TY - JOUR ID - 1764 TI - غنای گونه‌ای و فلور منطقه حفاظت شده میش‌داغ در استان خوزستان JO - مجله پژوهشهای گیاهی (مجله زیست شناسی ایران)(علمی) JA - JPR LA - fa SN - 2383-2592 AU - دیناروند, مهری AU - جلیلی, عادل AU - عشوری, پروانه AU - حسن زاده, محمد AD - ایران، اهواز، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان خوزستان، بخش تحقیقات جنگل‌ها و مراتع AD - رییس موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع AD - موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور Y1 - 2021 PY - 2021 VL - 34 IS - 3 SP - 658 EP - 672 KW - اکوسیستم مرتعی KW - شاخص غنای گونه‌ای منهنینگ KW - شاخص سیمپسون KW - شاخص شانون KW - ماده خشک DO - N2 - منطقه میش‌داغ با مساحتی معادل 34 هزار هکتار در 15 کیلومتری شهرستان بستان، منطقه ام‌ادبس و دشت آزادگان و ناحیه صحارا سندی قرار دارد. مطالعه غنای گونه‏ای به درک صحیحِ کارکرد اکوسیستم، حفظ و حراست ذخایر ژنی، بررسی و کنترل تغییرات محیطی و موفقیت یا عدم موفقیت برنامه‏های مدیریت منابع طبیعی کمک می‏کند. برای مطالعه غنا، تنوع و میزان تولید در منطقه محصور شده (با مساحت معادل 113 هکتار) با توجه به یکنواختی پوشش آن داده‌های مربوط به درصد پوشش، تراکم و تولید از تعداد 60 پلات به روش تصادفی سیستماتیک جمع‌آوری شد. در این تحقیق تعداد 139 گونه متعلق به 35 تیره شناسایی شد. تیره‌های مینا (Asteraceae) و اسفناجیان (Chenopodiaceae) هر کدام با 20 گونه بیشترین تعداد را در منطقه داشتند و پس از آنها تیره‌های و گندمیان (Poaceae) با 16 گونه و باقلاییان(Fabaceae) و شب‌بو (Brassicaceae) به ترتیب با 10 و 9 گونه تیره‌های غالب منطقه بودند. نتایج نشان داد درصورت قرق منطقه، قابلیت تولید قریب به 755 کیلوگرم درهکتار خواهد بود. در منطقه محصور شده مقدار عددی شاخص تنوع شانون و سیمپسون به ترتیب 87/2 و 92/0 بود. حصول اعداد تنوع نسبتا خوب بیانگر استعداد و ذخیره ژنی (بذر متنوع) در منطقه و بویژه یکنواختی توزیع گونه‌ها است. این گونه‌های گیاهی اکثرا یکساله و کم‌زی هستند بنابراین بسیاری از گونه‌های گیاهی از اواخر بهار در رکود و یا حذف کامل خواهند بود. بنابراین غنای گونه‌ای در این منطقه وابسته به زمان بوده و از اواخر بهار تا پاییز به حداقل مقدار عددی خود خواهد رسید. UR - https://plant.ijbio.ir/article_1764.html L1 - https://plant.ijbio.ir/article_1764_5ddfd2aac6f1036352c60e2020a286e6.pdf ER -