بررسی فلور سراب کهمان، استان لرستان

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسنده

استادیار پژوهش، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی ومنابع طبیعی استان لرستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، خرم آباد، ایران

چکیده

این پژوهش با هدف شناسایی گونه های گیاهی و معرفی فلور، تعیین شکل های زیستی و پراکنش جغرافیایی گیاهان سراب کهمان از دامنه های کوه گرین انجام گردید. پستی و بلندی شیب ها و صخره ها انواع مختلفی از ریززیستگاهها را ایجاد کرده که هر کدام دارای گونه‌های گیاهی خاص خود هستند. نمونه های گیاهی از نقاط مختلف منطقه بین ارتفاع 1800 تا 3550 متر جمع آوری شد. طیف زیستی منطقه با تعیین درصد گونه های متعلق به هر یک از شکل های زیستی ترسیم شد. جایگاه این منطقه از نظر جغرافیای گیاهی ایران بر اساس اطلاعات بدست آمده از پراکنش جغرافیایی گونه‌های شناسایی شده و منابع موجود مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس جمع‌آوری گیاهان از منطقه سراب کهمان، 375 گونه متعلق به 229 جنس و 56 تیره شناسایی شد. بزرگترین تیره گیاهی به Asteraceae با 49 گونه تعلق دارد. بعد از این تیره Fabaceae با 34 گونه، Lamiaceae با 33 گونه، Brassicaceae با 30 گونه، Liliaceae با 28 گونه، Poaceae با 22گونه و Apiacea با 18 گونه، بیشترین تعداد گونه‌های منطقه را دارند. همی کریپتوفیت‌ها با 40 درصد فراوانترین شکل زیستی هستند. 8/52 درصد گونه‌ها به ناحیه رویشی ایرانی- تورانی تعلق دارند که از این تعداد 32 گونه بوم زاد ایران می باشند.

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

Floristic study of Sarab-e-Kahman, Lurestan province

نویسنده [English]

  • Mohammad Mehrnia

Lorestan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Khorramabad, I.R. of Iran

چکیده [English]

This study aimed to identify plant species, introducing the flora, determination of life forms, and geographical distribution of plants in Sarba kahman, from the slopes of Garin Mountains. The highs and lows of slopes and rocks have created differences of microhabitats which of them has own plant species. Plant specimens were collected from different altitude of the region, between 1800 to 3550 m. Biological spectra of the area were plotted by determining the percentage of species belonging to each of the biological forms. The position of the area within Iran’s phytogeography classification was studied based on geographical distribution data and references. According to the collection of plants from Sarab-e-Kahman area, 375 species belonging to 229 genera and 56 families were identified. The largest plant family belong to Asteraceae with 49 species. After this family, Fabaceae with 34 species, Lamiaceae with 33 species, Brassicaceae with 30 species, Liliaceae with 28 species, Poaceae with 22 species and Apiacea with 18 species, have the highest number of species in the region. Hemicryptophytes with 40% were the most frequent life form. 190 species (50 %) were endemics of Irano-Turanian region; 32 species of them were endemics of Iran.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Plant geography
  • Life form
  • Flora
  • Chorotype
  • Sarab-e-Kahman

بررسی فلور سراب کهمان، استان لرستان

محمد مهرنیا*

ایران، خرم آباد، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی ومنابع طبیعی استان لرستان

تاریخ دریافت: 13/6/1398            تاریخ پذیرش: 17/9/1398

چکیده

این پژوهش با هدف شناسایی گونه های گیاهی و معرفی فلور، تعیین شکل های زیستی و پراکنش جغرافیایی گیاهان سراب کهمان از دامنه های کوه گرین انجام گردید. پستی و بلندی شیب ها و صخره ها انواع مختلفی از ریززیستگاهها را ایجاد کرده که هرکدام دارای گونه­های گیاهی خاص خود هستند. نمونه های گیاهی از نقاط مختلف منطقه بین ارتفاع 1800 تا 3550 متر جمع آوری شد. طیف زیستی منطقه با تعیین درصد گونه های متعلق به هریک از شکل های زیستی ترسیم شد. جایگاه این منطقه از نظر جغرافیای گیاهی ایران براساس اطلاعات بدست آمده از پراکنش جغرافیایی گونه‌های شناسایی شده و منابع موجود مورد بررسی قرارگرفت. براساس جمع­آوری گیاهان از منطقه سراب کهمان، 375 گونه متعلق به 229 جنس و 56 تیره شناسایی شد. بزرگترین تیره گیاهی بهAsteraceae  با 49 گونه تعلق دارد. بعد از این تیره Fabaceae با 34 گونه، Lamiaceae با 33 گونه، Brassicaceae با 30 گونه، Liliaceae با 28 گونه، Poaceae با 22گونه و Apiacea با 18 گونه، بیشترین تعداد گونه­های منطقه را دارند. همی کریپتوفیت­ها با 40 درصد فراوانترین شکل زیستی هستند. 8/52 درصد گونه­ها به ناحیه رویشی ایرانی- تورانی تعلق دارند که از این تعداد 32 گونه بوم زاد ایران می باشند.

واژه های کلیدی: تنوع زیستی، جغرافیای گیاهی، فلور، بوم­زاد، سراب کهمان، گرین

* نویسنده مسئول، تلفن: 06633304080، پست الکترونیکی: Mehrnia@rifr-ac.ir

مقدمه

 

شناسایی پوشش گیاهی یک منطقه ضمن اینکه اساس بررسی­ها و مطالعات اکولوژیکی است، به عنوان راهکاری مناسب برای تعیین قابلیت­های منطقه از جنبه­های مختلف می­باشد و عامل موثری در ارزیابی وضعیت کنونی و پیش­بینی وضعیت آن در آینده به شمار می­رود. با توجه به اثرات عوامل مخرب در انقراض برخی از گونه­های حائز اهمیت، شناسایی هرچه سریعتر آنها در مناطق مختلف و برنامه­ریزی در جهت حفظ آنها ضرورت می­یابد (8). مناطق کوهستانی موجب تنوع زیستی و عامل پایداری و بقاء طبیعت هستند (31). شرایط آب و هوایی مختلفی که بیش از چند صد کیلومتر در مناطق پایین­دست و زمین­های دشتی از هم فاصله دارند، بطور عمودی در یک شیب کوه قرار گرفته اند (23).  بنابراین کوه­ها موجب پیدایش شیب­های محیطی و تنوع زیستگاه­ به­صورت عمودی می­گردند و انواع مختلفی از ریز زیستگاه­ها را ایجاد کرده که هرکدام دارای گیاهان خاص خود هستند (16). تقریباً یک­چهارم از تنوع گیاهی کره­زمین در مناطق کوهستانی یافت می­شوند و این مناطق نقش کلیدی را در راستای محافظت از ذخایر زیستی در دنیای در حال تغییر، به عهده دارند (16). مناطق کوهستانی منشاً و میزبان اجداد اولیه محصولات عمده کشاورزی هستند. بنابراین تهدید اصلی برای تنوع زیستی در مناطق کوهستانی، از دست دادن ارقام اجدادی وحشی است. این ارقام سنتی به شرایط آب و هوایی محلی سازگار شده و اغلب مقاوم به بیماری هستند (14). منابع آب شیرین کوهستان، که برای همه مناطق پایین دست بسیار مهم هستند، تا حـد زیادی به پوشش گیـاهی پایدار و سالم

در این کوهستان­ها وابستگی دارد (18).

ایران کشوری کوهستانی با تعداد زیادی از گونه­های انحصاری و برخی از گونه­های ارزشمند در حال انقراض بوده که بطور عمده اندمیک محلی با پراکنش اکولوژیکی محدود هستند (27).

