علیرضا قنبری؛ بهناز رضازاده؛ یونس پور بیرامی هیر؛ روح اله حق جویان
دوره 34، شماره 1 ، بهار 1400، ، صفحه 81-97
چکیده
گیاه کرنبری با نام محلی قرهقاط و نام علمی (Vaccinium arctostaphylos L.) ازخانوادهی اریکاسه میباشد. میوه گیاه قرهقاط سته و کروی شکل بوده و به دلیل دارا بودن ترکیبات آنتوسیانینی، فلاونوئیدی، ضدسرطان و ضدمیکروبی از ارزش تجاری بالایی برخوردار است. این تحقیق به منظور بررسی روشهای ضدعفونی ریزنمونههای گیاه قرهقاط در قالب سه آزمایش مختلف ...
بیشتر
گیاه کرنبری با نام محلی قرهقاط و نام علمی (Vaccinium arctostaphylos L.) ازخانوادهی اریکاسه میباشد. میوه گیاه قرهقاط سته و کروی شکل بوده و به دلیل دارا بودن ترکیبات آنتوسیانینی، فلاونوئیدی، ضدسرطان و ضدمیکروبی از ارزش تجاری بالایی برخوردار است. این تحقیق به منظور بررسی روشهای ضدعفونی ریزنمونههای گیاه قرهقاط در قالب سه آزمایش مختلف صورت گرفت. در آزمایش اول ضدعفونی ریزنمونههای پنج اکوتیپ مختلف که شامل اکوتیپهای حوران، سوها، خلخال، لیسار و پرهسر مورد بررسی قرار گرفتند. در آزمایش دوم تأثیر تغییرpH محلول ضدعفونی و آزمایش سوم به بررسی تأثیر تتراسایکلین و نیترات نقره در ضدعفونی ریزنمونههای قرهقاط پرداخت. در آزمایش اول اکوتیپ لیسار بهعنوان بهترین اکوتیپ در ریزنمونههای سالم، در آزمایش دوم 9=pH بهترین عملکرد، و در آزمایش سوم نیترات نقره بیشترین میزان ریزنمونههای سالم را داشت. بطور کلی عوامل متعددی در ضدعفونی ریزنمونههای گیاهی تاثیر دارند. نتایج این آزمایشات نشان داد که در ضدعفونی ریزنمونههای گیاه قره قاط، نوع اکوتیپ، مواد ضدعفونی کننده و pH نقش اساسی را دارند.
کشاورزی
علیرضا قنبری؛ مرتضی آقاپور؛ عادل پیرایش بیگباغی
دوره 31، شماره 4 ، زمستان 1397، ، صفحه 922-935
چکیده
فندق یکی از مهمترین میوههای خشک تجاری است. بررسی تنوع ژنتیکی فندق، جهت گزینش ژنوتیپهای برتر و استفاده در برنامههای اصلاحی لازم میباشد. در این مطالعه با استفاده از 34 صفت کیفی و 22 صفت کمی تنوع ژنتیکی 28 ژنوتیپ گزینششده از منطقه فندقلوی اهر ارزیابی شدند. بر اساس نتایج حاصله، برخی از صفات مثل کلروفیل کل، طول شاتون، وزن پوشینه، وزن ...
