چکیدهگیاهان دارای گستره ای از ترکیبات فنولی از مولکول های ساده مانند اسیدهای فنولی تا مولکول هایی با درجه پلی مریزاسیون بالاتری مانند تانن ها هستند. فنول ها و پلی فنول های بافت های گیاهی بر سلامت و بهبود زندگی انسان اثر می گذارند برای مثال ترکیبات فنولی موجود در مغز و پوست پسته که اثر آنتی اکسیدانی، ضدالتهابی و ضد میکروبی آنها شناخته شده است. هدف از انجام آزمایش این است که با توجه به تولید انبوه پوست پسته در ایران، امکان تولید صنعتی ترکیبات فنولی با توان فعالیت آنتی اکسیدان های طبیعی بررسی شود. در این آزمایش عصاره گیری با استفاده از دو روش استفاده از امواج فراصوت و خیساندن و چهار حلال (استن 70%، اتانول 50%، متانول 50% و آب) در دو رقم کله قوچی (P. vera cv. Kallehghuchi) و اوحدی (P.vera cv. Ohadi) انجام شد. ظرفیت آنتی اکسیدانی عصاره ها با استفاده از دو روش DPPH و FRAP مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج این آزمایش نشان داد که در روش DPPH بیشترین و کمترین میزان خاصیت آنتی اکسیدانی به ترتیب (057/0، 099/0= IC50) مربوط به عصاره ی حاصل از رقم اوحدی و کله قوچی در حلال آب با روش خیساندن اندازه گیری شد. اما در روش FRAP بیشترین و کمترین میزان خاصیت انتی اکسیدانی (mM 59/56،5/2) به ترتیب مربوط به عصاره ی حاصل از رقم اوحدی در حلال اتانول با روش خیساندن و استفاده از امواج فراصوت اندازه گیری شد.واژه های کلیدی: پوست پسته، عصاره گیری، خاصیت آنتی اکسیدانی
Abstract:Plants contain phenolic compounds ranging from simple molecules such as phenolic acids to highly polymerized molecules such as tannins. Phenols and polyphenols in plant tissues have gained increasing scientific interest because of their potential beneficial effects on human health. Among which, the nut and skin of pistachio are known as a rich source of phenolic compounds with antioxidant, anti-inflammatory and antimicrobial properties. The aim of this study was to investigated feasibility for industrial production of phenolic compounds with antioxidant activity because of mass pistachio skin production in Iran . The extraction experiments on two species of pistachio, namely Kalleghuchi (P. vera cv. Kallehghuchi) and Ohadi (P.vera cv . Ohadi) were carried out by using two methods, i.e. maceration and ultrasonic extraction and four solvents (acetone 70% ,ethanol 50% , methanol 50% and water). The antioxidant property of the extracts were then evaluated through DPPH and FRAP methods. experiment results showed that the highest and lowest amounts of the antioxidant property in DPPH assay method have the values respectively , IC50 0.057µg/ml and 0.099µg/ml related to extract taken from Ohadi and Kallehghuchi in water solvent with maceration method. Whereas, in FRAP assay method resulted in 5.59 mM and 2.57 mM as the highest and lowest antioxidant activity respectively related to the extract taken from Ohadi in ethanol solvent with maceration and ultrasonic methods. Key words: Pistachio hull, Extraction ,Antioxidant activity