رشته‌ کوه گَرین از رشته کوه‌های بلند زاگرس و کوه‌های مهم غرب ایران است که بیشترین مساحت آن در شمال استان لرستان و بخشی نیز در استان­های همدان و کرمانشاه قرار دارد (شکل 1). این رشته کوه در ادامه اشترانکوه قرار داشته و طول آن به بیش از ۱۸۰ کیلومتر می‌رسد. مرتفع ترین قله­ی آن قله کلو (Kalo) با ارتفاع ۳۶۱۴ متر از سطح دریا می باشد که دارای یخچال­ها و برف­چالهای متعددی می­باشد که به­عنوان تغذیه­کننده آب­های زیرزمینی عمل می­کنند. دهانه بعضی از این برف­چال ها به ۲۰ متر و عمق آنها به ۱۰ متر می­رسد. این یخچالهای کوهستانی، موجب تنوع گیاهی و اهمیت زیست محیطی گردیده و نقش مهمی در زندگی اقتصادی مردم دارند که مطالعات علمی نسبتاً کمتری نسبت به مناطق پایین­تر روی آنها انجام شده است. مناطق کوهستانی در معرض تنش­های شدید از قبیل چرای مفرط، فشار گردشگری، تغییرات اقلیم، تبدیل به زمین های زراعی و غیره هستند. مطالعة حاضر، در جهت مدیریت صحیح منابع، پتانسیل­ها و شناخت گونه­های گیاهی با ارزش نظیر گونه­های انحصاری، در معرض خطر انقراض، دارویی، مرتعی و صنعتی انجام گردیده است.

 

شکل1- موقعیت منطقه مورد مطالعه

 

مواد و روشها

به منظور معرفی فلور منطقه، از روش پیمایشی که یکی از روش­های مرسوم مطالعات تاکسونومیک منطقه­ای است، استفاده گردید (11). برای انجام این تحقیق نقشه توپوگرافی منطقه تهیه و پس از شناسایی موقعیت آن، عملیات جمع آوری نمونه­های گیاهی آغاز گردید. محدوده مورد مطالعه به وسعت 28500 هکتار در نظر گرفته شد. نمونه­های گیاهی از بهار 1394 تأثیر 1397 در فاصله زمانی مناسب و در فصول رویشی جمع­آوری شدند. قبل از جمع­آوری نمونه­ها از گیاهان عکس گرفته شد تا حالات طبیعی گیاهان برای مشاهده در دسترس بوده و در مواقع مورد نیاز در شناسایی گیاهان می­توان از آن­ها استفاده کرد. مشخصاتی از گیاه مثلاً اندازه، رنگ گل یا برگچه­ها، نوع میوه، وجود شیرابه و غیره که ممکن است پس از خشک کردن گیاه تغییر کند و یا از بین برود، نیز ثبت گردیدند. پس از جمع آوری گیاه و ثبت اطلاعات جغرافیایی و محلی مربوط به آن، عملیات پرس و خشک کردن گیاه انجام گردید. شناسایی و مناطق انتشار گونه­های گیاهی با استفاده از فلورا ایرانیکا (33)، فلور عراق (35)، فلور ترکیه (19)، گون­های ایران (12)، فلور ایران (2) انجام گرفت. به منظور تعیین پراکنش جغرافیایی گونه­های گیاهی از منابع موجود در زمینه جغرافیای گیاهی ایران از جمله زهری (39) و تختجان (35) و لئونارد (24) استفاده شد. شکل زیستی گیاهان نیز براساس سیستم رانکییر (32) مشخص شد و طیف زیستی آنها به صورت هیستوگرام ترسیم گردید. برای شناسایی گونه های بوم‌زاد، نادر و در معرض خطر از کتاب تنوع زیستی گونه های‌ ایران (9) و فهرست قرمز (21) استفاده گردید. گونه های گیاهی شناسایی شده، در هرباریوم مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان لرستان نگهداری می‌شوند. همچنین برای به­دست آوردن اطلاعات بیشتر در مورد گیاهان منطقه، از طریق تماس با افراد آگاه و آشنا به وضعیت منطقه و عطاری­های محلی که آشنایی زیادی نسبت به گیاهان دارویی و روش­های سنتی با گیاهان منطقه دارند، اقدام گردید.

نتایج

براساس جمع­آوری گیاهان از منطقه سراب کهمان، 375 گونه متعلق به 229 جنس و 56 تیره شناسایی شد. بزرگترین تیره گیاهی به Asteraceae  با 49 گونه تعلق دارد. بعد از این تیره Fabaceae با 34 گونه،Lamiaceae  با 33 گونه، Brassicaceae با 30 گونه، Liliaceae با 28 گونه، Poaceae با 22 گونه و Apiacea با 18 گونه بیشترین تعداد گونه­های منطقه را دارند. بررسی­های انجام گرفته در منطقه و تطابق آنها با منابع موجود فلوری نشان می­دهد که 28 گونه منطقه، انحصاری ایران می­باشند (جدول1).

 

جدول1- فهرست فلورستیک سراب کهمان، LR (گیاهان با تهدید کمتر)، DD (اطلاعات کمی از آن ها وجود دارد)،  به ترتیب گونه های بوم زاد و نادر موجود در منطقه مورد مطالعه. ES: اروپا-سیبری، IT: ایرانی-تورانی، M: مدیترانه ای، Th: تروفیت، Ch: کامفیت، Hem: همی کریپتوفیت، Ge: ژئوفیت، Ph: فانروفیت.

بوم زادها

شکل زیستی

کوروتیپ

نام علمی

 

 

 

Aceraceae

LR

Ph

IT

Acer monspessulanum L.

 

 

 

Airstolochiaceae

LR

Hem

IT(En)

Aristochia olivieri Colengain 

 

 

 

Amaranthaceae

LR

Th

IT-M-ES

Amaranthus blitoides  S . Watson 

 

Th

IT-M-ES

Amaranthus retroflexus L.

 

 

 

Apiaceae

 

Th

IT-M-ES-SS

Ammi majus L.

 

Ge

IT

Bunium cylindricum Drude

 

Hem

IT

Bupleurum exaltatum M.B.

 

Ge

IT-M-ES

Bupleurum gerardii All.

 

Hem

IT

Chaerophyllum macropodum Boiss.

LR.

Ge

IT(En.)

Echinophara cinerea (Boiss) Hob. & Lam.  

 

Hem

IT-SS-ES

Falcaria vulgaris Bernh. 

LR.

Hem

IT(En.)

Ferula macrocolea (Boiss) Boiss

LR

Hem

IT

Frulago angulate (Schlecht.) Boiss. 

LR

Th

IT

Pimpinella tragium   Vill.

 

Hem

IT

Prangos uloptera DC.

 

Th

IT-M

Scandix iberica M. B.

 

Hem

IT

Smyrniopsis aucheri Boiss. 

 

Hem

IT

Smyrnium cordifolium Boiss.

 

Hem

IT

Tetrataenium lasiopetalum (Boiss.)Monden

 

Th

IT- ES

Torilis arvensis (Huds) Link

 

Th

IT- ES

Turgenia latifolia (L) Hoffm. 

 

Hem

IT

Zosimia absinthifolia (Vent) Link

 

 

 

Araceac               

LR

Ge

IT(En)

Arum giganteum A.Ghareman

 

Ge

IT

Biarum carduchorum (Schott) Bngl 

 

 

 

Asteraceae

 

Hem

IT-ES

Achillea biebersteinii Afan

 

Hem

IT-ES

Achillea millefolium L.

