TY - JOUR ID - 1763 TI - استخراج و خالص سازی اسید آلژینیک از جلبکهای قهوه ای سواحل جنوب شرقی ایران JO - مجله پژوهشهای گیاهی (مجله زیست شناسی ایران)(علمی) JA - JPR LA - fa SN - 2383-2592 AU - حاجی ابوالحسنی, محمد AD - سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران/پژوهشکده فناوریهای شیمیایی/گروه شیمی آلی و دارویی Y1 - 2021 PY - 2021 VL - 34 IS - 3 SP - 543 EP - 559 KW - جلبک قهوه ای سارگاسوم KW - اسیدآلژینیک KW - روشهای استخراج KW - اسیدیفیکاسیون KW - کلسیفیکاسیون DO - N2 - اسید آلژینیک پلی ساکاریدی با ارزش است که از جلبکهای قهوه ای استخراج و بعنوان تغلیظ کننده، قوام دهنده، پایدار کننده و توانایی تشکیل ژل بطور وسیعی در صنایع غذایی، دارویی، زیست پزشکی، آرایشی، نساجی، رنگ و چاپ استفاده می گردد. روش استخراج و شرایط محیطی از جمله عوامل تاثیرگذار بر بازده فرآیند استخراج بوده که بررسی آنها از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد.در این تحقیق از دو روش اسیدیفیکاسیون و کلسیفیکاسیون بمنظور مقایسه راندمان استخراج اسیدآلژینیک استفاده شده و تاثیر عواملی چون دما، غلظت و زمان جهت تعیین شرایط بهینه استخراج، بررسی گردیده است. از طیف سنجی تبدیل فوریه مادون قرمز برای شناسایی و مقایسه اسید آلژینیک تهیه شده با نمونه استاندارد و از روشهای مندرج در رفرانس Food Chemicals Codex برای آنالیز آن استفاده گردیده است. بر اساس این نتایج، بازده استخراج اسیدآلژینیک به روش کلسیفیکاسیون 8% افزایش نسبت به روش اسیدیفیکاسیون داشته است. علاوه براین غلظت 3% اسید مصرفی با زمان 2 ساعت ، غلظت4% قلیای مصرفی با زمان6 ساعت و نیز دمای Cͦ 40 پارامترهای محیطی مهم بر افزایش بازده استخراج تشخیص داده شد. نتایج بدست آمده از آنالیز اسید آلژینیک با میانگین خلوص 57/93%، خاکستر13/3%، کاهش وزن پس از خشک کردن 2/13%، خاکستر سولفاته 33/7%، فلزات سنگین برپایه سرب کمتر از 004/0%، سرب کمتر از ppm10 و آرسنیک کمتر از ppm3، همگی در محدوده مجاز تعیین شده بوده و لذا می تواند بعنوان اسیدآلژینیک با گرید غذایی معرفی گردد. داده های طیف سنجی نیز مطابقت کامل با نمونه استاندارد را نشان داده است. UR - https://plant.ijbio.ir/article_1763.html L1 - https://plant.ijbio.ir/article_1763_3a83add9cdf5ec7eef273abe002fe689.pdf ER -