نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 دانشگاه هرمزگان بخش باغبانی
2 هیات علمی دانشگاه هرمزگان بیوتکنولوزی گیاهی
3 گروه باغبانی دانشگاه هرمزگان
4 ریس دانشکده علوم و فنون دریایی و عضو گروه زیست دانشگاه هرمزگان
چکیده
گل بریدهی میخک با توجه به کیفیت عالی نگهداری، طیف گستردهای از رنگ و فرم، از لحاظ تجاری در بین گل بریدهها ارزش زیادی دارد. حدود 63 درصد از تولید کل گل بریدهها در جهان مربوط به میخک می شود. در این پژوهش، اثرات تیمارهای نانو نقره ( 0 و 5 و 10 میلی گرم بر لیتر)، اتانول(0 و 2 و 4 درصد)، بتا آمینو بوتریک اسید ( 0 و 5/0 و 1 میکرومولار) به همراه ساکارز 4 درصد در محلول نگهدارنده برکیفیت و فعالیت آنزیمهای آنتی اکسیدانت ( شامل کاتالاز و آسکوربات پراکسیداز) گل شاخه بریده میخک رقم دیانا در قالب طرح کاملا تصادفی انجام گرفت. آب مقطر و ساکارز به عنوان شاهد استفاده شد. دادههای بدست آمده توسط نرم افزارMSTAT-C تجزیه و تحلیل گردید. نتایج نشان داد که تیمار نانونقره 5 میلی گرم بر لیتر بیشترین تاثیر را بر میزان فعالیت آنزیم کاتالاز و پر اکسیداز و سایر شاخصهای اندازه گیری داشت و سبب افزایش آنها نسبت به شاهد شد. تیمارها، پیری را کاهش و ماندگاری و کیفیت گلهای بریده را افزایش دادند.
کلیدواژهها
موضوعات
عنوان مقاله [English]
Improvment of stability traits and enzyme activity in Diana carnation (caryophyllus L. Dianthus) cut flower in preservative solutions
چکیده [English]
Cut carnation flowers due to their excellent longevity quality, extensive range of colors and forms, has traditionally great value between the cut flowers in terms of trade. About 63% of entire cut flower production in the world is related to carnation. In this study, effects of nano-silver treatments (0, 5 and 10 mg l-1), ethanol (0, 2, 4%), Beta-Amino Butyric acid (0, 0/5 and 1 µM) with 4% sucrose solution on antioxidant enzymes activity and quality (including catalase and ascorbate peroxidase) of carnation cultivars, Diana, cut flowers were evaluated. Distilled water and sucrose were used as control. Statistical analysis was performed base on completely randomized design and using MSTAT-C software. The results showed that treatment of Nano silver 5 mg l-1 had highest effect on catalase and peroxidase activity and other measured parameters. This treatment significantly increased these parameters in comparison to the control. Treatments reduced senescence and increased longevity and quality of cut flowers.
کلیدواژهها [English]
بهبود صفات پایداری و فعالیت های آنزیمی در گل بریده میخک
(Caryophyllus L. Dianthus) رقم دیانا در محلول های نگهدارنده
مریم تن آزاد1، غلام رضا شریفی سیرچی1*، عبدالمجید میرزاعلیان دستجردی1 و مرتضی یوسف زادی2
1 بندرعباس، دانشگاه هرمزگان، دانشکده کشاورزی، گروه علوم باغبانی
2 بندرعباس، دانشگاه هرمزگان، دانشکده علوم و فنون دریایی، گروه زیست شناسی دریا
تاریخ دریافت: 3/6/93 تاریخ پذیرش:4/8/94
چکیده
گل بریده میخک با توجه به کیفیت عالی نگهداری، طیف گستردهای از رنگ و فرم، از لحاظ تجاری در بین گل بریدهها ارزش زیادی دارد. در این پژوهش، اثرات تیمارهای نانو سیلور ( 0 و 5 و 10 میلی گرم بر لیتر)، اتانول(0 و 2 و 4 درصد)، بتا آمینو بوتریک اسید ( 0 و 5/0 و 1 میکرومولار) به همراه ساکارز 4 درصد در محلول نگهدارنده برکیفیت و فعالیت آنزیمهای آنتی اکسیدانت ( شامل کاتالاز و آسکوربات پراکسیداز) گل شاخه بریده میخک رقم دیانا در قالب طرح کاملا تصادفی انجام گرفت. آب مقطر و ساکارز به عنوان شاهد استفاده شد. دادههای بدست آمده توسط نرم افزارMSTAT-C تجزیه و تحلیل گردید. نتایج نشان داد که تیمار نانوسیلور 5 میلی گرم بر لیتر بیشترین تاثیر را بر میزان فعالیت آنزیم کاتالاز و پر اکسیداز و سایر شاخصهای اندازه گیری داشت و سبب افزایش آنها نسبت به شاهد شد. تیمارها به طور مستقیم و یا غیر مستقیم بر صفات اندازه گیری شده تأثیر معنی دار داشته و موجب کاهش پیری و افزایش ماندگاری و کیفیت گلها گردید.
