نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشگاه آزاد اسلامی واحد دامغان

2 رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد دامغان

3 عضوهیات علمی پژوهشگاه ملی مهندسی و زیست فناوری

4 دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل

5 عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد دامغان

چکیده

چکیده
مختلف الگوی تجمع اسیدهای چرب دانه زیتون و قابلیت اکسایشی روغن موجود در آن طی مراحل نموی تا رسیدگی کامل در دو رقم با مقدار اسید اولئیک بالا و پایین ماری و شنگه در شرایط رشدی ثابت، مورد بررسی قرار گرفت. نمونه گیری ها در چهار مرحله مختلف 90، 120، 150 و 180 روز پس از گلدهی انجام گرفت و پس از استخراج روغن از دانه آنها با استفاده از هکزان نرمال درصد اسیدهای چرب هر نمونه با استفاده از کروماتوگرافی گازی اندازه گیری شد. نتایج حاصل از آنالیز واریانس اسیدچرب های اصلی نشان داد که اثر ژنوتیپ برای مقادیر اسیدهای استئاریک، اولئیک ولینولئیک معنی دار بود و همچنین اثر زمان بر روی تغییرات میزان اسید اولئیک و لینولئیک معنی دار بود. مقایسه دو رقم در 4 مرحله نموی نشان داد که میزان پالمتیک و لینولئیک اسید در رقم شنگه بیشتر از ماری بوده در حالیکه میزان اسید استئاریک و اولئیک در رقم ماری بیشتر از شنگه بود. همچنین بین میزان اسید لینولئیک و قابلیت اکسایشی رابطه مثبت معنی داری وجود داشت. به طور کلی نتایج نشان داد که در همه مراحل نموی، ژنوتیپ نقش اساسی را در میزان اسیدهای چرب دانه دارد، به طوریکه در دانه رقم ماری، میزان اسید اولئیک بالاتر از میزان آن در رقم شنگه می باشد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات

عنوان مقاله [English]

Study of fatty acid accumulation profile in olive (Olea europaea L.) seeds of Shengeh and Mari cultivars during fruit ripening

چکیده [English]

Abstract
Fatty acids accumulation pattern and oil oxidizability during fruit ripening of two olive cultivars of high and low oleic acid, Shengeh and Mary,were studied respectively while the environmental conditions kept constant. Samplings were done at 90, 120, 150 and 180 days after flowering (DAF) and the fatty acid composition was determined by gas chromatography (GC) after seed oil extraction by n-hexane. Analysis of variance (ANOVA) showed that accumulation of stearic, oleic and linoleic acids were significantly influenced by genotype. Indeed, there was a significant correlation between time andboth oleic and linoleic acids. Overall measurements demonstrated higher palmitic and linoleic acids in Shengeh cv. and higher steraric and oleic acids in Mari cv. During four studied stages olive development . Also, there was a positive correlation between linoleate and calculated oxidizability value (COX). Increasing pattern of oleic acid content in both genotypes implies the inhibitory effect of oleic acid on the phospholipase activity of oleosins leading prevention in out-course germination It is worthy to note that genotype plays a crucial role in fatty acid content in development stages as seed oli acid content in mary cv. is higher then Shengeh.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Fatty acid
  • Fruit development
  • Gas chromatography
  • Olive
  • Oxidizability

1- Bianco, L., Alagna, F., Baldoni, L., Finnie, C., Svensson, B., Perrotta, G. 2013. Proteome Regulation during Oleaeuropaea Fruit Development.PLoS ONE 8(1): e53563.

2- Brar, G.S. 1982. Variations and correlations in oil content and fatty acid composition of sesame. Indian J. Agric. Sci. 52, 434–439.

3- Colomer, R., Mene´ndez, J. A. 2006. Mediterranean diet, olive oil and cancer.ClinTranslOncol 8: 15–21.

