تاثیرشوری در پراکنش گیاهان ناحیه دریاچه حوض سلطان

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسنده

دبیر رسمی آموزش و پرورش

27420

چکیده

چکیده فارسی
هر ساله به دلایل مختلف اراضی زیادی به زمین‌های شور تبدیل می‌شوند و از چرخه تولید و بهره‌برداری خارج می‌گردند‌، لذا گام نخست برای مقابله با این معضل شناسایی عرصه اراضی شور فعلی می‌باشد که از جمله این نواحی دریاچه حوض سلطان است. طی مطالعات فلورستیک انجام یافته از ناحیه، 47 گونه گیاهی متعلق به 42 جنس و 21 تیره جمع آوری و شناسائی گردید، بیشترین درصد گونه‌ها به تیرة Chenopodiaceae با فراوانی 29/79% تعلق دارد، فرم بیولوژیکی غالب منطقه به تروفـیت‌ها بـا فراوانی 51/06% اختصاص دارد که بیانگر اقلیم خشک و استپی ناحیه است ، مقاوم‌ترین گیـاه چند ساله ‌هالوفیت نسبت به شوری
Halocnemum strobilaceum و حساس‌ترین گیاه چند ساله نسبت به شوری Artemisia sieberi می‌باشد. جـهت تعـیین صفات خـاک اعم از بافـت خاک، pH، EC، آنیون‌ها و کاتیون‌ها پروفیل‌هائی در لایه‌های مختـلف گیاهی تا شعاع
5/ 1کیلومتری اطراف دریاچـه حوض سلـطان حفر گردید،ضمن نمونه‌برداری خـاک از دو عمق (20- 0) سانتی‌متر و (60 – 20) سانتی‌متر، عملیات آنالیز خاک انجام شد‌. نتایج نشان داد که خاک منطقه در طبقه خاک‌های شور و قلیایی قرار دارد، از سطح به عمق خاک بافت آن سنگین‌تر شده، میزان آهک افزایش یافته ولی از شوری خاک کاسته می‌شود و مهم‌ترین عوامل در تفکیـک گونه‌های مخـتـلف گیـاهـی میـزان شـوری و بافــت خـاک می‌باشد.

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

Effect of soil salinity on plant distribution in Hoze Soltan lake area

نویسنده [English]

  • Azita Mirmohamad Ali

teacher

چکیده [English]

Abstract
Every year for different reasons, more lands turn into salty soils, therefore we can’t rely on their production cycle and utilization .So the first step to repel this problem is recognition of regions that are salty such as Hoze Soltan lake. According to the floristic study in this region,47 plant species from 42 genera belonging to 21 families were collected and determined. The richest family in the studied area is Chenopodiaceae (% 29.79), considering life form spectrum, the highest proportion of life forms belonged to therophytes constituting (%51.06) of the biological types that showed dry and steppe climate, the most tolerant halophytes is Halocnemum strobilaceum and the most sensitive halophyte is Artemisia sieberi. To determine soil characteristics such as soil texture , pH , EC , anions and cations in different plant layers, some profiles about 1.5 km around the lake were installed. By soil sampling in the depths of (0-20) cm and( 20-60) cm, the soil analysis was done. The research findings represent that the soil categorized in salty and alkaline and from surface to depth the amount of clay and alkalin is increased but salt decreased. The most important factors in plant distribution are salt and soil texture.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Key words: Hoz e Soltan Lake
  • Halophyte
  • plant vegetation
  • salty soil

تأثیر شوری در پراکنش گیاهان ناحیه دریاچه حوض سلطان

آزیتا میرمحمدعلی

تهران، آموزش و پرورش منطقه 14  

تاریخ دریافت:28/6/91                تاریخ پذیرش: 2/7/92 

چکیده

هر ساله به دلایل مختلف اراضی زیادی به زمین‌های شور تبدیل می‌شود و از چرخه تولید و بهره‌برداری خارج می‌گردد‌، بنابراین گام نخست برای مقابله با این معضل شناسایی عرصه اراضی شور فعلی می‌باشد که ازجمله این نواحی دریاچه حوض سلطان است. طی مطالعات فلورستیک انجام شده از ناحیه، 47 گونه گیاهی متعلق به 42 جنس و 21 تیره جمع‌آوری و شناسایی گردید؛ بیشترین درصد گونه‌ها به تیرة Chenopodiaceae با فراوانی (79/29%) تعلق دارد؛ فرم بیولوژیکی غالب منطقه به تروفـیت‌ها بـا فراوانی (06/51%) اختصاص دارد که بیانگر اقلیم خشک و استپی ناحیه است؛ مقاوم‌ترین گیـاه چند ساله ‌هالوفیت نسبت به شوریstrobilaceum  Halocnemum و حساس‌ترین گیاه چند ساله نسبت به شوری Artemisia  sieberi می‌باشد. برای تعـیین صفات خـاک اعم از بافـت خاک، pH، EC، آنیون‌ها و کاتیون‌ها پروفیل‌هایی در لایه‌های مختـلف گیاهی تا شعاع 5/1 کیلومتری اطراف دریاچـه حوض سلـطان حفر گردید، ضمن نمونه‌برداری خـاک از دو عمق (20- 0) سانتی‌متر و (60 – 20) سانتی‌متر، عملیات آنالیز خاک انجام شد‌. نتایج نشان داد که خاک منطقه در طبقه خاک‌های شور و قلیایی قرار دارد، از سطح به عمق خاک بافت آن سنگین‌تر شده، میزان آهک افزایش یافته ولی از شوری خاک کاسته می‌شود و مهمترین عوامل در تفکیـک گونه‌های مخـتـلف گیـاهـی میـزان شـوری و بافــت خـاک می‌باشد.

