@article { author = {}, title = {The effect of basal media and hormonal treatment on Damask rose (Rosa damascene Mill.) micropropagation.}, journal = {Journal of Plant Research (Iranian Journal of Biology)}, volume = {27}, number = {1}, pages = {121-129}, year = {2014}, publisher = {Iranian Biology Society}, issn = {2383-2592}, eissn = {2383-2606}, doi = {27113}, abstract = {In vitro propagation of Damask rose via single nod explants was investigated on 3 different basal media, Murashige and Skoog (MS), Lioyl and Cown (WP) and Quoirin and Lepoivre(QL). The effect of different basal media on shoot proliferation and media browning was studied. The highest percentage of proliferation was achieved on QL medium. Explants grown in the above media were transferred to the same media supplemented with BAP and Kn (1.3 mg/l) for shoot proliferation. The highest shoot proliferation response and shoot growth was recorded when shoots were cultured in QL medium with 3 mg/l BAP. Comparison of different media (MS, WP, QL) based on number of shoot, leaves, leaflet number and shoot length indicate that QL medium was the best compared to other media for Damask rose in vitro micropropagation. Rooting of the regenerated shoots was induced on WP medium supplemented with 0.2 mg/l NAA.}, keywords = {Damask rose,micropropagation,basal media,browning}, title_fa = {بررسی اثر محیط‌های کشت پایه و تیمارهای هورمونی مختلف بر ریزازدیادی گل محمدی (Rosa damascene Mill.)}, abstract_fa = {در این پژوهش، اثر سه محیط کشت مختلف (MS، WP و QL) بر تکثیر در شیشه­ی گل محمدی از طریق کشت قطعات جداکشت گره واجد جوانه­ی جانبی بررسی شد و اثر این محیط­های پایه بر تکثیر نوشاخه و قهوه­ای شدن محیط کشت پایه ارزیابی شد. به­منظور تکثیر نوشاخه،‏‏ قطعات جداکشت گره واجد جوانه­ی جانبی به محیط­های کشت فوق، واجد BAP یا Kin (1 و 3 میلی‌گرم در لیتر) منتقل شدند. بیشترین تعداد شاخه و تعداد برگ سبز در قطعه­ی جداکشت در محیط کشـت QL در تیمار mg/l3 BAP بـه­دست آمد. به­علاوه نوشاخه­های تشکیل شده در محیط QL شاداب­تر بوده و پایداری بیشتری داشتند. بنابراین محیط اخیر برای ریزازدیادی گل محمدی از سایر محیط­ها مناسب­تر بود. در بررسی ریشه­زایی، شاخه­های پرآوری شده در محیط کشت WP حاوی 2/0 میلی­گرم در لیتر NAA ریشه­دار شدند.}, keywords_fa = {ریزازدیادی,قهوه‌ای شدن,گل محمدی‏,محیط‌های پایه}, url = {https://plant.ijbio.ir/article_300.html}, eprint = {https://plant.ijbio.ir/article_300_68fcea842e6b701f23a69fc41bce66d7.pdf} }