@article { author = {TADAYON, REZA and میرزایی, سعید and RAHIMI, MEHDI and salari, hassan}, title = {Evaluation the silver nanoparticles on shelf life of Citrus Sinensis}, journal = {Journal of Plant Research (Iranian Journal of Biology)}, volume = {29}, number = {2}, pages = {319-327}, year = {2016}, publisher = {Iranian Biology Society}, issn = {2383-2592}, eissn = {2383-2606}, doi = {}, abstract = {In this study, the effect of different concentrations of silver nanoparticles was examined on the survival of the oranges. The experiment was conducted in a factorial design with three factor based on a completely randomized design with three blocks. Treatments were included in the 6 levels of silver nanoparticles (0, 5, 10, 15, 20 and 25 ppm), Orange varieties at three levels (Local, Valensia and Blood) and storage cycle at three levels (harvest time, one and three months after harvest). Fruit diameter and length, TDS, Titratable acidity, decay percent, weight of meat and fruit pulp, Vitamin C and electrolyte leakage in zero-day, one-month and three months after storage were measured. The results showed that the nanoparticles had a significant effect on all traits. Concentration of 25 ppm nanoparticles decreased decay percent, 90 percent compared with the control. No significant difference was observed between 20 and 25 ppm concentration. The length and diameter of fruits blood figure was less than the other two varieties. Decay percent in the blood were lower than the other two varieties. The overall results of the blood and 20 and 25 ppm concentration of nanoparticles showed the greatest effect in reducing postharvest losses.}, keywords = {Orange,Decay percent,Electrolyte leakage,Silver nanoparticles}, title_fa = {بررسی تاثیر نانو ذرات نقره بر ماندگاری میوه پرتقال Citrus Sinensis}, abstract_fa = {در این تحقیق اثر غلظت های مختلف نانو ذرات نقره برروی ماندگاری میوه چند رقم پرتقال مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش به صورت فاکتوریل سه عاملی در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل نانو ذرات نقره در 6 غلظت شامل (0، 5، 10، 15، 20 و 25 میلی گرد در لیتر)، ارقام پرتقال در 3 غلظت شامل (محلی، والنسیا و خونی) و دوره انبارداری هم در سه سطح (زمان برداشت، یک و سه ماه پس از برداشت) بودند. صفات قطر و طول میوه، مواد جامد، اسیدیته، درصد پوسیدگی، وزن گوشت و تفاله میوه، ویتامین ث و نشت الکترولیت در روز صفر، یک ماه و سه ماه بعد از انبارداری اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد نانو ذرات تأثیر معنی داری بر تمام صفات مورد اندازه گیری داشت. غلظت 25 میلی گرم در لیتر نانو ذرات سبب کاهش 90 درصدی درصد پوسیدگی میوه نسبت به شاهد شد. بین غلظت 20 و 25 میلی گرم در لیتر تفاوت معنی داری مشاهده نشد. رقم خونی طول و قطر میوه کمتر و همچنین مواد جامد و وزن گوشت و وزن تفاله کمتری نسبت به دو رقم دیگر داشت. میزان درصد پوسیدگی نیز در رقم خونی کمتر از دو رقم دیگر بود. به طور کلی نتایج رقم خونی و غلظت 20 و 25 پی پی ام نانو ذرات بیشترین تاثیر را در کاهش ضایعات پس از برداشت نشان داد.}, keywords_fa = {پرتقال,درصد پوسیدگی,نشت الکترولیت,نانوذرات نقره}, url = {https://plant.ijbio.ir/article_947.html}, eprint = {https://plant.ijbio.ir/article_947_5bb61df639a643db709527f12e6cc80d.pdf} }