج، مکان، ترکیب خاک، رطوبت، ارتفاع و بسیاری از عوامل محیطی دیگر میتواند بر محتوا و ترکیبات یک اسانس تأثیرگذار باشد (13).
در منطقه گنجوان ایلام، Saidi و همکاران (23)، اثرات ضد میکروبی اسانس Thymbra spicata L. را بر روی دو باکتری گرم مثبت و منفی را در شرایط آزمایشگاهی بررسی نمودند. ترکیبات اصلی اسانس این گونه دارویی، کارواکرول (36/60)، گاما ترپینن (09/15) و بنزن (74/9) شناسایی و گزارش شد که اسانس T. spicata فعالیت قابلتوجهی در برابر رشد باکتریهای مورد مطالعه داشته و عنوان نمودند که اگر اجزای فعال این گیاه خالصسازی و دوز کافی برای مصرف مناسب تعیین شود، میتواند فعالیتهای آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی آن را افزایش دهد (23).
در تمام مطالعات صورت گرفته، دو ترکیب کارواکرول و گاما ترپینن،عمده ترکیبات شناسایی شده در اسانس T. spicata گزارش شده است و در مطالعه حاضر به ترتیب، 88/65 و 71/9 درصد ترکیبات اسانس را تشکیل دادند. این تفاوت را میتوان با عوامل محیطی مانند موقعیت جغرافیایی و شرایط رویشگاهی نمونههای گیاهی در این دو منطقه و شرایط آزمایشگاهی استخراج اسانس مرتبط دانست.
با توجه به ترکیبات شناسایی شده در اسانس T. spicata، این گونه میتواند بهعنوان منبع کارواکرول مورد استفاده قرار گیرد (19). کارواکرول که ترکیبی فنولی با فرمول عمومی C6H3CH3(OH)(C3H7) و بویی شبیه بوی پونه کوهی است، به غشای بیرونی باکتریهای گرم منفی آسیب وارد نموده و نفوذپذیری غشای سلولی را افزایش میدهد و باعث خروج ATP از سلول باکتری شده و اثر مهاری بر فعالیت پمپ ATPase دارد و عملکرد آن بهعنوان یک ترکیب ضد باکتری، به غلظت و زمان تماس آن با میکروارگانیسم بستگی دارد (6). با مقایسه دادههای ارائه شده با ترکیبات شیمیایی اسانسها، میتوان گفت که بین فعالیت ضد میکروبی و ضد قارچی قوی در اسانس T. spicata و میزان بالای ترکیبات فنولی آنها رابطه وجود دارد. عملکرد وزن خشک T. spicata در موارد کشت شده، در مقایسه با شرایط وحشی بیشتر بوده و عملکرد اسانس روغنی گیاه زراعی نسبت به گیاهان وحشی بالاتر است و نتایج آنالیز اسانس زوفایی در این مطالعه نشان داد که بیش از 65 درصد از ترکیب اسانس را ماده مؤثره کارواکرول تشکیل میدهد (19). در پژوهشی که با هدف مقایسه اثرات ضد باکتریایی اسانس T. spicata مقایسه اثرات ضد باکتریایی اسانس با آنتیبیوتیکهای رایج درمانی توسط سبزعلی و همکاران، در استان ایلام انجام گرفت، نتایج تحقیق نشان داد که اسانس این گیاه از نظر مهار رشد و کشندگی باکتریهای گرم مثبت و منفی در غلظت 250 و μl/ml500، بیشتر از آنتیبیوتیکهای رایج بود (6). با توجه به مقادیر بالای دو ترکیب عمده در اسانس (کارواکرول و گاماترپینن) و ارتباط بین این ترکیبات و خواص دارویی این گونه حائز اهمیت و در خور تحقیقات بیشتر است. میزان شباهت ترکیبات اسانس زوفایی در لرستان با نمونههای گزارش شده این گونه در مطالعات انجام شده در ایران، ترکیه و یونان، قابل قبول است. آگاهی از مواد مؤثره گونه زوفایی در استان و شناخت ارزش دارویی نیازمند انجام آزمایشات فیتوشیمیایی و بالینی دقیقتر است و میتواند به بهرهگیری از ترکیبات آن در صنایع غذایی و داروسازی منجر شود. با توجه به مواد مؤثره و کاربرد زوفایی در طب سنتی، لزوم تحقیقات بیشتر درباره این گونه در معرض انقراض، ضروری بهنظر میرسد. کشت این گونه دارویی سازگار با شرایط اقلیمی و اکولوژیکی استان، علاوه بر اشتغالزایی و تولید، بهرهبرداری پایدار و حفظ ذخایر ژنتیکی را نیز به دنبال خواهد داشت. تولید گیاهان دارویی از طریق کشت زراعی آنها میتواند وابستگی به جمعیتهای طبیعی، تحلیل رفتن تنوع ژنتیکی و تخریب محیط زیست را کاهش دهد. تحقیقات چندانی درباره کشت، بهزراعی، تجزیه و تحلیل اسانس و عصاره و حتی مطالعات مدوّنی در زمینه خواص دارویی این گونه صورت نگرفته است. میتوان گفت که تولید زراعی گونه دارویی زوفایی، با هدف حفظ و احیای مصرف آن در طب سنتی و تجاریسازی آن بهمنظور استخراج مواد مؤثره و بکارگیری آن در صنعت داروسازی، از اولویتهای حوزه گیاهان دارویی بهشمار میرود. نتایج حاصل از این مطالعه، کاربردهای سنتی گونه دارویی جاتنه را تأیید میکند. با توجه به اثر بازدارندگی بالا در ترکیبات اسانس گیاه زوفایی (بهویژه کارواکرول)، میتوان این گونه دارویی را بهعنوان یک نگهدارنده طبیعی در صنعت مواد غذایی معرفی نمود.
سپاسگزاری
نگارندگان از رئیس و کارکنان مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی لرستان به دلیل فراهم آوردن امکانات و حمایت مالی، صمیمانه قدردانی میکنند.