کلمات کلیدی: نانو سیلور، محلول نگهدارنده، گل میخک، کاتالاز، آسکوربات پراکسیداز
* نویسنده مسئول، تلفن: 07633670713 ، پست الکترونیکی: sharifi-sirchi@hormozgan.ac.ir
مقدمه
میخک (caryophyllus L . Dianthus) متعلق به خانواده Caryophylaceae یکی از گلهای شاخه بریده مهم در جهان است. حدود 63 درصد از تولید کل گل بریدهها در جهان را دارد و نقش مهمی در تجارت گلها بازی میکند (29). گل بریده میخک با توجه به کیفیت عالی نگهداری آن، طیف گستردهای از رنگ و فرم از لحاظ تجاری در بین گل بریدهها ارزش زیادی دارد. همچنین جدا از تولید گلهای شاخه بریده میتواند در باغبانی به عنوان پوشش باغچهها، لبهها، مرزها، گلدان و باغ سنگ و از نقطه نظر دارویی مفید واقع شود(37). با این حال پیری پس از برداشت محدودیتهایی زیادی در بازاریابی بسیاری از گلهای شاخه بریده است و تلاش زیادی برای توسعه تیمارهای پس از برداشت به منظور گسترش دوره بازاریابی آنها اختصاص داده شده است (33). از لحاظ تغییرات متابولیک، پیری در نتیجه انجام فرآیندهای اکسیداتیو ناشی از تولید گونههای فعال اکسیژن اتفاق میافتد(28). گزارش شده است که در گلها، پیری گلبرگ با تولید پیوسته و سریع رادیکالهای آزاد مرتبط است(16). ساکارز جایگزین کربوهیدرات درونی از دست رفته گیاه میگردد. تیمار با ساکارز از ادامه فعالیتهای مرتبط با پیری جلوگیری کرده و پیری را به تاخیر میاندازد. بر اساس تحقیقات انجام شده اثر ساکارز مصرفی در تاخیر فرآیندهای پیری، به خاطر تاخیر در تجزیه پروتئینها، ریبونوکلئیک اسید، حفظ سلامت غشا و میتوکندری میباشد(17). بتا آمینو بوتریک اسید (β-Amino butyric acid= BABA) یک اسید آمینه غیر پروتئینی سنتتیک است و به عنوان القاء کننده قوی مقاومت در مقابل عفونتهای بسیاری از عوامل بیماریزا شناخته شده است(44). بتا آمینو بوتریک اسید با القای فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی سبب کاهش خسارات وارده به خربزه در طی دوره انبار داری شدند. در میوه انبه سبب فعالیت آنتیاکسیدانها آسکوربات پراکسیداز، کاتالاز، سوپراکسید دیسموتاز، هیدروژن پراکسیداز و گلوتاتیون ردوکتاز شد. همچنین مقاومت به بیماریها را افزایش داد (43). محرکهای مختلف از طریق مسیر سیگنال دهی مشابهی سیستم دفاعی گیاه را تحریک میکنند. همچنین در مسیرهای مختلف سیگنال دهی از جمله مسیرهای سالیسیلیک اسید، جاسمونیک اسید و اتیلن عمل میکند. با این وجود مکانیزم کامل عمل بتا آمینوبوتریک اسید در القا مقاومت به درستی مشخص نیست(5). مطالعات نشان داده است که یون نقره فعالیت اتیلن را از طریق رقابت با کوفاکتور مسی بر سر جانشینی در جایگاه اتصال به گیرنده این هورمون مهار میسازد (15). همچنین نانو سیلور فعالیت آنزیم کاتالاز را افزایش داده است که ممکن است به عنوان یک