 

Hem

IT-M

Achillea wilhelmssii C. Koch 

 

Th

IT-M

Anthemis hyaline DC. 

DD

Th

IT(En.)

Anthemis lorestanica Iranshahr

 

Th

IT

Artemisia persica Boiss  

 

Th

IT

Calendula alata Rech.f.

 

Th

IT-SS-ES

Carduus arabicus Jaiq. Exmuvay 

 

Th

IT

Carthamus oxyacantha M.B

 

Hem

IT-M

Centaurea behen L.

 

Th

IT- ES

Centaurea depressa M.B

LR

Hem

IT(En.)

Centaurea lurestanica Rech. f.

 

Th

IT- ES

Chardinia orientalis (L) O.Kuntze 

 

Hem

IT-M-ES

Cichorium intybus L. 

 

Hem

IT

Cirsium congestum Fisch. & C.A.Mey. Ex DC.

LR

Hem

IT(En.)

Cirsium spectabile Dc.

 

Hem

IT

Cousinia cylindraceae Boiss

 

Th

IT

Crepis gaubae Bornm.

 

Th

IT-M-SS-ES

Crepis sancta (L) Bobocock

 

Th

IT- ES

Crupina crupinastrum (Movis)Vis.

LR

Hem

IT(En.)

Echinops elymaiticus Bovnm.

 

Hem

IT(En.)

Echinops kotschyi Boiss. 

LR

Hem

IT(En.)

Echinops mosulensis Rech

 

Hem

IT

Echinops orientalis Trautv

 

Hem

IT

Echinops ritrodes Bunge. 

 

Hem

IT-M

Garhadiolus angulous Jaub. Etspach

 

Hem

IT-M-ES

Gundelia tournefortii L.

 

Hem

IT

Helichrysum armenium 

LR

Hem

IT(En.)

Helichrysum oligocephalum DC.

LR

Hem

IT(En.)

Iranecio oligolepis (Boiss) B., Nord

 

Hem

IT

Iranecio paucilobus (DC) B. Nord

LR

Hem

IT(En.)

Jurinea viciosoi Pau.

 

Th

IT-M-SS-ES

Lactuca serriola L.

LR

Hem

IT(En.)

Pentanema pulicariiforme (DC) Rech.f.

LR

Hem

IT(En.)

Phagnalon persicum Boiss.

 

Th

IT- ES

Picnomon acaran (L) Cuss

 

Hem

IT-M-ES

Scariola orientalis (Boiss)Sojuk 

 

Ge

IT-M

Scorzonera phaeopappa (Boiss) Boiss.

 

Th

IT-M-ES

Senecio vulgaris L.

 

Hem

IT

Serratula cerinthifolia (Sm) Boiss

 

Th

IT-M-SS-ES

Sonchus asper (L) Hill

 

Hem

IT

Tanacetum kotschyi Boiss.

 

Hem

IT

Tanacetum polycephalum Schltz.B.P.

 

Hem

IT-M

Taraxacum syriacum Boiss. 

LR

Hem

IT(En.)

Tragopogon caricifolius Boiss. 

 

Th

IT

Tragopogon collinus DC.

 

Th

IT- ES

Tripleurospermum disciforme (C.A.Mey.)Schultz-Bip

 

Th

IT-M-SS-ES

Xanthium stramarium L.

 

 

 

Boraginaceae

 

Hem

IT- M-ES

Anchusa italica Retz.

 

Th

IT-SS

Arnebia decumbens (Vent.) Coss. & Kralik

 

Hem

IT-ES

Echium italicum L.

 

Th

IT

Heliotropium ellipticum Ledeb.

 

Th

IT-ES

Lithospermum arvense L.

 

Th

IT-M-ES

Lithospermum tenuiflorumm L.

 

Hem

IT

Nonnea persica Boiss.

LR

Hem

IT(En.)

Onosma asperrimum Bornm.

 

Hem

IT

Onosma microcarum Steven ex Dc.

 

Hem

IT-SS

Paracaryum rugulosum (Dc) Boiss.

 

Hem

IT

Rindera lanata (Lam) Bge

 

Hem

IT-ES

Solenanthus stamineus (Desf) Wettst.

 

 

 

Brassicaceae

 

Hem

IT

Aethionema elongatum Bioss.

 

Hem

IT

Aethionema elongatum Boiss.

 

Hem

IT- ES

Aethionema grandiflorum Bioss. & Hohen in Boiss.

 

Hem

IT

Alyssum bracteatum Bioss. & Buhse

 

Th

IT- M-ES

Alyssum dasycarpum Steph. Ex Willd

 

Th

IT-M-SS

Alyssum marginatum Steud. Ex Bolss.

LR

Hem

IT(En.)

Alyssum turgidum Dudley

 

Hem

IT- ES

Arabis caucasica Willd.

 

Th

IT-M-ES

Arabis nova Vill.

 

Th

IT-M-ES

Biscutella didima L.

 

Th

Cosm.

Capsella bursa-pastoris (L) Medicus

 

Th

IT-M

Clypeola aspera (Grauer)Turrill

 

Th

IT-M

Clypeola aspera (Grauer)Turrill

 

Th

IT- M-ES

Clypeola jonthalspi L.

 

Th

IT- M

Conringia perfoliata (C. A. Mey) Busch

 

Th

Cosm

Descarainia sophia (L) Web. & Berth.

 

Hem

IT

Draba aucheri Boiss.

 

Th

IT-M-SS-ES

Erucaria hispanica (L) Druce.

 

Th

IT-M

Erysimum crassipes Fisch & C. A. Mey

 

Hem

IT-M

Fibigia macrocarpa (Bioss) Bioss.

 

Hem

IT

Fibigia suffruticosa (Vent) Sweet

 

Hem

IT

Graellsia saxifragifolia Boiss.

 

Hem

IT

Isatis cappadocica Desv.

 

Hem

IT-M-ES

Lepidium latifolium L.

 

Hem

IT-M-SS-ES

Matthiola longipetala (Vent), DC.

 

Th

IT-M

Peltaria angustifolia DC.

LR

Hem

IT(En.)

Pseudocamelina glaucophylla (DC) N. Busch

 

Th

IT

Sameraria stylophora (Jaub. & Spach)Bioss.

 

Hem

IT

Sterigmostemum sulphureum (Banks & Sol) Bornm.

 

Th

IT-M-SS-ES

Thlaspi perfoliatum L. 

 

 

 

Campanulaceae

DD

Hem

IT(En.)

Campanula lurestanica Freyn

 

Hem

IT-M-ES

Campanula sclerotricha Boiss.

 

 

 

Caprifoliaceae

 

Ph

IT

Lonicera nummulariifolia Jaub. & Spach

 

 

 

Caryophyllaceae

 

Ch

IT

Acanthophyllum microcephalum Boiss.

 

Ch

IT

Acanthophyllum spinosum (Desf) C.A. Mey.

 

Hem

IT

Arenaria gypsophiloides L. 

LR

Hem

IT(En.)

Arenaria persica Boiss. 

 

Th

Cosm

Cerastium cerastionides (L) Britton

 

Hem

IT

Dianthus orientalis Adam

 

Hem

IT

Dianthus orientalis Adams

 

Hem

IT

Gypsophila bicolor (Freynet & Sint) Grossh

 

Th

IT-M-ES

Holesteum umbellatum L.

 

Hem

IT

Minuartia recurva Subsp. Oreina (Mattf) Meneill

 

Hem

IT

Silene aucheriana Boiss.

 

Hem

Cosm

Silene commelinifolia Bioss.