واژه‌های کلیدی: پوشش گیاهی، حوض سلطان، خاک شور، هالوفیت‌ها

* نویسنده مسئول، تلفن: 09123599429، پست‌الکترونیکی:azita.mirmohamadali@yahoo.com

مقدمه

 

فلات ایران بر روی کمربند خشک نیمکره شمالی قرار گرفته است، به طوری‌که حدود 60% آن در اقلیم خشک و 35% آن در منطقه نیـمه‌خشک واقع شده است. خاک‌های شور سطح وسیعی از کشور را فرا گرفته است، این خاک‌ها در مساحت‌های کوچک در نقاط مختلف کشور پراکنده‌اند، که اراضی مجاور خود را در اثر گسترش شوری مورد تهدید و خطر جدی قرار می‌دهند؛ به طوری که سطحی معادل (5/12 درصد 204800 کیلومترمربع) از کل کشور را پوشش می‌دهند (4). نزولات جـوی و توزیع نامناسب آن (در فلات مرکزی کـمتر از 100 میلی‌متر)، نوسانهای حرارتی شدید که در تابستان به بیش از ْ50 درجة سانتی‌گراد می‌رسد، کمبود رطوبت نسبی (در فلات مرکزی با میانگین کمتر از 20 تا 30 درصد)، وزش سریع باد با تبخیر بسیار بالا و میزان نزولات جوی ناچیز همه ازجمله عواملی می‌باشند که شرایط سختی را برای رویش گیاهان فراهم می‌آورند (10). موضوع شوری خاک و شور شدن اراضی مجاور یکی از معضلاتی است که باید با تدبیر و مدیریت صحیح علمی ‌‌این روند مهار گردد. در مطالعات گیاهی که برای بهره‌برداری بهتر از اکوسیستم انجام می‌گیرد علاوه بر شناسایی گونه‌ها با تعیین نحوه زیست آنها می‌توان چشم‌انداز بهتری از شکل و نحوة زندگی گیاهان ارائه نمود که به واسطة آن می‌توان علاوه بر استفادة معقولانه از این منابع، نسبت به برنامه‌ریزی برای اصلاح و توسعة آنها به شکل علمی و بهینه عمل نمود. بر این اساس در این تحقیق علاوه بر شناسایی گونه‌های گیاهی این ناحیه، تأثیر شوری در پراکنش گیاهان ناحیه مذکور نیز بررسی شده است.

اثر شوری در انتشار و پراکندگی گیاهان توسط محققان مختلفی مورد بررسی قرار گرفته است که در ذیل به برخی موارد اشاره شده است.

در ساختمان اندام‌های هوایی چند شورروی دریاچه حوض سلطان قم نظیر: Halocnemum‌ ، Halostachys ، Suaeda ، Halanthium و Seidlitzia تغییرات میکروسکوپی حاصل شده، و گوشتی شدنشان با نمو فوق‌العاده پارانشیم حفره‌ای توأم است که مربوط به ‌هالوفیتیسم و مقدار نسبتاً زیاد کلرورها می‌باشد (8). در پژوهش دیگری، رابطه بین پوشش گیاهی و شوری در منطقه کویر دامغان مورد بررسی قرار گرفت، نتایج به‌دست آمده حکایت از آن داشت که شـورروی‌ترین گونه Halocnemum   strobilaceum بود و مهمترین شاخص مقاومت به شوری را برای گیاهان، EC در نظر گرفت، زیرا EC مجموعه‌ای از املاح را دربر می‌گیرد و پس از شاخص EC، مقاومت به سدیم جزء مهمترین فاکتورها می‌باشد (6).

روابط پوشش گیاهی و خاک اراضی مرتعی مناطق خشک و نیمه‌خشک نشان می‌دهد که پراکنش گونه‌های گیاهی با خصوصیات ویژة خاک نظیر: بافت، عمق، PH، شوری و اثرات مواد سمی خاک در ارتباط است (2). نتایج حاصل از پژوهشی دیگر مبین آن است که هالوفیتها در غلظتهای پائین سدیم کلراید برای حفظ آب و فشار اسمزی داخل سلولی از اسمولایتهای معدنی استفاده می‌کنند و در غلظتهای متوسط و بالای سدیم کلراید به‌ترتیب از تجمع مواد آلی اسمزی گلایسین بتائین و پرولین برای تنظیم فشار اسمزی استفاده می‌کنند که پیامد آن کاهش میزان رشد گیاه است تا بتواند شوری را پشت سر بگذارد (11).