نتیجه از پاسخ تحمل به تنش در گیاهان باشد(18). نانوسیلور یک ماده میکروبکش است که با حمله به دیواره سلولی میکروبها موجب متلاشی شدن سلول میگردد. انسداد آوندی در گلهای شاخه بریده عمدتاً به خاطر توسعه جمعیت باکتری در انتهای آوندهای ساقه میباشد، که نانوسیلور میتواند مانع از توسعه آنها شود از این رو جذب آب در ساقهها افزایش مییابد(2). اتانول نیز یکی از ترکیبات ضد اتیلن است که باعث کاهش فعالیت اتیلن و افزایش عمر گلدانی گلهای شاخه بریده میشود(8). کاربرد اتانول در غلظتهای پایین، باعث افزایش دوام عمر گلهای شاخه بریده شده است. همچنین غلظتهای پایین اتانول یا استالدئید با تأثیر بر توقف فعالیت ACC سنتاز، باعش کاهش تولید اتیلن میشود(21). اطلاعات موجود نشان میدهد که استالدهید که یک متابولیت اتانول است، ماندگاری گلها را افزایش داده است و به عنوان عامل اصلی باز دارنده پیری گلهای میخک، رقم وایت سیم شناخته شده است و این کار را از طریق جلوگیری از تولید اتیلن انجام میدهد (31).
هدف از انجام این پژوهش کاهش ضایعات پس از برداشت گلهای شاخه بریده میخک و افزایش عمر آنها از طریق کاهش آسیبهای ناشی از رادیکالهای آزاد در نتیجه افزایش فعالیت آنزیمهای آنتی اکسیدانت بوده است. افزایش خصوصیات کیفی و عمر ماندگاری موجب استفاده بهتر و بیشتر مصرف کنندگان و سود بیشتر برای تولید کنندگان خواهد شد.
مواد و روشها
این پژوهش در سال در آزمایشگاه فیزیولوژی گروه علوم باغبانی دانشگاه هرمزگان، روی گل بریدهی میخک، رقم دیانا، اجرا شد. رطوبت نسبی آزمایشگاه 70 درصد و دما1 ± 25 درجه سانتیگراد و روشنایی با استفاده از دو لامپ مهتابی با نور سفید به مدت 12 ساعت در هر شبانه روز تامین شد. گلها بلافاصله به آزمایشگاه منتقل و شاخههای یکدست و یکنواخت انتخاب شدند. شاخه تمام گلها در زیر آب باز برش شد و طول ساقه در تمام گلها 50 سانتی متر در نظر گرفته شد. برگهای دو سوم انتهایی ساقهها حذف شدند و در محلولهای آزمایشی که از قبل تهیه شده بودند قرار گرفتند. در این پژوهش اثر نانوسیلور با غلظتهای ( 0، 5 و 10 ) میلی گرم بر لیتر ، اتانول (0، 2 و 4 درصد) و بتا آمینو بوتریک اسید(1،0 و 5/0(، ساکارز 4 درصد نیز به تمامی تیمارها اضافه شد و آب مقطر به همراه ساکارز 4 درصد به عنوان شاهد استفاده شد. در هر واحد آزمایشی3 شاخة گل با 4 تکرار در ظروف حاوی 400 میلی لیتر محلول قرار گرفتند. برای اندازه گیری صفات مورد بررسی در شاخههای میخک از روشهای زیر استفاده شد. در طول آزمایش چندین بار ساقه گلها باز برش شدند.
شاخصها و روشهای اندازه گیری: ماندگاری گلها در پایان عمر آنها یادداشت شد. بدین ترتیب که وقتی 60 % گلها پژمرده شدند به عنوان معیاری برای پایان عمر گلها در نظر گرفته شد (8). وزن تازه گلها از فرمول زیر محاسبه شدند (36).