 

Th

IT-M

Silene conoidea L.

LR

Hem

IT(En.)

Silene rasvandica Melzh.

 

Th

Cos

Stellaria media (L.) Vill.

 

Th

IT-M-ES

Vacaria pyramidata Medic.

 

 

 

Chenopodiaceae

 

Th

IT-SS

 Chenopodium murale L.

 

 

 

Cistaceae

 

Th

IT-SS-ES

Helianthemum salicifolium L.Miller

 

 

 

Colchicaceae

 

Ge

IT

Colchicum persicum Bake.

 

Ge

IT

Colchicum szovitsii C.A.Mey 

 

Ge

IT

Colchicum varians Freyn & Bornm.

 

 

 

Conolvulaceae

 

Hem

IT-SS-ES

Convolvulus arvensis L.

 

 

 

Cornaceae

 

Ph

IT

Cornus australis

 

 

 

Crassulaceae

 

Hem

IT-M

Rosularia sempervirum (M. B) Berger

 

Hem

IT

Sedum gracile C.A.Mey. Verz

 

 

 

Cyperaceae

 

Ge

IT

Carex diluta M.Bieb.

 

Ge

IT-SS-ES

Cyperus longus L.

 

Ge

IT-M-ES

Scirpoides holoschoenus (L.) Sojak

 

 

 

Dipsacaceae

 

Th

IT

Asperula setosa Jaub. Et Spach

 

Th

IT

Cephalaria dichaetaphora Bioss.

 

Hem

IT

Pterocephalus canus Coult. Ex DC.

 

Th

IT

Pterocephalus plumosus (L.) Coulter

 

Th

IT

Scabiosa flarida Bioss

 

Th

IT

Scabiosa olivieri Coult.

 

 

 

Euphorbiaceae

 

Th

IT- ES

Chrozophora tinctoria (L.) A.Juss

 

Hem

IT

Euphorbia cheiradenia Boiss. & Hohen.

 

Hem

IT- ES

Euphorbia condylocarpa M.Bieb.

 

Hem

IT- ES

Euphorbia heteradenia Jaub & Spach

 

Hem

IT-M

Euphorbia macrocarpa Bioss & Buhse

 

 

 

Fabaceae

 

Hem

IT

Astragalus aegobromus Boiss. & Hohen.

 

Ge

IT

Astragalus anthylloidei Murinus.

 

Ge

IT

Astragalus argyrostachys Boiss.

 

Hem

IT

 Astragalus aricennus Parsa.

 

Ge

IT

Astragalus aureus Willd.

 

Ge

IT

Astragalus callistschys Bioss.

 

Ge

IT

Astragalus dschuparensis Freyn & Bornm

 

Hem

IT

Astragalus efussus Bunge.

 

Hem

IT

Astragalus kirrindicus Boiss.

 

Ch

IT

Astragalus microphysa Boiss.

 

Ch

IT

Astragalus murinus Boiss. subsp. bornmuelleri Tietz & Zarre

 

Hem

IT

Astragalus ovinus Boiss.

 

Th

IT-SS

Astragalus campylorrhynchus F.& M.

 

Th

IT-SS

Astragalus hamosus L.

 

Hem

IT

Astragalus remotiflorus Boiss.     

 

Hem

IT

Astragalus siliguosus Boiss.

 

Hem

IT

Cicer spiroceras Jaub. & Spach*,1

 

Th

IT

 Coronilla varia L.

 

Th

IT- ES

Lathyrus aphaca

 

Th

IT- ES

Lathyrus sativus L. 

 

Th

IT

Lens orientalis (Boiss) Hand-Mzt

 

Th

IT- ES

Medicago radiata L. 

 

Hem

Cosm

Medicago sativa L. 

 

Hem

IT-SS-ES

Melilotus officinalis (L.) Lam.

 

Hem

IT- ES

Onobrychis melanotricha Boiss.

 

Hem

IT-SS

Ononis spinosa L. 

 

Th

IT- ES

 Pisum sativum L. 

 

Ge

Cosm

Sophora alopecuroides L. 

 

Th

IT-SS

Trifolium purpureum Loisel

 

Th

IT-SS

Trifolium tomentosum L. 

 

Th

IT

Trigonella filipes Boiss.

 

Th

IT

Trigonella persica Boiss.

 

Th

IT- ES

Vicia ervilia (L.) Willd.

 

Hem

IT- ES

Vicia variabilis Freyn & Sint

 

 

 

Fagaceae

 

Ph.

IT

Quercus brantii Var  (Dc)zohary

 

 

 

Fumariaceae

 

Ge

IT

Corydalis verticillaris DC.

 

Th

IT-M-ES

Fumaria asepale Bioss

 

Th

IT-M-SS

Fumaria vaillantii Loisel

 

 

 

Gentianaceae

 

Ge

IT-M-ES

Gentiana olivieri Griseb.

 

 

 

Geraniaceae

 

Hem

IT-SS-ES

Biebersteinia multifida DC.

 

Th

IT-SS-ES

Erodium collinum

 

Th

IT-SS-ES

Geranium lacidum L. 

 

Ge

IT- ES

Geranium tuberosum L.

 

 

 

Hypericaceae

 

Hem

Cosm

Hypericum helianthemoides Spach & Boiss

 

Ch

IT

Hypericum lysimachioides Boiss. & Noë

 

Hem

IT- ES

Hypericum perforatum L.

 

Hem

IT

Hypericum scabrum L.

 

 

 

Iridaceae

 

Ge

IT

Crocus haussknechtii Boiss.

 

Ge

IT

Gladiolus atroviolaceus

 

Ge

IT-SS

Gynandriris sisyrinchium (L.) Parl

 

Ge

IT-SS

Iris hymenospatha Mathew (Wendelbo).

 

Ge

IT- ES

Iris songarica Schrenk In Fisch.

 

 

 

Ixioliriaceae

 

Ge

IT-SS-ES

Ixiolirion tatricum (Pall.) Herb

 

 

 

Juncaceae

 

Ge

IT-M-SS-ES

Juncus inflexus L.

 

 

 

Lamiaceae

LR

Hem

IT(En.)

Ajuga chamaecistus Ging. Ex Benth.

 

Hem

IT

Dracocephalum kotschyi Boiss.

 

Th

IT- ES

Lallemantia iberica (Stev.) Fisch. & C.A.Mey.

 

Ge

IT-ES

Lamium album L.

 

Th

IT-SS-ES

Lamium amplexicaule Var.Amplexicaule L.

 

Hem

IT

Marrubium astracanicum Jacq.

 

Hem

IT- ES

Marrubium vulgare L.

 

Hem

IT-M-ES

Mentha longifolia (L.) Huds.

 

Hem

IT-ES

Nepeta cataria L.

LR

Hem

IT(En.)

Nepeta crispa Willd.

 

Hem

IT

Nepeta persica Boiss.

 

Th

IT

Nepeta pungens (Bunge) Benth.

LR

Th

IT(En.)

Phlomis anisodonta Boiss. Subsp. Occidentalis Jamzad

 

Hem

IT

Phlomis olivieri Benth.

LR

Hem

IT(En.)

Salvia aristata Aucher ex Benth. In Dc.

 

Hem

IT

Salvia atropatana Bunge. 

 

Hem

IT- M

Salvia syriaca L.

DD

Ch

IT(En.)

Scutellaria nepetifolia Benth. In Dc.

 

Hem

IT

Scutellaria pinnatifida A. Ham.

 

Ch

IT

Stachys acerosa Boiss.

LR

Hem

IT(En.)