بافت خاک و عمق آب زیرزمینی در استقرار بعضی گونه‌های شورروی بسیار مؤثر است، چنانکه:

1- گونة  strobilaceum Halocnemum بافت متوسط تا سنگین و آب زیرزمینی بالا را تحمل می‌کند. 

2- گونه‌های Aeluropus  littoralis و rosmarinus  Seidlitzia بافت‌های متوسط و سبک را به بافت‌های سنگین ترجیح می‌دهند.

3- گونه verrucifera  Atriplex اغلب در بافت‌های سنگین و عمق ایستایی زیاد رشد نموده و ضمناً این گونه در اقلیم گرم و خشک کویر مرکزی نیز مشاهده شده است‌.

4- دامنه مقاومت تمام گونه‌های ذکر شده نسبت به شوری‌، گچ و آهک زیاد است (7).

مواد و روشها

دریاچة حوض سلطان با وسعتی معادل 6/7428 هکتار در ۴۰ کیلومتری شمال شهرستان قم و ۸۵ کیلومتری جنوب تهران و در حاشیه بزرگراه خلیج فارس با طول جغرافیایی ً26/31 ، 55، °50 شرقی و عرض جغرافیایی ً01/27 ، 44، °35 شمالی و در ارتفاع 710 متر از سطح دریا واقع شده است‌. این دریاچه شامل دو چاله جدا از هم‌، یکی به نام «حوض سلطان» و دیگری به نام «حوض مره» است که با آبراهه باریکی به هم وصل می‌شوند‌، در فصول پر آب ابتدا چاله مره پر می‌شود و بعد آب اضافی وارد حوض سلطان می‌شود. وسعـت و شـکل آن متناسـب با واردات آب و میــزان بارنـدگی در فـصول مخــتلف سـال متـفاوت اسـت. به‌طوری که میزان بارندگى (120-100) میلیمتر در سال این منطقه را در زمره نواحى کم باران قرار داده است. هوا در این ناحیه خیلی خشک و اختلاف دما در شب و روز به 70 درجه سانتی‌گراد می‌رسد (4 و 7).

این تحقیق در چهار بخش مطالعات مقدماتی، مشاهدات و برداشت‌های صحرایی، عملیات آزمایشگاهی و تجزیه‌ و تحلیل آماری انجام شد. با توجه به اینکه رویش‌های گیاهی منطقه عمدتاً از تیره Chenopodiaceae هستند و فنولوژی این تیره در فصل پائیز طی می‌شود، بنابراین اولین برداشت صحرایی و جمع‌آوری نمونه‌های گیاهی در هفته اول شهریور صورت گرفت و به تناوب هر 15 روز یکبار تا نیمه‌ماه آذر و از آن تاریخ تا اسفند، ماهی یکبار و مجدداً از فروردین تا تیر هر دو هفته یکبار جمع‌آوری نمونه‌های گیاهی انجام شد. پس از آن نمونه‌ها برای خشک شدن پرس گردیدند‌. شـناسایی گیاهان با استفاده از منابع گوناگونی از قـبیل فلور ایـران (1)‌، فـلور رنـگی ایـران (9)، فلور ایرانیکا (18) و رده‌بندی گیاهی (14) انجام شد و فرم بیولوژیک گیاهان براسـاس سیستم Raunkiaer تعیین گردید (17)، سپس کوروتیپ گونه‌ها با توجه به مناطق انتشار آنها در ایران و سایر کشورها براساس تلفیقی از تقسیم‌بندی‌های جغرافیایی رویش‌‌های ایران توسط Zohary, و Takhtajan تشخیص داده شد (19 و 20).

آزمایش‌های آنالیز خاک: نمونه‌برداری از خاک در یک نوبت (انتهای فصل رویش) یعنی در حداکثر شوری خاک و پائین‌ترین سطح ایستابی انجام می‌گیرد (5). محدودة مورد نظر شامل گونه‌های گیاهی غالب حوض سلطان اعم از Artemisia, Seidlitzia, Halostachys, Tamarix, Halocnemum می‌باشد، از طرفی تغییر گونه‌های گیاهی غالب و ایجاد لایه‌های مختلف گیاهی (Zonation)‌ نیز در آن محدوده به وضوح دیده می‌شود‌، به‌همین منظور در این تحقیق قسمت شمال‌غربی حوض سلطان مورد بررسی قرار گرفت. بدین ترتیب در هر لایه (Zone) پروفیل‌هایی به مساحت 1 متر مربع و عمق 60 سانتی‌متر حفر شد (جمعاً پنج پروفیل تا شعاع 5/1 کیلومتری از دریاچه حفر گردید)، سپس از دو عمق (20 - 0)‌ سانتی‌متر و (60– 20) سانتی‌متر نمونه‌های خاک به وزن 2 کیلوگرم برداشت گردید (16)‌ و برای انجام آزمایش‌های آنالیز خاک (بافت خاک‌، pH‌،EC ‌، کاتیون‌ها و آنیون‌ها) به آزمایشگاه سازمان زمین‌شناسی کشور ارسال شد‌.

