TY - JOUR ID - 593 TI - بررسی ویژگی‏ های ریخت‏ شناسی و تشریحی گل نر، مراحل تکوین بساک و دانه‏ ی گرده در پسته‏ ی خوراکی (Pistacia vera L.) JO - مجله پژوهشهای گیاهی (مجله زیست شناسی ایران)(علمی) JA - JPR LA - fa SN - 2383-2592 AU - حسینی, نجمه AU - زمانی بهرام آبادی, الهه AU - رضانژاد, فرخنده AD - دبیر AD - دانشجو AD - دانشیار Y1 - 2015 PY - 2015 VL - 28 IS - 1 SP - 116 EP - 125 KW - "پسته" KW - "تشریح" KW - "تکوین" KW - "دانه ی گرده" KW - "گل نر" DO - 28112 N2 - چکیده: پسته‏ی خوراکی (Pistacia vera L.) از گونه‏های مهم سرده‏ی Pistacia L. و تیره‏ی Anacardiaceae است. به هدف توسعه‏ی دانش در مورد این گونه‏ی ارزشمند، ویژگی‏های ریخت‏شناسی و تشریحی گل نر، مراحل تکوین بساک و دانه‏ی گرده‏ی آن با روش‌های سلول‏بافت‌شناسی مانند تهیه‏ی برش و مشاهده با میکروسکوپ‏های نوری و الکترونی بررسی شد. نتایج نشان داد که گل‌های نر در گل‏آذین خوشه و دارای 6-4 پرچم، 2 یا 3 کاسبرگ و 1-0 براکته می‌باشند. دو کیسه‌ی هر سمت (تکای) بساک از یکدیگر به طور کامل جدا هستند و شکوفایی آن‏ها به صورت طولی و عمقی از محل رابط می‌باشد. تقسیم سیتوپلاسم طی میوز سلول‏های مادر میکروسپور، به طور هم‌زمان رخ می‌دهد، تتراد حاصل از نوع چهار وجهی و لایه‏ی تاپی از نوع ترشحی است. تعداد لایه‌های سلولی لایه‌ی میانی سه یا بیشتر بوده که به طور قابل توجهی پایا بوده و در مراحل پایانی بلوغ همراه با لایه‌ی تاپی یا حتی در زمان شکوفایی بساک از بین می‌روند. لایه‌ی مکانیکی با تزئینات فیبری می‌باشد و اپیدرم روی آن قرار دارد. دانه‏های گرده، کروی و دارای 5-3 منفذ رویشی و تزئینات سوراخ‏دار هستند. UR - https://plant.ijbio.ir/article_593.html L1 - https://plant.ijbio.ir/article_593_faea96fc2294b07d2dab88dbc5963878.pdf ER -