وزن تازه نسبی= ×100
قطر گلها (با استفاده از کولیس) و همچنین، میزان جذب محلول در طول آزمایش اندازه گیری شد. برای افزایش دقت عمل در میزان جذب محلول، چند گلدان حاوی آب مقطر که بدون شاخههای گل بودند در محیط قرار داده شدند تا میزان آبی که از طریق تبخیر از دست میرود، محاسبه شود. محتوای نسبی آب گلبرگ RWC)) با توجه به روش(4) از رابطه زیر محاسبه شد.
درصد محتوای نسبی آب=( وزن تر – وزن خشک/ وزن خشک – وزن اشباع)× 100
کدورت سنجی: میزان کدر شدن محلول نگهدارنده به روشی که توسط پندرز (1998(شرح داده شده، بوسیله دستگاه اسپکتروفتومتر انجام گرفت.
کلروفیل: توسط دستگاه کلروفیل متر از سه نقطه هر برگ با روش یودینگ (2007) اندازه گیری شد.
نحوه اندازه گیری فعالیت آنزیم آسکوربات پراکسیداز و کاتالاز: برای سنجش فعالیت سینتتیکی آنزیم آسکوربات پراکسیداز از روش Asada and Nakano., 1981)) با کمی تغییر در طول موج 290 نانو متر به مدت یک دقیقه و سنجش فعالیت کاتالاز بر اساس کاهش جذب آب اکسیژنه در طول موج 240 نانومتر به مدت 30 ثانیه توسط دستگاه اسپکتروفتومتری مدل سیسیل CE-2501 صورت گرفت (40).
شکل 1- گلها در روز پایان آزمایش به ترتیب از راست به چپ: نانوسیلور5 میلی گرم بر لیتر، اتانول 4%، بتا آمینو بوتریک اسید 5/0 میکرومولار، نانو سیلور 10میلی گرم بر لیتر، اتانول 2%، بتا آمینو بوتریک اسید 1میکرومولار، شاهد
آنالیز آماری: آزمایش به صورت کاملا تصادفی انجام شد ولی برای صفات اندازه گیری شده در طی دوره نگهداری با در نظر گرفتن زمانهای مختلف اندازه گیری به عنوان یک عامل، آزمایش به صورت اسپیلت پلات و در مورد صفاتی که در انتهای آزمایش اندازهگیری شدند به صورت کاملآ تصادفی تجزیه شد. تجزیه و تحلیل آماری دادهها با استفاده از نرم افزار MSTAT-C و مقایسه میانگینها از طریق آزمون چند دامنهای دانکن در سطح احتمال 1 و 5 درصد انجام گرفت و رسم منحنیها و نمودارها به کمک نرم افزار Excel صورت پذیرفت.
نتایج
ماندگاری: عمر گلجائی گلهای بریده میخک به طور معنی داری در سطح 5/0 درصد معنی دار شد. بر اساس نتایج مقایسه میانگین بیشترین طول عمر مربوط به تیمارهای حاوی نانو سیلور و کمترین طول عمر مربوط به تیمار شاهد و بتاآمینوبوتریک اسید 1 میکرومولار بود. در حالی که تیمار بتاآمینوبوتریک اسید 5/0 میکرو مولار با 15 روز ماندگاری تفاوت چشمگیری نسبت به گلهای شاهد داشت (جدول 1).
جدول 1-. مقایسه میانگینهای صفات بررسی شده در تیمارهای مختلف
مقایسه میانگین |
|||
قطر گل (میلی متر) |
محتوی نسبی آب (درصد) |
عمرگلجائی (روز) |
منابع تغییرات |
303/0d |
6/79a |
67/12de |
اتانول 2% |
316/0d |
2/62f |
67/13cd |
اتانول 4% |
401/0b |
4/75b |
33/20a |
5 میلی گرم بر لیتر))نانوسیلور |
416/0a |
1/72c |
67/17b |
(10میلی گرم بر لیتر)نانوسیلور |
376/0bC |
3/71cd |
15c |
(5/0میکرومولار)بتاآمینوبوتریک اسید |
350/0c |
8/69de |
67/10f |
(میکرومولار 1)بتاآمینوبوتریک اسید |
- در هر ستون میانگینهایی که دارای حروف مشترک هستند از نظر آزمون دانکن در سطح احتمال 1% اختلاف معنی دار ندارند.