برای تعیین بافت خاک از روش هیدرومـتری اسـتـفاده شد، میزان آهک خاک بر حسب درصد از روش کلسیمتری بدست آمد‌، مقدار ازت خاک بر حسب درصد به روش کجدال (عیارسنجی با محلول سود 1/0 نرمال) تعیین گردید ‌(3)؛ اندازه‌گیری فسفر بر حسب درصد به روش اولسون و از طریق دستگاه فلیم فتومتری (شعله نورسنجی) تعیین شد؛ اندازه‌گیری سدیم و پتاسیم نیز با دسـتگاه فلیم فتومتری انجام شد (3) که با واحـد میلی‌اکی‌والان در لیتر بیان می‌شود. اندازه‌گیری کلسیم و منیزیم بر حسب میلی‌اکی‌والان در لیتر به روش عیارسنجی عصارة خاک با محلول EDTA انجام شد‌. اندازه‌گیری کلر براساس واحد میلی‌اکی‌والان در لیتر به روش عیارسنجی با محلول نیترات نقره در عصارة خاک انجام شد‌، اندازه‌گیری کربنات و بی‌کربنات محلول برحسب میلی‌اکی‌والان در لیتر به روش تیتراسیون با H2So4 انجام گردید. تعیین pH خاک در گل اشباع و با روش الکتریکی بود و اندازه‌گیری هدایت الکتریکی EC به وسیله دستگاه هدایت‌سنج انجام شد که واحد آن برحسب میلی‌موس در سانتی‌متر می‌باشد (3و16)‌. 

نتایج

گونه‌های غالب اطراف دریاچة حوض سلطان Artemisia  sieberiSeidlitzia  rosmarinusTamarix ramosissima Halocnemum strobilaceumHalostachys   belangeriana Suaeda   aegyptiaca Alhagi persarum بودند، علاوه بر گیاهان یادشده، گونه‌های Pteropyrum   aucheri و Nitraria  schoberi بـه تعداد بسیار کم در اطراف مسیل‌ها و آبراهه‌ها وجود دارد و همچنین دو گونة Peganum   harmala و Alhagi   persarum در بعضی از نقاط اطراف حوض سلطان در مناطق بیش از حد چرا شده به همراه گیاهان غالب رشد کرده‌اند. در غرب و جنوب‌غربی حوض سلطان گونة غالب، Suaeda aegyptiaca است که به همراه آن گونه‌های Salsola  crassa  و Salsola  nitraria وجود دارد و همچنین به تعداد انگشت شماری گونهء Nitraria  schoberi نیز مشهود است. در جدول 1 فهرست تفکیکی کل نمونه‌های شناسایی شده در منطقه درج شده است.

 

 

جدول 1- فهرست تفکیکی کل نمونه‌های شناسایی شده دریاچة حوض سلطان

نام فارسی گونه 

پراکنش جغرافیایی 

شکل زیستی 

تاکسون

 

 

 

Boraginaceae

گل عسلی باریک

IT

Th

Arnebia  linearifolia

آفتاب‌پرست بیابانی

IT, SA

He

Heliotropium  bovei

 

 

 

Brassicaceae 

خردل سپری دو شاخه‌ای

IT

Th

Clypeola  dichotoma

 

IT, ES

Th

Sterigmostemum  acanthocarpum

 

 

 

Capparidaceae 

کور

IT, M,SA, SS

He

Capparis  spinosa

 

 

 

Chenopodiaceae 

سوره

IT, SS

Ch

Anabasis  setifera

بوته شور سفید

IT, M ,SS

He

Atriplex canescens

سلمکی بوته‌ای

IT ,M,SS

He

Atriplex  halimus

سلمکی ساقه سفید

IT, SS

He

Atriplex  leucoclada

تکمه شور

IT

Th

Bienertia  cycloptera

گل شوره‌زار

IT

Th

Halanthium  rariflorum

گنگ

IT, M,  SA,SS

He

Halocnemum  strobilaceum

عجوه گوشک‌دار

IT

He

Halothamnus      auriculus

مارونگ

IT

He

Halostachys  belangeriana

ادامة جدول 1

نام فارسی گونه

پراکنش جغرافیایی 

شکل زیستی 

تاکسون

شور الوان گنبدی

IT

Ch

Salsola  crassa

شور اردنی

IT, SA

Th

Salsola   jordanicola

شور سودی

IT

Th

Salsola  nitraria

اشنان

IT, SA

Ch

Seidlitzia  rosmarinus

سیاه شور مصری

IT, SS

Th

Suaeda   aegyptiaca

 

 

 

Compositae

درمنه

IT

Ch

Artemisia  sieberi

چشم زمین

IT, SS

Th

Gymnarrhena      micrantha

چرخه

IT

Ch

Launaea  acanthodes

 

IT

He

Onopordon  leptolepis

پیر گیاه بهاره

IT, M, ES

Th

Senesio  vernalis

 

 

 

Convolvulaceae

علف مورچه

Cosm

Th

Cressa   cretica

 

 

 

Dipsacaceae

 

IT

Th

Scabiosa  olivieri

 

