@article { author = {Toupchizade-tabrizian, sahar and hajilou, jafar and دهقان, غلامرضا}, title = {Evaluation of enzymatic changes during flower bud dormancy in several apricot cultivars based on accmulation chilling requirement (Prunus armeniaca)}, journal = {Journal of Plant Research (Iranian Journal of Biology)}, volume = {29}, number = {1}, pages = {54-64}, year = {2016}, publisher = {Iranian Biology Society}, issn = {2383-2592}, eissn = {2383-2606}, doi = {}, abstract = {Apricot tree (Prunus armeniaca L) is one of the most important horticultural crops in Iran, particularly in Azerbaijan region. To evaluate the enzymatic changes and proline content during the dormancy in four apricot cultivars including, “ Tabarze,” “Shamloo,” “ Shekarpare “ and Asgarabad, the present study was conducted during 2013-2014 in the Khalatpoushan research station ( Department of Horticulture , Faculty of Agriculture, the University of Tabriz). In this study, changes in the activity of some enzymes including, catalase, peroxidase, superoxide dismutase and proline were measured during dormancy. The results showed that there was a significant difference in all three enzymes activities. The flower buds exhibited high level of enzyme activities at the initial phase of dormancy and the amount of mentioned enzymes have been decreased after the accumulation of chilling requirement. The interaction between cultivar and chilling accumulation in all three enzymes showed that, “Tabarze” had the least enzymes activity at 141 chill unit and after the accumulation of 621 chill unit “Asgarabaad” showed the highest amount of enzymes activity. Investigation of proline changes in the studied cultivars during dormancy showed that, there was a significant difference between different dates of sampling , so that, “Tabarze” and “Asgaraabad” in November had the least proline and Shamloo in January showed the highest proline content. Therefore, the biochemical changes during chilling requirement play an important role in breaking of endo-dormancy and they can be used as biochemistry marker in detection of low, intermediate and high chilling requirement cultivars in fruit trees}, keywords = {Apricot,Catalase,Peroxisdase,Superoxiddismotas}, title_fa = {ارزیابی تغییرات آنزیمی در طی دوره رکود جوانه گل درچند رقم زردآلو بر اساس تجمع نیاز سرمایی}, abstract_fa = {درخت زردآلو با نام علمی Prunus armeniaca به عنوان یکی از محصولات باغی مهم در ایران بویژه منطقه آذربایجان مطرح می باشد. پژوهش حاضر‌در‌راستای ارزیابی تغییرات آنزیمی وپرولین در طی رکود در چهار رقم زردآلو شامل تبرزه، شکرپاره، شاملو و عسگرآباد درسال 93- 92 در ایستگاه تحقیقاتی خلعت پوشان ( دانشگاه تبریز) انجام شد. در این تحقیق تغییرات آنزیم‌های کاتالاز، پراکسیداز و سوپراکسید دیسموتاز و همچنین میزان پرولین در طی دوره رکود در فاصله زمانی هر‌ماه یکبار در‌هر چهار رقم اندازه گیری شد. استخراج آنزیم‌های مورد بررسی با استفاده از بافر فسفات 1/0 مولار با 7=pH انجام داده شد. نتایج نشان داد که از نظر تغییرات آنزیمی در هر‌سه آنزیم اختلاف معنی‌دار وجود دارد و فعالیت آنزیم‌ها از جمله سوپراکسید دیسموتاز، کاتالاز و پراکسیداز در مرحله ورود به خواب بالا بوده و با نزدیک شدن به زمان رفع نیاز سرمایی مقدار فعالیت آنزیمی کاهش یافته است. همچنین نتایج اثر متقابل رقم در تجمع سرمایی در هر سه آنزیم نشان داد که رقم تبرزه با میزان تجمع سرمایی 621 واحد سرمایی(CH) کمترین میانگین فعالیت در هر سه آنزیم و رقم عسگرآباد با میزان تجمع سرمایی 141 واحد سرمایی(CH) بالاترین میانگین فعالیت در سه آنزیم مورد مطاله را نشان داد. بررسی تغییرات پرولین در ارقام مورد مطالعه در طی رکود بیانگر آن است که از نظر مقدار پرولین در تاریخ‌های مختلف نمونه برداری اختلاف معنی دار وجود دارد، بطوریکه رقم تبرزه و عسگرآباد در آبان ماه کمترین میزان پرولین و رقم شاملو در دی ماه دارای بیشترین میزان پرولین بو}, keywords_fa = {زردآلو,کاتالاز,پراکسیداز,سوپراکسید دیسموتاز}, url = {https://plant.ijbio.ir/article_957.html}, eprint = {https://plant.ijbio.ir/article_957_56d49b65d8096c64ae08d874ca9c8032.pdf} }