جذب محلول نگهدارنده: نتایج تجزیة واریانس دادههای به دست آمده از جذب محلول نشان داد که میزان جذب محلول، در سطح احتمال 5% معنی دار شد. برهمکنش تیمار و دوره نگهداری بر میزان جذب محلول نگهدارنده، نشان میدهد که میزان جذب محلول نگهدارنده طی دوره نگهداری روندی صعودی داشت و براساس نتایج حاصل، بیشترین میزان جذب محلول نگهدارنده در روز چهارم مربوط به تیمار نانو سیلور 5 میلی گرم بر لیتر با مقدار 69/57 در مقایسه با شاهد (99/36) میباشد. جذب محلول در روز چهارم افزایش و پس از آن رو به کاهش جذب بود. اما همچنان میزان جذب محلول در تمامی تیمارها بیشتر از شاهد بود( شکل 2).
وزن تازه نسبی گل: وزن تر نسبی طی آزمایش در تمام تیمارها کاهش یافته است. اختلاف از نظر وزن نسبی تازه در میان تیمارها از نظر آماری در سطح 5 % معنی دار بود. گلهای شاخه بریده کنترل دارای وزن تر نسبی قابل توجهی پایینتر از تیمارهای نانوسیلور و اتانول 4% در طول آزمایش بود، در حالی که بالاترین سطح با تیمار 5 میلی گرم بر لیتر نانو سیلور بدست آمد (شکل2).
شکل2- اثر تیمارهای مختلف بر وزن تازه نسبی و جذب محلول نگهدارنده در گل بریده میخک رقم "دیانا" در دوره نگهداری در دمایC °1± 25
محتوای نسبی آب گلبرگ RWC%)): در طی آزمایش افزایش معنی داری در وزن تر و خشک گلبرگهای میخک نسبت به شاهد در سطح 1 درصد مشاهده شد. تیمارهای اتانول 2% و نانوسیلور 5 میلی گرم بر لیتر بیشترین افزایش وزن تر و خشک را نسبت به سایر تیمارها نشان داد و در نتیجه محتوی نسبی آب بیشتری نیز داشتند. همچنین اتانول 4 درصد و شاهد دارای کمترین میزان آب نسبی بودند. بتا آمینو بوتریک اسید 5/0 میکرومولار و نانو سیلور 10 میلی گرم بر لیتر نیز نسبت به تیمار شاهد دارای افزایش قابل توجهی بودند(جدول 1).
قطر گل: بر اساس نتایج مقایسه میانگین قطر گلها دارای اختلاف معنی داری در سطح 5 درصد بودند. اثر تیمارها بر قطر گل نشان داد که تیمار نانوسیلور 10 میلی گرم بر لیتر با 416/0 میلی متر و نانو سیلور 5 میلی گرم بر لیتر با 401/0 میلی متر نسبت به سایر تیمارها و در مقایسه با شاهد (با قطر 225/0میلی متر) افزایش بیشتری نشان دادند.تیمارهای حاوی اتانول نیز آب بیشتری نسبت به شاهد جذب کردند و قطر بیشتری داشتند(جدول 1).
کلروفیل: بررسی مقایسه میانگین اعداد کلروفیل متر در گل شاخه بریده میخک در سطح احتمال 0.5% معنی دار شد. میزان کلروفیل برای تیمارهای شاهد کمتر از سایر تیمارها بود، اما در سایر تیمارها مقدار کلروفیل بیشتر بود و کمترکاهش یافت. بیشترین میزان کلروفیل در تیمار نانوسیلور 10میلی گرم بر لیتر دیده شد. محتوی کلروفیل برگها در پایان آزمایش کاهش پیدا کرد. اما همچنان محتوی کلروفیل تمام تیمارها از شاهد بیشتر بود (جدول 2).