 

 

Dipsacaceae

 

IT

Th

Scabiosa  olivieri

ادامة جدول 1-

نام فارسی گونه 

پراکنش جغرافیایی 

شکل زیستی 

تاکسون

 

 

 

Graminae 

گندمی یکساله

IT, M

Th

Boissiera  squarrosa

جارو علفی بامی

IT, M ,SA

Th

Bromus  tectorum

جو هرز

IT, E,S M

Th

Hordeum  glaucum

بیابان گندمی مشکوک

IT, ES ,M

Th

Eremopyrum       confusum

بیابان گندمی تنک

IT, E,S M

Th

Eremopyrum       distans

 

 

 

Geraniaceae 

سوزن کلاغو

IT, SS

Th

Erodium  oxyrrhynchum

 

 

 

Labiatae 

کاکوتی

IT

Th

Ziziphora  tenuior

 

 

 

Liliaceae 

پیاز قفقازی

IT ,ES

Ge

Allium  affine

 

 

 

Papaveraceae 

خشخاش شن روی

IT

Th

Papaver  arenarium

 

 

 

Papilionaceae 

خار شتر

IT, SS

Ch

Alhagi   persarum 

گون اسبی

IT

Ch

Astragalus  glaucacanthus

 

 

 

Polygonaceae 

پرند

IT

Ph

Pteropyrum  aucheri

ادامة جدول 1-

نام فارسی گونه 

پراکنش جغرافیایی 

شکل زیستی 

تاکسون

 

 

 

Ranunculaceae 

زبان در قفای ایرانی

گونه انحصاری ایران

Th

Consolida  persica

 

 

 

Resedaceae 

ورث بیابانی برگ گرد

IT, SS

He

Reseda    aucheri

 

 

 

Solanaceae 

بذرالبنج

IT,SA,SA

Th

Hyoscyamus        pusillus

 

 

 

Tamaricaceae 

گز گل کوچک

IT,SA

Ph

Tamarix  leptopetala

سرخ گز

IT

Ph

Tamarix  ramosissima

 

 

 

Thymelaeaceae 

سیاه گینه

IT

He

Dendrostellera  lessertii

 

 

 

Valerianaceae 

شیرینک نوک تیز

IT

Th

Valerianella  oxyrrhyncha

 

 

 

Zygophyllaceae 

قره داغ

IT

Ph

Nitraria  schoberi 

اسفند

IT, SA, ES,M

He

Peganum  harmala

Th:Therophyte               Ge:Geophyte                   He:Hemichryptophyte        Ch:Chamaephyte

Ph:Phanerophyte           COSM:Cosmopolitan

SS:Saharo-Sindian         IT:Irano-Touranian         M:Mediteranian                  ES:Euro-Siberian  


توزیع فراوانی نسبی پوشش گیاهی ناحیه حوض سلطان بر اساس تیره: پس از جمع‌آوری و شناسایی نمونه‌های گیاهی 47 گونه به‌دست آمد که متعلق به 21 تیره می‌باشد. ترتیب فراوانی نسبی تیره‌های گیاهی مشاهده شده در منطقه بشرح زیر است که در شکل (1) ترسیم شده است.

توزیع فراوانی مطلق و نسبی پوشش گیاهی ناحیه حوض سلطان بر اساس طیف بیولوژیکی: از نظر طیف بیولوژیـکی بیشترین فراوانی نسبی گیاهان جمع‌آوری شده از ناحیه مذکور به تروفیت‌ها (06/51%)‌ اختصاص دارد و پس از آن سایر طیف‌های بیولوژیـکی اعم از همی‌کریپتوفیت، فانروفیت، کامفیت و ژئوفیت به‌ترتیب در مراتب بعدی قرار می‌گیرند (جدول 2).

 

 

شکل 1 – توزیع فراوانی نسبی تیره ها بر حسب درصد

 


جدول 2- توزیع فراوانی مطلق و نسبی پوشش گیاهی ناحیه حوض سلطان بر اساس طیف بیولوژیکی

طیف بیولوژیک

تعداد گونه

فراوانی (درصد)

تروفیت

24

06/51%

همی کریپتوفیت

11

4/23%

فانروفیت

5

63/10%

کامفیت

6

76/12%

ژئوفیت

1

12/2%

جمع کل

47

 