Stachys benthamiana Boiss.

LR

Ge

IT(En.)

Stachys koelzii Rech.f.

 

Th

IT

Stachys kurdica Boiss &Hohen

 

Hem

IT

Stachys lavandulifolia Vahl

 

Hem

IT- ES

Stachys setifera C. A. Mey.

 

Hem

IT- ES

Teucrium orientale L. 

 

Ch

IT

Thymus eriocalyx (Ronniger) Jalas

 

Ch

IT

Thymus fallax Fisch. & C. A. Mey.

 

Ch

IT

Thymus kotschyanus Boiss & Hohen.

 

Hem

IT- ES

Ziziphora clinopodioides Lam.

 

Th

IT-ES

Ziziphora tenuir L. 

 

 

 

Liliaceae

 

Ge

IT

Allium akaka S.G.Gmel. ex Schult. & Schult.f.

 

Ge

IT

Allium haemanthoides Boiss. Ex Pent.

 

Ge

IT

Allium haemanthoides Boiss. Ex Regel

 

Ge

IT

Allium hirtifolium Boiss.

 

Ge

IT

Allium iranicum (Wendelbo) Wendelbo

 

Ge

IT

Allium jesdianum Boiss. & Buhse.

 

Ge

IT

Allium scabriscapum Boiss.

 

Ge

IT

Bellevalia longistyla (Miscz.Grossheim)

 

Ge

IT

Eremurus persicus Boiss.

 

Ge

IT

Eremurus spectabilis M.B.

 

Ge

IT

Fritillaria imperialis L. 

 

Ge

IT

Fritillaria persica L.

 

Ge

IT

Fritillaria straussii Bornm.

 

Ge

IT

Fritillaria zagrica Stapf

 

Ge

IT

Gagea reticulate (Pall)Roem. Et Schutt.

 

Ge

IT-M-ES

Muscari neglectum Gass.

 

Ge

IT- ES

Muscari tenuiflorum Tausch

 

Ge

IT

Nectaros cordumtripedal (Trautv.)Grossh.

 

Ge

IT-M-ES

Ornithogalum brachystachys C.Koch

 

Ge

IT

Scilla bisotunensis Speta.

 

Ge

IT-M

Scilla persica Hausskn.

 

Ge

IT

Tulipa cuspidata Stapf

 

Ge

IT- ES

Tulipa hoogiana B. Fedtsch.

 

Ge

IT

Tulipa humilis Herb.

 

Ge

IT

Tulipa montana Lindl. var. chrysantha (Boiss.) Wendelbo ex Rech.f.

 

Ge

IT- ES

Tulipa silvestris L. 

 

Ge

IT

Tulipa systola Stapf

 

 

 

Linaceae

 

Hem

IT

Linum album Ky.

 

 

 

Lythraceae

 

Hem

IT- ES

Lythrum salicaria L. 

 

 

 

Malvaceae

 

Ge

IT

Alcea koelzii Riedl.

 

Ge

IT- ES

Malva neglecta Wallv.

 

 

 

Moraceae

 

Ph

IT-M-ES

Ficus rupestris (Hausskn. Ex Boiss.) Azizian

 

 

 

Onagraceae

 

Ge

IT- ES

Epilobium hirsutum L.

 

 

 

Orchidaceae

 

Ge

IT

Orchis palustris Jacq.

 

 

 

Orobanchaceae

 

Ge

IT

Orobanche anatolica Boiss. Et Reut

 

Ge

IT

Orobanche hirtifolia (Reut.) Tzvel.

 

 

 

Papaveraceae

 

Th

IT-M

Glaucium corniculatum L.

 

Th

IT-M

Papaver dubium L. 

 

Th

IT-M-ES

Papaver argemone L. 

 

 

 

Plantaginaceae

 

Hem

IT-SS-ES

Plantago lanceola L.

 

Th

IT- ES

Plantago major L.

 

 

 

Platanaceae

 

Ph

IT- ES

Platanus orientalis L.

 

 

 

Plumbaginaceae

 

Ch

IT

Acantholimon aspadanus Bge.

 

Ch

IT

Acantholimon oliganthum Boiss.

 

Ch

IT

Acantholimon olivieri (Jaub. & Spach) Boiss.

 

 

 

Poaceae

 

Th

IT-M-ES

Aegilops crassa Boiss.

 

Ge

IT

Agropyron kosaninii Nábělek

 

Hem

IT-SS-ES

Alopecurus arundinaceus Poir.

 

Th

IT-M

Avena wiestii Steud.

 

Th

IT

Boissiera squarrosa (Sol.) Nevski

 

Th

IT-M-SS-ES

Bromus danthonia Trin.

 

Th

Cos

Bromus tectorum L.

 

Th

IT-M

Echinaria capitata (L.) Desf.

 

Th

IT-M

Eremopoa persica (Trin) Rosher.

 

Th

IT

Heteranthelium piliferum Hochst. ex Jaub. & Spach

 

Ge

IT-M

Hordeum bulbosum L.

 

Hem

IT- ES

Hordeum brevisubulatum Nevski

 

Hem

IT-M-SS-ES

Lolium persicum Boiss, Et Hohen. Ex Boiss

 

Hem

IT-M-SS-ES

Melica persica Kunth.

 

Hem

IT-M-SS-ES

Phalaris arundinacea L. 

 

Ge

IT-M-ES

Phragmites australis (Car.) Rrin .Et Studel 

 

Ge

IT-M-ES

Poa bulbosa L. 

 

Ge

IT-M-ES

Poa bulbosa L.

 

Ge

IT

Poa sinaica Steud.

 

Hem

IT-M-ES

Stipa pennata L. 

 

Th

IT-M

Taeniathrum crinitum (Schveb.)

 

 

 

Polygonaceae

 

Th

IT

Polygonum thymifolium Jaub. Et Sp.

 

Th

IT

Rumex crispus L. 

 

Hem

IT

Rumex elbursensis Boiss.

 

Hem

IT

Rheum ribes L.

 

 

 

Ranunculaceae

 

Th

IT-M-ES

Adonis aestiralis L. 

 

Th

IT- ES

Consolida oliveriana(DC.) Schrod.

 

Ge

IT

Delphinium cyphoplectrum  Boiss

 

Ge

IT- ES

Ficaria kochii (Lecleb.) Iranshar&Rech.F

 

Th

IT- ES

Nigella arvensis L

 

Th

IT

Ranunculus arvensis L.

 

Hem

IT

Ranunculus grandiflorus L

 

 

 

Rhamnaceae

 

Ph

IT

Rhamnus cornifolia Boiss. & Hohen.

 

Ph

IT

Rhamnus pallasii Fisch. & C.A.Mey.

 

 

 

Rosaceae

 

Ph

IT

Amygdalus arabicus Olivier 

 

Ph

IT

Amygdalus lycioides Spach 

 

Th

IT

Amygdulus haussknechtii (C.K.Sch)Neider 

 

Th

IT-SS

Callipeltis cucullaria (L.) DC.

 

Ch

IT

Cerasus brachypetala Boiss 

 

Ph

IT

Cerasus brachypetala Boiss.

 

ph

IT

Cerasus microcarpa (C.A.Ney.)Boiss.

 

Ph

IT

Cerasus microcarpa Boiss.

 

Hem

IT- ES

Sanguisorba minor Scop 

 

Ph

IT

Rosa canina L.

 

Ph

IT

Rosa orientalis A.Dupont ex DC.

 

 

 

Rubiaceae

 

Hem

IT

Cruciata taurica (Pall.) Ehrend.

 

Th

IT-M-SS-ES

Galium aparine L.