میزان کدر شدن محلول نگهدارنده: میزان کدورت در محلول نگهدارنده شاهد بیشترین میزان و کمترین میزان کدورت را نیز تیمار نانوسیلور 5 میلی گرم بر لیتر و بتا آمینو بوتریک اسید 1 میکرومولار داشت (جدول 2).
آنزیمهای آنتی اکسیدانی: بر طبق نتایج تجزیه واریانس اثر تیمارهای مختلف بر میزان فعالیت آنزیم کاتالاز و بر همکنش اثر زمان بر تیمار در سطح 1% معنی دار شد. میزان فعالیت پراکسیداز برای تیمارهای مختلف اعمال شده معنی دار نشد. بالاترین میزان فعالیت کاتالاز را تیمار نانوسیلور 5میلی گرم بر لیتر با مقدار (0.018) در روز چهارم داشت. تا روز چهارم گلهای شاهد دارای کمترین میزان فعالیت آنزیم کاتالاز بود. تیمارهای حاوی نانوسیلور و اتانول 4% بیشترین میزان فعالیت آنزیم آسکوربات پر اکسیداز را داشتند ( شکل 3).
جدول2- میانگین مربعات صفات بررسی شده در تیمارهای مختلف
میانگین مربعات |
|||
کدورت (جذب در دقیقه) |
کلروفیل کل (میلی گرم بر میلی لیتر) |
درجه آزادی |
تغییرات |
008/0** |
337/50* |
1 |
)A)زمان |
00028/0 |
214/4 |
4 |
خطا |
0015/0 |
413/152** |
6 |
تیمار(B) |
001/0* |
753/25 |
6 |
(B× A) |
0082/0 8/39 |
434/14 58/5 |
24 |
خطا CV |
-*و **: به ترتیب بیانگر اختلاف معنی دار، درسطح 5 و 1 درصد میباشد.
بحث
در پژوهش حاضر تیمارهای حاوی نانو سیلور تاثیر بسزایی در افزایش ماندگاری گلها داشتند به نحوی که کاربرد 5 میلی گرم بر لیتر از این ماده عمر گلها را نسبت به تیمار شاهد 11 روز افزایش داد. این نتایج با نتایج(23) مطابقت داشت. تمامی تیمارها بجز بتا آمینو بوتریک اسید 1 میکرومولار عمر گلها را نسبت به گلهای شاهد افزایش دادند. به نظر میرسد غلظتهای بالای بتا آمینو بوتریک اسید برای گل میخک سمی بوده و سبب کاهش عمر گلها نسبت به شاهد شده است. طول عمر گلهای شاخه بریده توسط فنوتیپ و شرایط پس از برداشت تعیین می شود (10). با این حال، جذب ناکافی آب به علت انسداد آوند چوبی یکی از دلایل مستقیم پژمردگی در طول دوره گلجایی است. تاثیرات نانو سیلور ممکن است به علت کاهش رشد میکروبها و انسداد آوندی، جذب آب مطلوبتر، سرکوب از دست دادن آب (24)، مهار عمل اتیلن (45) و کاهش نرخ تعرق باشد (26). این نتایج با صفا (2012) مشابهت داشت. اتانول یکی از ترکیبات ضد اتیلن است که باعث کاهش فعالیت اتیلن و افزایش عمر گلدانی گلهای شاخه بریده میشود (8).