بیشتر
فندق یکی از مهمترین میوههای خشک تجاری است. بررسی تنوع ژنتیکی فندق، جهت گزینش ژنوتیپهای برتر و استفاده در برنامههای اصلاحی لازم میباشد. در این مطالعه با استفاده از 34 صفت کیفی و 22 صفت کمی تنوع ژنتیکی 28 ژنوتیپ گزینششده از منطقه فندقلوی اهر ارزیابی شدند. بر اساس نتایج حاصله، برخی از صفات مثل کلروفیل کل، طول شاتون، وزن پوشینه، وزن پوسته سخت و وزن 100 عدد میوه دارای ضریب تغییرات بالایی بودند. ضرایب همبستگی نشان داد بین برخی از صفات اندازهگیری شده از قبیل برگ، ابعاد و وزن میوه و مغز همبستگی معنیداری وجود دارد. تجزیه کلاستر و برش دندروگرام، ژنوتیپها را در فاصله ژنتیکی 4 تا 25، به دو گروه اصلی تقسیم کرد. تجزیه به عاملها، متغیرهای مورد ارزیابی را به 6 عامل اصلی کاهش داد که در مجموع 65/85 درصد واریانس کل را توجیه نمودند. میوه ژنوتیپها به سه فرم گرد، دوکی و پهن تقسیم شد که اکثر ژنوتیپها دارای میوه گرد بودند. زمان رسیدن میوهها از نیمه دوم ماه مرداد تا نیمه اول شهریور متغیر بود و باهم اختلاف معنیداری داشتند. تمامی ژنوتیپها پروتاندر بودند. باز شدن گلهای نر و شروع گردهافشانی از اواسط بهمن تا اواخر بهمن و زمان ظهور کلالهها از اوایل اسفند تا اواسط اسفند متغییر بود. نتایج حاصل بیانگر وجود تنوع زیاد در اکثر صفات مورد بررسی بود. در این بین وزن و ابعاد میوه در تمایز ژنوتیپها نقشی اساسی داشتند. در کل نتایج نشان داد که صفات مورفولوژیکی میتواند بهعنوان یک ابزار مهم برای شناسایی و ارزیابی ژنوتیپهای فندق باشد.
بیوتکنولوژی
سیده مهدیه کبیر هاشمی؛ علیرضا قنبری؛ عبدالکریم کاشی
دوره 29، شماره 1 ، بهار 1395، ، صفحه 159-168
چکیده
خخربزه یکی از گونههای مهم خانواده کدوئیان است که نسبت به سایرگونههای این خانواده، در زمینه انتقال ژن و مطالعه باززایی در شرایط درون شیشهای بیشتر استفاده میشود. در این پژوهش نحوه تولید پینه و سپس باززایی گیاهچهها، در دو رقم خربزه ایرانی شامل ایوانکی و زردجلالی مورد مطالعه قرار گرفت. ریزنمونههایی از لپههای دو رقم تهیه ...
بیشتر
خخربزه یکی از گونههای مهم خانواده کدوئیان است که نسبت به سایرگونههای این خانواده، در زمینه انتقال ژن و مطالعه باززایی در شرایط درون شیشهای بیشتر استفاده میشود. در این پژوهش نحوه تولید پینه و سپس باززایی گیاهچهها، در دو رقم خربزه ایرانی شامل ایوانکی و زردجلالی مورد مطالعه قرار گرفت. ریزنمونههایی از لپههای دو رقم تهیه و در محیطهای القای پینهزایی که شامل محیط کشت موراشیگ و اسکوک (MS) (1962) با ترکیبهای مختلفی از اسید ایندول استیک (IAA) و بنزیل آدنین (BA) بودند کشت شدند. یک ماه پس از کشت ریزنمونهها، از پینههای تولید شده ریختزا (مورفوژن) جهت باززایی استفاده شد. حدود یک گرم از پینههای ریختزا به محیطهای باززایی شامل محیط MS با سه غلظت BA (1/0،5/0 و 1 میلیگرم در لیتر) و سه غلظت IAA (0-05/0-5/0 میلیگرم در لیتر)، انتقال یافتند. دو ماه پس از کشت ریزنمونهها، درصد باززایی در محیطهای مختلف کشت ارزیابی شد. نتایج نشان داد که اثرات عوامل مختلف از جمله: نوع رقم، غلظتهای IAA و BA و اثرات متقابل آنها در سطح 1% جهت باززایی پینهها معنیدار میباشند. مستقل از نوع و غلظت مواد تنظیم کننده رشد، رقم ایوانکی با میانگین 40% نسبت به رقم زردجلالی با میانگین 31%، باززایی بهتری داشت. همچنین، بدون در نظر گرفتن نوع رقم، غلظت یک میلیگرم در لیتر BA با میانگین70% بیشترین باززایی و سپس ترکیب (05/0 میلیگرم در لیتر IAA با 5/0 میلیگرم در لیتر BA) با میانگین 62% بهترین نتیجه را دادند.