 

Hem

IT-M-ES

Galium humifusum M.Bieb.

 

Hem

IT-M-SS-ES

Galium verum L. 

 

Hem

IT

Rubia tinctorum L.

 

 

 

Salicaceae

 

Ph

IT- ES

Salix alba L.

 

 

 

Scrophulariaceae

 

Th

IT-M

Linaria chalepensis (L.) Mill.

 

Th

IT

Odontites aucheri Boiss.

 

Hem

IT-SS

Scrophularia deserti Del.

 

Hem

IT

Scrophularia nervosa Benth.

 

Hem

IT

Scrophularia pruinosa Boiss.

 

Hem

IT

Scrophularia striata Boiss.

 

Hem

IT-M

Verbascum sinuatum L.

 

Hem

IT

Verbascum speciosum Schrad.

 

Ge

Cos

Veronica anagallis-aquatica L.

 

Ge

IT-M-SS-ES

Veronica orientalis Mill.

 

 

 

Solanaceae

 

Hem

IT- ES

Hyoscyamus verticulatus L.,

 

Th

Cosm

Solanum nigrum L., 

 

 

 

Thymelaeaceae

 

Ph

IT

Daphne mucronata Royle

 

 

 

Ulmaceae

 

Ph

IT-ES

Ulmus glabra Hudson

 

 

 

Urticaceae

 

Hem

IT

Parietaria judaica L.

 

Hem

IT-M-SS-ES

Urtica dioica L., 

 

 

 

Valerianaceae

 

Hem

IT

Valeriana sisymbriifolia Vahl

 

 

 

Violaceae

 

Th

IT

Viola modesta Fenzl 

 

 

براساس سیستم طبقه­بندی شکل­های زیستی گیاهان توسط  رانکییر (32) و بررسی­های انجام گرفته، همی­کریپتوفیت­ها با 40 درصد، شکل زیستی غالب منطقه را تشکیل می­دهند. بعد از آنها تروفیت­ها با 30 درصد وژئوفیت­ها با 21 درصد قرار دارند (شکل2). بررسی­های انجام گرفته نشان می­دهد 8/52 درصد گونه­های منطقه به ناحیه رویشی ایرانی- تورانی تعلق دارند و پس از آنها کوروتیپ ایرانی- تورانی و اروپا- سیبری با 8/12 درصد قرار دارند (شکل3). بررسی­های منطقه­ای نشان می­دهد که از بین نمونه­های گیاهی منطقه تعدادی از آنها خاصیت دارویی و خوراکی داشته، افراد بومی و محلی منطقه در فصل رویشی اقدام به جمع­آوری آنها می­کنند و به صورت تازه و یا خشک شده مورد مصرف قرار می­دهند. تیره­های Asteraceae، Lamiaceae و Apiaceae بیشترین گیاهان دارویی منطقه را دارا بوده و تیره­های Papilionaceae و Poaceae بیشترین گیاهان علوفه­ای منطقه را دارا می­باشند.

شکل 2- هیستوگرام درصد فراوانی شکل های زیستی گیاهان منطقه (Hem= همی کریپتوفیت، Ch= کامفیت، Ge= ژئوفیت، Th= تروفیت، Ph= فانروفیت).

 

شکل3- هیستوگرام درصد فراوانی نواحی رویشی گیاهان منطقه (IT= ایرانی-تورانی، ES= اروپا-سیبری، M= مدیترانه ای، SS- صحرا-سندی).   

 

بحث و نتیجه گیری

برطبق نتایج بدست آمده در قسمت­های کوهسری منطقه تعداد گونه­های ناحیه رویشی ایرانی- تورانی (8/52 درصد) و گونه­های انحصاری ایرانی–تورانی زیاد است که با نتایج سایر مطالعات مطابقت دارد. بر طبق تحقیقات رشته کوه زاگرس یکی از 35 مرکز تنوع زیستی بحرانی شناسایی شده در جهان می باشد (25، 26و 34). در نقاط داغ تنوع زیستی، رویش­های طبیعی تا حدودی دست نخورده باقی­مانده که از غنای بیولوژیکی بالایی برخوردار بوده و به شدت در معرض تهدید هستند. این نقاط در اولویت طرح­های حفاظتی جهانی قرار دارند (26). همچنین تعداد نسبتاً زیاد گونه­های گیاهی انحصاری و نادر در منطقه، این  فرضیه را تقویت می کند که با افزایش ارتفاع، نسبت اندمیسم افزایش می یابد (29و 38). افزایش وسعت و ارتفاع، جدایی سیستم جغرافیایی کوهستانی زاگرس و درجه بالایی از تکه تکه شدن و جداسازی آنها از رشته کوه کشور همسایه، به خصوص در کمربند بالا، باعث بوجود آمدن سطح بالایی از بومزادی کوهستانی در زاگرس گردیده است (27). منطقه آلپی کوهستانی در تعداد گونه­های گیاهی نسبت به اندازه مساحت آن غنی­تر است زیرا گیاهان در بالای خط درختی به دلیل اندازه کوچک گونه­ها به سادگی در مقیاس­های کوچک متنوع هستند. اغلب نیمی از گونه­های گیاهی یک منطقه بزرگ را می توان در چند متر مربع از پوشش زمین متراکم پیدا کرد (23).

برخی از گونه ها در دامنه های سنگریزه­ای دارای رانش و حرکت رویش دارند، غنای گونه­ای و پوشش گیاهی این زیستگاه­ها بسیار کم است. گونه های آن همی­کریپتوفیت­های خزنده با ریزوم طویل هستند. این شکل از زندگی بهترین سازگاری با دامنه­های در حال حرکت و دارای مواد مغذی فقیر، بیان شده است (28). ریواس(Rheum ribes) در این زیستگاه­های به شدت سنگ­ریزه­ای و دارای حرکت رویش دارد.

در مناطق آلپی و زیر زیرآلپی فقط تعداد کمی از گونه­ها درختچه هستند. گونه های درختچه­ای کوهستانی در منطقه مورد مطالعه عمدتاً درختچه­های رونده یا کوتوله­ای هستند. که در بعضی مکان­ها کپه­های بسیار متراکم و متناسب با وزش بادهای مداوم و برف پایدار در چنین زیستگاه­هایی تشکیل داده­اند (6). گونه هایی مانند پلاخورها (Lonicera nummularifolia)، کیکم (Acer monspessulanum)، شیرخشت‌ها (Cotoneaster lurestanica)، ارجن(Amygdalus lycioides)،  برالیک(Cerasus microcarpa) و  Rhamnus pallasiiاین حالت در آنها شکل می گیرد.

برطبق نتایج، در منطقه گیاهان همی­کریپتوفیت و بالشتکی (کوسنی) خاردار بیشترین حضور را دارند و این با نظر آرچیبولد (15) مطابقت دارد. طبق نظر آرچیبولد (15) فراوانی همی­کریپتوفیت­ها و کریپتوفیت­ها در منطقه، نشان­دهندة اقلیم سرد و کوهستانی است. همی­کریپتوفیت­ها با سازوکارهای (مانند ذخیره سازی آب، کاهش تبخیر آب به وسیلة کرک­ها و کاهش مرحلة رویشی) می­توانند وضعیت­های سخت محیط، مانند کمبود آب را تحمل کنند (13). همی کریپتوفیت­ها در کمربند آلپی شکل زیستی غالب بوده و در سه زیر گروه قرار می گیرند:

1- گیاهان روزت و بوته ای ساقه کوچک، عمدتاً در ارتفاعات بالاتر روی سنگ­ریزه­ها و زیستگاه­های دارای برف­آب رویش داشته و از مناسب ترین اشکال زندگی در منطقه آلپی هستند که توسط گونه هایی مانند Taraxacum syriacum Boiss. ، Ranunculus arvensis L. ، Tanacetum persica ،Dracocephalum kotschyi ،  Tragopogon caricifolius Boiss. ، Euphorbia cheiradenia Boiss. and Hohen.،Scariola orientalis (Boiss) Sojuk ، Scrophularia pruinosa Boiss.، Lamium album L. ،Artemisia persica  Scorzonera, meyeri   شکل گرفته­اند.