شکل 3- اثر تیمارهای مختلف بر فعالیت آنزیم کاتالاز و آسکوربات پر اکسیداز در گل میخک رقم "دیانا" در دوره نگهداری در دمای 1 ± 25. ET:.اتانول، NS: نانو سیلور و BABA: بتا آمینو بوتریک اسید
کاربرد اتانول در غلظتهای پایین، باعث افزایش دوام عمر گلهای شاخه بریده شده است. جذب محلول در روز چهارم افزایش و پس از آن رو به کاهش جذب بوده است. اما همچنان میزان جذب محلول در تمامی تیمارها بیشتر از تیمار شاهد بود. این نتایج با نتایج هاتمی (2013) همسویی داشت. وی عنوان کرده است که جذب تا روز 5 افزایش و سپس به مرور زمان کمتر شده است. گزارش شده است که نانو سیلور 4 میلی گرم به همراه ساکارز 4 درصد جذب آب را افزایش داده است (11). جذب آب از طریق گلهای شاخه بریده قرار داده شده در محلولهای نانوسیلور منجر به تعادل بهتر آب و طراوت گل و کاهش پژمردگی زود هنگام میشود. حضور میکروارگانیسمها در آب میتواند باعث مسدود شدن فیزیکی آوندهای گلهای شاخه بریده شود(10). کاهش جذب آب اغلب به خاطر انسداد بیش از حد در انتهای ساقه و میکروبهای زیاد به علت انسداد ساقه است(39). ساکارز منتقل شده از طریق ساقه در گلبرگها به قندهای سادهتر تجزیه شده و به عنوان مواد فعال اسمزی موجب افزایش غلظت اسمزی و در نتیجه باعث کشیده شدن آب به داخل سلولهای جام گل شده و در نتیجه بهبود توانایی جذب آب میشوند(25). انسداد آوندی در گلهای شاخه بریده عمدتاً به خاطر توسعه جمعیت باکتری در انتهای آوندهای ساقه میباشد، که نانو نقره میتواند مانع از توسعه آنها شود، از این رو جذب آب در ساقهها افزایش مییابد(2). کاهش جذب محلول بر اثر مسدود شدن ساقه، باعث پژمردگی گلها سبب میشود که در نتیجه باعث کاهش استحکام غشا و افزایش نشت یونها میگردد. وزن تر نسبی طی آزمایش در تمام تیمارها کاهش یافته است. الگوهای مشابهی از تغییرات در گل بریده رز نیز گزارش شده است (3). کاهش وزن نسبی تازه در گلهای بریده در روزهای پس از برداشت میتواند به علت کاهش در جذب آب باشد. نانو ذرات نقره عمر گلجائی و قطر ساقه گل بریده ژربرا را به وسیلهی تنظیم آب گیاه و افزایش وزن نسبی افزایش داد(23). الائی و سیرک گزارش کرده اند که افزایش در وزن نسبی تازه به علت افزایش در جذب آب است(3). طول عمر گل به طور عمده بستگی به حفظ روابط آبی دارد که بهم خوردن این روابط آبی منجر به عدم باز شدن گل، پژمردگی زودرس گلبرگ و خم شدن ساقه گل میشود (42). بدیهی است کاهش وزن گلها طی دورههای نگهداری، نتیجه تبخیر آب از سطح اندامها میباشد. قطر گل و ساقه گل دهنده از جمله صفاتی است که در تحقیقات متعددی در زمینه دوام عمر گلهای شاخه بریده مورد بررسی قرار گرفته است(6). نانوسیلور رشد میکروارگانیسمها را محدود و بنابراین انسداد آوندها کمتر شده و جذب آب و وزن تازه نسبی افزایش یافته و سبب افزایش قطر گلها میگردد. تیمارهای حاوی اتانول نیز آب بیشتری نسبت به شاهد جذب میکنند و در نتیجه به افزایش وزن تر گیاه، افزایش تورژسانس سلولها، افزایش قطر و رشد بهتر جام گل منجر خواهد شد(8). این نتایج نشان دادکه انسداد آوندی باعث جلوگیری از جذب آب توسط گیاه و در نتیجه کوتاه شدن عمر گیاه میشود(39 و 12). کاهش جذب محلول بر اثر مسدود شدن ساقه، باعث پژمردگی گلها میشود که در نتیجه باعث کاهش استحکام غشا و افزایش نشت یونها میشود.