توزیع فراوانی مطلق و نسبی پوشش گیاهی ناحیه حوض سلطان بر اساس نواحی فیتوجغرافیایی: از نظر پراکنش جغرافیایی گیاهان مورد مطالعه شامل: 22 گونة گیاهی با فراوانی (8/46%) متعلق به عصر ایران تورانی، 7 گونة گیاهی با فراوانی (89/14%) متعلق به عنصر ایران تورانی و صحرائی سندی، 4 گونة گیاهی با فراوانی (51/8%) متعلق به عنصر ایران تورانی – مدیتـرانه‌ای – اروپا سیبری، 3 گونة گیاهی با فراوانی (38/6%) متعلق به عنصر ایران تورانی– صحرائی عربی، 3 گونة گیاهی با فراوانی (38/6%) متعلق به عنصر ایران تـورانی – مدیتـرانه‌ای – صحرائی عربی و صحرائی سندی، 2 گونة گیاهی با فراوانی (25/4%) متعلق به عنصر ایران تورانی– اروپا سیـبری، 2 گونة گیاهی با فراوانی (25/4%) اندمیک، 1 گونة گیاهی با فراوانی (12/2%) متعلق به عنصر ایران تـورانی– مدیتـرانه‌ای و صحرائی سندی، 1 گونة گیاهی با فراوانی (12/2%) متعلق به عنصر ایران تـورانی– مدیتـرانه‌ای و صحرائی عربی، 1 گونة گیاهی با فراوانی (12/2%) متعلق به عنصر ایران تـورانی– صحرائی عربی و صحرائی سندی و 1 گونة گیاهی با فراوانی (12/2%) عنصر جهانی می‌باشند.   

نتایج مطالعات خاک‌شناسی و پوشش گیاهی منطقه

نتایج حاصل از آنالیز نمونه خاک شماره (1): سطح خاک دارای لکه‌های سفید، بدون سنگریزه و نفوذپذیری آهسته است. pH خاک خنثی و غالب‌ترین آنیون و کاتیون به یون‌های کلر و سدیم تعلق دارد و از بیشترین میزان EC (هدایت الکتریکی) در عمق (60 – 20) سانتی‌متر برخوردار می‌باشد. این نمونه مربوط به منطقه‌ای است که گونه Halocnemum   strobilaceum فراوان می‌باشد و این گیاه در اطراف دریاچه به‌ویژه در شـمال‌غربی آن داخلی‌ترین پوشش گیـاهی اطراف حوض سلـطان را تشکـیل می‌دهد.

نتایج حاصل از آنالیز نمونه خاک شماره (2): نمونه خاک برداشت شده مربوط به بخشی است که گونة Tamarix ramosissima فراوانتر از سایر گونه‌های گیاهیست. میزان گچ و آهـک خاک ناچیز و غالب‌ترین یون‌های موجود در خاک کلر و سدیم هستند، pH تا حد کمـی از وضعیت خنثی خارج شده و متمایل به وضعیت قلیایی گردیده، به طوری که دامنه تغییرات pH در هر دو عمق به‌ترتیب (95/7 و 07/8)‌ می‌باشد؛ بنابراین خاک شور و قلیایی است، همچنین از بیشترین میزان EC در عمق (20 – 0) سانتی‌متر برخوردار است که علت این امر می‌تواند ناشی از ریزش زیاد املاح از شاخ و برگ Tamarix و یا عـدم تأثیر ریشه‌های گز در کاهش شـوری خاک باشد‌.

نتایج حاصل از آنالیز نمونه خاک شماره (3): ایـن نمونـه مـربوط به منطـقه‌ای است که گونـة Seidlitzia  rosmarinus از بیشترین فراوانی برخوردار می‌باشد. در نمونة خاک، سنگ و سنگریزه زیاد دیده شد‌ه، pH خاک خنثی و بیشترین درصد آنیـون و کاتیـون به کلـر و سـدیم تعلق دارد‌.

نتایج حاصل از آنالیز نمونه خاک شماره (4): برداشت نمونه خاک مورد نظر در فاصله 5/1 کیلومتری از حوض سلـطان انجام شد و گونه Artemisia  sieberi خارجی‌ترین نوار رویشی اطراف دریاچه را تشکیل می‌دهد‌. خاک آن دارای سنگ و سنگریزه فراوان (70٪) و نفوذپذیری کم است‌، میزان شوری خاک تنها در نوار رویشی Artemisia  از سطح به عمق افزایش می‌یابد، زیرا با ادامه حفر پروفیل تا عـمق 60 سانتی‌متر آب زیرزمـینی مشاهده نگـردید‌. با وجود آنکه سـدیم و کلر به‌عنوان فـراوان‌ترین کاتیون و آنیون هستند‌، کمترین میزان EC (هدایت الکتریکی) در هر دو عمق (20 -0) سانتـی‌متر و (60 – 20) سانتی‌متر مربوط به این بخش است‌.

نتایج حاصل از آنالیز نمونه خاک شماره (5): برداشت این نمونه خاک از جنوب‌غربی حوض سلطان و در قسمتی که فراوان‌ترین گونه Halostachys  belangeriana است، انجام شد. خاک آن بدون سنگ و سنگریزه‌، نفـوذپذیری متوسط و سطـح آب زیرزمینـی بالا (70 سانتی‌متر از سطح خاک) بود، به‌طوری ‌که به هنگام حفر پروفیل قسمت تحتانی آن کاملاً خیس بود‌. نتایج حاصل از آنالیز  نمونه‌های خاک در جدول 3 نشان داده شده است.

