@article { author = {حاجی بلند, رقیه}, title = {Influence of phosphorus deficiency on drought stress tolerance in two tomato (Solanum lycopersum L.) cultivars}, journal = {Journal of Plant Research (Iranian Journal of Biology)}, volume = {27}, number = {5}, pages = {788-803}, year = {2015}, publisher = {Iranian Biology Society}, issn = {2383-2592}, eissn = {2383-2606}, doi = {27504}, abstract = {Phosphorus (P) deficiency reduces plants ability for water uptake. In this work, possible intensifying influence of P deficiency on the effect of drought stress was studied in two cultivars of tomato (Behta and Piazar) plants. Plants were cultivated at adequate (0.25 mM) or low (0.05 mM) P supply under well-watered (100% of field capacity) or drought stress (60% of field capacity) conditions for 8 weeks in perlite under greenhouse conditions. Shoot and root dry weight, chlorophyll fluorescence parameters and net photosynthesis rate decreased under both P deficiency and drought conditions more pronouncedly in Behta than Piazar. Leaf concentration of chlorophylls decreased while anthocyanins concentration increased under P deficiency conditions. In contrast, drought stress resulted in reduction of anthocyanins concentration. Soluble carbohydrates and free amino acids concentrations increased under P deficiency, drought conditions or both. However, components of leaf water relations were not influenced by these treatments. Results showed that, two studied cultivars were different regarding P deficiency and drought stress tolerance. However, P deficiency did not strengthen the effect of drought stress. Increase in the concentration of soluble sugars and free amino acids and reduction of stomatal conductance that promotes water uptake ability and reduces water loss, respectively, involved in prevention of the intensifying effect of P deficiency on drought stress in tomato plants.}, keywords = {Drought,non-structural carbohydrates,phosphorus deficiency,Photosynthesis,Water relations}, title_fa = {تاثیر کمبود فسفر بر تحمل تنش خشکی در دو رقم گیاه گوجه فرنگی (Solanum lycopersum L.)}, abstract_fa = {با توجه به اینکه کمبود فسفر موجب کاهش توانائی جذب آب می¬شود، اثر تشدیدکنندگی احتمالی کمبود فسفر بر تنش خشکی در دو رقم گیاه گوجه فرنگی (ارقام بهتا و پیاذر) مطالعه گردید. گیاهان در شرایط تغذیه کافی (25/0 میلی¬مولار) و کمبود (05/0 میلی¬مولار) فسفر تحت شرایط آبیاری (100 درصد ظرفیت مزرعه¬ای) و خشکی (60 درصد ظرفیت مزرعه¬ای) در گلخانه¬ و بستر پرلیت به مدت 8 هفته کاشته و سپس برداشت شدند. وزن خشک اندام هوائی و ریشه، فلوئورسانس کلروفیل و فتوسنتز تحت تاثیر تیمارهای کمبود فسفر و خشکی کاهش یافت و شدت کاهش در رقم بهتا بیش از رقم پیاذر بود. غلظت کلروفیل تحت تاثیر کمبود فسفر بصورت معنی¬داری کاهش یافت ولی غلظت آنتوسیانین¬های برگ افزایش پیدا کرد. برعکس، خشکی موجب کاهش غلظت آنتوسیانین¬ها شد. غلظت قندهای محلول و آمینواسیدهای آزاد تحت تاثیر کمبود فسفر، خشکی و یا هردو افزایش یافت، ولی اجزای پتانسیل آب برگ تحت تاثیر تیمارها قرار نگرفتند. نتایج نشان داد که رقم بهتا به هر دو تنش کمبود فسفر و خشکی حساس-تر از رقم پیاذر بوده با این¬حال کمبود فسفر و خشکی موجب تشدید تاثیر یکدیگر نشدند. به نظر می¬رسد افزایش انباشتگی قندهای محلول و آمینواسیدهای آزاد و کاهش هدایت روزنه¬ای در شرایط کمبود فسفر که به ترتیب موجب افزایش توانائی جذب آب و کاهش اتلاف آن شدند، از عوامل جلوگیری از این اثر تشدید کننده بودند.}, keywords_fa = {روابط آبی,خشکی,فتوسنتز,قندهای غیرساختاری,کمبود فسفر}, url = {https://plant.ijbio.ir/article_541.html}, eprint = {https://plant.ijbio.ir/article_541_c23d9d5e8cac186eef296d7a361453da.pdf} }