4- Conde, C., Delrot, S., Gero´s, H. 2008. Physiological, biochemical and molecular changes occurring during olive development and ripening. J Plant Physiol 165:1545–1562.

5- Fatemi, S.H., Hammond, E.G. 1980. Analysis of oleat, linoleate and linolenatehydroperoxides in oxidized ester mixtures.Lipids. 15: 379–385.

6- Flagella, Z., Rotunno, T., Tarantino, E., Di Caterina, A., De Caro, A. 2002. Changes in seed yield and oil fatty acid composition of high oleat sunflower (Helianthus annuus L.) hybrids in relation to the sowing date and water regime. Eur. J. Agron. 17: 221–230.

7- Giovannoni J. 2004. Genetic regulation of fruit development and ripening. Plant Cell 16: S170–S180.

8- Hernandez, M.L., Mancha, M., Martinez-Riva, J.M. 2005. Molecular cloning and characterization of genes encoding two microsomal oleate desaturases (FAD2) from olive, Phytochemistry. 66:1417-1426.

9- Liu, Q., Singh, P.S., Green, A.G. 2002. High-stearat and high-oleat cotton- seed oils produced by hairpin RNA-Mediated Post-Transcriptional Gene silencing. Plant Physiol, 129: 1732–1743.

10- Möllers, C., Schierholt, A. 2002. Genetic variation of palmitate and oil content in a winter oilseed rape doubled haploid population segregating for oleate content. Crop Science, 42: 379–84.

11- Parthibane, V., Iyappan, R., Vijayakumar, A., Venkateshwari, V., Rajasekharan, R. 2012. Serine/threonine/tyrosine protein kinase phosphorylates oleosin, a regulator of lipid metabolic functions. Plant physiology, 159: 95-104.

12- Rabrenovic, B., Dimic, E., Maksimovic, M., Sobajic, S., Gajic-Krstajic, L., 2011. Determination of fatty acid and tocopherol compositions and the oxidative stability of walnut (Juglansregia L.) cultivars grown in Serbia. Czech Journal of Food Sciences 5: 74–78.

13- Sakouhi, F., Herchi, W., Sebei, Kh., Absalon, Ch., Kallel, H., Boukhchina, S. 2011. Accumulation of total lipids, fatty acids and triacylglycerols in developing fruits of Oleaeuropaea L. ScientiaHorticulturae, 132: 7–11

14- Sharif, A., Farhoosh, R., Haddad Khodaparast, M.H., TavassoliKafrani, M.H. 2009. Antioxidant activity of bene hull oil compared with sesame and rice brain oils during the frying process of sunflower oil. Journal of Food Lipids. 16: 394–406.

15- Tan, H., Ghazali, H. M., Kuntom, A., Tan, C., Ariffin, A., 2009, Extraction and physicochemical properties of low free fatty acid crude palm oil. Food Chemistry 113, 645–65012. Harwood, J.L. 1996. Recent advances in the biosynthesis of plant fatty acids. Biochim.Biophys.Acta 130, 17–56.

16- Uceda, M. and Hermoso, M. 1998. La calidaddelaceite de oliva. In D. Barranco, R. Fernandez-Escobar, L. Rallo (Eds.), El Cultivo del Olivo Madrid, Spain: Junta de AndalucıaEdiciones Mundi-Prensa. 547–572.

17- Vanaei, M., Abbaspour, H., Tahmasebi-Enferadi, S., Saeidi-Sar S.; Zaefizadeh M. 2014. Oxidizability and Fatty Acids Composition in Developing Fruits of High and Low Oil Olive (Olea europea L.)Cultivars. J. Appl. Environ. Biol. Sci., 4(2)102-106.

18- Ying, J.Z., Shan, J.X., Gaom, J.P., Zhu, M.Z., Shi, M., Lin, H.X. 2012. Identification of quantitative trait loci for lipid metabolism in rice seeds. Molecular plant, 5: 865-875.