2- گراسها:(Graminoids) این گروه شامل تیره­های Poaceae ، Cyperaceae و Juncaceae است. توسط گونه هایی مانند Bromus tomentosus ،Stipa pennata L. ، Alopecurus arundinaceus Poir.، Hordeum brevisubulatum Nevski ، Carex diluta M. Bieb،Lolium persicum Boiss, Et Hohen, Ex Boiss  Juncus inflexus, L.,  شکل گرفته­اند.

3- علفهای بلند و علفهای شبیه خانواده چتریان: گیاهان علفی بلند به ارتفاع 50 تا 100 سانتی متر متعلق به تیره­های Apiaceae ، Lamiaceae و برخی خانواده های دیگر که اغلب در ناحیه زیر آلپی رشد می کنند. برخی از گونه­های این نوع زندگی عبارتند از: Prangos uloptera ، Ferulago angulata ، Ferula ovina، Cousinia khorramabadensis، Tetrataenium lasiopetalum ، Asperula glomerata ، Dianthus orientalis،Nepeta cryspa و Stachys koelzii بوده که نقش بسیار مهمی در تثبیت خاک دارند (13).

با وجود تنوع گونه ای پایین کامفیت­ها (4 درصد)، سطح پوشش این اشکال در اکثر زیستگاه­های کوهستانی زیاد بوده و بیشتر آنها بالشتک­های خاردار هستند (جنس­های Astragalus، Onobrychis، Acanthophyllum و Acantholimon). چنین اشکال رشدی از کوههای ایران و افغانستان و مناطق کوهستانی مدیترانه و همچنین مناطق بادی در جنوب آمریکای جنوبی شناخته شده است (27). این ریختارها نسبت به پرتوهای شدید خورشید، مکان­های خشک و بادگیر سازگاری بالایی دارند، علاوه بر این، نسبت به چرا مقاومت بیشتری دارند (27). گیاهان کوسن یا بالشتکی می توانند "پرستار" گونه های دیگر باشند و حضور گونه های گیاهی دیگر را تسهیل می­کنند، گونه های دارویی، خوراکی و زینتی به دلیل برداشت های بی رویه عمدتاً در لابلای گیاهان بالشتکی منطقه پناه گرفته­اند (17).

ژئوفیت ها (پیازها و ریزوم­داران) عمدتاً متعلق به تیره­های Liliaceae ، Alliaceae و Iridaceae بوده و گونه های ژئوفیت محدوده آلپی منطقه عبارتند از: Allium jesdianum، Allium hirtifolium ، Eremurus persicus Boiss.، Gagea reticulate ، Ornithogalum brachystachys، Tulipa humilis، Iris songarica ، Gynandriris sisyrinchium،   Fritillaria persica و Arum giganteum. لاله واژگون (Fritillaria imperialis) از منحصر بفردترین گیاهان زینتی و وحشی مناطق کوهستانی گرین است. این گل مقاومت زیادی در برابر سرما و سازگاری ویژه­ای با دامنه­های سنگلاخی و صخره­ای داشته و در ارتفاعات سردسیر و برفاب­های فصلی رویش دارند (4، 5و 10). گیاهان ژئوفیت در لابلای گیاهان بالشتکی منطقه حضور فراوانی دارند. شرایط سخت و موانع فیزیکی، اقامت و فعالیتهای شدید کشاورزی انسان را در مناطق آلپی محدود کرده و در مقایسه با اکوسیستم­های دشتی کمتر تحت تأثیر انسان قرار گرفته اند. با این حال، در سالهای اخیر تأثیر چرای شدید به طور فزاینده­ای اکوسیستم های شکننده کوهستانی را تهدید می کند (3). چرای شدید باعث از بین رفتن پوشش گیاهی، از بین رفتن تنوع بیولوژیکی و فرسایش خاک می شود. غالب شدن پوشش بالشتکی خاردار و افزایش سطح پهنه آنها یکی از پیامدهای چرای طولانی مدت و استفاده از زمین در مناطق کوهستانی است. چرای زیاد در اکثر مناطق مرتفع در سالهای اخیر منجر به گسترش گونه های سمی مثل فرفیون گردیده است. بیشتر گونه های بومی محلی با دامنه پراکنش محدود به شدت تهدید می شوند. میزان دام باید متناسب با ظرفیت چرایی مرتع باشد و از چرای دام های که گونه­ها را از طوقه چرا می­نمایند، جلوگیری شود. دامهای با رژیم غذایی انتخابی مانند گوسفند، تأثیر بهتری بر کیفیت و تنوع زیستی مرتع نسبت به دامهای با طیف گسترده ای از مواد غذایی مانند بز دارند (1و 7).

مستندات و شواهد سال­های اخیراً نشان می­دهد که افزایش دما می­تواند گیاهان آلپی را مجبور به مهاجرت به سمت بالا تا رسیدن به بالاترین ارتفاعات کند (20، 22، 29، 30 و36). بنابراین ارتفاعات بلند منطقه که تعداد زیادی از گیاهان بومی را در خود جای داده­اند، احتمالاً دچار ضرر و زیان از دست دادن گونه های مهم هستند.

به طور کلی، سیستم های کوهستانی بلند منطقه منابع ارزشمندی مثل گونه­های انحصاری، دارویی، زینتی و علوفه­ای را در خود جای داده و همچنین آب را برای مناطق دشتی فراهم می کنند. تأثیر و اثر متقابل مناطق کوهستانی و دشتی بسیار آسیب پذیر بوده و به برنامه های مدیریتی قوی در آینده احتیاج دارد.

سپاسگزاری

نگارنده از ریاست و کارکنان مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان لرستان به خاطر فراهم آوردن امکانات و از مؤسسه تحقیقیات جنگلها ومراتع به خاطر حمایت مالی صمیمانه قدردانی می نمایند.