بحث

با توجه به اینکه طیف بیولوژیـکی در اقلیم‌های مختلف با هم متفاوت است‌، بنابراین نتـایج حاصل از اشکال مختلف زیستی گیاهان کاملاً با شرایـط اقلیمی ناحیه حوض سلطان مطابقت می‌نماید، زیرا فراوانی ( 06/51%)‌ تروفیت‌ها بیانگر اقلیم خشک بیابانی و استپی است (10 و17)‌.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


با در نظر گرفتن اینکه ناحیه مورد مطالعه بخشی از ناحیه رویشی ایرانوتورانی است و قسمت اعظم فلات ایران مختص به ناحیه مذکور می‌باشد، از این رو با نتایج به‌دست آمده از تحقیق حاضر کاملا مطابقت می‌نمایـد، زیرا بیشترین درصد فراوانی گونه‌های گیاهی از لحاظ فیتوجغرافیایی متعلق به ناحیه رویشی ایرانوتورانی به میزان (8/46%) می‌باشد(7 و 10).

طی تحـقیق بعمـل آمده در ارتـباط با تأثیر شـوری در پراکنش گیـاهان منطقه و مقایـسه‌ای که با سـایر پژوهش‌ها در مورد تحقیق فوق‌الذکر در استان قم و همچنین سایر مناطق در سال‌های قبل انجام شده است‌، می‌توان چنین نتیجه‌گیری کرد که:‌

1 – با توجه به میـانگین آهـک خاک‌، ناحیه مورد مطالعه طبق طبقه‌بندی هـنسن جزء خاک‌های کمی آهکی (10 – 3) درصد می‌باشد (3)، از طرفی دیگر میزان آهک با افزایش عمق زیاد می‌شود‌ که علت ایـن امـر آبـشویی و انحـلال آهـک در افــق‌های سطـحی (به علـت وجـود ) و رســـوب در اعمـاق پائـــین‌تر (به عـلت فـقدان ) است (7, 6, 3).

2 – بجز نمونه خاک (4) که Artemisia  sieberi فراوان‌ترین گونة آن است و دارای خاکی شور نمی‌باشد، بقیة نمونه‌های خاک از سایر پروفیل‌های حفرشده دارای خاک‌های شور و قلیا هستند (3 و 16).

3 – نوع شوری خاک ناحیه مورد مطالعه‌، در حوزه کلروری قرار می‌گیرد (کلر بیشتر از 35٪)، بنابراین می‌توان نتیجه‌گیری نمود که شوری خاک منطقه سریع‌تر تحت شستشو قرار می‌گیرد (3 و 16).

4 – هر چه از خارج دریاچه به طرف داخل آن پیش می‌رویم بافت خاک سنگین‌تر شده و از طرفی در همة نمونه‌های خاک برداشت شده با افزایش عمق، بافت خاک سنگین‌تر می‌شود (15).

5 – طبق قیاس‌های بعمل آمده از نتایج تحقیق که افراد مختلفی در سالهای قبل در این ناحیه به‌دست آورده‌اند‌، هر یک از خصوصیات خاک دارای تغییرات قابل توجهی در پروفیل‌های حفر شده از هر zone می‌باشند، بدین‌ترتیب می‌توان نتیجه‌گیری نمود که نخست فاکتورهای خاک از تنوع زیادی برخوردار بوده و از مکانی به مکان دیگر تغییر می‌کند، درثانی در این گونه کارهای مطالعاتی باید تعداد نمونه‌گیری را بیشتر نموده تا درصد اطمینان به نتایج بیشتر باشد.

6 – درصد آهک در عمق اول (20 – 0) سانتی‌متر و یون‌های پتاسیم، منیزیم و کربنات در عمق دوم در تمام نمونه‌های خاک مورد مطالعه یکسان بود (16).

7 – اسیدیته نمونه خاک‌های مورد مطالعه درحد خنثی (8 – 5/7) بود (15).

8 – در دو عمق مورد مطالعه بالاترین مقدار کاتیون به سدیم اختصاص دارد و مقدار پتاسیم در تمامی نمونه‌های خاک برداشت شده بسیار کم بود (10).

9 – در تمام نمونه‌های خاک بجز نمونة (4) که Artemisia sieberi فراوان‌ترین گونة آن است مقدار شوری خاک از سطح به عمق کاهش می‌یابد و علت این امر صعود مؤئینه‌ای آب زیرزمینی و تجمع املاح در سطح خاک است ولی به نظر می‌رسد تأثیر آب زیرزمینی در این مکان ناچیز باشـد (13).

10 – ترتیب میانگین هدایت الکتریکی (EC) در هر یک از پروفیل‌های حفر شده که معرف فراوان‌ترین گونه گیاهی در بخش‌های مختلف حوض سلطان است‌، بشرح زیر می‌باشد:

الف) عمق اول (20 –0) سانتی‌متر

Tamarix   ramosissima>Halocnemum   strobilaceum >Halostachys  belangeriana> seidlitzia  rosmarinus > Artemisia  sieberi

ب) عمق دوم (60 – 20) سانتی‌متر

Halocnemum  strobilaceum>Tamarix   ramosissima >Halostachys   belangeriana> Seidlitzia   rosmarinus > Artemisia  sieberi

روابط فوق نشان می‌دهد که خاک پای بوته Tamarix دارای مقدار هدایت الکتریکی بیشتری نسبت به Halocnemum می‌باشد. علت این امر می‌تواند ناشی از ریزش زیاد املاح از شاخ و برگ Tamarix و همچنین عدم تأثیر ریشه‌های گز در کاهش شوری خاک باشد (12).

