فاطمه سادات مسلمی؛ آتوسا وزیری؛ گل اندام شریفی؛ جواد قره چاهی
دوره 34، شماره 1 ، بهار 1400، ، صفحه 263-274
چکیده
به منظور بررسی اثر تنش شوری بر میزان دو متابولیت مهم گیاه زعفران شامل کروسین (عامل رنگ) و پیکروکروسین (عامل طعم)، بنههای گیاه زعفران در شرایط هیدروپونیک در گلدانهای حاوی پرلیت کاشته شدند و در شرایط کنترلشده آزمایشگاهی با 100 میلیلیتر از محلول غذایی ½ هوگلند حاوی غلظتهای 0، 30، 60، 90، 120 و 150 میلیمولار سدیم کلرید(NaCl) به مدت چهار ...
بیشتر
به منظور بررسی اثر تنش شوری بر میزان دو متابولیت مهم گیاه زعفران شامل کروسین (عامل رنگ) و پیکروکروسین (عامل طعم)، بنههای گیاه زعفران در شرایط هیدروپونیک در گلدانهای حاوی پرلیت کاشته شدند و در شرایط کنترلشده آزمایشگاهی با 100 میلیلیتر از محلول غذایی ½ هوگلند حاوی غلظتهای 0، 30، 60، 90، 120 و 150 میلیمولار سدیم کلرید(NaCl) به مدت چهار هفته آبیاری شدند. پس از گلدهی، کلالهها برداشت شدند و کروسین و پیکروکروسین موجود در آنها به روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC) مجهز به اسپکتروفوتومتر آشکارساز (HPLC-DAD) جداسازی و خالص سازی شد. نتایج تحقیق، تفاوت معنیداری را در میزان کروسین میان تیمارهای مختلف شوری در سطح 5% نشان داد ، بیشترین کاهش در میزان کروسین مربوط به غلظت 120 میلیمولار NaCl بود که نسبت به تیمار شاهد 98 %کاهش داشت. تیمارهای مختلف بر میزان پیکروکروسین تفاوت معنیداری نشان نداد اما در تیمارهای 90 و 120 به ترتیب 45% و 41% نسبت به تیمار شاهد، کاهش معنیدار مشاهد شد. بر اساس نتایج تحقیق حاضر، شوری باعث کاهش متابولیتهای ثانویه زعفران گردید.