1- آذرنیوند، ح.، و چاهوکی، م.، 1390. اصلاح مراتع. انتشارات دانشگاه تهران، 354 صفحه.
2- اسدی، م.، معصومی، ع. ا.، خاتم ساز، م. و مظفریان، و.، 1389. فلور ایران، شماره 1 - 145، انتشارات موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، تهران.
3- سیاه منصور، ر.، اکبرزاده، م.، و زندی، ا.، 1396. بررسی تغییرات فصلی تولید و مصرف گونه‌های پر مصرف در مراتع ییلاقی استان لرستان، مجله تحقیقات مرتع و بیابان ایران، دوره 24، شماره 2، صفحات 418 - 428.
4- شریفی، ج.، جلیلی، ع.، قاسم، اُف، ش.، نقی نژاد، ع.، و عظیمی مطعم، ف.، 1391. بررسی فلوریستیک، شکل زیستی و پراکنش جغرافیایی گیاهان دامنه های شمالی و شرقی سبلان،(wetlands) اراضی ماندابی، تاکسونومی و بیوسیستماتیک، سال چهارم، شماره 10، صفحات 41 - 52.
5- جعفری، ع.، و ظریفیان، ا.، 1394. مطالعه فلوریستیک کوه ساورز در استان کهگیلویه و بویراحمد، مجله پژوهشهای گیاهی (زیست شناسی ایران)، 28(5)، صفحات951-929.
6- عصری، ی.، و مهرنیا، م.، 1381. معرفی فلور بخش مرکزی منطقه حفاظت شده سفید کوه، مجله منابع طبیعی ایران، 55، صفحات 363-367 .
7- فیاض، م.، بیات، م.، 1396. رفتار چرایی دام، مراتع مناطق نیمه استپی و کوهستان های مرتفع ایران، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع، 150 صفحه.
8- قهرمان، ا.، 1372. گیاه شناسی پایه ( دو جلدی )، انتشارات دانشگاه تهران، 1062 صفحه.
9-قهرمان، ا.، عطار، ف.، 1377. تنوع زیستی گونه های گیاهی ایران، جلد اول، انتشارات دانشگاه تهران، 1201 صفحه.
10-گرگین کرجی، م.، کرمی، پ.، و معروفی، ح.، 1392. معرفی فلور، شکل زیستی و کورولوژی گیاهان منطقه سارال کردستان (زیر حوزه فرهاد آباد). مجله پژوهشهای گیاهی (زیست شناسی ایران) 26(4): 525-510. 
11- مصداقی ، م. (1390) توصیف و تحلیل پوشش گیاهی، نشر جهاد دانشگاهی (دانشگاه مشهد)، ایران.288 صفحه.
12- معصومی، ا.، ر. (1378-1393) جنس گون در ایران، جلد 1 تا 5. انتشارات موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور. تهران، ایران.
13- مهرنیا ،م. و رامک، پ. (1393) بررسی فلوریستیک حوزه آبخیز نوژیان(استان لرستان) زیست شناسی گیاهی ایران، سال ششم، شماره بیستم، صفحه  113 تا136.
 
14-Akhalkatsi, M., Ekhvaia, J., Mosulishvili, M., Nakhutsrishvili, G., Abdaladze, O., and Batsatsashvili, K., 2010. Reasons and Processes Leading to the Erosion of Crop Genetic Diversity in Mountainous Regions of Georgia. Mountain Research and Development, 30(3), PP: 304–310.
15-Archibold, O. W., 1995. Ecology of world vegetation, Chapman and Hall Inc., London.
16-Barthlott, W., Mutke, J., Rafiqpoor, D., Kier, G., Kreft, H., 2005. Global Centers of vascular plant diversity, Nova Acta Leopoldina, 92, PP: 61–83.
17-Castro, J., Zamora, R., Hodar, J., and Gomez, J. M., 2002. Use of shrubs as nurse plants: A new technique for reforestation in Mediteranean mountains. Restoration Ecology, 10 (2), PP: 297-305.
18-Daily, G. C., Alexander, S., Ehrlich, P., Goulder, L., Lubchenco, J., Matson, P. A., Mooney, H. A., Postel, S., Schneider, S. H., Tilman, D., and Woodwell, G. M., 1997. Ecosystem services: benefits supplied to human societies by natural ecosystems, Issues in Ecology, 2, PP: 1–16
19-Davis, P. H., (1965-1988) Flora of Turkey., vols., 1-10. Edinburgh University Press, Edinburgh.
20-Grabherr, G., Gottfried, M., and Pauli, H., 1994. Climate effects on mountain plants., Nature 369, 448p.
21-Jalili, A., and Jamzad, Z., 1999. Red data book of Iran, a preliminary survey of endemic, rare and endangered plant species in Iran, Research Institute of Forests and Rangelands, Tehran.
22-Korner, C., 1999. Alpine plant life. Functional plant ecology of high mountain ecosystems. Springer-Verlag, Berlin, Heidelberg
23-Körner, C., 2004. Mountain biodiversity, its causes and function, Ambio 7, Sp. Rep. 13, PP: 11–17.
24-Léonard, J., )1991-1992 (Contribution à l’étude de la flore et de la végétation des deserts d’Iran, Fascicule 10: Etude de la végétation, analyse phytosociologique et phytochorologique des groupements végétaux, vols: 1-2. Bulletin of the Jardin Botanique National de Belgique.
25-Mittermeier, R. A., Turner, W. R., Larsen, F. W., Brooks, T. M., and Gascon, C., 2011. Globalbiodiversity conservation: the critical role of hotspots. In: Biodiversity hotspots (Eds. Zachos, F. E.and Habel, J. C.,), Springer Verlag, Berlin, PP: 3-25.
26-Myers, N., Mittermeier, R. A., Mittermeier, C. G., da Fonseca, G. A. B., and Kent, J., 2000. Biodiversity hotspots for conservation priorities. Nature 403, PP: 853-858.
27-Noroozi, J., Akhani, H., and Breckle, S. W., 2008. Biodiversity and Phytogeography of the Alpine Flora of Iran, Biodiversity and Conservation, 17, PP: 493–521.
28-Parolly, G., 1998. Phytosociological studies on high mountain plant communities of the South Anatolian Taurus mountains 1., Scree plant communities (Heldreichietea): A synopsis, Phyocoenologia, 28(2), PP: 233–284.
29-Pauli, H., Gottfried, M., and Dirnbock, T., et al 2003. Assessing the long-term dynamics of endemic plants at summit habitats. In: Nagy L, Grabherr G, Ko¨rner C et al (eds) Alpine biodiversity in Europe – a Europewide assessment of biological richness and change, Ecological Studies, vol 167, Springer, PP: 195–207.
30-Pauli, H., Gottfried, M., and Reiter, K., et al 2007. Signals of range expansions and contractions of vascular plants in the high Alps: observations (1994–2004) at the GLORIA master site Schrankogel, Tyrol, Austria. Global Change Biol 13, PP: 147–156.
31-Petra, H. A., jkova Michal, H. A., jek, and Apostolova, I. V. A., 2006. Diversity of wetland vegetation in the Bulgarian high mountains, main gradients and context-dependence of the pH role, Plant Ecology,184, PP: 111 –130.
32-Raunkiaer, C., 1934. The life forms of plants and statistical plant geography, Oxford University Press, Clarendon.
33-Rechinger, K. H., (Ed.) (1963-2015) Flora Iranica. vols: 1-181, Akademische Druck-U Verlagsanstalt, Graz.
34-Sloan, S., Jenkins, C. N., Joppa, L. N., Gaveau, D. L. A., and Laurance, W. F., 2014. A remaining natural vegetation in the global biodiversity hotspots, Biological Conservation, 177, PP: 12–24.
35-Takhtajan, A., 1986. Floristic regions of the world, University of California Press, California.
36-Theurillat, J. P., and Guisan, A., 2001. Potential impacts of climate change on vegetation in the European Alps: a review, Climatic Change, 50, PP: 77–109.
37-Townsend, C. C., and Guest, E., (1960-1985) Flora of Iraq, vols: 1-9., Ministry of Agriculture and Agrarian Reform, Baghdad.
38-Vetaas, O. R., Grytnes, J. A., 2002. Distribution of vascular plant species richness and endemic richness along the Himalayan elevation gradient in Nepal, Global Ecol Biogeogr, 11, PP: 291–301.
39-Zohary, M., 1973. Geobotanical Foundation of Middle-East, vols: 1-2. Department of Botany, Gustav Fischer Verlag, Stuttgart.
دوره 34، شماره 2
مرداد 1400
صفحه 506-521
  • تاریخ دریافت: 13 شهریور 1398
  • تاریخ بازنگری: 12 آذر 1398
  • تاریخ پذیرش: 17 آذر 1398