11 – مقدار شوری در گونه‌های گیاهی مورد بررسی و همچنین ترتیب مقاومت گیاهان منطقه نسبت به شوری تا حدی با نتایج سایر تحقیقات که در سالهای قبل انجام شده است، متفاوت می‌باشد، این امر می‌تواند ناشی از خطاهای نمونه‌برداری و خطاهای اندازه‌گیری باشد و از طرفی دیگر ثابت شده است که تعیین میزان املاح در خاک و همچنین تعیین محدوده بردباری گیاهان به شوری بشدت تحت تأثیر شرایط زمانی و مکانی قرار می‌گیرد که این مسئله در تحقیقات پیشین لحاظ نشده است؛‌ بنابراین تغییر بافت می‌تواند به عنوان یکی از راه حل‌های اصلاح خاک در مناطق شور در نظر گرفته شود ولی این روش مقرون به صرفه نیست و دارای هزینه بالایی می‌باشد. 

1- اسدی، م. (1382-1367). فلور ایران.شماره های(42-1)، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، تهران.
2- باغستانی‌، ن‌. 1376‌. روابط بین پوشش گیاهی و خاک در اراضی مرتعی مناطق خشک و نیمه خشک. موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور،تهران ،46 صفحه.
3- بای بوردی‌، م. 1368‌. خاک‌، پیدایش و رده بندی‌. چاپ ششم، شماره 1360،انتشارات دانشگاه تهران، 680 صفحه.
4- بدیعی، ر. 1378‌. جغرافیای مفصل ایران. (جلد اول جغرافیای طبیعی)‌‌، چاپ دوم ،انتشارات اقبال، 272 صفحه.
5- جعفری، م. عصری، ی. 1374. مطالعه شورروی‌ها و تهیه نقشه پوشش گیاهی.چاپ اول،انتشارات موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع،31 صفحه.
6- جعفری، م. 1368. بررسی ارتباط بین شوری و پراکندگی گیاهان در دامغان. پایان نامه کارشناسی ارشد دانشگاه تربیت مدرس،320 صفحه
7- جعفری، م.، زارع چاهوکی، م.، طویلی،ا. و آذرنیوند ،ح. 1385. بررسی رابطه بین خصوصیات خاک با پوشش گیاهی در ناحیه حوض سلطان از استان قم.مجله تغذیه،2(6)، صفحات(334-329) .
8- قربانلی‌، م. 1357. اکومرفـولوژی چنـد‌ هالوفیت دریاچه قم‌. نشـریه دانشکده عـلوم دانـشگاه تهران‌، انتشارات دانشگاه تهران .
9- قهرمان، ا. (1381-1357). فلور رنگی ایران. شماره های (24-1)، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، تهران. 
10- عصری، ی. 1385. جغرافیای گیاهی،انتشارات دانشگاه پیام نور،شماره ی 1234، 229 صفحه.
11- علیزاده، ز.، رضوی، خ.، کاشانی، ع.، هدایتی، ع .و قناتی،ف. تابستان1391. بررسی تاثیر سازگارکننده های معدنی و آلی مهم در تحمل به شوری گیاه هالوفیت آلوروپوس لگوپویدیس. مجله زیست شناسی ایران،دوره25،شماره3،صفحات(339-329) .
12- گیتی‌، ع‌. 1375‌. اثر کشت گیاهان گز و آتریپلکس بر روی شـوری خاک در منـطقه چاه افضل یزد‌. مجله بیابان‌، جلد اول، صفحات (26-19).
13- متین،م. سعـیدفر، م. 1377. ارزیـابی اثر خاک و عمق آب زیر زمینی در اسـتقرار بعضی از گونه‌های شورروی، مجموعه مقالات دومین همایش ملی بیابان زائی.
14- مظفریان‌، و .1373. رده بندی گیاهی‌. نشر دانش امروز وابسته به موسسه انتشارات امیرکبیر.
15- مقیمی،ج. 1363. بررسی ارتباط بین پوشش گیاهی، شوری خاک و عمق ایستایی در دریاچه نمک قم. پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشکده منابع طبیعی تهران، 172 صفحه.
16- نباتی رحمتی، ا. 1373. بررسی رابطه پوشش گیاهی و خاک در حوض سلطان. پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران
 
17-Raunkier,c. ,1934.Life forms of plants.Oxford university press,621p
18-Rechinger , K‌. H‌.(ed.) , (1963-2005). Flora Iranica.vol(1-176).Akademische Drucku.verlagsanstalt Graz.
19-Takhtajan,A.1986.Floristic regions of the world.university of California press Ltd,California,522p.
20-Zohary M , 1963.On the geobotanical structure of Iran Builti of research council of Israel, sectionD, Botanay, supplement.113.
  • تاریخ دریافت: 04 خرداد 1392
  • تاریخ بازنگری: 26 آبان 1392
  • تاریخ پذیرش: 02 مهر 1392