گلهای شاخه بریده ژربرا زمانی که با اتانول 5/2 درصد تیمارشدند محتوی آبی بیشتری درمقایسه با گلهای شاهد بودند و این امرنشانه بهبود انتقال آب در آوندهای ساقههای گل است. دادههای محتوی آبی گلبرگها این نکته را نیز به اثبات میرساند که جذب محلول توسط گلهای تیمار شده و متعاقباً وزن تر گلها درمقایسه با گلهای شاهد دارای دامنه بهتر و بالاتری است. کاربرد مکرر اتانول در طول آزمایش باعث بهبود محتوی آبی، وزن تر در گلهای شاخه بریده درمقایسه با عدم تجدید آن گردید(1). این نتایج با گزارش استفاده از اتانول در جلوگیری از رشد باکتری و مسدود شدن آوندی در لیسیانتوس، همخوانی کامل نشان میدهد (8). محتوی کلروفیل برگها در پایان آزمایش کاهش یافتهاند اما همچنان میزان کلروفیل کلیه تیمارها بیشتر از گلهای شاهد بود. کاهش میزان کلروفیل در نتیجه تنشهای محیطی و اختلاف در نسبت میزان کلروفیل کل به میزان کارتنوئید ممکن است شاخص خوبی برای اندازه گیری تنش در گیاهان باشد(13). اصولاً پیری برگ با کاهش کلروفیل همراه است. کاهش کلروفیل برگ آلسترومریا هم زمان با پیری ناشی از تخریب کلروفیل است(9) . اتیلن باعث انتقال اکسین و کاهش میزان کلروفیل و مرگ و میر بافتها میشود(20). بنابراین اثر مواد شیمیایی بر کلروفیل میتواند به دلیل نقش آن در جلوگیری از سنتز اتیلن باشد. افزایش کلروفیل دلیل بر فعال بودن سلولها و افزایش تولید مواد قندی آنها شده و افزایش مواد قندی از طریق تنظیم تنفس و فشار اسمزی موجب کاهش پیری گلها شده است(19).
میزان فعالیت آنزیم کاتالاز و آسکوربات پراکسیداز تا روز 4 افزایش و سپس کاهش یافت. این نتایج با گزارشات لی(2014) مطابقت داشت. نانو سیلور فعالیت کاتالاز را در مقابل شاهد به میزان بالاتری حفظ کرده است که ممکن است به عنوان یک نتیجه از پاسخ تحمل به تنش در گیاهان باشد. فعالیت آنزیم کاتالاز در گل بریده گلایول افزایش پیدا کرد که به علت مهار رادیکالهای آزاد اکسیژن بود (7). بالاترین فعالیت مهار کنندگان رادیکالهای آزاد اکسیژن از بین بردن استرس اکسیداتیو از گلهای شاخه بریده و کاهش نشت یونی توسط ممانعت از آسیب غشایی از طریق کاهش اکسیداسیون اسیدهای چرب اشباع نشده است(34). بعضی شواهد نشان میدهد که فعالیتهای بیشتر این آنزیمهای مهارکننده رادیکالهای آزاد در طی پیری برگها روند افزایشی را طی میکند(41). از آنجایی که گونههای اکسیژن آزاد به دست آمده از تجزیة هیدروژن پراکساید یکی از مهمترین عوامل در پیری زودرس گلبرگهاست و از سوی دیگر آنزیم پراکسیداز و کاتالاز از آنتی اکسیدانهاست و سبب خنثی شدن اثر سمی رادیکالهای آزاد اکسیژن میشوند. بنابراین، فعالیت این آنزیمها از این طریق از پیری گلبرگها ممانعت میکنند(22). فعال بودن سلولها خود دلیل بر فعال بودن آنزیمهای آنتی اکسیدانت و در نتیجه پایداری غشاء سلولهاست (32). بنابراین فعال بودن این آنزیمها هم مانع بیوسنتز اتیلن و هم از خسارت عوامل بیرونی جلوگیری مینماید و از این طریق موجب کاهش گونههای فعال اکسیژن به دست آمده از از طریق فعال ساختن آنزیمهای آنتی اکسیدانت میگردد. در پایان میتوان نتیجه گرفت که افزایش فعالیت آنزیمهای آنتی اکسیدانت موجب کاهش پیری گلها میگردد.
نتیجه گیری نهایی: به نظر میرسد، این ترکیبات نقش خود را از طریق حفظ غشاء و افزایش فعالیت آنزیمهای آنتی اکسیدانت اعمال نموده اند و سبب افزایش عمر گلجائی و حفظ کیفیت گلهای میخک شدند. همچنین برای نخستین بار در این مطالعه، نقش بتا آمینو بوتریک اسید در افزایش عمر گلجایی گل میخک گزارش شده است.